Odp: Który zoom wybrać ??
Cóż, może w moim przypadku po prostu największy problem nie tkwi w obiektywach tylko w fotografie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Do Olympusa brałbym Olympusa.
Ewentualnie wstrzymał się chwilę i poczekał na testy Tamrona. Kto wie, jakiej to będzie jakości.
Panasonic nowszy chyba lepszy i jego brałbym pod uwagę :)
A do Panasonica? Dokładniej G5.
Obecnie mam Olka 40-150 ale z adapterem dużego 4/3. To rozwiązanie niestety mi nie wystarcza ze względu na wolny AF (do kitowego 14-42 kosmiczna różnica) oraz brak obsługi focusa ciągłego. 70% zdjęć to sporty głównie motorowe : rajdy, żużel i motocross.
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
A do Panasonica? Dokładniej G5.
Obecnie mam Olka 40-150 ale z adapterem dużego 4/3. To rozwiązanie niestety mi nie wystarcza ze względu na wolny AF (do kitowego 14-42 kosmiczna różnica) oraz brak obsługi focusa ciągłego. 70% zdjęć to sporty głównie motorowe : rajdy, żużel i motocross.
To samo co napisałem 2 posty wyżej. Najlepiej 14-140 w wersji II.
Niestety póki co nie przewiduję takiego budżetu. Na zoom mógłbym wydać do 1500pln.
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
Niestety póki co nie przewiduję takiego budżetu. Na zoom mógłbym wydać do 1500pln.
No to albo szukać albo mk1. Da się mk1 używane kupić po ~1100zł. Są do G5 lepsze niż Olkowe, bo mają stabilizację optyczną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
... 70% zdjęć to sporty głównie motorowe : rajdy, żużel i motocross.
I uparłeś się żeby pstrykać to bezlustrem? Nie trać kasy na szukanie AF, akurat w tych dyscyplinach świetnie sprawdzi się czarodziejskie słowo: PREFOCUS :)
Czy uparłem to nie bym nie powiedział. Taki sprzęt, że tak powiem przejąłem i obecnie posiadam. Aczkolwiek szybkostrzelność i szybki AF na kitowym obiektywie nigdy nie zawiodły = obecnie brakuje przybliżenia. Chodziła mi po głowie przesiadka na Pentaxa K-30 czy Nikona D5100. Przyznam, że od czasów fotografowania Zenitem powoli powracam do tematu.
Sprawa jest dość prosta. Zamiast dwóch obiektywów masz jeden, 14-150; jakość obrazka dość podobna. Bodzio jak zwykle wrzucił fajny widoczek ; jeśli chcesz zajrzeć do mojego wątku o Rodos ( w dziale Fotografia podróżnicza), to znajdziesz sporo lepszych i gorszych zdjęć zrobionych tym obiektywem.
45 ka jest świetnym portretowym szkłem, do tego lekkim i dość tanim.
Podczas ostatniego wyjazdu zrobiłem nim 3 zdjęcia na przeszło 700, ale właśnie jedno z nich zawiśnie na ścianie.
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No to albo szukać albo mk1. Da się mk1 używane kupić po ~1100zł. Są do G5 lepsze niż Olkowe, bo mają stabilizację optyczną.
To jest moim zdaniem właściwa strategia, o ile szkła są zbliżonej jakości optycznej, do Panasonica stosować obiektywy Panasonica, a do Olympusa Olympusowe :-)
System niby jeden, ale powinny jednak lepiej ze sobą współpracować szkła tego samego producenta. Inna sprawa gdy szkło jest unikatowe, albo o wiele tańsze...
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
To jest moim zdaniem właściwa strategia, o ile szkła są zbliżonej jakości optycznej, do Panasonica stosować obiektywy Panasonica, a do Olympusa Olympusowe :-)
System niby jeden, ale powinny jednak lepiej ze sobą współpracować szkła tego samego producenta. Inna sprawa gdy szkło jest unikatowe, albo o wiele tańsze...
No tak. Ale Panas też ma swoje 40-150, nowe w okolicach 1200zł. Jednak nie jest za często polecany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
No tak. Ale Panas też ma swoje 40-150, nowe w okolicach 1200zł. Jednak nie jest za często polecany.
a takie coś: klik
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
A ja mam i sobie cenię :)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Taniej niż 14-150, ale to osobne szkła. 45-150 jest fajne, lekkie, ze stabilizacją i dobrą jakością obrazka. Rzadko używam z uwagi na posiadane 75/1.8, ale czasem pomaga :)
A porównywał ktoś 45-150 vs 45-200 Panasonica? Dodatkowe 50mm kusi. Jednak czytam, że 45-200 strasznie traci na ostrości i mydli właśnie od 150 w górę.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Halandilas
A porównywał ktoś 45-150 vs 45-200 Panasonica? Dodatkowe 50mm kusi. Jednak czytam, że 45-200 strasznie traci na ostrości i mydli właśnie od 150 w górę.
Wrzucam fotkę z E-P1 i 45-200 @ 200 mm. Zdjęcie skalowane, poniżej fragment (klikać po większy rozmiar). W oczy rzucają się kolorki od aberacji...
Załącznik 129891
Załącznik 129892
mnie do 45-150 przekonało to: http://j.mp/YRBaX4
200g vs. 380g to spora różnica, a 150mm vs. 200mm. Mogę później wrzucić zdjęcia ze 150-tki na maksymalnej ogniskowej.
Przypuszczam, że slńczy się tym, że powinieneś wybrać Oly. 40-150/2,8 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
DzejPi
Przypuszczam, że slńczy się tym, że powinieneś wybrać Oly. 40-150/2,8 :mrgreen:
Ale w komplecie z 12-40 2.8 :-)