-
Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A w czym EM-5 jest lepszy że warto ok 1,5 tysiąca dopłacić do ceny EM-10 :?:
(o ile plotki o cenie okażą się prawdziwe)
Dla mnie to pen z wizjerem i lampką wbudowaną + plus któreś pokrętło. na razie nie widzę powodu by ew. myśleć o czymś więcej niż E-M2 jeśli niepotrzebny wizjer, dla kogoś komu potrzeba wizjera jest alternatywą na pewno . Poczekaj na następcę E-M5. Między tymi aparatami są dwa lata postępu technologicznego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
A nie jest tak, że Unijna taryfa celna mówi, że stawka na aparaty fotograficzne to 0% (kod 8525803000), a na obiektywy 6,7% (kod 9002110010)?
Pozdr
Nie wiem, dlatego pytam. Wszędzie spotykam się z opiniami, że sprowadzając sprzęt foto ze Stanów "dowalają" cło oraz vat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Rozwiniesz?
Mnie to osobiście przeszkadza. Gwint statywu blisko komory baterii i karty SD. Zakładając PENa na statyw, aby wymienić baterię lub zrzucić zdjęcia należy najpierw wykręcić szybkozłączkę, aby móc to zrobić.
W większości tych małych aparatów tak właśnie jest, dostęp do baterii od spodu, ale Ty pisałeś o dostępie do komory.... Twój tekst był zrozumiały domyślnie, nie wprost...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
W większości tych małych aparatów tak właśnie jest, dostęp do baterii od spodu, ale Ty pisałeś o dostępie do komory.... Twój tekst był zrozumiały domyślnie, nie wprost...
Przepraszam za skrót myślowy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wszędzie spotykam się z opiniami, że sprowadzając sprzęt foto ze Stanów "dowalają" cło oraz vat.
Oczywiście, że "dowalają"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dla mnie to pen z wizjerem i lampką wbudowaną + plus któreś pokrętło. na razie nie widzę powodu by ew. myśleć o czymś więcej niż E-M2 jeśli niepotrzebny wizjer, dla kogoś komu potrzeba wizjera jest alternatywą na pewno . Poczekaj na następcę E-M5. Między tymi aparatami są dwa lata postępu technologicznego.
Moja uwaga odnosiła się do nowych użytkowników systemu,
a nie potencjalnej wymiany starego EM-5 na nową 10'kę.
---------- Post dodany o 11:21 ---------- Poprzedni post był o 11:15 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Ha! Sam sobie odpowiem - gwint statywu jest (raczej) przesunięty do osi obiektywu na tyle, że nie będzie już trzeba dokonywać karkołomnych działań!
W EM-5 takiego problemu nie było, to pewnie w EM-10 też nie będzie - aż tak bardzo się wymiarami nie różnią...
-
1 załącznik(ów)
i jeszcze ciekawostka - E-M10 nie ma złącza akcesoriów
Załącznik 109346
-
A co to jest to złącze akcesoriów? :wink: Wężyk można podpiąć - więc dla mnie jest OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
A po one komu, jest lampka do wyzwalania lamp zewnętrznych, jest styk do wyzwalaczy radiowych, użyłem tego zlącza aż ze trzy razy przez prawie dwa lata właśnie zakładając tam palnik lampy. W moim przypadku byłoby tego na tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A w czym EM-5 jest lepszy że warto ok 1,5 tysiąca dopłacić do ceny EM-10 :?:
(o ile plotki o cenie okażą się prawdziwe)
Z moich wyliczeń wynika, że maks. 1000 zł. W czym? Ma uszczelnienia i stabilizacje 5 osiową. Co znacza uszczelnienia, to przekonaja sie wszyscy ci, ktorzy wybiora sie do jakiegos pustynnego kraju, albo znów do jakiegoś bardzo wilgotnego.
---------- Post dodany o 11:43 ---------- Poprzedni post był o 11:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A po one komu, jest lampka do wyzwalania lamp zewnętrznych, jest styk do wyzwalaczy radiowych, użyłem tego zlącza aż ze trzy razy przez prawie dwa lata właśnie zakładając tam palnik lampy. W moim przypadku byłoby tego na tyle.
Ale mikrofonu juz nie podepniesz.
-
Całkiem fajny aparacik, szkoda że tego dodatkowego gripa nie dają w zestawie.
Za uszczelnienia to moim zdaniem warto dopłacić jak jak mamy albo mamy w planie zakup uszczelnianych szkiełek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
I dzięki temu ten kominek nie jest tak pokraczny, jak w E-M5.
-
Tak kominek dużo fajniejszy, aparat przez to nie jest taki wysoki. Natomiast lampa jak widać podnosi się dosyć wysoko, co jest fajne. Tylko ta liczba przewodnia trochę słaba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olo73
szkoda że tego dodatkowego gripa nie dają w zestawie.
