-
Odp: Kot no. 1
Moim zdaniem nie zwracasz uwagi na histogram, i masz biele albo na granicy przepaleń albo przepalone. Można spróbować to podciągnąć, ale najlepiej by było z RAWa ;).
ps. Jaki balans bieli miałeś ustawiony, ew czym mierzyłeś?
pps. wybieram się tam od lat i jakoś nie mogę trafić.
-
1 załącznik(ów)
a) Na histogram istotnie nie patrzyłem. Bardziej byłem skoncentrowany na tym jakie zbliżenie da się wypożyczonym obiektywem wykonać.
b) Balans bieli był ustawiony na auto. Przepalania istotnie mogą się pojawić. Popatrz jak to wyszło na tym wężu (aż w oczy kłuje):
Załącznik 126043
c) mnie skłoniły do wizyty 2 rzeczy: te niby lotosy - kogo nie spotkałem to mówił o tym; lody kriogeniczne sprzedawane na końcu ogrodu :)
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 126046
Taka moja mała dygresja;) Na histogramie widział byś, że masz za dużo "utopione" w cieniach.
Balans bieli staraj się dobierać na miejscu, w zależności od światła i sytuacji, a najlepiej rób w RAWach, nie będziesz miał potem problemu ze skorygowaniem na kompie. Automatyczny balans bieli często się gubi w trudniejszych sytuacjach i próbuje uszczęśliwiać nas na siłę.
ps. Chyba się wybiorę z dzieciakiem na te lody ;)
-
sepi, dziękuję za poradę. Zdjęcia robię też w RAWach, ale jeszcze nie mam w pełnić opanowanej obsługi programów i czasami nie jestem pewien czy nie przedobrzyłem z korektą :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
jeszcze nie mam w pełnić opanowanej obsługi programów i czasami nie jestem pewien czy nie przedobrzyłem z korektą :)
I na to jest rada ;) Przed zapisaniem obrabianego zdjęcia, z suwaczków odejmij po 10 % "mocy", zapisz kopię oryginału i poczekaj parę dni. Za parę dni popatrz na to zdjęcie jeszcze raz, i będziesz wiedział co jest ew. nie teges ;)
-
15 załącznik(ów)
Tour de Pologne czyli próby z prędkością. Prośba o ocenę.
Żona poprosiła, żebym ją podwiózł na Wielicką. TdP w Krakowie - myślę - zmierzę się z tematem.
Lokalizacja do robienia zdjęć mało ciekawa: pod słońce, w upale, aparat się nagrzewał. Ponadto okazało się, że kartę wziąłem przepełnioną i trzeba była na bieżąco usuwać złe zdjęcia, a było tego dużo.
Ustawienia A na zmianę z trybem sportowym. Tryb sportowy nawet fajny, tylko że jak robił serię to widziałem na ujęciu: przednie koło, plecy kolarza i tyle koło :( Z ponad 90 zdjęć wybrałem te, kt. są w miarę ostre i trochę poprawiłem w O. Viewierze. Że na bakier u mnie z kolorami to wiem, ale oceńcie sami:
Moja miejscówka - na górce, więc liczyłem, że trochę zwolnią, ale gdzie tam.
1. Załącznik 126502
Tylko śmigali koło mnie. Ponieważ zawracali w Wieliczce to mogłem spróbować ich uchwycić podczas wyjazdu z Krakowa i powrocie:
2. Załącznik 126490
3. Załącznik 126501
4. Załącznik 126499
5. Załącznik 126498
6. Załącznik 126497
7. Załącznik 126496
8. Załącznik 126495
9. Załącznik 126494
10. Załącznik 126492
Niektórzy kibicowali:
11. Załącznik 126493
Inni mniej:
12. Załącznik 126500
I na koniec zdjęcie, na kt. czekałem. Upał, pot zalewa czoło, szybka zmiana obiektywu, ludzie krzyczą, jedzie Majka!, oko do wizjera, sprawdzenie trybu, namierzanie... jest! mam go ładnie w kadrze... w końcu godzina stania na słońcu się opłaci... jeszcze kilka sekund, a będzie na wprost mnie... kadr trzymam. PSTRYK!
13. Załącznik 126503
Jak to zobaczyłem to tylko jedno mi przychodziło na myśl: f**, f**, F**!!!
Jeszcze próbowałem zdjęcia zrobić jak nawracał, ale będąc 1-2 m od niego wszystkie wyszły nie ostre.
Po tych próbach zadzwoniłem do Żony, że możemy już wracać do domu.
PS. Na pocieszenie to zdjęcie wrzuciłem do DITL:
14. Załącznik 126504
-
Fajne fotki, dobrze się czyta relację, 14 najbardziej mi się spodobało. Oczywiście zdjęcie Majki zawodowe ;), chyba domyślam się co czułeś :)
-
Jak dla mnie to ci cykliści jakby w miejscu stoją. czyli ... tło i kolarz w jednym miejscu......
Może krótszy nieco czas naświetlenia i lekkie przesunięcie aparatu w kierunku jazdy .
Wiem że nie każde wyjdzie . Ale jak już wyjdzie to będzie dynamika!
