Po prostu, dla średnio zarabiającego polaka, cena nie bardzo do zaakceptowania.
Wersja do druku
Po prostu, dla średnio zarabiającego polaka, cena nie bardzo do zaakceptowania.
Tak, ale tez ten Polak malo kiedy jest klientem liczacym sie :-)
Cieszmy sie, ze sa tansze zamienniki i juz.
Dla kazdego w kazdym kraju srednio zarabiajacego jest cena nie do zaakceptowania.Czy to pani siedzaca na kasie w biedronce czy w aldi lub lidlu w niemczech zarabia zbyt malo aby na takie aparaty sobie pozwolic.Czy to w polsce czy w niemczech jesli zyjesz na styk lub brakuje albo zostaje ci 50€ czy 200zl status jest taki sam.Bieda ma wszedzie taki sam smak.A z drugiej strony nie kazdy musi miec to co sasiad lub znajomy.
Uciekasz już w skrajności. Nie mówimy tu o ludziach biednych, bo im nie w głowie takie ekstrawagancje. A co do zarobków na kasie, to jest coraz lepiej i wg ostatnich doniesień, taki np. pracownik Lidla byłby w stanie sobie na jakiegoś Olka odłożyć. Myślę, że dyskusja raczej toczy się o niewspółmiernie drogie dodatki to tychże Olków. Bo jeżeli kawałek plastiku mocowany na obiektyw stanowi kilkanaście procent ceny korpusu premium, to chyba zaburzone zostały proporcje...
Taka polityka firmy. Customizacja sprzętu to jest to, co zwłaszcza panie lubią: różne kolory body, szkieł, osłon, dekielków, naklejek, torebek, pokrowców, pasków, gripów. Nie widzę nic złego w tym, że firmy zarabiają na akcesoriach.
Przeważnie osłony są dostępne w każdym możliwym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny.
Plus przypadkiem dla srebrnych obiektywów wypuścili też srebrne osłony.
Do 75 osłona jest jednak z mithrillu, więc nie ma co narzekać na cenę :wink:
Chcę tylko powiedzieć, że osłony JJC dziś dotarły z Niemiec. Pasują idealnie. Zamówione na ebay, koszt 50% oryginału. Polecam!
Nie wiem czy jest patentowana, wiem że jest zamiennik JJC - LH-J49.
To kup tam gdzie jeszcze nie muszą ;)
Do którego obiektywu warto dokupić osłony - mikro 4/3
Olympus 12-50
Panasonic 20
Olympus 45
To zależy nie od obiektywu a od fotografa. Moim zdaniem do spacerzooma na 100%
Ja do kita 12-50 dokupiłem za 16 zet taki najprostszy tulipan:
http://allegro.pl/oslona-tulipan-52m...862285511.html
Wymaga on pewnej interwencji pilnikiem z powodu winietowania na 12 mm. Co ciekawe nie winietuje sama w"wycinana" osłona, a gruby plastik znajdujący się wokół gwintu. Wystarczyło podciąć odpowiednio rant pierścienia w miejscach, gdzie są największe wgłębienie w tulipanie. Może nie wygląda to super, ale do środka obiektywu mało kto będzie nam zaglądał, a z zewnątrz wygląda już bardzo profi :-).
Najważniejsze że działa, dobrze chroni wrażliwy na odblaski kit i jest bardzo tanie. Pewną wadą są trudności z korzystaniem filtrów (pewnie znowu będzie winetować na 12 mm po odsunięciu osłony od obiektywu o grubość filtra)- ale w praktyce korzystam tylko z polarka, a więc i tak wkręcany tulipan nie może być z nim używany.
Nie bardzo jest też możliwość używania dekielka obiektywu, ale i tak nosze aparat w torbie, a więc to mi ie przeszkadza. Zresztą jakbym się uparł, to dało by się wkleić do środka osłony odp. kawałki plastiku za które mógł by się zaczepić firmowy dekielek....
Do 75 obowiązkowo. Jest droga ale niezbędna.
Zalecam do wszystkich. Nawet ze względów bezpieczeństwa. Trudniej "popaćkać" paluchami a i palnąć w bele co trudniej soczewką.
Pozdrawiam.
Nie tyle flary, co spada kontrast, jak jest boczne światło. Jak ktoś to potrafi wykorzystać, to ma też swój urok.
Dzięki wszystkim, szczególnie Makromaniak - za opis.
Wygląda na to że najbardziej wskazana osłona do 75(ale tego szkła nie posiadam).
Jakby jeszcze ktoś coś to będę wdzięczny. Szkła Panas 20, Oly 12-50 i 45.
Do Panasonica 20/1.7 nie ma firmowej osłony.
Jednak do 12-50 i do 45 bym dokupił. Drogie nie są, a jakości zdjęć pomogą.
Witam, chętnie bym kupił dwie osłony do 25 i 45 ale gdzie??? Oczywiście chodzie mi o jjc.
Na Aliexpress są osłony JCC do 45-tki po ok. 10 dolków. 25 ma chyba osłonę w komplecie z obiektywem?
Ja kupiłem do 45/1.8 osłonę za 9 pln firmy Hama, tyle że gumową.