-
Odp: Wycieczka w Dolomity
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Co to jest "pędzelkowanie" w LightRoomie? Używam tego programu ale pędzelka nie kojarzę.
Zapewne chodzi o pędzel korygujący (Adjustment Brush). Można lokalnie wpływać na bardzo wiele parametrów. Skrót z klawiatury K.
Takie ło:) podoba się.
-
Nr 7 zdecydowanie lepszy niż 5 i 6.
Tamte, tak jak wspomniałem już były płaskie, pozbawione kontrastów i pod tym wzgledem nr 7 wyglada zdecydowanie lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Zapewne chodzi o pędzel korygujący (Adjustment Brush). Można lokalnie wpływać na bardzo wiele parametrów. Skrót z klawiatury K.
Takie ło:) podoba się.
Dzięki, faktycznie jest tam coś takiego, kiedyś nawet używałem, ale zapomniałem o tym. Cóż... skleroza nie moli :cry:
-
Właśnie miałem napisać o tym pędzelku, ale już wszystko wiadomo.
Myszką się słabo pędzelkuje, ale tabletem całkiem, całkiem.
@alnico jak przeczytałem o sprzęcie, z którym się rozstałeś to jakbym siebie widział ;)
Też mam 70-300L, do tego 17-55, i 10-22. Setki makro już się pozbyłem.
Póki co zmieniłem plecak na lżejszy (-400g), a kiedy biorę 70-300 i 10-22, wtedy uzupełniam
lukę w ogniskowych naleśnikiem 40mm (-500g w stosunku do 17-55).
Czyli 1kg jestem do przodu. Ponadto nie biorę tele do miasta, a tylko w plenery.
Ostatnią deską ratunku, jeśli chodzi o zmniejszanie wagi bez utraty jakości, będzie
canon 100d.
A! Byłbym zapomniał o odchudzaniu - tu można spokojnie zredukować 7kg ;)
P.S. Do HDRów używam SNS HDR. Próbowałem photomatixa, i innych, ale tylko snsa hdry wychodzą jak trza :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Właśnie miałem napisać o tym pędzelku, ale już wszystko wiadomo.
Myszką się słabo pędzelkuje, ale tabletem całkiem, całkiem.
@alnico jak przeczytałem o sprzęcie, z którym się rozstałeś to jakbym siebie widział ;)
Też mam 70-300L, do tego 17-55, i 10-22. Setki makro już się pozbyłem.
Póki co zmieniłem plecak na lżejszy (-400g), a kiedy biorę 70-300 i 10-22, wtedy uzupełniam
lukę w ogniskowych naleśnikiem 40mm (-500g w stosunku do 17-55).
Czyli 1kg jestem do przodu. Ponadto nie biorę tele do miasta, a tylko w plenery.
Ostatnią deską ratunku, jeśli chodzi o zmniejszanie wagi bez utraty jakości, będzie
canon 100d.
A! Byłbym zapomniał o odchudzaniu - tu można spokojnie zredukować 7kg ;)
P.S. Do HDRów używam SNS HDR. Próbowałem photomatixa, i innych, ale tylko snsa hdry wychodzą jak trza :)
Ja jedynie bawiłem się Machinery HDR Effects, o SNS pozytywne opinie słyszałem :grin:. 10-22 też miałem :grin:
-
Ładnie obrabiasz HDRy. Ze smakiem. A to duża sztuka, żeby nie przegiąć.
-
A SNS to nie jest program, którego twórca sam tu pisuje? Można rzec, że rozwijał się na naszych oczach (ów program) ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ja jedynie bawiłem się Machinery HDR Effects, o SNS pozytywne opinie słyszałem :grin:. 10-22 też miałem :grin:
Widziałem hdry z Machinery, i muszę powiedzieć, że były za mocne. A do tego tak charakterystyczne, że od
razu było wiadomo, że to Machinery.
@Rafał Czarny - dziękuję :)
---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A SNS to nie jest program, którego twórca sam tu pisuje? Można rzec, że rozwijał się na naszych oczach (ów program) ;)
Na olkowym forum jestem nowy, mogę podpowiedzieć tylko że autorem SNSa jest Sebastian Nibisz.
-
1 załącznik(ów)
A tu statyw dwiema nogami zamoczył się w jeziorku. Czy było warto, niech oceni Szanowne Grono ;)
8.
Załącznik 123074
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Widziałem hdry z Machinery, i muszę powiedzieć, że były za mocne. A do tego tak charakterystyczne, że od
razu było wiadomo, że to Machinery.
Machinery ma wiele możliwości ingerencji w "moc" efektu. Generalnie jestem zadowolony, choć może gdybym poznał inne programy...
Jakby ktoś chciał zobaczyć to są w #414 mojego głównego wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Machinery ma wiele możliwości ingerencji w "moc" efektu. Generalnie jestem zadowolony, choć może gdybym poznał inne programy...
Jakby ktoś chciał zobaczyć to są w #414 mojego głównego wątku.
Proszę o link do #414 gdyż sobie nie radzę, i znaleźć nie mogę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Proszę o link do #414 gdyż sobie nie radzę, i znaleźć nie mogę.
