Ma mieć tzw "global shutter"?
Pewnie dobry będzie do streeta i innych zastosowań gdzie cisza ma znaczenie.
Te skórzane wykończenie brzmi ekskluzywnie i drogo.
Wersja do druku
Ma mieć tzw "global shutter"?
Pewnie dobry będzie do streeta i innych zastosowań gdzie cisza ma znaczenie.
Te skórzane wykończenie brzmi ekskluzywnie i drogo.
Akurat dyskretne kliknięcie migawki, a takie właśnie jest w bezlusterkowcach, nie ma żadnego wpływu na streetowe zdjęcia.
GM1 ma rozmiar LF1 :shock:
Poza tym:
- sensor/procek z GX7*,
- wi-fi,
- kit tj. 12-32 ma rozmiar....... 14/2.5!
- ekran dotykowy,
i jest dobrze wykonany (czytam GF1).
* - tyle mi wystarczy, zważywszy, że Panas ma go sprzedwać... tanio.
Może być ciekawą alternatywą dla zaawansowanych kompaktów. Jak mały kit będzie przyzwoity to tym bardziej. Jeżeli taki sobie to zawsze zostaje opcja z naleśnikiem.
Pomysł mi się bardzo podoba. Zobaczymy co to za cudo.
A jak będzie w ciekawej cenie i będzie dobrze działał to może jako drugi normalny korpus zakupię.
Też mi się ten GM podoba... ciekawe czy będzie współpracować ze szkłem 50-200... :mrgreen:
Robi się coraz ciekawiej - szczególnie jeśli idzie o 12-32 ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-surprise...comment-357345
hmm. mniam.
No to fajnie trzeba poczekać na ten korpus i obiektyw do 17 października :) szkoda tylko,że wszystkie obiektywy standardowe kupowane poza zestawem z aparatem są strasznie drogie...chętnie bym zmienił swego 14-42 R II na takie cudeńko ze względu na rozmiar i 12 mm... Fajnie by było aby ten aparat w kicie kosztował tyle co nowy bezlusterkowiec Sony albo jeszcze taniej,chociaż nowy RX100II(na którego ma być to odpowiedź) kosztuje koło 3000zł ;)
http://www.ceneo.pl/26195766
dizajnerski fotopstryczej dla hipsterów? :P
GM-1 w zestawie z 12-32 ma kosztować siedem $tówek.
PS. Jakby ktoś rozważał zakup to chętnie mogę odkupić sam obiektyw.
Pierwsze fotki
GM1
i 12-32mm f/3.5-5.6
Wow! Nawet ma kółko nastaw, nie to co EPM-2. Cena myślę ,że znośna ;) ciekawe tylko jak będzie ze zmienianiem ogniskowejskoro to nie PZ,nie wydaje mi się to być zbyt wygodne przy takim małym pierścieniu...
obiektyw wygląda na konstrukcję składaną...
Ciekawe za ile realnie będzie można kupić sam obiektyw? Podobają mi się wymiary i to, że zaczyna się od ogniskowej 12mm.
Hm... jasność 3,5-5,6, filtr 37mm i... stabilizacja MEGA OIS - gdzie oni to zmieścili :shock:
Uuu, biżuteria :) Cud miód do torebki lub na szyję do garnituru tudzież koszulki polo... Nie no, ja tak całkiem poważnie, bez ironii. Naprawdę ładny. Jak da obrazkowo to co GX7, a proporcja cenowa będzie jak E-PM2 do OM-D (choć niestety pewnie nie) to będzie idealny mini korpus (kit właściwie) zapasowy.
Byle to tylko nie był produkt uboczny akcji wietrzenia magazynów starych matryc.
Robi się coraz ciekawiej. Jak tradycyjnie u panasonica spadnie cena, może zabrać trochę klientów olkowi.
Zapomniałem dodać, że wg źródeł 43R to jest zajefajny optycznie obiektyw, co - wg admina 43R - Panas potwierdzi publikując mtf'y.
Ja to czytam jako powrót do korzeni tj. 14-45, ciemny, ale porównywalnyz 12-35X obiektyw.
Patrząc na puszkę i szkło nie sposób nie skojarzyć tego zestawu z serią... LX!
Powiem tylko, ze szkiełko jest dla mnie trochę kontrowersyjne.
Kity przyzwyczaiły nas przeważnie do ekw. ogniskowych 28-90mm który pokrywał trzy podstawowe ogniskowe (28, 50, 90). W tym przypadku dostajemy ciemny obiektyw o znacznie krótszym zakresie ale zaczynający się już od 24mm i podobno? świetny optycznie.
Ciekaw jestem ceny tego szkiełka; interesuje mnie ze względu na ogniskową 12mm (dla mnie to już prawie UWA) ale zobowiązuje do zakupu czegoś dłuższego jak ZD 45mm ew. Leica 45mm? (makro i stabilizacja).
fajny ten obiektyw ,( f/3.5-5.6 ) :shock:
Cała siła tego szkiełka to 12mm, rozmiar i mam nadzieję OIS. Zakres, no cóż pi razy drzwi taki sam jak w... LX3. Światła już brak. Jak dla mnie idealny wieśniak na miasto na PM2. Drugiego, 14-150 fajnie kompletuje 9-18. To tak a propos najnowszego słonego fufu i jego rozmiarów/wagi.
Jak dla mnie to mogło by być nawet 12-25 z naciskiem na 12. Zazwyczaj mam założoną 20 a 45 jest w planach.
http://photorumors.com/2013/10/16/mo...ns/#more-50062
Trochę informacji i nowe zdjęcia, naprawdę zaczynam się niecierpliwić z tym obiektywem :)
Ten zestaw to będzie premiera roku.
Na tych nowych fotkach gruby jakiś taki ;)
BTW, dało się zmieścić lampę, a E-PL5 czy innym E-M1 nie wlazła, no niesamowite...
Wygląda fajnie. Obiektyw taki se, ale z 20-tka będzie fajny streetowy kieszonkowiec.
Obiektyw i aparat bardzo ciekawy. Oby z cenę nie przesadzili to byłby fajny aparacik dla żony a dla mnie kieszonkowy znamiennik em5.
A przepraszam, trochę się pospieszyłem pospieszyłem. Fajny to on będzie, jak będzie miał chociaż jedno kółko, bo na razie nigdzie go nie widzę.