Odp: [DR5000] Olympus OM-D E-M1 - wielkie moce małego Aleksandra
Świetny materiał. Zestawienie dwóch pasji nie wróży dobrze mojej kieszeni:)
Stwierdzenie " Olympus zabłysnął i przestał produkować lustrzanki" odgrzewa moje pretensje do Firmy, traktuję to jako wydymanie mnie i moich obiektywów.
Jakoś nie potrafię im tego zapomnieć. Tylko M1 po latach i kosmicznej dla amatora cenie próbuje zatrzeć to wrażenie ale niesmak pozostał :)
Ponieważ nie mam w ręku OMD - czytam jedynie o możliwościach, jesteś bardzo przekonujący, szczególnie w pięknym obrazku. Moje pytanie dotyczy af - możliwe że w studiu i do zwykłego streeta jest bdb, Nyny wykazał że w trybie "ciągłym" tak pięknie nie jest. Ciekaw jestem Waszej opinii.
Podlinkowałeś reportaż ślubny- jak prawdziwy Japończyk: Kosi Mazaki!
Trochę na szybko, trochę chaotycznie proszę o więcej, proszę o jeszcze.
Właśnie chciałem ten film puścić tutaj, ale widzę, że przespałem moment. Genialnie nagrane, materiał z jajem i tylko takie recenzje bym chciał oglądać.
Ja: zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości
Gietrzy: jeśli stawiamy takie tezy (…) to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Ja: Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: (link)
Gietrzy: Ja, po co? (…) zdjęcia Ok, tylko OK. Kolory widywałem lepsze u ślubnych
:D
Dziękuję dobre słowo! Myslę, że to nie koniec opowieści o OM-D, bo przed nami jasne jak słońce Voigtlander i Panasonic. Ale na to potrzebujemy pierwszych reportaży i zdjęć przykładowych. Nie możemy się doczekać ;)
"...Nie możemy się doczekać :wink:"
My również :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
dr5000
Ja: zapowiada się, że zdjęcia z D800 będą nie do odróżnienia od tych z E-M1 - zwłaszcza w kolorach, plastyce i głębi ostrości
Gietrzy: jeśli stawiamy takie tezy (…) to przydałoby się to poprzeć jedno-obok-drugiego porównaniami.
Ja: Nie ma problemu. Wskaż jedno zdjęcie wykonane Olympusem: (link)
Gietrzy: Ja, po co? (…) zdjęcia Ok, tylko OK. Kolory widywałem lepsze u ślubnych
Pierwsze ja u góry to bardzo, bardzo odważna teza, szczególnie w plastyce (Voitek nie ma tego czegoś w tle co ma m45 czy m75); tylko te imho mogą powalczyć z plastyką droższych szkieł pod D800E, których troszeczkę więcej i którym łatwiej (o plastykę).
Swoją drogą aż dziwne, że nyny jeszcze nic nie napisał ;)
Drugie ja u góry: po co mi wskazywać lub nie na te fotki? Coś komuś muszę udowadniać? Fotki innych bywały lepsze "w skórze" i kadry mniej monotonnie ślubne. Porównania jakie chciałbym teraz widzieć na blogach to powłoki i ich praca pod Słońce. Kto był w NYC w lipcu wie o czym piszę :mrgreen: W tej sprawie nic się nie ruszyło w mikro a szkoda. Nowa Lajka 15/1.7 nadal robi (pierwsze fotki przykładowe dostępne w sieci) pod Słońce kuku jak wcześniej 20/1.7, 45/1.8 czy inne a są już szkła tańsze, których powłoki pod Słońce po prostu wymiatają :jaw dropper:
Cytat:
Zamieszczone przez
dr5000
przed nami jasne jak słońce Voigtlander i Panasonic. Ale na to potrzebujemy pierwszych reportaży i zdjęć przykładowych. Nie możemy się doczekać ;)
Dajcie znać jak wizjer M1 współpracuje z Voitkami, szczególnie w dzień, szczególnie z założonym ND Vario. Chyba na optycznych czytałem słowa ojca redaktora, który pisał, że w GH4 niby ten sam wizjer a jakby lepszy od tego w M1. Co miał na myśli?
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
szczególnie z założonym ND Vario.
Co Ty ciągle z tym Heliopanem (3 posty, 3 wzmianki) - sponsorują Cię? :mrgreen:
Ja odpadam. Dyskusja ma sens kiedy obie strony argumentują, a Ty sam napisałeś, że nie musisz nic udowadniać.
Cytat:
Zamieszczone przez
dr5000
Ja odpadam.
Wzajemnie, spokojnych i zdrowych.
O&o.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Pierwsze ja u góry to bardzo, bardzo odważna teza, szczególnie w plastyce (Voitek nie ma tego czegoś w tle co ma m45 czy m75); tylko te imho mogą powalczyć z plastyką droższych szkieł pod D800E, których troszeczkę więcej i którym łatwiej (o plastykę).
Swoją drogą aż dziwne, że nyny jeszcze nic nie napisał ;)
Nie podpuszczaj, obejzalem, poczytalem, istwierdzilem, ze ilez mozna, stary sie robie i pasuje...
Zreszta na razie mam dosyc spore problemy natury rodzinnej, i nie mam zbytnio czasu na dluzsze debaty, zwlaszcza ze kotlety to odlegla dla mnie dziedzina foto. Nie wnikam tez zbytnio co tam sie aktualnie dzieje, i co obecnie jest na topie przy jej uprawianiu.
Kazdy ma prawo do swojej opini i tyle, ja poddalbym pod szersza dyskusje conajmniej dwie kwestie z tej zajawki, ale jak pisalem wyzej, luzuje ostatnio :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
.....
Kazdy ma prawo do swojej opini i tyle, ja poddalbym pod szersza dyskusje conajmniej dwie kwestie z tej zajawki, ale jak pisalem wyzej, luzuje ostatnio :)
pozdro
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty nyny.
Bardzo dobrze się Ciebie słucha.
Po drugie - ręce w ogóle mi nie przeszkadzają w odbiorze, jeśli to naturalne to po co to zmieniać na siłę.
Czekam na kolejne produkcje.
Świetny materiał ale wcale nie jestem tym zaskoczony, bo widziałem już wcześniej wasze video. Fajnie Wam to wychodzi i naprawdę jest ciekawe. A, że pracowałeś rękami w ogóle się nie przejmuj, bo dzięki temu było naturalnie i prawdziwie. Pozdrawiam.
Bardzo dobry materiał - ale to wszyscy wiedzą. W fotografii studyjnej na prawdę nasze Olki (z epoki E-M5 i dalej) spokojnie dają radę. Nawet e-pm2 z takim szkłem jak używane przez nich 75/1.8 da efekty niczym nie ustepujący body aps-c i ff - o ile wiemy jak z tego korzystać.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dziękuję.
To za co podziękowałeś Rafał napisał do mnie :mrgreen: