Zdjęcia udane :)
Aparat z potencjałem.
Wersja do druku
Zdjęcia udane :)
Aparat z potencjałem.
raczej fotograf, bo z XZ-2 też miodne fotki dawał :)
Nocna blekota epi przetestowana. Lajka też ;)
http://slrgear.com/reviews/showprodu...t/1674/cat/105
Wygląda na to, że Lajka sporo przesadziła... z ceną oczywiście.
Pewnie zejdzie w koncu do 1000$
Witam !
XZ-2 to swietny aparat o dosc uniwersalnych zastosowaniach. Jednak tam szeroki kat jest od 28mm a obiektyw w X-A1 jest od 24mm co
nie jest bez znaczenia jak ktos lubi nieco szerzej kadrowac.
Zauwazylem, ze mocna strona X-A1 jest duzy DR i czysto oddawanie bardzo subtelnych odcieni.
To idealny aparat do krajobrazow, architektury oraz zdjec nocnych.
Takze, wychodzi z niego swietny material przeznaczony docelowo na foty BW.
Nie wiem jak Fuji to zrobilo ale na ustawieniu DR400 ladnie chroni swiatla przed przepaleniami i
najlepiej widac to na fotach robionych pod Slonce.
Pozdrawiam
Powoli oswajam się z X-A1. Podoba mi się praca tego sensora. Ładnie wszystko rejestruje. Nie ma w cieniach kolorowych ciapek (jak miałem w DMC G2). Tylko nie podoba mi się poziom odszumiania stosowany przez FUJI. Ale ustawiłem NR -2 i jest dobrze.
Udało mi się opanować jedną z wad. Mianowicie brak przycisku wyboru typu pomiaru (punktowy/matrycowy). Zapisałem sobie pomiar punktowy pod tryb Custom (jako tryb A). ISO Auto już się nie boję, więc pod górny Fn chyba pójdzie AE/AF lock. Ergonomia nie jest najlepsza (do X10 dużo brakuje), ale jednak da się go spokojnie używać. Gdyby tylko rozpoznawanie twarzy działało jak u konkurencji.
Stabilizacja w 16-50 oraz w 50-230 bardzo dobra!!! Szczególnie 50-230 mnie zadziwia (stabilizacja pracuje tak, że ją słychać), tylko znowu z 50-230 aparat lekko prześwietla fotki. Ale ustawienie -2/3 EV ratuje sytuację.
Właśnie się trochę zdziwiłem, i nie wiem skąd to się bierze, może popełniłem jakieś błędy? Ale na krótkim kicie nie miałem problemów, a jak podpiąłem tego długiego to się zaczęło.
Na pewno spróbuję to jeszcze raz sprawdzić.
Jak mi będzie trzeba dużo wyciągać to tak zrobię. Na razie jestem zadowolony z materiału JPEG na NR-2. A rozpoznawanie twarzy wyłączyłem, bo znajduje jakies wzory w odbiciach, dywanach, tkaninach, zamiast na twarzach. Ostatecznie znowu (tak jak w poprzednich swoich aparatach) używam punktu centralnego.Cytat:
Zamieszczone przez [B
Z innej beczki - jak X-A1 odejmuje "darki"? Próbowałem robić zdjęcia nocne na 20s. W menu włączyłem coś co się nazywa jakoś tak Redukcja szumu długiej migawki i nic! Zrobiło zdjęcie w 20 sekund (na ekranie stoper to odlicza) i gotowe. A gdzie łapanie ciemnej klatki?
Na 20 s nie będziesz miał żadnych darków, więc nie na co odejmować.
tak z kronikarskiego obowiązku - jest następca A1 czyli A-2. Wśród nowości - odchylany do góry ekranik.
http://www.optyczne.pl/7889-news-Fujifilm_X-A2.html
jakość obrazowania chyba podobna jak u poprzednika:
http://www.fujifilmusa.com/products/...ges/index.html
ta funkcjonalność jest naprawdę zarąbista. Kto korzystał to wie. Dziwne że u konkurencji ekran odchyla się o 180stopni a tu tylko 175.
A przy okazji... marketingowcy uraczyli nas kolejnym udanym sloganem "Niezwykle popularny tryb Classic Chrome idealnie sprawdza się przy tworzeniu zdjęć z przesłaniem. "
---------- Post dodany o 10:50 ---------- Poprzedni post był o 10:49 ----------
ps. Aparat jest wyposażony w WiFi ale nie doczytałem czy funkcjonalność obejmuje tylko przesyłanie zdjęć lub ich geotagowanie czy także sterowanie aparatem tak jak ma to miejsce w nowych modelach Olympusa.
Piszesz to na poważnie?
W Panasie ta funkcjonalność występuje od 2007 roku i nikomu do głowy nie przyszło opierać przekaz marketingowy o tą "wspaniałą" funkcjonalność.
W X-A i X-M niestety funkcjonalność WiFi jest okrojona względem wyższych korpusów, czyli tylko przesył zdjęć i geotagowanie.
tak, gdy przesiadałem się z E-P1 na E-M5 odchylany ekranik uważałem za najmniej istotną różnicę pomiędzy tymi aparatami. Bardzo szybko zmieniłem zdanie. Wywinięcie ekranu całkiem do góry to kolejny krok w stronę podniesienia funkcjonalność.
A do marketingowców nie miej pretensji. Selfie są modne to się je marketingowo wykorzystuje.