Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.
Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
Wersja do druku
Te zakłócenia to jakiś żart. Focę różnymi manualami i normalnie używam przysłon poniżej F2.
Może po prostu chodzi o zakłócenia w pomiarze światła przy dużych otworach?
Podaję link na tę maskę z tekturki:
https://forum.olympusclub.pl/topics2...,24.htm#154501
Skuteczność tej maski wzrasta przy jasnych motywach (np jasne niebo w kadrze)--wystarczy sobie wyobrazić ile światła wtedy wpada do aparatu niepotrzebnie...
Ważne jest poziome ustawienie tego wyciętego prostokąta. Najpierw zakładamy samą przejściówkę (bez obiektywu) i sprawdzamy równoległość --po uzyskaniu właściwej pozycji unieruchamiamy tekturkę (np. klejem typu "kropelka")---pozdrawiam
To nie żart. Sprawdzone na Heliosie 50mm F1.8. Jest tak jak pisze Irek.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
A może ktoś eksperymentował z biometarami 80 i 120 mm od pentacona six - chodzi mi o wymiary tego prostokąta, lub też pomoc w jego obliczeniu - zupełnie nie wiem z której trony mam to ugryźć - przy tylnej masce przekątna prostokąta ma być równa średnicy tylnej soczewki dla obiektywów kryjących mały obrazek - jak to się ma do średniego formatu?
ps. Irek50 - wielkie dzięki za pomoc i wkład pracy :D
radlakos: 14x18mm stosowałem z różnymi obiektywami także z Sonnarem 180mm od P-sixa. Także dobrze będzie 15x19mm --może bezpieczniejsze...
Dla pełni szczęścia :) należy jeszcze wstawić krążek z tektury do osłony przeciwsłonecznej...W krążku także trzeba wyciąć prostokąt (odpowiedni dla danego obiektywu) --wielkość prostokąta trzeba ustalić metodą prób i błędów :)
Także mozliwe jest zastosowanie osłony innego typu: na przykład do obiektywu 50mm zakładamy osłonę z obiektywu 100mm.
--pozdrawiam
Możesz mi powiedzieć gdzie te obiektywy OMowe można kupić za podaną przez Ciebie cenę? Bo na allegro praktycznie pusto. Chyba wole mieć OM bo przejściówki na M42 z dandelionem nie dostanę jak na razie w Polsce(czy dostanę i za ile?). Trochę się boję braku potwierdzenia ostrości bo potrzebowałbym ich do wszystkiego a nie tylko w 'statycznych' sytuacjach gdzie mam dużo czasu na ustawienia. Poczytałem o M42 i o OMkach i w zasadzie wiem minimalnie więcej niż wiedziałem ale zawsze troche do przodu ;] Dzięki za pomocCytat:
Zamieszczone przez mathu
pozdrawiam
lajla
Irek50 - jeszcze raz serdeczne dzięki :D
Nie ma się co bać. ;) Jest lepiej niż się wydaje, wiem, bo sama przez to przechodziłam. ;)Cytat:
Zamieszczone przez lajla
http://allegro.pl/item286311287_olym...filtr_b_w.htmlCytat:
Zamieszczone przez lajla
http://allegro.pl/item286833412_supe..._1_4_50mm.html
Zakończone kilka dni temu - teraz jest posucha, bo są święta.
No i moja niewiedza wychodzi: co oznacza Auto-S bo chyba nie ma nic wspólnego z redukcją czerwonych oczu. Pytanie do pierwszego linku: Skąd taki ktoś jak ja ma wiedzieć, że to jest OM jak sprzedający nie raczy nic w opisie na ten temat napisać? W zasadzie bardzo mało tego a przy tele to w ogóle bieda. Ciężki wybór między M42 a OM :/Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Czyli normalnie bywa tego więcej? Teraz akurat wszyscy mają więcej czasu więc powinno być więcej takich rzeczy na Allegro.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Co do pierwszego linku - na zdjęciu widać, że na obiektywie jest napisane OM-SYSTEM :P
A co do Auto-S:
"Auto-S, Auto-W i Auto-W oznaczało odpowiednio obiektywy standardowe (S - ang. standart), szerokokątne (W - wide), oraz długoogniskowe (T - tele), podczas gdy Auto-Zoom oznaczało obiektywy zmiennoogniskowe, a Auto-Macro - obiektywy do makrofotografii które musiały być używane z mieszkiem."
http://www.ompl.org/olympus_om_faq.html
W M42 nie ma niczego o jakości optycznej Zuiko 50/1.8Cytat:
Skąd taki ktoś jak ja ma wiedzieć, że to jest OM jak sprzedający nie raczy nic w opisie na ten temat napisać? W zasadzie bardzo mało tego a przy tele to w ogóle bieda. Ciężki wybór między M42 a OM :/
Testowałem wszystkie szkła uznawane za dobre i każde albo mydli na pełnym otworze, albo lekko aberruje. Zuiko jest idealne optycznie.