Ale można go nabyć w rozsądnej cenie 76$ - co porównując np. do "blaszki" za 100$ oferowanej przez Panasonica do GM-1 - jest prawdziwą okazją :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
I dzięki temu ten kominek nie jest tak pokraczny, jak w E-M5.
Dokładnie tak :mrgreen:
-
Bardzo mi się podoba ten aparacik. No i wreszcie nie trzeba doczepiać czegoś pokracznego żeby dostać prosty błysk do kotleta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Ale mikrofonu juz nie podepniesz.
Na szczęście nie kupuję aparatu po to, żeby przeprowadzać z nim wywiad...:-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Na szczęście nie kupuję aparatu po to, żeby przeprowadzać z nim wywiad...:-P
No chyba, że nagrywasz noce poślubne... :mrgreen:
-
A czy wiadomo coś o proporcjach wyświetlacza? Wrócili do czegoś normalniejszego niż 16:9? Bo jak na mój gust to wygląda jak 3:2...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A czy wiadomo coś o proporcjach wyświetlacza? Wrócili do czegoś normalniejszego niż 16:9? Bo jak na mój gust to wygląda jak 3:2...
Rozmiar ekranu
7.6 cm / 3.0'' (3:2)
-
Ciekawa alternatywa dla GX7, o ile stabilizacja będzie naprawdę skuteczna, a AF-C i AF-S rzeczywiście działał jak em1 (bez 4/3).
Oby ceną nie zaszalał, bo nie ukrywajmy - ten em10 (dlaczego nie em50?) to taki bieda OM-D i za wiele względem em5 i GX7 nie oferuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Ja np. miałem taką fanaberię i kupiłem MAL-1 LEDy do doświetlenia pseudomakro.
Co więcej chciałem kupić SEMA-1 pod filmy, bo Olympus ma ochoty dorzucić wejścia na mikrofon 3,5mm w body i teraz kicha.
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Żeby tradycji stało się zadość, ponarzekajmy: grip jakiś taki brzydki... :-P
Grip... to brzmi dumnie. To jakiś dodatkowy plastikowy uchwyt by było jak go złapać pewniej i tyle.
-
W kontekście tych rozważań, dla kogo i czy warto, to muszę Wam powiedzieć, że to model idealny dla mnie - amatora z ambicjami i lubiącego fajny sprzęt. Ma to, czego mi brakowało w E-PL5, na którego chciałam się kiedyś przesiąść: wbudowaną lampę i normalne proporcje ekranu, wizjer też przydatna rzecz. Jednocześnie zachowane zostały możliwie kompaktowe wymiary i niska waga, co jest dla mnie priorytetem. Trochę mnie tylko martwi ten brak portu akcesoriów, ale pewnie i tak bym go nigdy nie użyła...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Grip... to brzmi dumnie. To jakiś dodatkowy plastikowy uchwyt by było jak go złapać pewniej i tyle.
A to grip jeszcze do czegoś innego służy? Fakt, że policzą sobie za niego dwie stówki minimum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Zgadzam się w 100% szkoda ,że nie jest on taki jak ten do EM-5,a tak widzę to wzięli przykład z chińskich podrób gripa do EM-5 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Trochę mnie tylko martwi ten brak portu akcesoriów, ale pewnie i tak bym go nigdy nie użyła...
:twisted:
---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post był o 12:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Zgadzam się w 100% szkoda ,że nie jest on taki jak ten do EM-5,a tak widzę to wzięli przykład z chińskich podrób gripa do EM-5 :)
A jaki jest sens wydawania 9 stów na takie cuś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
No chyba, że nagrywasz noce poślubne... :mrgreen:
Może wygodniej położyć obok rejestrator? A i jakość dźwięku będzie lepsza... Do czego to doszło , kiedyś wystarczało jako dowód prześcieradło białe, dziś potrzebne bywa nagranie???
Nie ma zwykłego wejścia na mikrofon?
-
Co zauważyłem na plus:
- Minimalne ISO: e-kwiwalent (czyli pewnie programowy) 100 dla AUTO ISO.
- gwint na statyw zapowiada się pod osią optyczną obiektywów - wreszcie (w E-PL1 mi tego brakowało)
- Dwa pokrętła - taka namiastka wygody w zamian za zaledwie dwa Fn klawisze.
- Fajnie (oby) odpinany uchwyt, by szybciej wymienić aku lub kartę.
- Zdjęcia z interwałem czasowym 1s - 24h, od 1 do 999 zdjęć
- Synchronizacja do 1/200 s dla lampy zewnętrznej, od 1/125 s do 1/4000 s (Super FP Mode)
- Wbudowana lampka o LP (tylko) 5.8 (dla ISO 100). To dopinane ustrojstwo służyło chyba tylko po to by je zgubić.
- AF-C w serii działa na 3,5 kl/s (EM-1 na 6kl/s)
- Wifi wbudowane
- ekran z EM1 (1,037,000)
- Co najważniejsze - AF i procek z EM-1 podobno.
