SoulCafe, plac Solny. Godna polecenia, illy caffe i własne wypieki... ;)Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
ps. jak dzisiejsze focenie
Wersja do druku
SoulCafe, plac Solny. Godna polecenia, illy caffe i własne wypieki... ;)Cytat:
ps. jak dzisiejsze focenie
cały dzień sie zbieram, moze sie zbiore,Cytat:
Zamieszczone przez bit4
czyli kafeteria ?? pl. Solny, OK zajrze.
EDIT: osobiście zaglądam do tej na rynku, "Pod Złotym Dzbanem"
Tam chyba podają Alfredo :mad:Cytat:
znaczy co ?Cytat:
Zamieszczone przez bit4
Kawę Alfredo ;)Cytat:
21. Przedzimie
22. Przyzimie
;)
21 - sympatyczne, ładne
Kaczuszki bardzo przyjemne.
Następne budzi moją konsternację. Co też chciałeś pokazać na tej fotce?
Chciałem ukazać ściętą wczesnorannym mrozem wodę w stawie oraz roślinności wokół, która ulega zbliżającej się zimie. Tego efektu, tj. skorupie z cieńkiego lodu chyba nie udało mi się wiernie oddać bo pocięłem trochę kadr i brak "kontekstu"....Poprawię się.Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
ps. ale i tak dziękuje za odwiedziny i zainteresowanie się mymi fotkami ;)
Tylko proszę, bez urazy.
Mnie nierzadko "dostaje się" znacznie gorzej a ja tylko sobie zażartowałem :)
We Wroc trochę przelotnie sypnęło, więc podaję parę fotek
Przerwany mecz
23.
24.
Plac zabaw- zaraz wracamy ;)
25.
26.
Snieg masz "fijolitowi'-jak nosek mlodego pijaka. Ale lekko. Zjechac tintem troche, najwyzej bedzie zielony.
czesc.ch.
chomsky- dzięki za zwrócenie uwagi. W Picasa tego nie widziałem aż tak ;)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
Bardzo spodobała mi się fotka Shell w wykonaniu Fotomica https://galeria.olympusclub.pl/displ...lbum=15&pos=42 i... też chciałem taką mieć ;)
Aby jeszcze bardziej uciszyć szumy włączyłem, jak nigdy dotąd, "Noise filter".
Wydaje mi się, że obraz jest jeszcze bardziej zaszumiony niż bym zastosował ten "NF". Dodam, że "Noise Reduction" miałem wyłączony!
Porównywałem fotki nocne zrobione bez filtra szumu i są o niebo czystsze.
Robiłem też w RAW więc może coś zredukuję lub ograniczę trochę szum w NetImage.
Pytanie więc jest, co jest nie tak z tą fotką i dlaczego??? :oops:
27. Shell (E1+14-54, 14mm, ISO 100, f-6,3, 1/4 sekundy, kontrast +1, ostrość +3, ESP)
fotka bez żadnej obróbki, wiem,że trochę leci
Pierwsze próby street-foto. B&W jest daleki od moich wyobrażeń (to wszytko co mogę wycisnąć z Picasy ;) ) ale czy tylko to?
28.
29.
30.
Market-foto ;)
31.
32.
ps. poprawiłem na fotki bez ramek, jeszcze zdążyłem! Dzięki za dobrą radę ;)
Niektóre kadry nie są złe (min. dwa ostatnie), ale co to są za ramki! Okropne! I te zaokrąglone rogi... Zupełnie niepotrzebne. Zdjęcie powinno się bronić samo, a nie ramką (tutaj wręcz ramka działa na odwrót). Ramka może pomagać odciąć zdjęcie np. od tła forum, ale więcej to już moim zdaniem przerost formy nad treścią. Chciałem napisać coś więcej o zdjęciach, ale te ramki mnie naprawdę odrzucają :/ Podoba mi sie całkiem 31 jeśli chodzi o kadr, ale tak jak i na wszystkich zdjęciach brakuje kontrast, głównie czerni.
