-
3 załącznik(ów)
Odp: Chińskie początki z E-M10
Cytat:
Goroh, wchodzę na stronę i co dalej? Badam, zgaduję, błądzę, tracę czas. Jaka droga wiedzie doTwojego opisu ostatnich 4 lat w Chinach?
Chyba się lekko nie dogadalismy. Na stronie, w dziale 'blog' jest zapis moich ostatnich 4-5lat. Opisu czy streszczenia jako takiego w jednym miejscu nie ma. Są posty wrzucane od sierpnia 2009.
Dzisiaj 3 migawki bez macania w LR:
10
Załącznik 114325
11
Załącznik 114326
12
Załącznik 114327
Ludzie pytają o 14-42EZ, więc dziś foty prosto z aparatu. Bez wyostrzania etc.(foto 12 jeno ekspozycja +0.2 w LR) Zdaję sobie sprawę, że kadry pupy nie urywają- załączniki dziś w charakterze informacyjnym:wink: W moim odczuciu, jeśli nie będziemy bezsensownie porównywać do stałek etc. i mając na uwadze gabaryty obiektywu to jest on całkiem OK!
Nadal czekam na 12-40 pro, miało być na ten weekend, ale jest obsówa z dostawą. Powinno dojść po weekendzie.
pzdr
PS
Jeśli ktos potrzebuje oryginalne rozdz. to dawać znać. Może nie odpiszę od razu, ale podeślę pełne rozmiary.
-
Grohu, odnalazłem, trzeba po prostu kliknąc w "read more", by odnaleźć tekst. Obejrzałem zdjęcia z handlu ulicznego. Swietne! Podoba mi sie niska perspektywa i straganowy towar na pierwszym planie, co daje nieoczekiwane zderzenie - dynamizm towaru (latawce, czy miski) i oczekujący tam gdzieś, znudzony sprzedawca.
Pzdr, TJ
-
3 załącznik(ów)
Dzięki TJ.
Dzisiejsze migawki z miasta:
13. Osiedlowe Las Vegas, chińczyk w party lubi pograć. Tylko jeden mnie zauważył, reszta była pochłonięta partyjką.
Załącznik 114450
14. Lokalny biznesmen, tylko lekko zaspany...
Załącznik 114448
15. I ojciec tygodnia;) Wziął synka na niedzielny spacer, jeno zamiasto do parku to pod blokiem z sąsiadem w chińskie szachy tnie;)
Załącznik 114449
pzdr
-
Wczorajsze:
16. Operator karuzeli- park miejski. Cały dzień na świeżym powietrzu...i faja za fają;)
pzdr
-
Odkryłem i ja ten wątek, będę zaglądał, obiecuję.
-
Do reportażu taki sprzęt to bajka , zwłaszcza jak wsiadasz do samolotu i musisz płacić za nadbagaż . Nie mówię już o wędrowaniu z plecakiem i torbą pełną szkieł. Myślę cze to tylko kwestia czasu aby się przestawić na taki sprzęt- cierpliwości i życzę pełnego poznania jego możliwości. Powodzenia . A co do fotek super.
:roll:
---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post był o 11:16 ----------
Do reportażu taki sprzęt to bajka , zwłaszcza jak wsiadasz do samolotu i musisz płacić za nadbagaż . Nie mówię już o wędrowaniu z plecakiem i torbą pełną szkieł. Myślę cze to tylko kwestia czasu aby się przestawić na taki sprzęt- cierpliwości i życzę pełnego poznania jego możliwości. Powodzenia . A co do fotek super.
-
3 załącznik(ów)
Chińskie, parkowe klimaty. Chińczycy lubią wyjść z domu, nie gniją przed telewizorami. Potrafią godzinami siedzieć na skwerach pod blokami czy w parkach.
