Bardzo mi się podobają te m4/3, szczególnie Olki, tylko te ceny, jako emeryt zbieram i marzę o takim Ep5 ze stałką i wizjerem.
Wersja do druku
Bardzo mi się podobają te m4/3, szczególnie Olki, tylko te ceny, jako emeryt zbieram i marzę o takim Ep5 ze stałką i wizjerem.
No to chyba będzie moje drugie body w mikro.Podoba mi się wygląd, oby matryca była dobra.
nowe sample:
http://www.ephotozine.com/article/pa...n-review-22581
Chyba była tylko jedna osoba całkowicie przekonana, że nie będzie tej stabilizacji w korpusie:
Ktoś tam się pomylił ale raczej nie Panas
Oczywiście bez urazy:)
Pozdrawiam
PS. Zresztą może być i z urazą, minusy także chętnie przyjmuję:grin: bo mnie to lotto całkowicie:grin:
Pomyliłem się. I co z tego? Nie pierwszy i nie ostatni raz. Tak to jest, jak się wróży z fusów w plotkarskich wątkach - wszelkie spekulacje obarczone są ryzykiem. Mało prawdopodobne rzeczy też się czasem zdarzają. Wszak nie ma tu chyba osoby, która nie przyzna, że ruch Panasa był zaskakujący i bez precedensu. Gdybym miał typować raz jeszcze, nie znając prawdy, też postawiłbym na stabilizację w obiektywach, a nie korpusie.
Cały ten system m4/3 ewoluuje cały czas i mnie nie dziwią takie posunięcia producentów. Tym bardziej, że w systemie m4/3 są obiektywy z stabilizacją i bez zarówno w Olympusie jak i Panasonicu. Także taki korpus na pewno znajdzie swoich nabywców (cena mogłaby być o połowę niższa :wink::) to może i też bym nabył). Abstrahuję już od "jakości" matrycy i myślę, że jest to zbyt gloryfikowane. Tak jakby aparatami z przed 5 lat, czy 10 lat nie można zrobić dobrego zdjęcia bo ma przestarzałą matrycę...
Dużo takich głosów można usłyszeć oby tylko matryca była lepsza (czy tam niewiele gorsza) od OMD czy EP-5, mnie to śmieszy przyznam.
tu podają cenę w okolicach 1000$
http://gearshop.dpreview.com/panason...sin=B00E87OK84
http://gearshop.dpreview.com/panason...sin=B00E87OITK
Ma być ok 800 euro na starcie w Europie za puszkę - to dobrze wróży.
A sam mam nadzieję, że ceny akcesoriów do dziadka GX1 spadną i sprawię sobie wizjer:).
Wydaje mi się, że była mowa o 800 funtach...
Na Optycznych pisali że cena sugerowana to 4299 zł za body.
Cena sugerowana będzie na pewno obowiązywać na początku:-)
Jak ceny polecą w dół tak szybko jak za GX1 to za rok będzie do wzięcia za 2K PLN ;)
tylko czy później będzie więcej, czy mniej?
później mam na myśli zaraz po premierze!
ja nie ukrywam, że jestem nim baaardzo zainteresowany. myślałem o e-p5 teraz myślę o gx7.
p.s.
taka ciekawostka, panasonic w programie panorama stosuje podobne rozwiązanie jak sony :)
to kolejna zaleta do wakacyjnych albumowych pstryków.
To jest jakby inny producent. A np. E-P3 kosztuje jakieś 2/3 tego ile kosztował w dniu premiery.
U Panasonica ceny lecą szybko w dół.
GH2 kupowałem jakieś 14 miesięcy po premierze za jakieś 2800 z kitem, czyli sporo taniej niż cena startowa.
No miejmy nadzieję że tak będzie, nie mam nic przeciwko :grin:
I can confirm that the GX7 supports multi flash wireless remote control compatible with the Olympus flash system.
http://fourthirds-user.com/forum/sho...t=12620&page=3
Moim zdaniem, ruch Pasikonika ze stabilizacją to jakaś odpowiedź na mariaż Olka z Sony.
Dobrze dla nas, ceny będą spadać.
Nie wiem czy dobrze widzę, ale moje śliczne oczęta patrzą na zdjęcia - te z sali muzealnej, i powiem tak:
- wywoływałem rawy apz-a na ISO 6400 (OMD) z jakiejś piwnicy z Toskanii. Tam był ostrość, tutaj jest memło.
Więc czy tak bardzo GX7 pozamiatał, to jeszcze pytanie. Być może to kwestia wywołania, lub... jpg prosto z puszki, co by nie świadczyło dobrze o silniku generującym jpgi
Bodzip, nie wiem, które dokładnie zdjęcie masz na myśli. Wg mnie jpg są prosto z puszki. W exifie widzie wyostrzanie ustawione na 0. Kiedyś miałem G1-kę i aby jpg z puszki były ostre trzeba było ustawienie "ostrość" trochę podkręcić.