Tele jest trudno kupić, częściej bywają tu na forum.
A komu się chce tworzyć aukcje w święta ;>Cytat:
Czyli normalnie bywa tego więcej? Teraz akurat wszyscy mają więcej czasu więc powinno być więcej takich rzeczy na Allegro.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Zwykle są zawsze 2-3 50/1.8 i jeden 50/1.4, a do tego kilka zoomów.
A czy Ty Mysikróliku stosujesz ww maski w swoim sonnarku?
Taaaa.... :lol: :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Nie. Zamierzam dopiero, ale się powstrzymuję jeszcze, bo byłam kiepska w ZPT. ;)Cytat:
Zamieszczone przez radlakos
;) no , trza mieć drobne paluszki :mrgreen: jak znajdę chwilę jutro ,to powycinam coś, testy porobię itp, podeślę jak będę miał coCytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
Mam Takumara 50/1.8 i Pancolara, jeśli znasz coś jeszcze, to zaproponuj...Cytat:
Takumar jest bardzo ostry, ale na nieostrościach aberruje, Pancolar mydli na pełnym otworze. Zuiko ani nie mydli, ani nie aberruje.
Nie rozumiesz. :roll: Ja nie kwestionuję jakości Zuiko, ja tylko nie umiem sobie wyobrazić, że przejrzałeś tyle możliwych szkieł. Tym bardziej, że oglądam sporo zdjęć na forum M42 - które na pełnym otworze są i bez aberracji, i bez mydlenia. :roll: Bardzo dużo zależy od egzemplarza jaki się trafi.
Po pomniejszeniu tego nie widać i nie ma się czym przejmować, zresztą większość zdjęć zrobiłem właśnie tym Takumarem. Takie szczególiki widzę w skali 1:1. W Zuiko po prostu absolutnie nie mam się do czego przyczepić i szczerze go polecam. Nawet jeśli coś podobnego znajdzie się w M42, to pewnie trzeba będzie za to zapłacić ponad 250 zł, a Zuiko jest dostępne za 150 i to w stanie sklepowym.Cytat:
Oglądałem też sample z Takumara 1.4 - też leciutko zazielenia nieostrości.
witam,
Mam Takumara 1.4 i nie zauważyłem, żadnych aberracji, a dysponując takim światłem rozmycie jest chyba pożądane ;)
Mathu - być może Twoje szkiełko lekko pożółkło - częsta przypadłość Takumarów - stąd zazielenienia/zazółcenia - moje trochę żółci, ale muszę je wypalić w UV, a ostatnio kiepsko ze słońcem ;(
Bedę musiał zastosować maskę Irka i porównam wyniki.
Pozdrawiam,
Mario
Poniżej crop z Takumara 50/1.4 (lekko zmniejszony), który ilustruje efekt o którym mówię:
W rozmytych białych napisach pojawia się, nie wiadomo skąd, zieleń. Mój 55/1.8 zachowuje się identycznie. Oczywiście to tylko crop, jednak Zuiko jest tego efektu pozbawione.
Na niektórych zdjęciach widać to nawet po pomniejszeniu (rozmyta gałązka na dole):
Moim zdaniem to wpływ powłok.
Witam,
Widzialem juz wczesniej obiektyw, ktory aberuje na zielono a nie fioletowo. Byl to Pentax K 135mm/f3.5. Takumar to tez w koncu Asahi Pentax (tez z tego okresu), wiec pewno maja te same powloki. Pewnie to kwestia powlok.
Bawilem sie kiedys juz tym takumarkiem (niestety nie mam przyjemnosci go posiadac). Nie zauwazylem az tak duzej aberacji, zeby mi przeszkadzala. Fakt, ze to przeciez obiektyw na plesniaka, bez zadnych tam specjalnych szkiel LD i innych wymyslow, wiec aberowac moze wiecej. Trzeba pamietac o oslonie przeciwslonecznej, moze maska tez pomaga (nie kombinowalem z tym). To Twoje drugie zdjecie jest troche pod swiatlo, wiec moze bardziej zaczal aberowac, otwarty ze swiatlem 1.4 to ma prawo :). Wklejam ponizej przykladowe zdjecie z tego Takumara (z kropem z prawego boku), chyba w podobnych warunkach robione.
No i kropik:
Nie widze problemow z zielona aberacja. Ten obiektyw to jest chyba konstrukcyjnie obiektyw Gaussa, wiec jest bardzo podatny na przemieszczenia el. wzgledem osi optycznej (poprawcie jezeli sie myle). Moze trzeba by twoj model zjustowac w zakladzie (jezeli aberuje sromotnie caly czas)?
Pozdrawiam.