Patrząc na powyższą listę wychwyconych plusów stwierdzam że tak źle nie jest. Teraz minusy :) wychwycone:
- Wideo wyłącznie 30p (brak 25p i 50p)
- brak wejścia na mikrofon
- tylko dwa Fn klawisze.
- brak 1/8000
- brak uszczelnień - no ale trudno by było skoro ma być wersja tańsza
- slot na kartę (tylko jedną oczywiście) chowany na dole razem z baterią - utrudnienie dla osób korzystających ze statywu.
- wizjer z EM5
- brak 5 osiowej stabilizacji z em5
- brak AP-2 - posiadacze dodatkowych akcesoriów jak MAL-1, SEMA-1, VF-4 mogą schować je do szafy.
Widzę, że specyfikację wg optycznych można sobie darować jko źródło informacji - jak jednocześnie piszą:
- opcjonalny uchwyt pionowy HLD-7 umożliwiający dodatkowe zasilanie drugim akumulatorem BLN-1 - wg optycznych (tak - ten do em1)
- Akumulator litowo-jonowy BLN-5 (wydajność ok 320 zdjęć)
- Akcesoria: Korpus, bateria BLS-5... (ta prawidłowa)
Natomiast artykuł przez jakiś translator z angielskiego to już żenua pełną gębą:
Cytat:
Zamieszczone przez optyczne
Jak zauważyły niezależne opinie, obrazy generowane przez jego 16-to megapikselowy sensor Live MOS (w aparacie OM-D E-M5) bardziej niż dorównują tym z porównywalnych lustrzanek cyfrowych.
Cytat:
Zamieszczone przez optyczne
E-M10 dziedziczy szereg innych funkcji E-M5, które sprawiają, że łatwo robić ostre, ładne obrazy, nawet gdy fotografowane obiekty są trudne do ogarnięcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie ma zwykłego wejścia na mikrofon?
No właśnie nie ma i w tym problem, a nie każdy ma ochotę zawsze potem podkładać ścieżkę audio z zewnątrz.
-
Iwo, do plusów dodaj Focus Peaking, a BLN-5 to bateria z PENa... Zapewne będzie kompatybilny z BLS-1-ką.
---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post był o 13:05 ----------
Kolejny +:
- ustawienia Custom można przypisać do górnego kółka nastaw.
-
Ja bym dodal jeszcze 2 kolejne plusy:
- ekran o lepszej rozdzielczości niż w EM5, podobno taki jak w EM1
- możliwe włączenie 120Hz odświeżania EVF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Iwo, do plusów dodaj Focus Peaking, a BLN-5 to bateria z PENa... Zapewne będzie kompatybilny z BLS-1-ką.[COLOR="Silver"]
Ale to jest juz taki Focus Peaking jak należy, czy pseudo peaking jak w em1?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Na wszystkich zagranicznych stronach mowa jest o Focus Peaking, na stronie Olympusa:
Manualne ustawianie ostrości
Tak , Większa strefa nastawiania ostrości lub peaking ostrości
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sotcheva
Ja bym dodal jeszcze 2 kolejne plusy:
- ekran o lepszej rozdzielczości niż w EM5, podobno taki jak w EM1
- możliwe włączenie 120Hz odświeżania EVF
Wizjer ma te samą rozdzielczość co w em5
-
Wizjer może jest ten ze Stylusa 1 (nieco lepszy chyba niż ten z e-m5 mimo tej samej rozdzielczości)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sconner
Wizjer ma te samą rozdzielczość co w em5
Pisałem o rozdzielczości ekranu głównego, nie o rozdzielczości wizjera.
Wizjer, przy tej samej rozdzielczości co w EM5, może za to mieć opcję szybszego odświeżania, choć podobo za cenę jakiegoś spadku rozdzielczości przy przełączeniu na tryb szybki.
-
"Macałem" w sklepie Stylusa 1 - wizjer wydał mi się znacząco lepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
....
- Synchronizacja do 1/200 s dla lampy zewnętrznej, od 1/125 s do 1/8000 s (Super FP Mode)....
Na szczęście x-synch wynosi 1/250s ale tryb FP @ 1/8000 jest fizycznie niemożliwy z powodu ograniczenia szybkości migawki do 1/4000s.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Mógłyś rozwinąć? Wydaje mi się, że mam w EM1 normalny FP, przynajmniej w bezpośrednim porównaniu nexa kolegi z pracy. Ale może coś mi się pomieszało.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Co zauważyłem na plus
- Zdjęcia z interwałem czasowym 1s - 24h, od 1 do 999 zdjęć
- Za to warto umrzec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Aż się nie chce wierzyć, patrząc na dotyczasowe ceny apartów m4/3 olka.
-
3-4 stówy drożej od Panasonica G6... w sumie nieźle