Bodzip, te zdjęcia to jpg, a jpgi z panasonica są takie sobie. Mam GH2 i używam wyłącznie raw. Czy GX7 pozamiatał? W przypadku wyglądu, uchylnego wizjera to dla mnie mnie tak. Pozostaje kwestia matrycy, jeżeli będzie lepsza od tej w gh2, to zaczynam zbierać pieniądze a jeżeli efekty będą podobne do tego co jest teraz to poczekam sobie.
Pozdrawiam
Poniżej link do dość obszernego preview Panasa GX7.
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=DZ7pQrFia4c
1. Nadal brak mar sensor ratio z LX3/GH1/GH2
2. Stabilizacja MEGA nie POWER więc do M/P-5 pewnie nie podskoczy
3. Na samplach nie widzę np. "Olkowej zieleni" tylko "to coś" Panasonikowe
4. IBIS nie działa przy filmikach
5. W trybie Filmiki nie ma trybu HBR więc co najwyżej poziom ostaniego G (nie pamiętam numeru) a nie - wg. plotek - GH3
6. Brak wejścia 3,5" na mikrofon
7. Za pół roku 42,5mm f/1.2 OIS
8. Super matryca w PM2 dostępna za $300-350 Za Wodą (używane, w stanie "jak nowy"), OJ pewnie też chce sprzedawać te aparaciki...
Więc czym ten aparat pozamiatał? Slajdami +10% saturation?
Ktoś kto wchodzi w m43 od zera raczej wybierze tańszy aparat i dostępną optykę "pod siebie" niż body za 4300.
Ja nadal czekam na następce GH2 w opakowaniu GX7, może być od Olka ;)
Memłanie było ostatnio wyjaśnione na 43R; stałki, szczególnie wynik dla mZD75 je potwierdza.
A 20-tkę gdzie wcięło?
Faktycznie. Dość ciekawe, to tak jakby w Nikonie zabrakło testu 35/1.8G.
jestem ciekaw, czy to brak doświadczenia w konstrukcji, czy promowanie własnych obiektywów "video"?
jeżeli podczas premiery cena będzie nie wyższa niż ok 4000 zł a później tylko w dół, to dalej jest to niższa i konkurencyjna cena w stosunku di omd em5 / ep5.
Przy cenie ok ~3000 zł będę się poważnie zastanawiał nad wyborem OM-D vs. GX-7. Pewnie za rok-dwa kupię używany jeden albo drugi, póki co cena dla mnie za wysoka.
w poprzednich samplach w danych exif była wersja oprogramowania v0.3 - pewnie finalnie oprogramowanie a co za tym idzie jakość zdjęć, szczególnie JPEGów może się zmienić in plus. Aparat bardzo ciekawy, brakowało czegoś niewielkiego z wbudowanym wizjerem.
Zastanawiałem się czego w tym aparacie nie ma i już mam: GPSa!
Nie, no porażka, jak teraz robić fotki z wakacji bez dokładnej informacji gdzie byłem? ;)
Cena P5 w USA (póki co wszystkie Olki mają tryb tylko 30 kl/s) już staniała o $50, do tego masz darmową przesyłkę i rabat 4%, który możesz wykorzystać w sklepie B&H.
GX7 ztcw na filmiku YT z premiery w Holandii ma sensor lepszy o 1/3 do 2/3EV względem GH2/GX1. W stosunku do GH3 tak naprawdę nie wiadomo.
Wiadomo natomiast, że Oly zaczyna sprzedaż PL6 w Europie, podobno w cenie PL5 więc dla samego krótszego opóźnienia migawki warto... się zastanowić.
Pozostaje kwestia:
- marketingu; czy lepszy o do 2/3EV sensor to peplanie o jpg'u czy o raw,
- wyglądu; przy całym uroku GX7 srebrny P5 bardziej mi podchodzi.
Dwa kółka mi się bardzo podobają.
Mniej mi się podoba brak możliwości włączenia bracketinu czy zdjęć seryjnych jednym ruchem palca, jak to jest możliwe w GH2.
Ja to rozumiem i cieszy mnie, że jest wybór: albo całkiem wygodny korpus GH3, albo mnieszy, bardziej stylowy ale nieco mniej wygodny GX7. Zakładając, że jakość zdjęć będzie podobna.
Pierwsze wrażenia użytkownika M9/X1Pro/GF1
http://www.dpreview.com/forums/post/51933558
---------- Post dodany o 09:44 ---------- Poprzedni post był o 07:54 ----------
http://vimeo.com/71657030