Nastepna dawka pod płomyczek krytyki
Wersja do druku
Nastepna dawka pod płomyczek krytyki
Pajęczynka pod światlo miodośna :) Można by tylko tę flarę wystemplować.
Pejzaż trochę jak kolejna wersja pulpitu z Windy :razz:
030 jest niezłe moim zdaniem. Szkoda tylko, że tak małą rolę w kadrze odgrywa ziemia, niebo zbyt przytłacza. Trochę zachwiane są proporcje. Wyobrażam sobie to miejsce, ale sfotografowane w trochę inny sposób: 2/3 kadru to niebo z efektownymi chmurami, a 1/3 to ziemia. I to ziemia sfotografowana w taki sposób, by wciągała wzrok w zdjęcie (np. za pomocą odpowiedniego ułożenia pól w kadrze). Tak mi się wydaje :)
Pzdr
Wojtec60 dzieki ale przy tej pajeczynie strzeliłem kilkanaście fot i to w pozycjach że lepiej nie mówić a na kompie okazało się, że tylko na dwóch jest widoczna jak chciałem i do tego ze złapaną flarą.
Suchar masz całkowitą rację proporcje święta rzecz i trzeba tego przestrzegać ale wiesz czasem chce się wyjść dalej i tak starałem się zrobić dlatego, że zbyt duza ilość tego monotonnego pola była w cieniu a jaśniejszy paseczek zieleni tylko nieznacznie ożywiał to pole. Poza tym jestem zwolennikiem kadrowania w trakcie robienia a nie przy kompie i to się czasem nie opłaca.
ogladałem pf Kaczego i przypomniało mi sie o indianach więc sięgnąłem do swojego archiwum a traktowałbym je jako uliczne, też jedno z tego co lubię najbardziej. Prosze ostatnie o powiekszenie.
28,29,30 mi się podobają. Pajęczyna bardzo, świetnie podswietona i taka geometryczna.
Skromne podziękowania za wskazówki z których wyciągam wnioski. Załączam dwa zdjęcia z pierwszego śniegu w okolicy.
niebo i 033 extra...pajęczynę zepsuła flara a byłoby równie extra
Za Lessiem, 033 bardzo dobre.
Dwa ostatnie widoczki również mi sie podobają, zwłasza 035.
W 034 to drzewko dałbym w mocny punkt.
Pajęczynka fajna, ale ciaśniej bym skadrował.
033 - co to jest? U mnie na minitorku jakieś super przeostrzone wychodzi...
Bardzo ładne te odbicia na 35. Odrobinę fota leci w prawo.
33,34,35 bardzo ładne, pajęczyna ceikawa chociaż źle pomniejszona - pixelozja.
dnianie nie robią wraźenia, tzn indianie tak ale fotka nie.
musze wyjaśnić, że na zdjęciu 033 nie jest fotografowana pajęczyna, powstało ono jak włóczyłem się po lesie padał lekki deszcz a słońce co chwila chowało się za chmury i jak wychodziło to wtedy odwracałem się szukając motywu i tak zobaczyłem zjawisko które przypominało z daleka wielką pajęczynę. Podszedłem bliżej i okazało się że to całkowicie uschnięta sosenka pokryta jest kropelkami deszczu a przy lekkim wietrze kropelki te sfruwały z suchych gałązek zamieniając się w fantazyjny wzór który sfociłem.
Odnośnie zdjęcia 034 przedstawiającego drzewo które rośnie w skale przekonałem się, że w plener jako sprzęt dodatkowy przydała by się aluminiowa drabina, albo jakiaś terenówka z platformą na dachu i raz jeszcze obiektyw 11-22 bo w wielu przypadkach 14-54 jest za waski.
Wiejo,
Podoba mi sie różyczka - subtelne światełko w transparentnych płatkach, rózany kolor (matryca sie nie zadławiła (niektóre aparaty sa tak wrażliwe na czerwień, że oddają takie rózyczki z utratą szczegółów - dławią się czerwienią), wiele odcieni różu, ujęcie kielicha - przekątniowe.
Pajęczynka jest bardzo sugestywna kropelkowa i wdzięczna łacznie z jej gospodarzem.
Niedosyt, jaki mam, to pragnienie większego zbliżenia do obiektów (kwiata i pajęczyny), oraz trochę zbyt mocne światła w tle różyczki.
Pzdr, TJ
siedząc w domu i pijąc wieczorną kawę usłyszałem wyjące syreny wozów strażackich a przez okno ujrzałem taki widok. Poza tym jeden z widoczków podczas pierwszej rowerowej wycieczki w tym roku.
witam , przyjemne kadry
36 - fajny klimacik, mogłeś pojechać za wozami strażackimi i popstrykać z bliska ;)
37 - ładny statyczny kadr, wydaje mi się, że gdybyś przyciął go ciaśniej nie ujęło by to nic zdjęciu, a uwypukliło by główny temat - fota pasuje mi pod kompozycję w kwadracie i może w ładnym BW , ale ja skrzywiony pod tym względem jestem, więc się nie sugeruj ;)
Ostatnie - przyjemna, klasyczna kompozycja.
Ładny masz widok z okna.
Zdjęcie z krzyżem bardzo ładne, mz z całymi drzewami by było lepiej.
A pożar mnie przeraża zwłaszcza dym to potęguje.
Witam
Bardzo ciekawe zdjęcia w tym wątku kolega zamieszcza.
29 - pajęczyna świetnie wypatrzona, światło idealnie podkreśla dzieło pająka.
