-
Odp: Panasonic Lumix GM-1
popatrzmy od drugiej strony - jest to chyba najtańsza kieszonkowa wersja bezlusterkowca dająca taki kąt widzenia jak ekw. 24 mm na FF. W fotografii obiadowo-rodzinej bezcenne... tak, też wolałbym cenę 2,5 tys. ale te zapowiadane 3 koła to na razie zapowiedź, myślę, że za przykładem GX7 także GM1 potanieje gdy trochę na rynku okrzepnie...
-
Najfajniejszy z tego zestawu dla mnie będzie obiektyw - chetnie odkupię jak ktoś kupi zestaw ;)
GM1 to już chyba o krok za daleko z pomniejszaniem. Już poprzednicy byli mali, a ten to mikrus totalny... http://www.dpreview.com/products/com...nasonic_dmcgm1
-
Po świątecznym szale zakupów cena spadnie poniżej 2000,-zł - a i tak to była by wysoka cena. Całe szczęście, że Panasonic nie ma w zwyczaju kiszenia cen, tak jak to robi Olympus, szczególnie z seriami "pro" Px czy E-Mx ...
To jest wybitnie nadający się jako drugi korpus - grono nabywców ograniczone. Ja jeśli miał bym kupić jako jedyny aparat to kupiłbym E-PM2 lub E-PL5, które są tańsze i o wiele bardziej funkcjonalne.
Dwa, nawet GM1 po dopięciu większego obiektywu traci swoją zaletę "kieszonkowości", a w jakim innym celu kupujemy GM1 jak nie ze względu jego kieszonkowości? Stopki na lampę nie ma, RC nie ma, wizjera nie ma ...
---------- Post dodany o 13:37 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Najfajniejszy z tego zestawu dla mnie będzie obiektyw - chetnie odkupię jak ktoś kupi zestaw ;)
Ile dajesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Rozmiar jest bardzo dobry, niczym się nie różni od LX-5, a ten był / jest dla mnie bardzo dobry w użytkowaniu.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
dostał miano narzędzie roku.
I słusznie, imho. Oglądałem w necie fotki GM-1 z różnymi szkłami. MZD45 wyglądał na nim jak Arnold w Konanie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
(...) wyglądał na nim jak Arnold w Konanie ;)
Czyli jak?
Młody i jakby z głazu wyciosany?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Czyli jak?
Prawie za duży.
-
-
Jeszcze kilka zdjęć z różnymi obiektywami naszej rodzimej produkcji.
http://www.m43.eu/nasze-testy/troche...anasonica-gm1/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Jeszcze kilka zdjęć z różnymi obiektywami
O! Dziękuję za link. CV 42,5mm czy 17,5mm - pięknie.
-
GM1 spadł z ceną w Amazon.de: http://www.amazon.de/gp/product/B00G...g=bezluscom-21
Za 595 eur (jakieś 2400-2500 pln) robi się coraz ciekawiej.. :)
GF6 także leci z ceną w dół, więc w MFT Panasonika jest w czym wybierać: http://www.amazon.de/gp/product/B00C...g=bezluscom-21
-
-
Warszawa,Arkadia,sklep foto:
Body z 12-30 za 3000zł
Body z 12-30 i 20/1,7 za 4000zł
Jest baaardzo baaaaardzo mały!
-
i... w sumie to może być całkiem kusząca propozycja :) na szczęście i tak nie mam teraz kasy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lokin
Warszawa,Arkadia,sklep foto:
Body z 12-30 za 3000zł
Body z 12-30 i 20/1,7 za 4000zł
Jest baaardzo baaaaardzo mały!
Jeszcze trochę do konkurencji brakuje (ale wiadomo nowość). Nex 3 + 16-50 (ale mały ten obiektyw) kosztuje ok. 1500PLN.
-
na to że GM1 będzie w cenie NEXa 3 to bym nie liczył, to jednak zupełnie inne klasy aparatów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
na to że GM1 będzie w cenie NEXa 3 to bym nie liczył, to jednak zupełnie inne klasy aparatów.
NEX-3 jest już kilkumiesięczną konstrukcją, więc ceny okrzepły, a może Sony czyści magazyny przed kolejną wersją NEX-3 ... Obecne ceny GM1 są nieco zwariowane, wiadomo - nowinka, napalańcy kupią i za takie pieniądze, za kilka miesięcy będzie taniej. Ja, na przykład, spokojnie czekam z zakupem GM1 do wiosny, będzie na pewno taniej.
