Ty kameleon, znowu zmieniłeś awatara:roll:
Wersja do druku
Dziękuję wszystkim za pomoc i Mirkowi za opis jakich dokonał zmian, przyda się na kiedyś. Jedno zdjęcie a ile się nauczyłem. Teraz trzeba robić dalej.
No i punkty u żonki będą jak jej finalną wersję pokażesz ;)
pozdro
"portret" [17] pomysłowy acz niedopieszczony - w oku widać duże zamieszanie a i proporcje kadru przez delikatnie ucięty nos nie takie ; )
[18] Jelenia góra i zatopiony w ścianie v1.
[19] Jelenia góra i zatopiony w ścianie v2.
[20] Zaśnieżony Harrachov.
[21] Harrachov w mgle.
[22] Harrachov i drogo donikąd.
[23]
[24]
Zdjęcia wykonane oczywiście Olkiem E-M5 z obiektywem 45mm 1.8
Doppio zrobione za pomocą ekspresu Bezzera bz07 z Pidem, kawa zmielona młynkiem Mazzer Super Jolly natomiast ziarna to świeżo palone Kolumbia Tolima.
Zapraszam do komentowania czy zdjęcia się podobają :)
Brakuje światła i GO zbyt mała - po co róża wypada z ostrości?
Taką miałem koncepcję by skupić się jedynie na doppio, róża miała być tylko ciekawym ociepleniem całej kompozycji ale nie zależało mi by skupiała na siebie uwagę ostrością. Być może jakby była ostra wyglądało by to lepiej - kto wie, następnym razem będę więcej próbował. Człowiek się uczy na błędach :)
To nie jest rozpatrywane w kwesti błędu/poprawności, w końcu to Twoje zdjecia, ale czerwona plama na pół kadru „lekko” przytłacza.
Moja pierwsza myśl była taka jak Grizza, dlaczego róża jest poza GO?
Za kolegami. Na 24 róża "zjada" nam pół kadru i mimo że nie jest w GO, to i tak przez swoją czerwień przyciąga uwagę. Druga sprawa, na pierwszy plan jest przesunięty obiekt o kolorze czerwonym, który bardzie zwraca uwagę. Gdybyś odwrócił układ. Kawusia na przód, a róża w tył gdzieś tam w tle, wtedy odbiór tego były inny.
Staram się rozwijać i robić coraz lepsze zdjęcia więc wstawiam kolejne. Zapraszam do krytyki oraz komplementowania jeśli się podoba. Dzięki Panowie i Panie :)
[25]
---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 14:31 ----------
Do porównania jeszcze wersja bardziej stonowana, która według Was lepsza?
[26]
Jak dla mnie wersja bardziej stonowana. Od siebie dodam,iż ta fotografia aż prosi się aby przy jej robieniu użyć jeszcze srebrnej blendy,która by rozjaśniła twarz modelki.Szkoda ,że pościel nie jest jednolita ta czarna część bardzo rozprasza,oko nie może się skoncentrować na twarzy.Poza tym nie podobają mi się jeszcze ucięte nogi modelki,może masz jakieś inaczej skadrowane?
Wyżej nie mogłem kadrować bo z tyłu parapet i okno, dużo światła za oknem i widok niezbyt ciekawy jak na takie zdjęcie. Mam też inne kadry ale nie wyszły za ciekawie albo są nieostre. Za mało światła było w pokoju no i te okno nieszczęsne z tyłu.
Dziękuję za komentarz i rady.
Mam jeszcze takie coś
[27]
Mirek ja się wcale nie bronię przed tym, że mogłem zrobić to lepiej (JA), ale wiadomo, że człek się uczy z doświadczeniem i czasami na niektóre rzeczy wpada się po fakcie :)
Poniżej wstawiam dwa nowe zdjęcia ze Słowacji. Oba zrobione kitem z ręki bez lampy błyskowej.
[28] Jaskinia Bielańska w Słowacji.
[29] Jaskinia Bielańska w Słowacji.
Zapraszam do komentowania i wystawiania opinii :)
Ładne.
Musisz się jeszcze wybrać do Demianowskiej Jaskini Wolności.
Szczena Ci opadnie :mrgreen: ale to dopiero na wiosnę :-P
Jak będę znów gdzieś w okolicach to chętnie odwiedzę :)
PS. Cena biletu do jaskini bielańskiej wynosi 7 euro, a za możliwość robienia zdjęć trzeba dodatkowo zapłacić 10 euro oraz nie można używać statywu.
Mam jeszcze takie o!
[30]
Fajna ta jaskinia i fotki też :grin:, szkoda tylko, że trzeba tyle bulić za robienie zdjęć :cry:
Dawniej w Demianowskiej było za foto 5 koron słowackich, w Bielańskiej zero.
Teraz się nauczyli :mrgreen:
Przemerdałem to o tak:
_____Załącznik 107254
Jakby co można wywalić.
Wiesz, coś za coś. Jak wprowadzili euro to pasa trzeba zaciskać. Żarełko mają w miarę tanie, nawet czasem jedziemy z Marysią do ichniejszej knajpy. Ale usługi, technikalia, ciuchy, buty to drożyzna.
Dlatego przyjeżdżają do Sącza, Gorlic na zakupy, a ja po piwo do nich bo dobre mają :mrgreen:
Saboor fajnie pogrzebałeś, ja w swoich głównie tylko poprawiałem balans bieli. Dzięki.
Efekt super
Z dzisiaj mam takie o to zdjęcie z zamku w Chudowie. Próbowałem uzyskać jakiś ciekawy efekt i wyszło coś takiego.
[31]
No nie wiem, dużo wolnej przestrzeni u góry, dół w czerni. Modelka nieco ucięta.
Co chciałeś uzyskać?
Tak jak wspomniałem to jest tylko próba i chciałem pokazać jak wyszło. Samo zdjęcie miało ukazywać po trochu styl "vintage" tzn wypowiałe kolory, dużo cieni itp.
Na poprawę humoru upolowałem cycatą :)
[32]
Nawet ciężko coś ze zdjęciem pokombinować, bo maleństwo wstawiłeś (fot. 31).
Fotka obrócona w lewo według mnie niewiele wnosi. Za przedpiścą za dużo pustego i dziewczyna, mimo że fajna, to traci się na tym zdjęciu. W lewym górnym rogu jakiś czarny róg Ci wyszedł - pewnie pozostałość po jakiejś gałęzi, ale wg mnie do usunięcia.
Co do pomysłu "na pastelowo", to mi się podoba.
Fotka 32. Ciekawe :) Zrobiłbym dwa kroki w lewo :)
Dzięki za komentarze. Mirek ja takich patentów nie znam hehe, ale dzięki za podzielenie się wiedzą.
Dla tych co się nudzą i chcieliby się pobawić daję linka do ORF'a i pełnego rozmiaru mojej przeróbki.
http://tinyurl.com/qgo2zq4