Czyżby jednak lustrzanka?
Wersja do druku
Czyżby jednak lustrzanka?
Wszystko ładnie jak na razie z tym ich "czystym" podejściem do fotografii, ale czy to znaczy, że pokażą tylko tą jedną jedyną stałą 50 jako to najbardziej fotograficzne szkło? ;)
Stary bagnet to i pewnie klasyczna lustrzanka jednak.
Ciekawi mnie o ile będzie droższa od D610 i czemu aż tak.
Wsadzanie tam lustra też nie ma sensu. W zasadzie nic nie ma sensu, jeśli to ma być stary bagnet ;)
No i stało się.
Kolejna luszczanka, żółtego giganta tyle że retro ;)
http://www.youtube.com/watch?v=7CfeddhQGHU
Buda nawet fajna, dach od pryzmatu wygląda zachęcająco, jak F3 HP.
Dobrze widzę tam pokrętło czasów otwarcia migawki?
Szkoda, że jednak raczej nie zrezygnowali z lustra.
Pamiętam czasy kiedy takie konstrukcje nazywano nowoczesnymi. A teraz to jest retro?
Retro to dla mnie wygląd np. zenitów.
hahaha... wielu pewnie o takim aparacie marzyło (w sensie np. to pokrętło czasów migawki) ale... jak znam życie, zaraz po premierze zacznie się narzekanie...
... i jak się nie dziwię.... będzie za drogi... o wiele za drogi...
(ps. jednak fajnie że będzie większy wybór...)
Brzyyydall... ;-)
Może zatem nie będzie też modułu AF? Jak czysta fotografia to czysta i już. To dałoby szansę na super jasny i wielki (większy niż w jakimkolwiek dslr) wizjer optyczny.
Szkoda tylko, że to Nikon.
czy ja dobrze widzę że na pokrętle czasów migawki, najkrótszy czas to 1/4000s ? jeśli tak, to Nikon trochę kpi (w sensie zapowiadanej ceny w okolicach 3000$)
Jak patrzę na to porównanie:
To nie jestem jakoś specjalnie zachwycony tym nowym Nikonem.
Chyba jestem po prostu za młody, i z tego zestawienia to wolałbym D610 jeśli to miałby być Nikon, a w ogóle to z tej trójki najbardziej mi się podoba Sony...
MAF ale tego nowego nikona to mało co widać więc jak tu coś porównywać ? :grin:
Fakt że mało widać, ale jeśli rozmiary będą takie jak na tym "zdjęciu" to ja dziękuję. Fajnie by było jakby to był jeszcze sporo mniejszy aparat od D610.
Inna sprawa że jeśli obiecana cena 3000USD będzie prawdziwa to z jeśli o mnie chodz może sobie wyglądać dowolnie :-)
Ciekawe co tam będzie za matryca, bo jeśli taki jak w D4, to choć obiektywnie to świetna matryca, to jednak D800 ma trochę lepszą, a w takim razie lepiej mieć te 36MPix niż 16Mpix...
Ja bym jednak wolał dobre 16 MPx. Oszczędność miejsca na dysku, mniej mocy obliczeniowej potrzeba.
Więcej do robienia ogromnych pomieszczeń mi nie trzeba.
Świetne odwzorowanie szczegółów jest już choćby w Merrilach które mają mniej pikseli.
Wszelako Meriile maję te piksle "trochę" inne niż Nikon.
Mnie do tej pory nigdy nie było potrzebne więcej niż 12MPix, ale chodzi mi tylko o to że jeśli takie DXO się nie myli to matryca D4 nie ma żadnej przewagi nad D800, natomiast chętnie zobaczyłbym matrycę 16Mpix o jeszcze lepszych parametrach i wtedy byłoby "naprawdę ciekawie"
A wyglada tak http://nikonrumors.com/2013/11/04/th...nikon-df.aspx/
Ja bym go widział w wersji złotej, z kamyczkami Swarovskiego... A z zamiast paska - łańcuch.
Faktycznie, minimalny czas otwarcia migawki to tylko 1/4000.
Wersja srebrna wygląda jakoś brzydko.
Na plus wizjer, który wygląda jak w starych manualnych lustrzankach.
Zgapili od Fuji pomysł na mechaniczny wężyk wyzwalania :wink:
Oddzielna pokrętło dla ISO to nawet fajny pomysł. Tylko coś nie widzę tam opcji Auto.
Dlaczego górny ekran taki malutki?
Sterowanie bardzo fajne. Ale cała reszta, przy tym rozmiarze, to pic na wodę. Zrobili kanciastego olbrzyma, nieudolnie imitującego stare lustrzanki (które były małe i zgrabne), zamiast wyrzucić lustro i zastosować nowy bagnet, żeby stworzyć coś kompaktowego. Sony skumało, o co chodzi, a Nikon ciągle rżnie głupa.
Ale jak ktoś będzie chciał przywłaszczyć to do samoobrony jak znalazł.
Nikt nie będzie chciał go przywłaszczyć, bo on wygląda jak aparat, za którego paserzy dają 100 zł. Lepiej się zaczaić na Canona 1000D :D
Zaczyna mi się podobać :)
Poczekamy - zobaczymy.
Pozzdrawiam.
Przejdzie Wam, gdy zobaczycie, jakie to jest duże i że jest tylko jeden obiektyw, z którym ten aparat wygląda jako tako. Mi to trochę cuchnie Lunarem.
Gdyby był wielkości E-M1 to jeszcze skusiłby mnie ten wygląd, ale jak wiem że będzie to wielka cegła pokroju D600/D800 to mi się już nie podoba :P
Nie, to nie może byc taka cegła, nie może... no bez jaj, nie wierzę...
Na Optycznych pojawiło się kilka nowych zdjęć z portali plotkarskich:
http://www.optyczne.pl/6298-news-O_t..._tygodnia.html
Body to tak mała cegiełka z płytkim gripem, podoba mi się górny panel z pokrętłami (ISO, EV, migawka).
Jest kadr z filmu promocyjnego...
...mały nie jest
Chyba produkował tylko jpgi, a bez rawów?
I bardzo dobrze. Większość fotografów nie lubi malutkich body z dużymi obiektywami.
Zrobienie jakiejkolwiek dużej konstrukcji i jednocześnie zmiana bagnetu byłaby absolutną głupotą ze strony nikona.
To nie mały bezlusterkowiec. A takimi kryteriami się kierujecie oceniając Df.
http://www.chassimages.com/index.php...t01returnid=58
Malutkich to i ja nie lubię. Tak samo jak takich, które są niepotrzebnie duże.
Dlatego Nikon nie powinien robić kolejnej dużej konstrukcji, wtedy nie byłoby to głupotą.
Nikon olewa bezlusterkowce, oferując w to miejsce dwie protezy: jedną w postaci systemu 1, a drugą w postaci retro olbrzyma, który jest lustrzanką. Oceniam go więc według takich kryteriów, na jakie sobie zasłużył.