17. W karty rżnąć pół dnia...
Załącznik 114754
18 Kard jest jaki jest czyli słaby, ale nie mam lepszego, a seniorzy mnie 'urzekli'. Wiekowo są dość konkretnie zaawansowani, a ogarniają współczesna technologie. Oglądają jakieś 'wideło' na przenośnym odtwarzaczu, z USB!:) To się nazywa połączenie tradycji z nowoczesnością:wink:
Załącznik 114755
19. Obok kart to 2ga chyba najbardziej popularna gra- madżong, coś jak domino tylkoo bardziej skomplikowane.
Załącznik 114756
pzdr
-
fajny, prawie reportaż z gier ulicznych :) szczególnie 17 mi sie podoba, pzdr
-
witam,
20. Dziś kolejny reprezentant seniorów z Państwa Środka. Na co dzień zajmuje się transportem osobowym. Ma trycykla i bawi się w taxi-usługi.
Czy można załączniki pakować we wpisy w wiekszej rozdz. niż domyślne minuatury?
pzdr
-
Witam i gratuluję wyróżnienia w "Dobrym Debiucie edycja I" :grin: Ciekawie przedstawiasz od środka Państwo Środka
Z przyjemnością zapoznaję się z wątkiem - tylko martwię się o kopcących papierochy autochtonów :wink:
-
Ciekawe twarze seniorów, codzienność, życie ulicy. Fajnie się czyta Twoje opisy tu i na blogu. Bardzo interesująca jest taka codzienność z milionowej chińskiej "dziury" :) Jacy są Twoi studenci - czego słuchają, co czytają, w co grają. Co ich kręci. Co różni ichnich od naszych hipsterów...
Tematy-rzeki.
A gdybyś miał zapędy kulinarne, mógłbyś sobie sam pewnie upiec chleb - całkiem normalny ;)
-
Twój wątek został wyróżniony przez Jury penetrujące forum pod kątem Debiutów i wyróżniony tytułem Dobrego Debiutu.
W imieniu Jury i Administracji gratuluję.
Dodatkowym wyróżnieniem jest promocja na portalu: https://forum.olympusclub.pl/content...ebiut-edycja-I
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Popieram @apz-a.
-
ło jezu, się porobiło. Dzięki wszystkim!
Ravbog, rowniez gratuluję;)
Cytat:
Z przyjemnością zapoznaję się z wątkiem - tylko martwię się o kopcących papierochy autochtonów :wink:
Ano kopca na potęgę. Mao był namiętnym palaczem, więc przez lata nie było ani słowa o szkodliwości tytoniu. Ponad 300mln ludzi tu pali. Taki głupi nawyk, ale nadrabiają aktywnościa, wychodza do parków, grają w to i tamto. Ostatni dziadek z fają w zębach , swoje lata ma, ale jeszcze aktywny zawodowo. Ludzie maja zajęcia, to ich trzyma.
Cytat:
Jacy są Twoi studenci - czego słuchają, co czytają, w co grają. Co ich kręci. Co różni ichnich od naszych hipsterów...
W skrócie totalnie inny świat. Próbują naśladować zachód ale robią to na swój styl. Muzycznie/filmowo K-pop(koreA) i masówka z ameryki rządzi. do tego ostatnimi czasy koreańskie serialowe tasiemce zrobiły się bardzo popularne. Studenci....ano temat rzeka, może kiedyś na blogu coś szerzej
Do połowy czerwca foty pozostaną takie 'street'owe', na lato zrobi się bardziej podróżniczo, ale nadal będzie chińsko.
Cieszy mnie, że obrazki się podobają, ale brakuje mi komentarzy/uwag/krytyki. Podobny polski internet 'cięty' jest...:wink:
Nawet jesli nie chodzi o techniczne mankamenty, a jedynie subiektywne uwagi to tez będę 'dzwięczny'.
Miłego weekendu! U mnie już popołudnie-> wolneeeee!
pzdr!
-
2 załącznik(ów)
Przyszedł 12-40, przestało padać więc była jazda próbna.
21. Jeden z anonimowych bohaterów. To m.in. on mnie karmi na obczyźnie;) Smaży, czasem z żoną, naleśniki z jajkiem+marynowane warzywa i sos. Szybko, tanio i smacznie. On w robocie 7dni w tygodniu, i zawsze uśmiechnięty...