Pzdr
Za przedmówcą, brakuje kontrastu i czerni ale dwa ostatnie kadry są fajne.
Zwłaszcza ostatni, zapatrzona w coś, nieruchoma babcia w otoczeniu przemykających, pędzących dokądś, "duchów".
moim zdaniem ramki i ich narożniki są jak najbardziej na miejscu bo subtelne - nie mają po 500 pixeli na każdą ze stron.
Zdjęcie ze stacji bym trochę więcej naświetlił, B&W zazwyczaj mi nie siedzi ale tu widać że starałeś coś pokazać i nie waliłeś na oślep.
pzdr
Maket foto jest ok!
Ta Pani na fotce faktycznie wydawała się troszkę zagubiona, a że widziałem ją w połowie przez szybę a w połowie bezpośrednio więc spodobał mi się pomysł...o którym opowiedział Oleryk ;)
Z dobrym B&W mam na razie problem, bo nie przykładałem sie wcześniej zbytnio do tych barw. Ostatnio je doceniłem ale w podstawowym moim programie graficznym tj. GIMP i do obróbki bardzo wstepnej Picasa nie wyciągnę. Ponoć bez posiadania PS (krzywe tonalne itp.) małe szanse! Ale widocznie za mało ćwiczyłem w GIMP-ie :oops:
A tak na marginesie street przy użyciu E-1 z 1454 to ciężki chleb, gdyby jeszcze ciszej pracował, szczególnie w "czytelni" ;) Nic tylko pozazdrościć Rafałowi nowego nabytku!
Podaję kolejną fotkę
33.
32 bardzo fajna. Podoba mi się scena, sposób pokazania (rozmazane postacie i tylko babcia ostra) - po[pracuj nad bw i kontrastem - w PSie mieszaniem kanałów, albo w gimpie jakimś odpowiednikiem.
pozdr
Fajnie patrzysz :)
Ostatnie z tej serii
34.
35.
Dzięki za Wasze uwagi. Nie pozostaje mi nic innego jak popracować nad B&W.
ostatnim mówię zdecydowane nie, ale market- babcia - rewelka. Dopracuj to BW bo strzał jest IMO kapitalny - szkoda by się zmarnował.
ps - witam zioma z wro :razz:
bit4 - ani gimp ani Ps to nie są programy do obróbki wstępnej. Potrzeby ci jest programik do workflowu zdjęć: Aperture, Adobe Lihgtroom, Olympus Studio, CaptureOne, LightZone.
Wymeniłem je w kolejności odwrotnej do tego jak powinieneś imho się nimi interesować (oraz more less cen malejących)
Zacznij od triala jednego z ostatnich CaptureOne mozesz nabyc tanio kupując kartę CF EXtreme III Sandiska. LightZone zainstaluj triala i zobacz czy ci podejdzie.
Takimi programami znacznie wygodniej się wykonuje całościową obróbkę zdjęć.
Niestety nie znam całkiem darmowych programów tego typu, ale może ktoś zna.
To fakt przydałby się jakiś progrmik do obróbki inny niż Gimp, majkelx pójdę twoim tropem.
Z Wroc jest nas coraz silniejsza ekipa, wcześniej czy póżniej wypadałoby sie spotkać :mrgreen:
No dokładnie, już był taki wątek (spotkaniowy), ale chyba nie osiągnął masy krytycznej, albo cos przegapiłem...
31 i 32 bardzo dobre, a na wcześniejszych ramki psują cały efekt.
elwis- dzięki za uwagę ;)
Podaje kolejna fotkę, czyżby magnetyzm serc?
