Bardzo ładne podsumowanie wątku.
Wersja do druku
Wiele rzeczy mi się podoba, ale jakoś nie ma to żadnego wpływu na Olympusa. E-M1 zniknie ze świecznika nie z powodu mojego widzimisię, tylko dlatego, że Samsung podniósł poprzeczkę jeszcze wyżej. I nie ma co się na to oburzać, bo za chwile pojawi się inny produkt, którym będzie żył internet - i tak w kółko.
Sams zaczyna robić dokładnie to, co ze smartfonami: NX30 ma wszystko co musi mieć killer w broszurce. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
Dobrze, że jest NX30, może nasi coś skopiują, ale póki co wiem tyle, że epi i optyczny redaktor pieją zgodnie: a jednak się dało!
Samsung wydaje mi się jakiś niezdecydowany. Czemu niektóre obiektywy mają pierścień sterujący który może służyć za pokrętło przysłony, a inne nie mają?
Choćby ten najnowszy super jasny zoom nie ma tego przydatnego drobiazgu.
Odchylany wizjer jest świetny, moim zdaniem ciekawiej to rozwiązano niż w Panasonicu GX7.
tutaj kilka zdjęć z nowego aparatu
http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/
Jest chyba lepiej niż w poprzednich Samsungach...
i jeszcze małe porównanie rozmiarów
http://j.mp/1cqBrCh
Popadasz w skrajności - prawdopodobnie EM1 z 12-40 jest lepiej przemyślaną konstrukcją. Prosta sprawa: ten nowy 16-50 jest dwa razy cięższy od body NX30, wyważenie całości będzie pewnie kiepskie - ergonomia też jest na niższym poziomie(mniej pokręteł itd.) - solidności konstrukcji prawie na pewno też. Czas na bulbie ograniczony do 4 min. co nieco mówi o matrycy - parametry będą pewnie zbliżone do EM-1. Te f2 na szerokim kącie to też trochę gadżet - tym bardziej, że nie wiadomo jak to się przełoży na jakość. Ceny też są niewiadomą - fakt, że w tym aspekcie trudno przebić Ola.
Generalnie fajną robotę odwalili ale żeby od razu skreślać inne konstrukcje - bez przesady.
GX7 ma BULBa ograniczonego do 2ch minut.
jest link do zdjęć i jest chyba fotka na f2:
http://www.flickr.com/photos/samsungcamera/11724636765/
a może tylko chłodzenia? dobrego chłodzenia matrycy?
albo aż ;)
Dzięki Jan_S, super zdjęcia z 16-50mm, zwłaszcza to z truskawką. Porównanie gabarytów duetów NX30+85mm 1,4 vs E-M1+75mm 1,8.
Obiektyw jaśniejszy i pokrywający większy obrazek ma wadę - jest cięższy... straszne.. ludzie nawet pod PENy podpinają zacne 12-60mm 2,8-4.0 i nie płaczą. Nie dogodzisz. Ja tam wolałbym wręcz by było jak Voigtlandery full metal jacket niż zalatywało lekkim plastikiem.
Jeszcze tu kilka fotek http://www.flickr.com/photos/samsung...7639339377905/
Jakoś nie widzę aby na innych forach informacja o nowościach Samsunga spotkała się z jakim większym zainteresowaniem. Osobiście jestem zarejestrowany na kilku zagranicznych forach (związanych z Fuji) i nawet nikt nie zamieścił do tej pory wzmianki na temat tych nowości. Na dpreview ruch robi głównie subforum Samsunga, a w działach m4/3 czy Fuji cisza, nikt się specjalnie tą nowością nie interesuje.
Mnie osobiście podoba się to co pokazał Samsung ale jeszcze daleka droga aby ten Samsung detronizował cokolwiek. Ludzie za to nadal "podniecają" się E-M1, Sony A7 choć co oczywiste już w mniejszym stopniu.
Pierwsze zdjęcia z 16-50 f/2-2.8 i NX30 wyglądają zachęcająco, nawet bardzo. Tam gdzie powinno być ostro jest ostro, i tło jest przyjemnie rozmyte. Ciekawe jak będzie się sprawował w rogach i jak wypadnie w testach. Wciąż jestem zaskoczony tą premierą.
Bardzo dobry krok Samsunga - Adobe Photoshop Lightroom 5 w zestawie.
Tym lepiej... ;-)
trochę dziwny system, lekkie i wąskie body, ciężkie i duże szkła (te ciekawe), lampa pewnie też będzie spora, brak gripa w ofercie, bo i po co "amatorowi"....
czekam co pokaże w filmie w porównaniu z Panasem ~G6
Samsung pierwszego bezlusterkowca zaprezentował równo 4 lata temu. NX30 jest 13stym modelem - byle nie pechowym. Jak sięgam pamięcią to każda premiera niosła nadzieję że koreańska konkurencja wymusi obniżenie cen w m4/3 czy NEXach. A w praktyce nie widać by ten system robił karierę. Owszem mam znajomego który fotografuje NX10tką, ale to wszystko... pstrykających Olympusami czy Soniakami spotykam znacznie częściej.
