-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Nie wiem jak wy, ale ja widzę jakby te zdjęcia były poruszone. Jeśli na statywie to albo kiepski statyw i przy wciskaniu guziczka całość deliokatnie się rusza albo nie wyłączona stabilizacja. Zamiast filtra polaryzacyjnego wpierw lepiej dokupić wężyk spustowy, świetna sprawa do długich czasów i wygodniej się foci na statywie. Potoki lepiej fotografować wcześnie rano lub późnym popołudniem kiedy więcej cienia jest i światło miękkie.
-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
Nie wiem jak wy, ale ja widzę jakby te zdjęcia były poruszone. Jeśli na statywie to albo kiepski statyw i przy wciskaniu guziczka całość deliokatnie się rusza albo nie wyłączona stabilizacja. Zamiast filtra polaryzacyjnego wpierw lepiej dokupić wężyk spustowy, świetna sprawa do długich czasów i wygodniej się foci na statywie. Potoki lepiej fotografować wcześnie rano lub późnym popołudniem kiedy więcej cienia jest i światło miękkie.
Nie mam pojęcia jak pojawiły się "ruszenia" zdjęcie nr 4 było wykonane ze statywu, użyłam funkcji autowyzwalacza co powinno wyeliminować poruszenie. Jeśli chodzi o stabilizację to faktycznie była włączona... yyyy... to teraz już wiem że lepiej będzie ją wyłączyć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... użyłam funkcji autowyzwalacza co powinno wyeliminować poruszenie.
Niekoniecznie. Jeśli statyw jest "wiotki" to nawet klapnięcie lustra może poruszyć aparat.
Jeśli robię ze statywu, to ustawiam LiveView, wtedy lustro jest na stałe podniesione i obowiązkowo wężyk.
Jeśli samowyzwalacz, to 12 sek, aby aparat się "uspokoił" po wszelkich manipulacjach. Przy "wiotkim" statywie, 2 sek może być za mało.
-
-
2 załącznik(ów)
Kadr wg mnie poprawny i ciekawy
Prawda taka jest, że rzadko zdjęcie jest OK bez obróbki... To na ile znasz możliwości oprogramowania przekłada się na końcowy wynik...
często błędy ekspozycji można jeszcze poprawić w PS-ie czy innym podobnie działającym programie....
Tak wzorem Mirka pokombinowałem przy Twoim....Jakoś mi się chyba nudziło...:grin:
Załącznik 86934 Załącznik 86933
-
Krakman Mi się podoba:) Dziękuję!
-
w ostatnim zdjęciu przeszkadza mi pierwszy plan (kamień) zajmujący 35% kadru co skutecznie odwraca wzrok od rozmytego potoku czającego się gdzieś w oddali - Krakman częściowo uratował brak światła i ogólną jakość - może warto poszukać miejsc z większym dostępem do oświetlenia i "strzelać" z pozycji bardziej przyziemnej ?
Pozdrawiam : )
-
szklarka #7
a mi się podoba choć może być kontrowersyjne... pobawiłam się tym zdjęciem w pewnym programie graficznym i to jest efekt...:)
-
-
kontrowersyjne wcale nie musi oznaczać złe - tu akurat to fajnie się broni...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:30 ----------
Szklarska pejzaż #2
lepiej???
-
Be_Beato wyostrzasz zdjęcia ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Be_Beato wyostrzasz zdjęcia ?
Czasami tak:) "poprawiam" zdjęcia intuicyjnie... w zależności od tego jak mi się spodoba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Czasami tak:) "poprawiam" zdjęcia intuicyjnie... w zależności od tego jak mi się spodoba...
Tu bym proponował, "gnębić" kolegów i koleżanki o rady, iść za ich radami i czytać, np. jak ktoś rzuci hasło "czy oszczysz zdjęcia". To powyższe sugeruje, że "poprawiasz" na chybił-trafił ;) Ale ja się nie znam, więc się nie przejmuj :mrgreen:
PS.
Też witam, bo chyba jeszcze nie witałem :)
PS2.
Nr 5 i 6 chyba gdzieś wcięło, bo w postach jest tylko tytuł z numerem zdjęcia, a zdjęcia niet. Tylko ja tak mam?
-
Mnie bardziej podoba się pierwsza wersja, druga jest za bardzo rozmyta i traci pierwotny klimat.