36.
nieźle zauważone
pomijając szumy, nie leży mi BW, no i gościa dał bym więcej w kadrze (wiem wiem to był moment)
grrr popracuj nad jakością :/
Generalnie mimo iso 800 i f2,8 fotka wyszła mi trochę ciemna, po delikatnym rozjaśnieniu są szumy. Aby mieć większe pole do manewrów i korekcji, chyba będę musiał focić w RAW, teraz robię tylko w SHQ. A co do B&W - prace trwają ;)
Kto się bardziej cieszy?
37.
Po pierwsze radzę focic Ci w RAW - na początku jakoś odrzucało mnie to wywoływanie ich, te ciężkie pliki itd. Teraz wszystko focę w raw. To jest genialne. Jedyny słuszny format. Pofoć trochę, a docenisz. I zobacz jak można uratować fotkę - niedoświetlenie, zły WB itp.
Po drugie - osiągnięcie fajnego bw wcale nie musi być trudne. Picassa się nie nadaje - najpierw przeczytaj TO - świetny tekst. A później sprawdź czy możesz to osiągnąć w GIMPie, ewentualnie poszperaj za jakimś samodzielnym programem? Może jest coś takiego?
Po trzecie - do odszumiania - Neat Image. Polecam
Pozdrawia Przemek z Dziadkiem na szyi.
Po czwarte - wyostrzaj zdjęcia po zmniejszeniu...
Ostatnie bardzo mi się podoba. Uciąłbym odrobinę prawa stronę, tak by zostało pół pieska. Albo cały, albo zdecydowanie ciachnięty.
Piesek, obcięty po czarnej plamie wyglądałby akurat.
Fajny kadr, ma potencjal, obrobiony zgodnie z uwagami kolegów poyżej byłby świetny.
37 - podoba się, co do krytyki wszystko zostało powiedziane, zdecydowanie najlepsze z twoich streetowych.
witam
widze, ze probujesz roznych form fotograficznych. Pomysl raczej o skupieniu sie na temacie, ktory chcesz obrac jako Twoj przewodni temat, np Street Photos, skup sie na tym aby fotografia byla wymowna sama w sobie, bez zbednych dodatkow (typu ramki :) ).
Przylaczam sie do glosu wczesniejszego - zdecydowanie zmien dobra Pixie na Gimpa. Nie znam Gimpa (pracuje na PSie) ale rezultaty osiagane za jego pomoca sa doskonale (no chyba, ze potrzebujesz duzej glebi bitowej, to pozostanie Ci drogi PS), w sieci (m.in. tu: http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html ) znajdziesz wskazowki jak sie odnalezc w Gimpie :)
serdecznie pozdrawiam
przemq_09- przy streecie bedę już focił w RAW, dotychczas nie widziałem potrzeby rawowania streetu (focę w RAW wybiórczo, tj. architektura, panorama itp.). Tekst dobry. faktycznie zapomniałem o odszumiaczu, na szczeście coś takiego jest.
Rafał Czarny, Oleryk- Nie czuję jeszcze tego tematu tak jak Wy, dlatego tym bardziej dzięki za sugestię dt. kadrowania tej konkretnej fotki.
grizz, radlakos- równiez dziekuję za sugestię i opinie. Wiele się jeszcze trzeba uczyć (How long Jah?) ;)
dulak- tekst dobry ale muszę go przedrobic na przykładzie fotki w RAW otwartej w Gimpie i porównywać te opcje krok po kroku podawane w tekscie. Może będą jakieś zgodności opcji.
Wejście w lustro (E-1) miało niewinny charakter a mianowicie focenie "imienin u cioci" ;) i czasami wypady w teren, krajobrazy, górki. Jednak obecnie testuję dziadka na różne sposoby. Ażeby stwierdzić co mi podejdzie, w czym jestem dobry w foto trzeba spróbować wielu form. Chodzi mi o podszkolenie warsztatu. Jeżeli niniejsze forum wytrzyma moje fotodyrdymały, nadal będę je umieszczał i uczył się na Waszych krytycznych opiniach.....ufff! ale się wysiliłem :mrgreen: