Bardzo dziękuję:) Spodziewałem się, że tak będzie. Czyli teza, że powodem są nieaktualne "kodeki" w LR upadła.
Trudno sądzić, że LR5.7 nie wspiera .orf z E-M10. Wspiera "inaczej":wink: powiedzmy niż OV3, nie da się ukryć, że gorzej.
Wersja do druku
LR 5.7 - EV: 0, Shadows: 0, Profil Camera Neutral
Załącznik 140958
OV3 - EV: 0, Shadows: 0, gradacja: Normal
Załącznik 140960
LR 5.7: EV +2, Shadows: +100
Załącznik 140957
OV3: EV +2, Shadow: +7, gradacja: Normal
Załącznik 140959
Ehh, ja tez nie umiem purpury robic.
Lajtrum 4.4 i 15 sekund lacznie z otwarciem lajrtuma i importem foty.
Załącznik 140979
pozdro
chciałem pokazać skaszanione (niedoświetlone) zdjęcie wyciągnięte o 2EV i +100 na cieniach.
W przypadku, gdyby to zdjęcie miało być cenną pamiątką takie postępowanie może mieć sens.
Tak, wiem.Cytat:
Profile Olympusa, nie powiem, mają wpływ ale tej purpury z cieni nie usuną.
LR 5.7: EV: 0, Shadows: 0, profil Adobe Standard
Załącznik 140977
LR 5.7: EV +2, Shadows: +100, profil Adobe Standard
Załącznik 140978
Tutaj nie widzę jakiś większych problemów.
Z Toba to sie jednak nie da normalnie...
Jak nie masz o czyms pojecia to prosze nie pisz bzdur:
Załącznik 140981
Moze po prostu nie umiesz podstaw zabawy z surowica w lajtrumach i innych takich, i stad masz problemy z zafarbem?
Z mojej strony Szach i mat.
pozdro
poszło na pm
To by wymagalo ponownego stracenia na bzdure kolejnych 15 sekund.
Zreszta nie widzialem tego pociagu wiec nie wiem jakie mial kolory, przyjalem jako punkt szarosci kawal betonu na peronie.
Swoja droga patrzysz na telefonie, czy na czyms chocby softowo kalibrowanym, bo ja jakos masakry zielonej nie widze...
pozdro
Nyny. Zrobilem dla Ciebie te 15 sek.Balans na tabliczke z papierosemZałącznik 140983Nic wiecej nie mieszalem.
Mirek, jakie ustawienia?
Dzięki. Pozostaje mi tylko potwierdzić, że w tych Twoich .orf nie ma tego zafarbu przy mocnym wyciąganiu cieni:). Czyli nie jest to reguła tylko odosobnione przypadki (choć nie dla wszystkich też:wink:, dla tych nie umiejących wywoływać tak jak ja:):wink: ) Od czego zależne nie wiem.
U mnie mocno w zieleń wpada.
Ustawilem kroplomierz w filtrze icorrect edit Lab pro na tabliczke z papierosem.Filtr ten wykorzystuje w CS3 Tu z niego skorzystalem,Mialem tylko 15 sek:wink:.Jak rownierz nie chcialem na pojedynczych barwach mieszac.Kroplomierz poprawil,zmienil z automata pozostale kolory.Byly w filtrze ustawienia fabryczne.Jestem na viscie wiec w LR w wersji otwierajacej plik nie moge dzialac.
tak jak już wcześniej pisałem - wydaje mi się, że w specyficznych warunkach oświetleniowych aparat potrafi tak dobrać WB, że przy wywoływaniu w LR może pojawić się lekkie zabarwienie w ciemnych partiach obrazu. Może być widoczne, albo całkowicie niewidoczne - wtedy wyłazi przy mocnym rozjaśnianiu cieni.
Ostatnio zrobiłem zdjęcie, na którym taki zafarb jest widoczny w LR bez żadnych kombinacji. Jest też widoczny OV3 - po prostu aparat tak dobrał WB. Po drobnym poprawieniu wartości temperatury i "tint" problem zniknął.
Do kolegi APZ-ta (nie chcem ale muszem:) ):
Z przytoczonych linków cytuje jck: ..."Na dniach ma być DNGConverter_8_5 i ten gwarantuje obsługę M10. http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/"
Nie wiem czy wiesz ale obecnie jest już wersja 8.7, zarówno DNG Convertera jak i ACR i taki ACR ma najnowszy LR5.7
Zgadza się (jak pisał jck ), już pełne wsparcie jest od wersji 8.5 klik Czyli to pełne wsparcie jest już od czerwca 2014r.
W Lightrom jest moduł Camera RAW, a z DNG Converterem ma niewiele wspólnego, poza tym, ze czyta pliki .dng w nim utworzone. To oddzielny program, do czego służy, chyba wiesz i nie trzeba pisać.
Epicure ma tu racje moim zdaniem pisząc to:
i to:
Nie wiem kto nie odrobił pracy domowej:wink:
Możliwe że coś w tym jest. Ja zaczynam skłaniać się do "teorii", że to purpurowe zabarwienie wychodzi głównie wówczas gdy w tych cieniach brak jest w zasadzie koloru. Tak dokładniej to zbliżone do szarości, czerni. Lightroom wtedy zaczyna "głupieć":). Te dotychczasowe przykłady by w zasadzie to potwierdzały.
Trochę tylko mi burzy teorie Twój .orf z kotem, bo ma tam też ciemne fragmenty:)
Jeszcze jeden przykład .orf z E-M10. Oryginalny .jpg tylko zmniejszony w PSE (fakt wysokie iso było ale to za bardzo nie ma zwiazku):
Załącznik 141015
Wywołane z .orf. Co było zrobione. podniesiona ekspozycja o 2EV i rozjaśnienie cieni (w LR +80) aby wyglądały podobnie. Balansu bieli nie ruszałem prosto z aparatu. Odszumilem nieco obydwa.
ORF przed wywolaniem w LR4.4 przekonwertowałem do dng (Adobe DNG Converterem 8.7, jestem pewien, ze w LR 5.7 będzie to samo)
tak wygląda w OV3 (można jeszcze trochę powiększyć):
Załącznik 141016
tak wygląda w LR4.4
Załącznik 141017
Zwróciłbym uwagę naprzykład na obramowanie tablicy na ścianie. To co pisałem, co się dzieje, przy mocnym wyciąganiu cieni, tam gdzie powinien być kolor czarny.
Wiem, ze można to skorygować, chodziło o pokazanie różnicy na wstępie pomiędzy programami przy podobnych ustawieniach ekspozycji.
To takie moje końcowe wnioski, niekoniecznie słuszne:)
RAW i jpg pobrany tu
Matko swieta...
Ja jak czegos nie umiem to sie nie dotykam, a juz na pewno nie feruje wyrokow.
Moze inaczej, chyba juz czas na:
https://www.akademianikona.pl/kursy/...yce-fotografa/
pozdro
Wiem, ze się nie znam, powtarzasz się:)
Zabroni mi ktoś w dwu programach np. tylko podnieść ekspozycje o 2EV i porównać jak wyglądają zdjęcia (nawet ewentualnie w obydwu dodatkowo wskazać ręcznie na WB w tym samym miejscu) pod względem kolorystyki ? Dzięki za linka, nie skorzystam.
Ktoś tu czegoś nie rozumie... To nie zabawa w to, kto najlepiej obrobi fotkę, tylko jak reaguje materiał w RAWie na konkretne ruchy suwakami.
Przypominam sobie co się działo na Canon-Boardzie, gdy ktoś wspomniał o czerwonej sieczce wyłażącej z cieni. Od razu dojeżdżała go horda fanatyków, w najlepszym razie zarzucając mu brak kompetencji, a w najgorszym razie delikwent kończył z banem.
Alez miszcze testow bylekakich, przeciez wywolalem jedna przez Was wrzucona fote zgodnie z waszymi wytycznymi, i zadnej rozowej landrynki nie uswiadczylem na zdjeciu. Nic tez suwaczkami nie ruszalem jak mi sugerowal jeden z Was, co zreszta pokazalem wklejajac skrinszota.
Wiec skoro u mnie (choc kilka osob rowniez to pokazalo) moze byc OK, to znaczy, ze problem jest chyba jednak gdzie indziej...
Mnie to w sumie ni ziembi ni grzeje, bo ja nie widze problemow.
pozdro
Nastepnym razem badz na 100% pewien tego co piszesz....
Załącznik 141018
Drodzy adwerszarze, moze naprawde juz czas zamiast biadolic wziasc sie za siebie i ogarnac pare tematow, moze jakis kurs jak wczesniej pisalem, moze poprawnie skalibrowac sprzet, moze wymienic na dobry?
Nie zamierzam juz brac w tej dyskusji udzialu bo to do niczego nie doprowadzi...
pozdro
Normalnie cuda i czemu znów na zielono. (tabliczki nie masz białej, tej z papierosem, tej drugiej zresztą też, LR tak się nie myli)
Załącznik 141019
Zapytam aby lepiej zrozumiec.Czy jesli dany program w takich ustawieniach reaguje wprowadzajac w szarosci(cienie) purpure a drugi powiedzmy zielono niebieski To mozna wyciagnac wniosek ze jedna matryca jest gorsza a druga lepsza.Czy moze fani purpury moga twierdzic ze "purpurowy" program jest lepszy a ten drugi gorszy??