-
mz w cenie 1500 zł nex-3 z 16-50 to niezły killer w segmencie bezluster. Samsung nx1000 z 20-50 też źle nie wygląda. ale gm-1 ma to coś - jest bardziej mały, bardziej metalowy, bardziej gażdeciarski :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Będzie..
Panasonic G2 z kitem był w sklepach za 1500PLN (za tyle kupiłem w rtv-euro-agd) rok po premierze , a startował tez dosyć wysoko (podczas premiery za ponad 2.500). Poza tym to bardzo podobne konstrukcje, podobna masa, podobne wymiary (naprawdę!, byłem w ubiegłym tygodniu w sklpie sony pooglądać RX100 i obok stał właśnie ten Nex 3). Oczywiście różnice będą w menu, w sposobie użycia, w materiałach i kolorach obudowy. A o systemie i obiektywach już nie wspomnę.
-
Jeśli mówimy o NEX-3F (z wbudowaną lampą) to jest on jednak po około 1cm z każdej strony większy od GM1, to jednak jest dużo.
http://camerasize.com/compact/#491.397,325.360,ha,t
Tym bardziej, że na GM1 można założyć kilka stałoogniskowych plaskaczy: 14mm, 15mm, 17mm, 20mm ... a z dekielkiem 15mm to już zupełnie malutki jest.
-
Kupiony razem z 12-32 i 20mm.
Uważam, że przy obecnych cenach zestaw z samym 12-32 się nie opłaca.
Zestaw z 2 obiektywami ma dodatkowo gripa !!! (nikt o tym nie pisze).
Pierwsze wrażenia. Mega szybki, bardzo mały. Mieści się w etui dla przeciętnego kompakta. Idealne uzupełnienie do dużego aparatu.
-
A jak ten grip? Poprawia znacząco komfort obsługi? Czy raczej gadżet?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lokin
A jak ten grip? Poprawia znacząco komfort obsługi? Czy raczej gadżet?
Poprawia bardzo mocno. Ale jego rynkowa cena jest totalne chora. Panas chyba zaczął konkurować z Leicą na ceny akcesoriów.
Anyway. Jakbym chciał mieć samego GM1 + 12-32 to był kupił zestaw z dwoma szkłami i opchnął 20 na allegro. Nawet myślałem o tym rozwiązaniu, ale za bardzo mi sie 20 spodobała :)
-
-
How to check the shutter count i nie tylko ;) - przetestowałem działa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
insane
Witam,
Niestety po odpaleniu serwisowego cały czas mam dostępną opcję „Rom Backup” (nawet po wyłączeniu aparatu i wyjęciu baterii). Dodatkowo przy wyłączaniu aparatu zamiast loga „Lumix” pojawia się wykrzyknik w żółtym trójkącie. Czy może ktoś wie co z tym zrobić?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zibi0
Witam,
Niestety po odpaleniu serwisowego cały czas mam dostępną opcję „Rom Backup” (nawet po wyłączeniu aparatu i wyjęciu baterii). Dodatkowo przy wyłączaniu aparatu zamiast loga „Lumix” pojawia się wykrzyknik w żółtym trójkącie. Czy może ktoś wie co z tym zrobić?
hmm mógłbyś napisać o tym coś więcej? tzn włączasz aparat i co się wtedy dzieje?
próbowałeś wyjmować/formatować kartę pamięci?
-
czy można jakoś podłączyć radiowy wyzwalacz (np. Yongnuo) do tego panaska?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
polon
czy można jakoś podłączyć radiowy wyzwalacz (np. Yongnuo) do tego panaska?
Raczej nie, bo nie ma stopki lampy. Jest "najmniejszy w rodzinie" i raczej do kieszeni niż do pracy z lampami - można go jedynie wyzwolić przez WiFi (aplikacje dla Android/iOS).
Nie da się zrobić najmniejszego i mieć w nim wszystkiego...
-
mmm.. chodziło mi o to czy ma jakieś złącze na kabel albo coś takiego
-
Cytat:
Zamieszczone przez
polon
Ma tylko USB i mHDMI (co bardzo łatwo wygooglać), więc raczej żaden wężyk nie podejdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
polon
Ni ma. Tylko fotocela.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Ni ma. Tylko fotocela.
Albo samodzielne modyfikacje w tym stylu: http://photoshipone.com/10/sony-nex5...-modification/
Tu zrobili wyjście pod wężyk spustowy, ale równie dobrze uparty człowiek mógłby wpiąć się w trigger lampy i wyprowadzić sygnały do zewnętrznego wyzwalacza. Tylko, że przy takiej zabawie to wolałbym dołożyć do GX7 albo kupić po prostu EM10...