Ciekawe - kurcze - a te pierwsze były robione przy sztucznym świetle (żarówka) i do tego jeszcze chyba EPL5 przy włączonej opcji zachowania ciepłej barwy :) Już mi pare osób zwróciło uwagę, że foty z EPL5 były lepsze... Może za dużo grzebię w OMD ;)
Wersja do druku
Aha, to z dzisiaj było robione bardziej pod kątem wyciągnięcia różnych efektów ze światła odbitego. Doświetlałem zegarek zwykłym lusterkiem :) Następnym razem podejdę do tego lepiej i już pogłówkuje nad kadrami :)
Co do zegarka, to średnio dobrana Go. Albo bezel dałbym w Pełnej ostrości, albo w większym rozmyciu.
Troszkę podumałem nad kadrem, troszkę pokombinowałem z latarką led i tak to wyszło :)
Zdjęcia z odbiciem mi się podobają - wyglądają inaczej...
8.
9.
10.
11.
No właśnie kupiłem filtr w sklepie Oly i nie wiem dlaczego wydawało mi się że jest polaryzacyjny a to zwykły UV :/
Wszyscy piszecie o zwiększaniu GO. Dla mnie to kwestia tylko parametru F bo niestety jestem zielony w tej materii. Zapytam więc jak to zrobić? Co do wyostrzania to strzelałem z ręki w ciemnym pokoju :)
EDIT: Teraz doczytałem że zwiększanie GO oznacza "ostrzejsze" tło a nie "rozmyte" ;) Jakoś mi się w głowie zakodowało odwrotnie :)
Czyli jaka przysłona była by odpowiednia? 8-11?
fajniejsze, 10tka mi się podoba. Fakt, to nie jest zdjęcie do folderu sklepu z zegarkami bo to nie tak się robi, ale fotka ma swój urok...
no i z tego co pamiętam, zegarki się fotografuje ze wskazówkami na 10:10 względnie 1:50 :) :) :)
Najlepiej sprawdź sam doświadczalnie. Ten sam kadr z różnymi przysłonami i będziesz wiedział. Zwiększając przysłonę (liczbę f) zyskujesz większy zakres głębi ostrości. Zbyt duże wartości (np. f22) są niezbyt wskazane. Wchodzi zjawisko dyfrakcji i pogorszenie jakości, ostrości.
Strzelone zza szyby auta, gdzieś w Alpach... Nazwę je "wyścig ze składem towarowym" ;D
12.
Wczoraj przy ładnej pogodzie posiedziałem na tarasie, przy którym akurat klon zakwitł. Pszczółki bzyczą, latają, próbowałem je "upolować" ale za szybkie dla mnie ;) Pszczółki z reguły nie ostre, ale całość ma swój urok ;) robione MZ 60mm
13.
14.
15.
16.
17.
18.
Przy okazji zapytam, czy ktoś testował 60mm z jakimś dodatkowym konwerterem makro? Daje to radę?
Polowań ciąg dalszy. Uparłem się by w weekend upolować bąka ;) jakkolwiek to śmiesznie brzmi - bąk to trudny cel bo szybki jak diabli. Dlatego prosze o wyrozumiałość co do ostrości. Jednocześnie stwierdziłem, że RAW i wywoływanie go to nie dla mnie. Wolę to co z puszki wychodzi. Za dużo opcji jak dla mnie i jedno zdjęcie zajmowało mi godzinę :) A tak to w puszce ustawię co chce i robię zdjęcie jakie chcę :)
No to lecimy:
Troszkę pokazówki bokehu z MZ 25mm
19.
20.
Reszta to już tylko MZ 60mm makro :)
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
Z kolejnym zdjęciem miałem problem, bo oryginał z aparatu wyszedł bardzo fajnie wyostrzony na oczka muchy. Zrobiłem kilka kadrów ale nie wiem który najlepszy - który najfajniej oddaje urok tej muszki. Proszę tu o opinię.
29.
30.
31.
32.
Bąk fajnie Ci wyszedł :)
mimo że to crop, to bardzo fajnie 30 i nawet 31;
jak się zagłębię w resztę postów to może coś dopiszę :)
pzdr
Hołek
eeeh, te 60mm to cudne szkiełko. A ja wolę te bąkowe :)
21 i 32 w mojej ocenie najładniejsze. Pozdrawiam.
Wybieram 30- ładnie wypełniony kadr muszką:-)
21 ślimak wyglądający zza trawy bardzo fajny. Co do muchy to najbardziej pasuje mi zbliżenie na 31.
z tych ostatnich zdjęć to 21 "ślimak" - wybija się ponad resztę
Dziękuję :) Ogólnie zaskoczyliście mnie tym ślimakiem bo mi ostrość z oka zeszła i jedno ma zamazane :)
Daaawno mnie tu nie było a to przecież mój własny wątek... Hmm, zaniedbałem to, ale brak czasu robi swoje.
Ostatnio zmieniam miejsce swojego życia na włoskie Bolzano i w związku z tym sporo się dzieje. A zaczęło się niewinnie. Bolzano to miasto będące stolicą południowego Tyrolu. Miasto piękne, stare, z tradycjami. Jednocześnie ośrodek przemysłu lekkiego i handlu. Były jedne targi, potem drugie, trzecie. Poznało się ludzi, zakochało się w miejscu... No i tak krok po kroczku udało się tam stworzyć swoje miejsce do życia i jakieś zajęcie.