30 - niby tylko chmury ale podoba mi się głębia nieba. Nie ma wyraźnego, głównego tematu, w zasadzie jest nim całe zdjęcie, przez co wzrok biegnie od pierwszych do ostatnich chmur.
31, 32 - przyjemne, dokumentalne, niczym z Ameryki.
33 - Efekt świetny, a czasami trudno wyłuskać z lasu konkretny element/temat. To zdjęcie również bardzo mi się podoba.
35 - fajne, symetryczne, ładna kolorystyka. Faktycznie odrobinę leci ale to drobny szczegół techniczny.
Ostatnie dwa ciekawe, na pierwszym faktycznie wieje grozą, choć odległość zmniejsza to uczucie. Ogień to jednak żywioł.
Pozdrawiam
Jak zawsze dzięki za dotychczasowe opinie. Zamieszczam kolejne zdjęcia w tym jedno przedstawiające zamek w Mosznej który jest świetnym tematem fotograficznym i do którego będę w wątku wracał i drugie z włóczenia sie po okolicy.
Zamek ładny, ale MZ źle kadrowany.
Kompozycja przeważana lewo i to zdecydowanie, nie trzeba było tak ostro ciąc z lewej.
Pierwszy kadr chyba troche zbyt pusty i ciemnawy.
Pewnie takie naświetlenie wymusiła biała wieża w tle ale calość jest dla mnie leciutko za ciemna.
Drugi taki jak lubię :)
Faktycznie, kadr przeważa w lewo ale aż tak mi to nie przeszkadza. Przeciwnie, zamknięcie kadru kilkoma galązkami z prawej w troche równoważy całosć kompozycji a poza tym przypuszczam, ze lewa strona była nieciekawa i byleś zmuszony ciąć tak a nie inaczej.
Można by jeszcze pokusić się o skadrowanie w kwadrat ale to trzeba lubić ciasne kadry ;)
Odpowiadając Agapiet to faktycznie widok z okna mam bombowy i jest to jak na te czasy duża atrakcja gdyż obejmuje w linii horyzontu ok 20- 30 km na co składa się kilka wiosek, liczne pola, i wstęga drogi. Grizz i Rocco faktycznie dość ciasno skadrowałem zamek dlatego, że po lewej nieciekawy metalowy płot, nowoczesne latarnie z białymi kulami i znaki drogowe. Poza tym zdjęcie robione pod zachodzące słońce a cały bok zamku wydobyty z głębokiego cienia. W dalszej części zamieszczę drugie zdjęcie zamku może będzie się bardziej podobać. Widoczek z białą kościelną wieżą zrobiłem przy zachodzącym słońcu jak trzciny na planie pierwszym były fantazyjnie skręcane przez wiejący wiatr a sztywniejsze krzaki prowadziły wzrok w kierunku wieży. Do swoich zdjęć ma sie zawsze jakiś sentyment i pomimo chęci obiektywizmu to sentyment przeważa jak w tym przypadku. Oprócz zamku widoczek z czeskiej strony na oddalone stoki narciarskie poprzedzone zazielenionymi pagórkami w okolicy Pradziada.
Fotka 040 a także 038- fajny zameczek w stylu waltdisneyowskim ale gałęzie za bardzo pchają się w kadr. Podszedłbym trochę bliżej i poeksperymentowałbym z fotkami od dołu lub ujęcia części zamku, takie fotki też czasami są urokliwe.
Fot. 041- ładne widoki ale chyba robione bez żadnego filtra (np. polar) bo nie ma tej czystości obrazu.
Pozdrawiam
41 mi się podoba. Gdzie jest robione, jeśli można wiedzieć?
Zamek w szerszym kadrze wygląda znacznie lepiej, nie razi juz przycięcie lewej strony.
Ostatnie bardzo mi się podoba, przypomina mi moje strony z wieżą nadajnika na Świętym Krzyżu ale widać wyraźnie, że na Twoim zdjęciu górki są wyższe.
Dwa kadry jeden to fontanna i aleja prowadząca do parku w Mosznej a drugi to widok z świetnej restauracji w Czechach gdzie serwują znakomite dania.
Podoba mi się drugie... Piękny krajobraz górski:)
pierwsze do mnie nie przemawia
No, też jestem zdecydowanie za drugim ;)
tak szybko czas leci, juz prawie astronomiczne lato a ja zdjęcia sprzed ok trzech tygodni chce pokazać, jak z rodzinkami urządzilismy spontaniczną wycieczke na pobliskiego Pradziada /w Czechach/. Wszystko bardzo ładnie pogoda super, a tu przed szczytem nadeszła granatowa chmura i po pięknej aurze. Rozpanoszył się obfity deszcz który zmusił nas do odwrotu.
Jak zwykle komentarze mile widziane.
Przyjemne widoki. Klasyka.
Ładnie.
Czyste, naturalne kadry i piękne widoki.
Za Rafałem i Rocco ;)
Podpiszę się pod tymi opiniami i powiem tylko: o śnieg :shock: :lol:
pogoda dopisuje, można rowerkiem powłóczyć się po okolicy i zatrzymać w kadrach obrazy którymi cieszy oko.
Trzecie najbardziej mi się podoba - fajny kolor i kadr.
No ładne widoczki przyjemne bardzo ;) mi najbardziej podoba się 1 ;) wszystkie mają ładne kadry ;)
Wiejo jak masz takie widoczki w okolicy, to warto by do Ciebie tam podskoczyć ;-)