-
jeśli chodzi o wyostrzanie to przy wstawianiu do wątku wygląda tak:
Po ew. modyfikacjach Twoich, ustawiasz wielkość zdjęcia ok 1000x800 pix i dajesz mu wtedy standardowe wyostrzenie... Nie wiem w czym to robisz , ale jest to ostatnia "modyfikacja" przed wstawieniem..
-
Robię to tak... wrzucam zdjęcia na fb (oczywiście do folderu widocznego tylko dla mnie) po czym otwieram zdjęcie w oddzielnej karcie... i dalej już się chyba domyślacie...:) korzystam z programu snapseed... tylko ten program działa w miarę rozsądnie w systemie android (jak już pisałam wcześniej jestem zmuszona pracować nad zdjęciami na "androidzie") Niestety jeżeli chodzi o obróbkę zdjęć (a w zasadzie jeśli chodzi o wszystko co z nimi związane) jestem zupełnie zielona i działam intuicyjnie... Owszem miałam okazję uczyć się od znajomego któremu dobrze to wychodzi... tłumaczył mi o co chodzi w trybach jakimi dysponuje mój aparat, o iso, balansie bieli itp... przekazał mi mnóstwo informacji z których staram się korzystać... zauważyłam jednak że najlepszym sposobem na naukę jest popełnianie błędów i późniejsza próba ich eliminacji... Teraz jestem skazana na samokształcenie... liczę na to że będziecie mnie wspierać dobrymi radami, krytyką a czasem (mam nadzieje) pochwałą... :)
---------- Post dodany o 13:43 ---------- Poprzedni post był o 13:12 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Tu bym proponował, "gnębić" kolegów i koleżanki o rady, iść za ich radami i czytać, np. jak ktoś rzuci hasło "czy oszczysz zdjęcia". To powyższe sugeruje, że "poprawiasz" na chybił-trafił ;) Ale ja się nie znam, więc się nie przejmuj :mrgreen:
PS.
Też witam, bo chyba jeszcze nie witałem :)
PS2.
Nr 5 i 6 chyba gdzieś wcięło, bo w postach jest tylko tytuł z numerem zdjęcia, a zdjęcia niet. Tylko ja tak mam?
Po pierwsze WITAM :)
Jak dla mnie zdjęcia nr 5 i 6 są widoczne, jednak nie wiem jak u innych...
Idąc za twoją radą "domagam" się rad... bo chętnie z nich korzystam i pozwalają mi one dostrzec to co do tej pory było dla mnie niezauważalne... jak np. zawsze stosowałam kadr centralny, zdawałam się na automatyczne dostosowanie balansu bieli... dzięki "waszym" uwagom zaczęłam szukać nowych (dla mnie) rozwiązań:)
-
No to kicha :grin:
Doczytałem , że "pracujesz" na tablecie... Więc może ktoś mający pojęcie o tabletach się odezwie i poradzi w czym tam można popracować nad zdjęciem....
Inaczej będą takie................ niedopracowane delikatnie mówiąc....:???:
-
"Robię to tak... wrzucam zdjęcia na fb (oczywiście do folderu widocznego tylko dla mnie) po czym otwieram zdjęcie w oddzielnej karcie... i dalej już się chyba domyślacie...:smile:"
Ja to się wcale nie domyślam bo nawet nie bardzo wiem czym ten cały fb się je ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
"Robię to tak... wrzucam zdjęcia na fb (oczywiście do folderu widocznego tylko dla mnie) po czym otwieram zdjęcie w oddzielnej karcie... i dalej już się chyba domyślacie...:smile:"
Ja to się wcale nie domyślam bo nawet nie bardzo wiem czym ten cały fb się je ;-)
:) fb to facebook portal społecznościowy. Jak już otworzę zdjęcie w "nowej karcie", kopiuje jego adres URL i wstawiam tu na forum:)
-
To tym bardziej kicha :wink:
-
Motylek #8
---------- Post dodany o 14:21 ---------- Poprzedni post był o 14:14 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
To tym bardziej kicha :wink:
Więc jak robić to lepiej???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Motylek #8
wow, no dobrze że podpisałaś bo byłbym nie zauważył :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
nie rozumiem skąd ta złośliwość...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Więc jak robić to lepiej???
Szczerze to nie wiem, jakoś nie umiem sobie wyobrazić pracy nad zdjęciem poprzez Fb :???: A o tablecie pisałem wyżej....
Sorry...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Wiesz czasami i ze złośliwych komentarzy można wyciągnąć lekcje. Na tym zdjęciu motylek na pewno nie jest głównym tematem. Jeżeli chciałaś aby nim był to trzeba było to zdjęcie zupełnie inaczej skomponować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
To nie jest złośliwość :) po prostu motylek zlewa się z tłem, jest malutki, białe kwiatki mocniej wzrok przyciągają a przede wszystkim ja do tych spostrzegawczych nie należę :)
-
ok... teraz rozumiem przesłanie...
-
Co do tego jak lepiej obrabiać zdjęcia na tablecie to jedyne co mogę Ci doradzić to odszukać wątku o tabletach lub założyć nowy dot. programu do obróbki na androida. Na naszym forum jest kilka osób, które od czasu do czasu pracują na tym systemie ale niekoniecznie odwiedzą Twój watek. Jak napiszesz w już istniejącym wątku dot. tabletów lub założysz nowy to masz większe szanse, że ktoś doradzi.
-
https://forum.olympusclub.pl/threads...767#post946767
wątek dot. tabletów i systemu android :) dzięki pers
-
Pierwsza rada jaką warto zastosować to przejrzeć wątki lub galerię pod kątem interesującego Cię typu fotografii. Jak widać krajobraz na razie jest tu głównie czyli, możesz zajżeć do
adambiega : https://forum.olympusclub.pl/threads...%29?highlight=
krisa70 : https://forum.olympusclub.pl/threads...nej-Wis%C5%82y.
mnie : https://forum.olympusclub.pl/threads...3w-i-nie-tylko
Popatrzeć jakie kadry, światło itd
-
Dzisiejsze popołudnie, wspaniale spędzone na dwóch kółkach... oczywiście z aparatem bez którego ostatnio nigdzie się nie ruszam...
w oczekiwaniu na wymarzone zdjęcie które nie wyszło...#10
-
Zazdroszczę ci wolnego czasu .
W sumie najciekawsza jest 12 .Yamanda dobrze prawi podpatruj innych - wyciągaj wnioski .
Co do obróbki to co to ten android ? To ten zielony ufoludek ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
Zazdroszczę ci wolnego czasu .
W sumie najciekawsza jest 12 .Yamanda dobrze prawi podpatruj innych - wyciągaj wnioski .
Co do obróbki to co to ten android ? To ten zielony ufoludek ?
ostatnio mam go nadmiar... :) Cieszę się każdą wolną chwilą, niebawem trzeba będzie wrócić do pracy...
Android to system operacyjny wielu tabletów, telefonów itp.
-
Zdjęcie #9 moje ulubione... udało mi się osiągnąć zamierzony efekt, zarejestrować odbicie słupów i linij trakcyjnej w torze:) Byłam bardzo dumna z siebie...
-
-
ooooo... jaki przypadek... jestem w Międzyzdjojach... nie spodziewałabym się że wyląduję nad morzem... miałam spędzić majówkę nad jeziorami a tu psikus... niestety brak zdjęć które warto pokazać....
-
Zdjęcie nr 13 i wcześniejsze z ładną zielenią - bez nieba.... Niebo papierowe... Żeby choć chmury burzowe...albo niebieskie niebo i "baranki".... A tak to papier , bez słońca...:| Szkoda. Zwracaj uwagę KIEDY fotografujesz i w jakich WARUNKACH atmosferycznych..... Nooo!
Przypomnę : najlepiej rano, przed południem , oraz popołudniu przed zachodem...To tak orientacyjnie...
Te ładne zielone dużo lepiej by wyglądały w trakcie ulewy straszliwej , lub choć o świcie......:grin:
-
:) niestety ale warunki były takie jak widać... zdjęcia zrobiłam po godz 18 i przy lekkim deszczu czego niestety nie widać... staram się robić jak najwięcej zdjęć nie koniecznie czekając na idealne warunki.... jeżdżę na rowerze w poszukiwaniu ciekawych kadrów, staram się stosować to co udało mi się przeczytać danego dnia... czasem wychodzi lepiej czasem gorzej. Teraz mam do wykorzystania filtry... próbuję długie czasy naświetlania przy filtrze szarym, jeszcze dużo pracy przede mną :)
-
Witam wszystkich Oly-klubowiczów.
Nigdy nie zabierałem głosu na forum głosu, Przeważnie czytam Wasze wypowiedzi i oglądam zdjęcia zacnych tu znawców fotografów i amatorów.
B_Beato tak oglądając twoje ostatnie foto doszedłem do wniosku, że ma jeden podstawowy błąd: Za dużo dołu, radzę odciąć przynajmniej do tyle by drzewo było w mocnym punkcie. Nie obraź się to taka moja nieśmiała sugestia.