Chciałbym Wam pokazać w tym wątku też to miejsce i choć trochę przybliżyć jego urok :) Wszystkie fotki robione zuiko 25mm, tylko ten zabrałem :) Ostatnio mam też niemoc do obrabiania fotek więc wrzucam co puszka wypluje a Wy możecie poszaleć i poobrabiać co się spodoba - będę zaszczycony :)
Kilka fotek wrzuciłem już w postach wcześniejszych.
33. Piazza Di Walther
34.
35. Via Dei Portici
36.
37.
38.
39. W drodze do Oberbozen, miasteczka nad Bolzano, do którego dojeżdża się kolejką linową:
40.
41. Oberbozen
42.
43. Kolejka na Oberbozen - główny środek transportu miejscowych w tym dzieci jeżdżących do szkół :)
44.
45.
46.
47.
48. Merano - pałac i ogrody księżniczki Sisi (30 km od Bolzano)
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57. Dzieci lubią cycuszki :)
Póki co tyle mi się chciało :) Wiem, że foty nie najwyższych lotów ale następne będą lepsze.
58. Salute! :)
Przyjemna wedrowka.A Porschakow w Merano nie bylo?
no to mamy swojego człowieka we Włoszech... będę starał się tu zaglądać :)
Co do zdjęć - bardzo fajne, ale na 35 i 56 przydała by się nieco większa głębia ostrości
Salute!
Wielkie dzięki za pokazanie tych stron, szczególnie Merano, o którym opowiadał mi ojciec. Leżał tam ranny w szpitalu w czasie drugiej wojny,
Paczke fotek z samego Merano wkleję przy okazji :)
Przyjemne zdjęcia. Ładnie ogląda się fotorelacje.
Witam po niemal półrocznej absencji :)
Koleżanki i koledzy, na dniach przeniosłem się na OMD E-M1. Miałem OMD 10 i 5 a wcześniej EPL5 więc kolej rzeczy taka, że teraz kupiłem 1 :) Oczywiście kit z 12-40 2.8. Sprzęt wymiata. To co było dobre w 5 i 10 to w 1 jest doskonałe. AF to inna liga a ogólne, nawet takie organoleptyczne obcowanie z tym aparatem to czysta przyjemność. Oczywiście moje umiejętności nei dorastają do tego sprzętu ale będę nad tym pracować. Póki co jednak uczę się też obróbek w programach. Z testów i kierując się intuicyjnością postawiłem na DxO Optics Pro 10. Mi jakoś lepiej leży niż LR. Łatwiej mi się w nim poruszać i działa płynniej. Nie tworzy też obrazów zdjęć na dysku przez co nie zaśmieca mi folderów zbędnymi plikami. Pewnie nie podzielicie mojej opinii ale jak dla mnie DxO rules :) Problem mam teraz z monitorem, coś kupię niedługo. Na laptopie guzik widać, więc z góry przeproszę za to co poniżej wkleję. Ale od czegoś trzeba zacząć więc kilka moim obróbkowych wypocin. Te co poniżej to obróbki z JPG. Oczywiście mam ORFy i pstrykam je, ale dzisiaj akurat przestawiłem aparat na JPG i tak już klepnąłem poniższe, a że mi się spodobały to je sobie poobrabiałem :)
Wszelkie komentarze oczywiście mile widziane. I podkreślam - robione na laptopie klasy budżetowej więc nie ręczę jak to wygląda na porządnym ekranie.
Dwa pierwsze to 12-40PRO, dwa kolejne to 60mm makro.
P.S. Żeby było większe zdjęcie proszę skopiować jego URL i wkleić go do nowego okna.
Całkiem przyjemne kadry ale to ostatnie to bardzo CzaRmaXowe
Ładne zdjęcia no i gratuluję zakupu aparatu.
Portret OK, pozostałe mniej do mnie trafiają.
Nie wiem o ile ulepszyli i co dodali w wersji 10 ale to czego mi brakuje (tak porównując do LR) w wersji 8 to możliwości lokalnej korekty (Adjustment Brush) jaka jest w LR oraz filtru połówkowego (Graduatet Filter) . Tymi narzędziami w LR można wpływać praktycznie na wszystkie najważniejsze parametry łącznie z zmianą lokalnie balansu bieli.
Co nie działa zbyt dobrze w DxO Optics Pro 8 to przy pracy nad lokalnie wybranym kolorem i próbie jego rozjaśnienia bądź przyciemnienia następuje jednoczesne mocne obniżenie saturacji tego wybranego koloru. W LR takie cuś nie występuje.
Pierwsze najlepsze z wrzutki.
Taka jeszcze post Świąteczna wrzutka :)
Szanowni klubowicze. Jak już pisałem uczę się obrabiać fotki. Z DxO jednak przesiadłem się na LR :) Kupiłem innego kompa to mi lepiej śmiga. No ale do rzeczy. Poniżej kilka zdjęć z komórki - jakość więc nie powala. Zdjęcia obrobione a celem było wprowadzenie dramatu oraz wyciągnięcie chmur. Specjalnie zdjęcia z komórki żeby było trudniej (szumy, słabe kolory). Proszę o ocenę i o sugestię, ale taką dokładną z opisem którego konkretnie suwaka używać mniej a który "odkryć" :) Będę wdzięczny.