1 załącznik(ów)
Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-
Ja tam się w sprzętowe przepychanki nie angażuję.
Ale zrobiłem sobie poniższe zdjęcie. E-PL5, ma matrycę taką jak OMD. Z poprzednich aparatów - E-30 i E-PL3 które miały stare pasikonikowe matryce, nigdy nie osiągnąłbym takiego efektu.
Janko Muzykant pokazywał kiedyś zdjęcie pni drzew na tle śniegu. Prezentowane przeze mnie jest trudniejsze, bo pod słońce.
Ja tam nie będę się wypowiadał o ciągnięciu o 0,5 czy o 3 EV. Ja tam głupi jestem i się nie znam :wink: ale widzę że zamiast czarnych pni, mam szczegół, na dokładkę pod światło, to dla mnie jest ok.
Załącznik 113203
Odp: [OLY-TEST] O Himalajach,i różnicach, których podobno nie ma wcale. EPL-1 - EPM-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Nowe matryce potrafią jednak dać od natywnego ISO na JPGach takie drobne artefakty (szum?) - w praktyce bez znaczenia, przy oglądaniu per pixel - wygląda tak sobie. W E-PL1 100 ISO jest gładziutkie, ...
Napisałeś wprost, to co ja między wierszami. Dobrze, że nowsze aparaty są lepsze na wyższych czułościach, ale nie do końca widać postęp na niższych. A przecież to na niższych robi się większość zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Hehe - uśmiałem się. Nie wiem kim jest ów Piotr, Marka kojarzy chyba każdy kto choć trochę interesuje się fotografią. Pamiętam zdaje się publikacje i zdjęcia makro z magazynów fotograficznych sprzed lat...
Piotr Wyszomirski nazwany po tym co wyprawiał w bramce na meczu Polska-Szwecja "ministrem obrony narodowej".
Ale szacunek dla Marka - ot po prostu zapytałem, czy przypadkiem krewnymi nie są.
pozdrawiam
---------- Post dodany o 10:34 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
niemniej jednak jak napisałem w pierwszej mojej wypowiedzi
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
z faktami się nie dyskutuje - a na Waszych zdjęciach widać różnice.
i to podtrzymuję
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja tam się w sprzętowe przepychanki nie angażuję.
Ale zrobiłem sobie poniższe zdjęcie. E-PL5, ma matrycę taką jak OMD. Z poprzednich aparatów - E-30 i E-PL3 które miały stare pasikonikowe matryce, nigdy nie osiągnąłbym takiego efektu.
Też nie chciałbym aby poniższy post został odebrany jako przepychanka sprzętowa ale mam tu odmienne zdanie. Co by nie być gołosłowny kilka przykładowych zdjęć pod światło z starej matrycy panasonica (G1).
Są to oryginalne pliki .jpg prosto z aparatu tylko zmniejszone i lekko podostrzone.
1Załącznik 113224 2Załącznik 113225 3Załącznik 113226 4Załącznik 113227
Ostatni wywołany z RAW: 4a Załącznik 113228
Sadzę, że bez większego problemu G1 poradziłby sobie z tym Twoim przykładem. Możliwe (choć pewny nie jestem), że trzeba by troszkę rozjaśnić cienie i przygasić światła ale efekt końcowy gorszy mz. nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
...widzę że zamiast czarnych pni, mam szczegół, na dokładkę pod światło, to dla mnie jest ok.
Dla mnie też jest OK i wystarczająco dobrze z staruszka G1.
Oczywiście niezaprzeczalnym faktem jest, ze nowsze matryce mają znacznie lepsze wysokie iso i pozwalają na więcej przy obróbce plików RAW.
Pierwsza fota chyba nie jest dobrą wizytówką G1 (bądź fotografa ;-)) - ściółka wypalona. Jakby ja naświetlić zachowując światła i pociągnąć cienie obstawiam, że nowa matryca pozwoliłaby na jakieś 2 EV więcej. Na tej scenie byłoby to dużo. Inna sprawa czy takie ciągnięcie nie zabiłoby klimatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Pierwsza fota chyba nie jest dobrą wizytówką G1 (bądź fotografa ;-)) - ściółka wypalona.
Raczej fotografa:) widać też po zawartości kadru:) Możliwe, że wpływ miał ustawiony pomiar światła na centralny ważony. W pozostałych jest pomiar światła matrycowy.
Zawsze robię RAW+jpg i z RAW-a można te przepalenia częściowo przynajmniej skorygować.