Czego Samsungowi zabrakło? na pewno dobrego marketingu i strategii sprzedaży. Przecież gdyby postawili na promocję aparatów tak jak zrobili to ze smartfonami to mogliby być liderem amatorskiego rynku.
Ale też w samsungowych systemach zawsze brakowało owej przysłowiowej wisienki na torcie. Jakość zdjęć (jakość matryc) odrobinkę rozczarowywała, optyka też zaliczała wpadki... Nie chce mi się wyszukiwać na Optycznych ale pamiętam że bodaj tylko z jednego Samsunga jpgi były takie jakie powinny być.
Jaki będzie NX30? zobaczymy. Nie sądzę żeby zagroził E-M1 bo ten jednak, ze względu na jakość wykonania i osiągi stoi naprawdę na bardzo wysokim poziomie. Ale jeśli zagrozi Panasonicom serii G czy tańszym OMD to będzie bardzo dobrze. Bo konkurencja działa zawsze na korzyść klienta. Jednakże przypuszczam pesymistycznie, że będzie tak jak zawsze - cena wyśrubowana, w parametrach aparatu odnajdzie się jakiś babol (mydlane jpgi, ślamazarne działanie etc...) i będzie to kolejny aparat który przejdzie przez rynek bez większego efektu.
Europejski cennik (za dkamera.de):
- 16-50mm F3,5-5,6 - 350EURO
- 16-50mm F2-2.8 - 1299EURO
- NX30 - 899EURO
- NX30 + 18-55mm F3.5-5.6 OIS III - 999EURO
Ceny odpowiadają możliwościom - niezawyżone, ani nie zaniżone.
I tak i nie - Sigma jest większa ale bardziej uniwersalna systemowo, jaśniejsza i dużo tańsza. To jest chyba najdroższy zoom do bezluster. Pewnie stanieje - obawiam się jednak, że w Polsce jego dostępność będzie śladowa(a więc nie stanieje) Dla zestawów Oly i Panasa to raczej żadna konkurencja - tym bardziej, że o zestawie NX30/16-50 nie ma na razie mowy, a osobno cena robi się wysoka - na poziomie zestawu EM1/12-40.
Ceny są wysokie ale odpowiadają temu co oferuje konkurencja. Jeśli w m4/3 za zooma ze światłem f/2.8 lub w NEXie za zooma ze światłem f/4 trzeba zapłacić ok 4000zł to cena Samsunga 16-50 f/2-2.8 jest odpowiednio ustawiona. Niestety producenci próbują nas złupić jak tylko można. Widząc, że za 1600zł można kupić Sigmę 17-50 f/2.8 to się odechciewa zamiany lustrzanki na bezlusterkowca.
więcej nawet - widząc Sigmę 17-50/2,8 za 1600 czy 17-70 za 1500 czy 18-35/1,8 za niecałe 3 tysiaki to trudno powstrzymać myśl o powrocie do lustrzanek i przeczekania szaleństwa cenowego w bezlusterkowcach.
Sigma i Tamron powinny się bardziej zaangażować w szklarnię do bezlusterkowców. Myślę, że by na tym nie straciły.
niestety, oni są przeciwnego zdania...
A może jak wejdą w bezlusterkowce to nie tyle, że nie będą chciały stracić, ale może korzystając z wysokich cen szkieł systemowych będą chciały zarobić?
Jakiś czas temu pojawiły się dane, które pokazują ze zdecydowana większość właścicieli bezlusterkowcow ogranicza się do kombinacji body+szkło z zestawu sklepowego. Zakładając że to prawda i dodając do tego utrzymujące się proporcje sprzedaży dSLR/EVIL (globalnie 4:1), można zapomnieć o większym zaangażowaniu Tamrona/Sigmy/kogokolwiek w produkcje szkieł do bezlusterkowcow.
Ba! Obstawiłbym, że 90% posiadaczy lustrzanek to właściciele lustra + kita 18-55, względnie czegoś w stylu 18-105 / 18-135.
A jakoś Tamron, Sigma, Tokina i inni trzepią dziwne szkła na rozmaite bagnety, w tym tak egzotyczne jak np. K...
---------- Post dodany o 19:42 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------
Bardzo trafna uwaga. Ostatnio ceny bezlusterkowców, jak i szkieł do nich osiągnęły wariacki poziom.
i mają rację... tylko sami sobie winni
Sigma ma kilka ciemnych stałek o nieatrakcyjnych ogniskowych,
a Tamron planuje kolejnego w systemie, niepotrzebnego ultrazoma...
Czy tak trudno przewidzieć czego oczekują użytkownicy nowych i rozwijających się systemów?
Jak mają z tym problem to niech forum poczytają :mrgreen:
Ogromne braki w systemie (m4/3 i innych) stwarzają potencjalny zbyt większy niż na zapchanym rynku lustrzanek...
Ogromne braki w m43? Jakie? Brakuje długiego tele na wzór 50-200, ale czego jeszcze? Narzekać można na ceny, ale nie na wybór.