Przeglądam wątek i bardzo podobają mi się zdjęcia.
Wersja do druku
Przeglądam wątek i bardzo podobają mi się zdjęcia.
Dziękuję za pozytywne przyjęcie moich zdjęć.
Jeszcze jedno z tego samego poranka.
23. Na wysuniętej placówce
Brawo :)
Dwa ostatnie są po prostu przeurocze! Super, że na Forum pojawiła się świeża krew z takim potencjałem :D
W 2009 kupiłem pierwszego olka i zarejestrowałem się na forum, ale faktycznie moja aktywność była znikoma.
Aparat nie zagościł u mnie długo, jakoś nie mogłem się z nim dogadać i zmieniłem markę oraz przeniosłem się
na powiązane z nią forum fotograficzne. Tak naprawdę to pewnie nie wina sprzętu lecz moja - ciągle szukam
najbardziej dla mnie optymalnego aparatu. Teraz po zakupie Stylusa 1 ponownie tu zawitałem i mi się na tyle
spodobało, że to na forum Olympusa postanowiłem założyć swój pierwszy, własny wątek ze zdjęciami.
Dziękuje bardzo za pozytywne opinie dotyczące tych z moich zdjęć, które Waszym zdaniem zasługują na uwagę.
Jest to dla mnie bardzo motywujące i pobudzające do myślenia nad kolejnymi kadrami do pokazania.
24. Tyle mam na głowie
Myślałem czy nie wstawić tego zdjęcia do wątku "pokaż swojego ptaka" :wink:
ale wówczas pewnie byłby kłopot z rozpoznaniem jaki to gatunek.
A tak a propos "swojego ptaka" stale pokazuje w swoim awatarze :grin:
25. Nostalgia
nie ma to tamto, trzeba wątek do subskrybowanych dodać :)
Boskie!
26. Słoje i butelki
:) :) :)
Ja bym do galerii sugerował.
"Tyle mam na głowie" - świetne.
Pozdrawiam.
Już zaczynam mieć ten syndrom, co w niektórych wątkach: przestaję komentować, bo po co pisać znowu to samo?
Witam i dziękuję za pozytywny odbiór zdjęcia - sam też je lubię :)
Tak naprawdę nie planowałem wstawiania zdjęć do galerii.
Myślałem, że będę mógł sobie je spokojnie "kisić" w tym wątku :wink:
Ale teraz, biorąc pod uwagę powyższe sugestie muszę to rozważyć,
lecz jak to u mnie zwykle bywa będę potrzebował na to czasu.
27. Moai przyparty do muru
A tu mogę coś zaproponować ? Bo te cegły wyglądają jak po pożarze. Hmm, może tak i było :roll: :wink:
a tak ?
Załącznik 113759 Załącznik 113758
Oczywiście były bardziej ceglaste, podobnie jak w Twojej propozycji :)
Celowo jednak obniżyłem saturację zdjęcia dla uzyskania stonowanej kolorystyki.
Zabieg miał dodać zdjęciu więcej "powagi" a nie chciałem zastosować konwersji do B&W.
W tej fotografii naturalna kolorystyka po prostu mi nie pasowała, ale rozumiem,
że z kolei moja wersja też może nie przypaść do gustu innym odbiorcom :wink:
Obniżenie saturacji zmieniło również kolorystykę rzeźby. Dlatego podciągnąłem czerwony kanał tylko na cegłach. Rzeźba została nietknięta :)
Ale... nie masz racji, że Twoja wizja mi nie przypadła do gustu. Przypadła, jak najbardziej - sam nieraz zmieniam elementy zdjęcia.
Tu - zasugerowałem się, że cegła "inna" :mrgreen: Widziałem takie cegły jakby mocno wypalone, w starej cegielni w Gorlicach, mające często zeszkliwioną powierzchnię.
...
No cóż, ciągnij wątek dalej, bo mi się podoba i stale tu jestem :)
Pozdrawiam - Bogdan
28. Dostarczamy na czas
24, 25 i 26 - dla mnie klasa sama w sobie
lubię takie kadry
a te niebieskie butelki w starych oknach - cudeńko !! :)
ostatnie dwa jak dla mnie już zdecydowanie mniej ciekawe..
Bez gazetki zdjęcie utraciło by humor sytuacyjny, który starałem się
uchwycić na tym zdjęciu - jak widać chyba jednak z mizernym skutkiem :cry:
Wydało mi się zabawne, że nadgorliwy roznosiciel ulotek, dostarczył
jedną z nich do drzwi, które moim zdaniem nie były od dawna otwierane.
---------- Post dodany o 22:08 ---------- Poprzedni post był o 22:06 ----------
29. Zew morza
Twoim zdaniem, bo widziałeś te drzwi w konkretnym kontekście. Na zdjęciu tego kontekstu nie ma, trudno więc ocenić, jak dawno nie używane. Widać tylko żelazne okucia, pokryte rdzą, na jakichś starych, drewnianych drzwiach. Obrazek sam w sobie wart pokazania, dlatego uważam, że gazeta tam nie pasuje
edit
Co do ostatniego zdjęcia- wydaje mi się przeostrzone.
Przy takim sentymentalnym spojrzeniu w dal poprzez fale oceanu, dwoje dzieci to już*tłok. Zdjęcie bardziej by 'wypunktowało' klimat z jedną*z postaci. Może, gdyby jeszcze dzieci były w interakcji (jedno sypie drugiemu piach w oczy, itp). A tak to są*dwa zdjęcia sklejone w jedno.
Zdecydowanie jest za ostre :cry:
Zauważyłem ten problem już przy wcześniejszych zdjęciach, które wstawiałem do wątku, lecz w tym wypadku "efekt" jest zdecydowanie zbyt silny. Zdjęcia wstawiam wybierając ikonkę z drzewkiem i wklejając linka do pasku w pojawiającym się okienku. Linki są z flickra. Tam wstawiam fotografie o wielkości 1772 x 1182 pixeli, a do zamieszczania w wątku wybieram te, które mają 800 pixeli u podstawy. Podejrzewam, że flickr podczas skalowania zdjęć dodatkowo je wyostrza.
Dziękuję za bardzo ciekawy komentarz. Faktycznie tak można odebrać tę fotografię. W mojej interpretacji tylko jeden z dzieciaków poczuł ten zew morza, a drugi nie jest nim zupełnie zainteresowany. Ale, ponieważ warto słuchać rad innych poniżej zamieszczam przekadrowane zdjęcie.
Przy okazji może uda mi się wstawić zdjęcie, które nie będzie tak nieapetycznie przeostrzone :wink:
Chyba jest OK - wstawiłem na flickr zdjęcie w wielkości dostosowanej do forum :grin:
może spróbuj wstawiać bezpośrednio z forum
zapewne jakaś dobra dusza Ci zapoda link do wątku w którym było wszystko pięknie opisane (ja nie wiem gdzie ten temat wrzucili :) )
to naprawdę wygodniejsze - a i pewność większa że zdjęcia po czasie będą widoczne - bo te z zewnętrznych stron lubią znikać po latach..
Mnie to zdjęcie z ulotką się bardzo podoba i czuję kontekst :) A wrzucanie zdjęć bezpośrednio na Forum ma same zalety, także spróbuj :)
Kiedyś takie zło popełniłem :D
https://forum.olympusclub.pl/threads...=1#post1016904
Dzięki za linka - muszę się zapoznać z materiałem :wink:
---------- Post dodany o 20:51 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
30. Do światła
super to ostatnie !!
bardzo mi się podoba
30 - świetne foto.
Pozdrawiam.
31. Dbamy o prywatność