22. Kolejna garkuchnia. Szefowa robi 'chińską pizzę'. Nazwa pochodzi od podobnego kształtu. Sakowo to bardziej naleśnik niż pizza, ale tez daje radę. Na zdj. akurat po porze obiadowej wiec spokojnie można samemu zjeść. Szefowa wsuwa makaron od koleżanki stoisko(wózek) obok.
Załącznik 115006
23. A tu żadnego opisu, ot miejskie widoki...
Załącznik 115007
pzdr!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
21. Jeden z anonimowych bohaterów. To m.in. on mnie karmi na obczyźnie;) Smaży, czasem z żoną, naleśniki z jajkiem+marynowane warzywa i sos. Szybko, tanio i smacznie. On w robocie 7dni w tygodniu, i zawsze uśmiechnięty...
22. Kolejna garkuchnia. Szefowa robi 'chińską pizzę'. Nazwa pochodzi od podobnego kształtu. Sakowo to bardziej naleśnik niż pizza, ale tez daje radę. Na zdj. akurat po porze obiadowej wiec spokojnie można samemu zjeść. Szefowa wsuwa makaron od koleżanki stoisko(wózek) obok.
23. A tu żadnego opisu, ot miejskie widoki...
pzdr!
Kolega sympatyczny, taki misiwaty jest :-D.
Koleżanka makaronożerna, mina: podejdź tylko Ciebie też mniam!
Obie fajne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Jeszcze jedno dzisiaj, ale znowu bez koloru, sorry jarovit;)
8
pzdr!
Świetna ta 8, proszę o więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ravbog
/.../tylko martwię się o kopcących papierochy autochtonów :wink:
Ciesz się, że kopcą tylko papierochy, a nie jak onegdaj miasta i wsie.
-
1 załącznik(ów)
witam,
kolejny biznesmen z gastronomii:
22 a
Tu zastanawiałem się, i nadal zastanawam, czy nie lepiej zrobić 1x1 i obciać prawa stronę trochu...
22 b
Załącznik 115136
a, b, żadne?
pzdr
-
-
W kwadracie smaczne jak knedle biznesmena :)
-
Nie robi różnicy. A co to za patent z tymi drewnianymi naczynkami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Moja babcia czasem obiad przywoziła w "trojakach". Pewnie w Chinach musi być więcej - takie "sześcioraki" czy "dziesięcioraki" :)
Pozdr
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
A taki patent:
Załącznik 115150
Tak tu się gotuje na parze. pierożki, bułki itp. Stoją jedno na drugim, a od dołu para wali.
pzdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Peter, jak się sprawuje 12-40? :-)
-
Świetne foto goroh.
Oj będę tu zaglądał :)
Pozdrawiam.
-
Ja bym prosił trochę techniki, jakiś szybki pociąg, albo zdjęcie BYDa, czy DongFenga :) Czy w Twoim małym (jak na chińskie standardy) miasteczku macie już szybkie połączenia kolejowe?
-
Ja bym tego pierożka spróbował, chyba że z robakami jest...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
A taki patent:
Tak tu się gotuje na parze. pierożki, bułki itp. Stoją jedno na drugim, a od dołu para wali.
Sprytne!
-
1 załącznik(ów)
witam,
Cytat:
Peter, jak się sprawuje 12-40? :smile:
Chcę więcej z nim pochodzić zanim wydam wyrok. Ogólnie pierwsze wrażenia na plus. Nie jest to jakość stałki ale mnie urządza. Na wyjeździe chce mieć jeden obiektyw. może jakąś mała stąłke dorzucę żeby ludzi nie odstraszać na ulicach;)
Cytat:
Świetne foto goroh.
Oj będę tu zaglądał :smile:
Pozdrawiam.
Dzięki witia i równiez pozdrawiam
Cytat:
Ja bym prosił trochę techniki, jakiś szybki pociąg, albo zdjęcie BYDa, czy DongFenga :smile: Czy w Twoim małym (jak na chińskie standardy) miasteczku macie już szybkie połączenia kolejowe?