-
RafalK i Krakman - dziękuję za wizytę i sugestie. Przydadzą się! Następnym razem spróbuję tak zrobić, ale przy takiej prędkości co śmigali koło mnie, to naprawdę trudno było coś uchwycić.
Co do zdjęcia Majki... Eh... szkoda gadać :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
...
Może krótszy nieco czas naświetlenia i lekkie przesunięcie aparatu w kierunku jazdy .
...
Raczej dłuższy ;)
14. - kolarz na patyku :) Nie wbijaj w ludzi słupów.
-
-
Raz jeszcze dziękuję za poradę.
Robtor, właśnie tak robiłem, tyle że nie zmieniałem preselekcji czasu.
-
Niezły poradnik. Czas chyba wypróbować nowy statyw :D
-
6 załącznik(ów)
Odp: Caremowe pierwsze fotki
Pierwsza próba zmierzenia się ze zdjęciami nocnymi. Proszę o uwagi jak bardzo jest źle.
A1Załącznik 127969 A2Załącznik 127970
B1Załącznik 127971 B2Załącznik 127972
C1Załącznik 127973 C3Załącznik 127974
-
Na zdjeciach A moim zdaniem nie potrzebnie znalazl sie w kadrze ten fragment mostu po prawej.
Zdjecie B2 wydaje mi sie jakby nieostre/poruszone.
No a zdjecia w C sa okropnie krzywe... i chyba generalnie najslabsze z wszystkich:)
Najbardziej mi sie chyba B1 podoba.
Jesli dobrze widze to zdjecia A i C pokazuja to samo... tylko cos mi na A brakuje tej wiezy... :)
-
A i C krzywe, powinieneś zacząć od naprostowania. Poza tym nie trawię szumu, jaki pojawia się na niebie. Bardziej podchodzi mi cieplejszy balans bieli, zresztą te warianty też mają delikatniejszą obróbkę - na C to widać najbardziej. No i kadry takie se ;)
-
Wykorzystaj funkcje HDR w E-M10.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Wykorzystaj funkcje HDR w E-M10.
A w oku kompozycję kadru. :-D
-
Na początku dziękuję za uwagi.
Cytat:
Zamieszczone przez
ssonic
Na zdjeciach A moim zdaniem nie potrzebnie znalazl sie w kadrze ten fragment mostu po prawej.
Zdjecie B2 wydaje mi sie jakby nieostre/poruszone.
No a zdjecia w C sa okropnie krzywe... i chyba generalnie najslabsze z wszystkich:)
Najbardziej mi sie chyba B1 podoba.
Jesli dobrze widze to zdjecia A i C pokazuja to samo... tylko cos mi na A brakuje tej wiezy... :)
Początkowo miałem co innego fotografować - barki na Wiśle, ale jakoś takie mniej oświetlone mi się wydały od tych budynków.
Zgadza się, że A i C to te same budynki. Brak wieży to kwestia mojego ustawienia - nic nie usuwałem.
Co do krzywizn i poruszania - miałem co prawda statyw, ale każde delikatne poruszenie, nawet naciskając spust migawki drżenia wywoływało. Daje to asumpt do próby wykorzystania WiFi.
HDR - zapamiętane i rozpoznane.
Co do kompozycji, to wiem, że kuleje, ale nie tyle o ładność kadru mi chodziło co poprawność techniczną zdjęcia.
Cytat:
A i C krzywe, powinieneś zacząć od naprostowania. Poza tym nie trawię szumu, jaki pojawia się na niebie. Bardziej podchodzi mi cieplejszy balans bieli, zresztą te warianty też mają delikatniejszą obróbkę - na C to widać najbardziej. No i kadry takie se :wink:
Masz rację.
Raz jeszcze dziękuję i do następnej próby! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Początkowo miałem co innego fotografować - barki na Wiśle...
Ja bym na Twoim miejscu zajal sie mostem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
... miałem co prawda statyw, ale każde delikatne poruszenie, nawet naciskając spust migawki drżenia wywoływało.
Jesli nie masz wezyka, sprobuj samowyzwalacz na 2 sek.
Pamietaj jeszcze o jednym- to sa zdjecia nocne! Nie staraj sie, zeby bylo jasno jak w dzien, bo to tylko zwieksza ryzyko pojawienia sie przepalow.
Jesli w kadrze masz duzo nieba, nocne zdjecie lepiej wyjdzie poznym wieczorem, kiedy jeszcze niebo jest jasne.
-
Będę sobie tu zaglądał, jest fajnie, będzie dobrze a potem to już tylko lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Ja bym na Twoim miejscu zajal sie mostem ;)
Jesli nie masz wezyka, sprobuj samowyzwalacz na 2 sek.
Pamietaj jeszcze o jednym- to sa zdjecia nocne! Nie staraj sie, zeby bylo jasno jak w dzien, bo to tylko zwieksza ryzyko pojawienia sie przepalow.
Jesli w kadrze masz duzo nieba, nocne zdjecie lepiej wyjdzie poznym wieczorem, kiedy jeszcze niebo jest jasne.