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1099399
-
Dzięki za link. W sumie efekty bardzo dobre, i tu bym nie rozpoznał, że to machinery. Zwracam honor :)
Aż się prosi przepuścić te same zdjęcia przez SNSa, i porównać efekty.
Jakby co, dostępna jest wersja lite:
http://www.dobreprogramy.pl/SNSHDR,P...ows,18117.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Dzięki, przy okazji przetestuję :grin:
-
1 załącznik(ów)
9.
Załącznik 123211
Ech, chętnie przygarnąłbym jakiegoś em10 na fotowyprawę. Byłoby leciutko, a po powrocie można by podjąć decyzję czy migrować do mikro 4/3...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Ech, chętnie przygarnąłbym jakiegoś em10 na fotowyprawę. Byłoby leciutko, a po powrocie można by podjąć decyzję czy migrować do mikro 4/3...
Z lustra? Migrować!
-
Wbiję kij w mrowisko, ale... jest jeszcze canon 100d. Wazy jak bezlusterkowiec ;)
-
Dziewiątka super :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Wbiję kij w mrowisko, ale... jest jeszcze canon 100d. Wazy jak bezlusterkowiec ;)
Korpus jak korpus, ale są jeszcze obiektywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Znajomy wbił kiedyś kij w mrowisko i go mrówki oblazły. Przewalone.
Ja bym chętnie na E-M10 sobie zmigrował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
Kiepska prowokacja ;-) Nikt nie zareagował :-)
No a tak na marginesie: http://camerasize.com/compact/#448.2...97,521.97,ha,t :-)
-
9 jest fajna, może jednak wstawisz jakieś nie hdr-y
-
Świetne fotki, bardzo dobre kadry i ciekawa obróbka.
Te odbicia - mbsz - świetne.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Znajomy wbił kiedyś kij w mrowisko i go mrówki oblazły. Przewalone.
Ja bym chętnie na E-M10 sobie zmigrował.
Sęk w tym, że nigdy na dobre nie obcowałem z mikro 4/3, dlatego tak trudno podjąć decyzję.
P.S. Czy podjąłeś decyzję, i odłożyłeś pieniądze?
Odłożyłem decyzję, i podjąłem pieniadze. ;)
---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
9 jest fajna, może jednak wstawisz jakieś nie hdr-y
Zdjęcia z Dolomitów w wersji nie-hdr wyglądają na tyle kiepsko, że nie mam śmiałości
drażnić oczu forumowiczom ;)
---------- Post dodany o 14:26 ---------- Poprzedni post był o 14:22 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
WoRaS
Byłem tam już kiedyś, wolę nie zaglądać. Jeszcze znienawidzę 60d i będzie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
A tu fotosik o wschodzie czaśnięty
10.
Czy to nie to samo co 7-ka czasami? :grin:
-
1 załącznik(ów)
@Petreq dzięki za czujność
Poprawiona 10ka
10.
Załącznik 123246
-
1 załącznik(ów)
A tu, to samo tylko w wersji nie-hdr.
Jedyne, o co się pokusiłem, to pomalowanie nieba pęźlikiem na -0,8ev.
Żeby wiedzieć co się maluje, można na dole zaznaczyć kwadracik "show selected mask overlay"
dzięki czemu pęźlik zostawia czerwony ślad. Oczywiście mowa o LR.
11.
Załącznik 123256
-
Widoczek ładny. Nie ma tu jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy hdr i zwykłym zdjęciem. Powiedziałbym, że ta scena nie wymaga hdr.
Co do pędzla można jeszcze zaznaczyć Auto Mask wtedy wykryje krawędź pomiędzy niebem, a górami i niepotrzebnie nie "zamaluje" (przyciemni) gór.
Dodałbym do pędzla nieco Clarity.
-
Przejrzalem watek, fajne foty.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Widoczek ładny. Nie ma tu jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy hdr i zwykłym zdjęciem. Powiedziałbym, że ta scena nie wymaga hdr.
Co do pędzla można jeszcze zaznaczyć Auto Mask wtedy wykryje krawędź pomiędzy niebem, a górami i niepotrzebnie nie "zamaluje" (przyciemni) gór.
Dodałbym do pędzla nieco Clarity.
Proszsz barc:
Załącznik 123273
Clarity dałem na 20. Niebo jest lepsze :) Co do Auto Mask, to jak porządnie wjechałem pędzlem na góry,
to się pomalowały. Przy delikatnym operowaniu, było ok. Czy to tak działa ?
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
... Co do Auto Mask, to jak porządnie wjechałem pędzlem na góry,
to się pomalowały. Przy delikatnym operowaniu, było ok. Czy to tak działa ?
Można tak powiedzieć. Tylko bez tego Auto Mask trzeba jeszcze bardziej uważać aby nie wyjechać poza obszar, element, który chcemy zaznaczyć (zamalować). Oczywiście nie zawsze jest konieczność używania tej opcji. Pędzel ma dwa jakby okręgi (wtapianie - Feather) i tym wewnętrznym na pewno nie można wtedy wjeżdżać na strefę, której nie chcemy zamalować. Zakres wtapiania możemy sobie regulować.