Aparat mam od niedawna, a do połowy czerwca jestem uziemiony- praca. Na wakacje będzie więcej urozmaiceń i turystycznych fot. Na razie pracuje z tym co mam, czyli niespecjalnie urokliwym miastem;) Owszem mam trochę fot z ostatnich lat ale to z D90 było cykane, więc niespecjalnie tu pasuje. Więcej zdjęć z 'przeszłości' na FB czy blogu/stronie. Szybką kolej mam w mieście obok. Całego kraju jeszcze nie podpięli, ale rozbudowują dynamicznie. W 2013 położyli chyba 10 000km nowych trakcji..
Cytat:
Ja bym tego pierożka spróbował, chyba że z robakami jest...
Bodziop, te miały kilka opcji z farszem, ale żadna nie zawierała robaków, były do wyboru, ryżowy z warzywami, 2 jakies mięsne i grzygowy, ja testowałem ten ostatni, git malina!
23.'taśma produkcyjna':
Załącznik 115208
pzdr!
-
Jedzenie na ciepło, to chyba podstawa w Chinach?
-
Uwielbiam tu zaglądać. A miasto jest bardzo urokliwe, przynajmniej w Twoim obiektywie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
witam,/.../
pzdr!
Ranyyy! Ja to chcę! może być cała micha!!
-
Ja wiem, że dla ludzi Dalekiego Wschodu - białko to białko, bez względu czy to wołowina czy robal :roll:
Ale tak, masz rację i popieram Cię w każdym calu - pierożki są doskonałe, nooo może za wyjątkiem warzywnych. Mięsne, z grzybami, ruskie, z serem - w każdych ilościach.
Eeech smaka mi narobiłeś :)
-
Cytat:
Jedzenie na ciepło, to chyba podstawa w Chinach?
Ciepłe i świeże. Generali tu świat kręci sie wokół jedzenia, mawiaja 'food is heaven'- sporo ludzi pamięta głody które naród cierpiał za czasów rewolucji i Mao. Jeszcze nie tak dawno większość ludzi nie miała w domach lodówek więc większość produktów(te psujace sie) kupowano na bieżaco na lokalnych targowiskach.
Cytat:
Uwielbiam tu zaglądać. A miasto jest bardzo urokliwe, przynajmniej w Twoim obiektywie!
Różnica polega na egzotyce miejsca. Dla mnie 5ty rok w Chinach, i 3ci w tym mieście to troche inna bajka. Egzotyczne, nieznane i dalekie miejsca zawsze zyskuja na uroku:wink:
24.a takie 'składaki' na forum można serwować? chłopak na mój widok odwrócił sie, dziewczę było dużo bardziej kontaktowe:wink:
pzdr!
EDIT: nie mam pojęcia jak wsadzić większy rozmiar w załczniku więc wrzuciłem w galerię. Teraz powinno być ok, faktycznie warto się przyjrzeć- tak naturalna radość to chyba tylko u dzieci miewa miejsce....
-
Och, jaki cudowny ten tryptyk! No rewelacja, aż mi łzy w oczach stanęły. Tylko czemu takie małe, bym chciała się twarzy tej dziewczynki przyjrzeć.
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Różnica polega na egzotyce miejsca. Dla mnie 5ty rok w Chinach, i 3ci w tym mieście to troche inna bajka. Egzotyczne, nieznane i dalekie miejsca zawsze zyskuja na uroku:wink:
Co prawda, to prawda :)
-
-
Super, zaglądam, czytam i podziwiam :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
EDIT: nie mam pojęcia jak wsadzić większy rozmiar w załczniku więc wrzuciłem w galerię. Teraz powinno być ok, faktycznie warto się przyjrzeć- tak naturalna radość to chyba tylko u dzieci miewa miejsce....
Kiedyś popełniłem taki tutek o wstawianiu - poczytaj https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1016904
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
No ja też i się nie chwalę:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post850638
Skromnym trza być.