Dziękuję za przypomnienie z tym mostem :) Wczoraj wieczór jeszcze próbowałem coś zdziałać, ale deszcz mnie przegonił.
Saabor, traktuję ten wątek jako właśni taki szkolny, więc na razie jeszcze trudno będzie tu znaleźć coś ambitnego. Ale czas pokaże :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Saboor, traktuję ten wątek jako właśni taki szkolny, więc na razie jeszcze trudno będzie tu znaleźć coś ambitnego. Ale czas pokaże :)
Znajdziemy to co wrzucisz i będziemy radzić, narzekać, marudzić a czasem to się i pochwali...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
... a czasem to się i pochwali...:grin:
Nie obiecuj czegoś, czego (może) nie dotrzymasz :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie obiecuj czegoś, czego (może) nie dotrzymasz :-P
Ja zawsze dotrzymuję(jeszcze).:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Ja zawsze dotrzymuję(jeszcze).:mrgreen:
Pomyśl o Bikerze :D
-
3 załącznik(ów)
Zachęcony Waszymi postami zaczynam. Prośba o ocenę (poprawność techniczna, kadru, wywołania):
1.Załącznik 128156
2. Załącznik 128157
3. Załącznik 128158
-
Kadry 1 i 2 mi się podobają, tylko 2 jakby trochę krzywa. I mogłeś tak kadrować, żeby albo dać więcej tego krzaka, albo w ogóle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pomyśl o Bikerze :D
Przyjdzie czas i na niego...:twisted:
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:29 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Zachęcony Waszymi postami zaczynam. Prośba o ocenę (poprawność techniczna, kadru, wywołania):
1.2.3.
1. i 3. fajne, pierwsze lepiej by się prezentowało, cięte przy ścianie i większy kąt.
-
-
No ladnie ladnie... i nareszcie prosto :lol: ;)
-
Bardzo dziękuję za komentarze i odwiedziny. Może jednak jednak coś ze mnie będzie jeśli chodzi o zdjęcia :)
Przy okazji dodam że 1. to rzeźba pt AUSCHWITZWIELICZKA Mirosława Bałki. Jak wpiszecie w googlach to zobaczycie o co chodzi. Niestety napis cały się u mnie nie pojawił, bo mądrzy robotnicy postawili jakąś skrzynię na dachu. Rzecz jasna jeszcze jest kwestia odpowiedniej godziny i można tam naprawdę kilka różnych ujęć zrobić.
2 to jeden z kilku murali, które na Zabłociu można znaleźć. Oprócz tego widziałem jeszcze 3, ale kiepsko wyszły.
Co do 3. zafrapowały mnie te kajdanki przy bulwarach. Trudno sobie wyobrazić co tam się działo :???:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
/.../
Co do 3. zafrapowały mnie te kajdanki przy bulwarach. Trudno sobie wyobrazić co tam się działo :???:.
Odpiąć trza było, mogą się przydać... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Odpiąć trza było, mogą się przydać... :mrgreen:
O kurde zapomniałem zabrać kajdanek :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
O kurde zapomniałem zabrać kajdanek :D
Musiałeś nieźle odlecieć, skoro dziewczynę odpiąłeś ale kajdanki zostawiłeś ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Musiałeś nieźle odlecieć, skoro dziewczynę odpiąłeś ale kajdanki zostawiłeś ;)
A nie odwrotnie. :mrgreen:
-
5 załącznik(ów)
Dziś wykonałem ćwiczenia z prostowania. Proszę o ocenę poprawności poczynionych zabiegów.
Na początek oryginał z Warszawy - budynek w stylu eklektycznym.
0. Załącznik 128798
Pierwszy krok - obrót w OV:
1.Załącznik 128796
Drugi krok - prostowanie w Gimpie:
2. Załącznik 128797
Trzeci krok - kadrowanie w Gimpie
3. Załącznik 128795
Czwarty krok (dodatkowy) w Gimpie kolorowanie nieba jako warstwy - tutaj efekt nie jest najlepszy - prawa strona fotki - nad blokiem zachował się kolor wyjściowy.
4. Załącznik 128794
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Dziś wykonałem ćwiczenia z prostowania. Proszę o ocenę poprawności poczynionych zabiegów.
Zaczyna się robić ciekawie... helmuth!! Wołają Ciebie i Bodzipa!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Proszę o ocenę poprawności poczynionych zabiegów.
W teorii jest nieźle :-P
Krok pierwszy
Myślałem, że znam OV ale z tym obrotem mnie zaskoczyłeś :D
Jak to zrobiłeś?
Krok drugi
Co prostowałeś? Jeśli perspektywę, to nie całkiem to wyszło
Krok czwarty
Kolorowanie nieba, nie jest proste.
Ciekaw jestem jak to robiłeś przy pomocy warstw?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Myślałem, że znam OV ale z tym obrotem mnie zaskoczyłeś :D
Jak to zrobiłeś?
Pozwole sobie odpowiedziec :)
Z tego co pamietam w OV2 jest zakladka Regulacja Nachylenia i tam suwakiem mozna bylo wybrac o ile chce sie zrobic obort i w ktora strone (wartosci dodatnie i ujemne)