Czy moze cytujac Wislodzka aby wydutkac powinienes przedtem pol godziny glaskac.Czy jesli ktory dostanie w pysk po 10-ciu minutach glaskania to Wislodzka nie miala pojecia o glaskaniu czy moze glaskacz mial nieodpowiednie umiejetnosci i szorstka skore na dloni. A moze glaskanie nie bylo potrzebne bo purpura sie wypalila.
Ja rozumiem,ze to tylko test,ale w jakim celu,przecie do kazdego kadru nalezy indywidualnie podchodzic.No chyba,ze kotleciarz marnej jakosci napstrykal 1000 klatek i w pol godziny chce obrobic i sprzedac.
A pro po matrycy chciałbym usciślić, podkreślić. Nie chodzi o matryce tylko jak traktuja ORF-y z E-M10 programy od Adobe (PS, PSE, LR) wykonane w pewnych warunkach (nie wszystkie oczywiscie). Jaka jest różnica do OV3.
Mirek, powiem krótko: nie interesuje mnie, jak kto sobie to oceni. Jak się komuś bardziej podoba wściekła, trudna do skorygowania i degradująca jakość zdjęcia purpura niż niewielki i możliwy do skorygowania w prosty sposób zielonkawy zafarb, to jego sprawa. O gustach nie będę dyskutował. Ja tylko pokazałem jak te różnice wyglądają w praktyce.
Ale to jest taki sam kadr i można do niego podejść tak samo.
Ehhh....
Zmusiles mnie do odpalenia tego badziewnego pliku na moim Eizo, widocznie dzieciakow foris w trybie gierek nie daje rady miszczom rozowej landrynki.....
Załącznik 141020
A co masz problem ze wzrokiem, w czym zatem moge pomoc?
Rozowa landrynka numer: +48 8888 8888 88888
Z mojej strony juz naprawde PASS....
Ojojoj, Twojemu Eizo spadła korona z głowy. Do tej pory wyświetlało same królewskie zdjęcia.
Przestań człowieku pitolić jak potłuczony, tylko podejdź do sprawy jak na leży albo nie zabieraj się za nią wcale i nie marnuj czasu ludzi, którzy chcą się z tego wątku czegoś pożytecznego dowiedzieć.
A zanim wyjdziesz i zamkniesz za sobą drzwi, pokaż jeszcze cropa 1:1 z prawego dolnego rogu zdjęcia, tam gdzie jest wózek wagonu.
Tak.I temat powinien sie skonczyc po tescie.
Jednak czytajac pozniejsze teksty i odnosniki do testu mam wrazenie na taki wniosek.My tu tacy grzeczni,swietojebliwi,pokorni,a oni nas nie lubia.I co my teraz zrobimy?Bedziemy drazyc,pisac,linkowac az kazdy wreszcie potwierdzi,ze mamy racje i jestesmy tacy molestowani przez programy i innych uzytkownikow.
A czy programy jakiejkolwiek firmy maja obowiazek piorytetem wspierac ktorego kolwiek producenta sprzetu foto.Bo czytajac pozniejsze wypociny to takie mam wrazenie.
Jak dla mnie po tescie reszta postow do wyciecia.Ale rubta co chceta.Znajac forum jak tu sie wytnie to ucisniony otworzy nastepny watek.Juz wczesniej pisalem
W koncu dojdzie do tego,ze bedziesz przeklinac ten dzien kiedy znalazles sie na tym peronie z aparatem.
A no spadala, na liczniku pokazuje 10 minut wiecej przepracowanych godzin....
A czego sie dowiedza?
Ze jeden frustrat nie umie bawic sie rawami, a drugi madry opracowal szablon +2ev -100 +100 i szukac kaze rozowych rzeczy...
Ja nie wiem kto pitoli jak potluczony zatem.
Sam sobie zrob, czy moze tez nie umiesz?
pozdro
Choćby tego, jakie ustawienia w jakim sofcie, nota bene bardzo popularnym, dają efekt który może im się bardzo nie spodobać. W Twoim zaślepieniu może to być dla Ciebie nieistotna informacja, ale wielu ją doceni, czego dowodem są choćby plusy i wiadomości, które otrzymałem.
Ja to zrobiłem w czerwcu zeszłego roku. Można te wycinki obejrzeć na forum.
Poza tym co to za odzywki? Zachowujesz się gorzej, niż niewyspany przedszkolak.