Odnośnie nieba jeszcze i pedzla. Trzecim bardzo przydatnym suwakiem jest Highlights. Działa na przygaszenie świateł tylko. Exposure działa kompleksowo. Nawet jak na niebie będzie ciemniejsza chmura to ją jeszcze bardziej przyciemni, a Highlights nie. Można sobie ustawić Exposure -0,25 ; Clarity +30 ; Highlights -40 (-50) rozwinąć predefiniowane (Custom) ustawienia pędzla i zapisać jako preset z swoja nazwą np. ciemniejsze niebo. Później przy obróbce innego zdjęcia wystarczy rozwinąć Custom i wybrać to swoje zapisane. W zależności od zdjęcia i potrzeb suwaki oczywiście można skorygować ale jednym kliknięciem mamy już 3 wstępnie ustawione.
W 12 coś mi niebo za bardzo w fiolet wpada no ale możliwe, że takie było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Można tak powiedzieć. Tylko bez tego Auto Mask trzeba jeszcze bardziej uważać aby nie wyjechać poza obszar, element, który chcemy zaznaczyć (zamalować). Oczywiście nie zawsze jest konieczność używania tej opcji. Pędzel ma dwa jakby okręgi (wtapianie - Feather) i tym wewnętrznym na pewno nie można wtedy wjeżdżać na strefę, której nie chcemy zamalować. Zakres wtapiania możemy sobie regulować.
Odnośnie nieba jeszcze i pedzla. Trzecim bardzo przydatnym suwakiem jest Highlights. Działa na przygaszenie świateł tylko. Exposure działa kompleksowo. Nawet jak na niebie będzie ciemniejsza chmura to ją jeszcze bardziej przyciemni, a Highlights nie. Można sobie ustawić Exposure -0,25 ; Clarity +30 ; Highlights -40 (-50) rozwinąć predefiniowane (Custom) ustawienia pędzla i zapisać jako preset z swoja nazwą np. ciemniejsze niebo. Później przy obróbce innego zdjęcia wystarczy rozwinąć Custom i wybrać to swoje zapisane. W zależności od zdjęcia i potrzeb suwaki oczywiście można skorygować ale jednym kliknięciem mamy już 3 wstępnie ustawione.
W 12 coś mi niebo za bardzo w fiolet wpada no ale możliwe, że takie było.
Dzieki za rady. Skorzystam na pewno :)
Co do nieba, to rzeczywiscie troche fioletowe. Moze zrobie kolejne wejscie, z ocieplonym niebiem.
Aby efekty byly, trzeba cwiczyc.
-
3 załącznik(ów)
A tu fotki z Mikulova, ładnego miasteczka po drodze do Włoch.
13.Załącznik 123358 14.Załącznik 123359 15.Załącznik 123360
-
Mikulov. Dziesiątki razy przez niego przelatywałem do Grazu, za każdym razem miałem się zatrzymać i pofocić. Nigdy się nie udało ;(. A zdjęcia śliczne.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
A tu fotki z Mikulova, ładnego miasteczka po drodze do Włoch.
Ja tak tylko względem 15-tki
nie wydaje Ci się wyprane z czerni? Nie wiem czy mogę tu wklejać
swoje widzimisię(jeżeli nie daj znać wywalimy) ja bym to widział jakoś tak:
Załącznik 123408
-
Odniosę się do zdjęć 13, 14 i 15.
Zameczek wydaje się jakby płaski, brakuje czerni. Ale zdjęcia 13 i 14 są jak apz-owe z Toskanii. Są naprawdę świetne.
Do kompletu zdjęcie 15 gdzie wszystkie półcienie uciekły. W tym przypadku naprawdę nie jest HDR potrzebny. Przy współczesnych matrycach HDR ma bardzo, bardzo rzadko rację bytu.
Popieram helmutha - jechanie tylko na HDR-ach jest hmmm - irracjonalne.
Ty naprawdę umiesz robić zdjęcia. Widzisz kadr i światło, ale takie jednotonowe hdr-owate, tylko i wyłącznie to szkoda.
Pytanie: czy w Twoich wątkach można grzebnąć w zdjęciach ?
-
Bodzipku, Maniek, a raczy Michał, to oaza spokoju i wyrozumiałości, więc myślę, że nie będzie miał nic przeciwko jeśli powiem po prostu "bier i jedziesz!" ;)
-
Dobrze to widzisz :) Wstawiając to zdjęcie widziałem, że jest trochę niedorobione, i.....sam nie wiem czemu nie zareagowałem.
---------- Post dodany o 16:49 ---------- Poprzedni post był o 16:47 ----------
O, właśnie Pamaru zwany potocznie Eugeniuszem, zareagował jak należy.Grzeb ile wlezie. A z hdrami to naprawdę nie jest nałóg. Tak sobie tylko poszalałem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
idako
.....sam nie wiem czemu nie zareagowałem.
Zawsze możesz sobie dać w dziób :mrgreen:
-