Biorąc pod uwagę, że 12-50 w sklepach stoi po ~1000-1100zł to za obiektyw, który jest mniejszy i ostrzejszy (tak, nie ma makro i uszczelnień, ale znowu jest o WIELE mniejszy) cena 1400zł nie jest zła.
Street price spadnie za kilka miesięcy.
Wersja do druku
Z tym ,że cena za 12-50 to chciejstwo które raczej nie doczekuje sie realizacji. Obserwowałem ten obiektyw na allegro bo sklepy próbuja sobie pomóc ze zbytem również poprzez ten kanał sprzedaży. I jakos nie ma chętnych a aukcje sa powielane z tygodnia na tydzień. Nabywców znajduja jedynie obiektywy z drugiej reki w super stanie gdy cena oscyluje w granicach 500-600 zł.
Wracając do tematu wątku 12-32 winien kosztować tyle co 14-42 X PZ czyli 1.100-1.200. Na Ebay mozna kupic za 1.100 zł
Orientuje się ktoś, czy w GX1 będę mógł jakoś ręcznie ustawić ostrość z tym obiektywem? Jest gdzieś do dostania w cenie niższej niż 1300-1400?
Chodzi mi o takie coś, niekoniecznie z peakingiem, https://www.youtube.com/watch?v=K6QBj_qPGwE
U mnie manualnie mogę ostrzyć tylko pierścieniem na obiektywie - b.podobna funkcja jak ta z filmiku ale bez pionowego suwaka. Panas raczej nie wypuści aktualizacji do GX1 i 12-32mm.
GX1 ma na tyle dobry AF, że można się obejść bez manualnego ostrzenia. Miałem w rękach kilka lepszych(?) bezlusterkowców ale tego mikruska polubiłem - mały, szybki, niepozorny...
Pewnie tak, tylko do zdjęć nocnych będę musiał drugi obiektyw nosić...
Test na fotopolis
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-mega-ois-test
Test na photozone.
http://www.photozone.de/m43/873_pana1232f3556
To, że jest możliwe, nie oznacza, że powinno być wiążące.
Jeżeli obiektyw jest projektowany z uwzględnieniem korekcji programowych to tak powinien być testowany.
W innym wypadku może się okazać, że obiektyw jest owszem, ostry do brzegu, ale za to winieta w rogach jest na poziomie 90% ;)
Po korekcji beczki ostrość na krawędziach spadnie, ale automatycznie winieta też, jak również i kąt widzenia i z 12mm robi się 14mm, które później jest podawane w specyfikacji.
Fajnie jest kiedy możemy wyłączyć korekcję, bo czasem beczka nie przeszkadza, a zyskujemy trochę szersze pole.
Z dwojga złego wolę, ostry obiektyw z beczką korygowaną programowo, niż byle jak skorygowany optycznie, gdzie już nic z nieostrymi krawędziami zrobić nie mogę.
Och jak nie lubię wątków "onanistycznych" :-P - ale dobrze, kilka słów.
Kiedyś przezbywaliśmy się z epicure co lepsze: LR który automatycznie "gasi" beczkę, czy opensource które daje możliwość wyboru.
Każdy z nas pozostał przy swoim zdaniu.
@ grzyboo - wszystkie obiektywy starego / dużego 4/3 miały korekcję optyczną. I może za pojedynczymi wyjątkami były doskonałe.
Wszystkie z mikro są korygowane programowo. Masz dużo racji w tym, że korekcja programowa powoduje obniżenie jakości na bokach. Zwróć jednak uwagę na to że jest kolosalna różnica pomiędzy korygowaniem RAW-a a korygowaniem tif-a czy też jpg-a. Skutek optyczny w każdym przypadku będzie taki sam, natomiast po korekcji RAW-a prawie nie widać utraty jakości. Im większa waga - "gęstość" pliku poddanego obróbce, tym lepszy wynik końcowy.
Podobnie jest z innymi operacjami na pliku np. korekcja perspektywy.
Wracając do wyboru - korekcja programowa z automatu czy wybór i możliwość własnej ingerencji - oczywiście wybieram opcję drugą. W mojej wywoływaczce mogę tak ustawić parametry, że pomimo korekcji plik nie będzie mniejszy. Mam 4640 px na dłuższym boku, a także perfekcyjne boki i rogi zdjęcia.
Z ciekawostek.
Udało mi się wczoraj przykręcić LC-37c do tego obiektywu. Pasuje :)
Czyli mamy automatyczny dekielek do Panasonica.
Udało się "samo" czy trzeba coś kombinować?
Samo. Bez kombinowania
Trochę drogi ten szpas :) Podobne urządzonko do XZ-2 (LC-63A) to niecałe 100 zł a w tym przypadku ponad 200 zł.
Hej :)
Podłączał już ktoś z was ten obiektyw do olympusa ?
Z poziomu aparatu da sie wyłączyć stabilizacje w obiektywie czy w body trzeba wyłączyć stabilizacje ?
Obiektyw normalnie współpracuje z Olympusem ? Aktualnie mam kitowy obiektyw z 4/3 (14-45) i adapter mmf-2 i autofokus sobie nie radzi ... Więc pomyślałem by zakupić to maleństwo do ep2 :)
Nie wiem jak w EM5, le w EM5 II ustawia się priorytet pracy stabilizacji: wybieramy czy ma działać w body czy w obiektywie.
Z moim aparatem obiektyw współpracuje bardzo dobrze. AF łapie szybko i celnie. Również przy kręceniu filmików AF działa szybko, bez opóźnień. I co ważne: cicho :)
Czy ktoś orientuje się jak to wygląda w przypadku E-M10 Mark II? Czy też jest opcja ustawienia priorytetu stabilizacji?
PS - bardzo dziękuję maver1ck za info o możliwości przykręcenia LC-37c. Dla mnie to bezcenna wiadomość, a nie pomyślałabym, że będzie pasować:)
Nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest w sprzedaży, nie używam kitów.... http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...37c/index.html
Pytanie mam do użytkowników w/w obiektywu - czy to normalne że przy delikatnym potrząsaniu samym obiektywem lub dołączonym do aparatu ( aparat wyłączony ) to słychać dźwięk jakiegoś przemieszczającego się w środku elementu ?? a po włączeniu aparatu "luźny element" jakby znika i nic nie "grzechocze" ??
I jak, nikt nie ma takiego obiektywu ?? żeby to sprawdzić ?? :cry:
stabilizacja :)
tak się domyślałem, bo obiektyw działa bez problemu robiąc ładne zdjęcia, choć ten dźwięk mało elegancki :shock:
Użytkownicy tego obiektywu, macie założoną osłonę przeciwsłoneczną? Szukałem hama trzyczęściową, ale z takim rozmiarem gwintu nie znalazłem.
Wystarczy jakakolwiek gumowa/silikonowa osłona z gwintem 37mm...