Już mówiłem, że taki efekt jest w dwóch zupełnie różnych Takumarach.Cytat:
Zamieszczone przez tomaszka
Poza tym występuje na rozmytych krawędziach między czernią i bielą, a na sampelku u ciebie tego nie ma. Musiałem się naszukać, żeby pokazać przykłady - na 95% zdjęć w ogóle nigdzie nie występuje.
mathu: Konstruktor tego Takumarka mógłby popełnić samobójstwo po Twoim "teście" aberracjii chromatycznej :)...A tak naprawdę to nie jest typowa aberracja tylko sposób rozmycia tła połączony z podbiciem zieleni przez układ matryca-program (bardziej ma wpływ dyfrakcja niż aberracja barwna)... Prawdopodobnie konstukcje apochromatyczne dałyby bardziej monochromatyczne rozmycia, ale to jest przecież obiektyw "normalny", więc nie krytykujmy nadmiernie...pozdrawiam
Czyli dla mnie prosta sprawa.Otworzyc okno i wyciepac na smieci albo kupuc puszke odpowiednia dla niego.Kupic o podobnych wlasciwosciach szkielko dedykowane do systemu przez Olympusa.Cytat:
Zamieszczone przez mathu
Kiedys mnie w mercedesie przednia szyba sie zbila-wstawilem od malucha,tez bylo widac,fakt,ze troche mniej i gorzej ale jakos dopasowalem. :mrgreen: :mrgreen:
Jak juz ktos kupi takie szklo dedykowane do Olka, prosze mnie rozmrozic. Aparat zapisuje zonie (na wszelki wypadek, jakby Olek nie wypuscil szkla z AF i swiatlem 1.4 i zostane zahibernowany na wieki).Cytat:
Kupic o podobnych wlasciwosciach szkielko dedykowane do systemu przez Olympusa.
Pozdrawiam.
PS. A co wy balujecie w @kafejce? Przypominam: 31 grudnia mamy :D
Odtajaj juz czas :mrgreen:
Co mnie budzi i manuale wkleja! AF mial byc, Lepiej Takumara kupic a nie te sloiki z guma na pierscieniach! :D Ide spac dalej.
Wydaje mi sie że ten wątek był założony by poruszyć inny temat a mianowicie temat
Potwierdzenia ostrości... a nie opisywanie aberacji chromatycznej. :-)
A wiec wracając do tematu to sie pochwale nabyłem to cudo od kolegów z za wschodniej
granicy i ... działa .... miła rzecz dobrze zrobiona solidnie no i skończyły sie problemy z
ustawianiem ostrości ( biorąc pod uwagę że mam wadę wzroku ) to rozwiązanie jakie
zaproponowali jest super. Zwłaszcza przy gorszych warunkach oswietleniowych
kiedy to nigdy nie byłem pewien czy dobrze sie AF ustawił..
pozdrawiam
Gdzie i za ile?Cytat:
Zamieszczone przez baartek
Rafał: może zorganizować grupowy zakup takich adapterów z chipem. Jakby co - ja się piszę.
Ja też.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
Też bym się zapisał.Cytat:
Zamieszczone przez Kris_1
chciałem coś takiego zrobić ale nadal nie znalazłem chętnego, który by pożyczył obiektyw do oględzin a swoje mam jeszcze na gwarancji :(
kupiłem od http://oly43club.ru/index.php?p=m42Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
koszt wraz z przesyłka to 50$ a wiec nie jest to jakaś tragedia
biorąc pod uwage ze $ taki tani ..
Ja tez bylbym chetny ale najlepiej by było aby zakupił to ktoś kto mieszka blisko wschodniej granicy zeby odebrał osobiście od VR te dandeliony i poźniej rozesłał to nam. Mozna by wteyd potargować cenę...
Koledzy ze wschodu wysyłają tego dandeliona z Brześcia, ja otrzymałem paczuszkę 3 dni po zamówieniu ("przelew" przez moneybookers robiłem), koszt z przesyłką wyniósł mnie 29 Euro.
Potwierdzam, działa - i potwierdzenie ostrości, i stabilizacja (po upgradzie firmware'u kwestia stabilizacji w dandelionie zeszła na dalszy plan, bo aparat sam już "potrafi")
Sebastian_T > odpisz czy z tym dandelionem i nowym softem w body da się ręcznie wprowadzać ogniskową dla IS > czyli czy zamontowany dandelion nie blokuje tej funkcji ?? Z góry dzięki
tank, ja mam dandeliona zaprogramowanego "fabrycznie" dla 50 mm (jeszcze się nie doczytałem, ale ta wersja 3.0 chyba pozwala samemu przeprogramowywać ogniskowe poprzez funkcje M w aparacie, nie wypróbowałem jeszcze tego) i obiektywy 50 mm i 55 mm - mogłem w aparacie wprowadzić inne ogniskowe, czyli zakładam, że z pozostałymi obiektywami o innych ogniskowych też nie powinno być problemów
Sebastian, w ten oto sposób napędziłeś VR-owi niejednego klienta :) Zamawiam, i to od razu kilka, będzie dla chcących. Dzięki bardzo, pozdrawiam !