-
Odp: Kenko DG Auto Extension Tube + mZD 60 Makro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Mozesz zapodac te zdjecia, by miec wykladnie o czym rozmawiacie?
pozdro
1.
2.
Dałem dosyć ekstremalny przypadek aby dobrze było widać o co chodzi.
Obiektyw 75, 2 pierścienie. Ekstremalny dlatego, że przesłona mało domknięta 4.5 , odległość 245mm (od obiektywu o ile dobrze pamiętam) gdzie minimalna była ok. 200mm.
Zdjęcie 2 ostrzone na środek. 1 ostrzone maksymalnie daleko od środka, na sam róg się nie dało tam jest mydło cały czas - widać że tu nastąpiło rozmycie środka co jest pewnie związana z "niepłaską" płaszczyzną ostrości..
Wygląda to tragicznie, znaczną poprawę daje zmniejszenie odległości i domykanie przesłony tym niemniej zjawisko dalej występuje.
-
Ostrosc jak miales ustawiona na nieskonczonosc, sprawdzales dla najblizszej odleglosci w ktore szklo moze wyostrzyc?
pozdro
-
Na następnych widać poglądowo jak wpływa odległość. Ten sam obiektyw, 2 pierścienie, przesłona 8.
3. Z odległości 198mm
4. Z odległości 255mm - widać jak "odjechały" rogi.
-
No ale to raczej logiczne, wiec sprawdzac je nalezy dla minimalnej odleglosci ogniskowania.
Bo pierscieniami regulujesz skale w 99,9% chcesz ja zwiekszyc, wiec bez sensu jest celowe zmniejszanie skali kosztem oddalania sie obiektywu od motywu, bo wtedy wychodza takie kwiatki.
pozdro
-
2 i 3 ostrość na minimum, 1 i 4 na nieskończoność albo w pobliżu. Im ostrość dalej od minimum tym gorzej, choć o ile pamiętam to na manualach + pierścienie ustawiałem na maksa.
---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post był o 14:24 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
No ale to raczej logiczne, wiec sprawdzac je nalezy dla minimalnej odleglosci ogniskowania.
Bo pierscieniami regulujesz skale w 99,9% chcesz ja zwiekszyc, wiec bez sensu jest celowe zmniejszanie skali kosztem oddalania sie obiektywu od motywu, bo wtedy wychodza takie kwiatki.
pozdro
To się zgadza, dlatego realnie trzymając się tych reguł nie jest tak źle jak na zdjęciach ponieważ odległość dajemy minimalną i mocno domykamy przesłonę. Chodziło mi o pokazanie samego zjawiska. Np. na 12-50 ono występuje i jest zawsze wyraźnie widoczne przy 2 pierścieniach (nawet domknięty i przy ostrzeniu na minimum odległości) w stopniu wg mnie dyskwalifikującym takie zastosowanie.
---------- Post dodany o 14:46 ---------- Poprzedni post był o 14:29 ----------
Jeszcze jedna uwaga. Wbrew pozorom nie zawsze zastosowanie pierścieni i ostrzenie z większej odległości niż minimalna może się wydawać nielogiczne. Wyobraźmy sobie motylka na kwiatku. Mamy 75-tkę gdzie minimalna odległość ostrzenia jest duża więc motylek z kwiatkiem wyjdzie malutki. Żeby zmniejszyć odległość ostrzenia zakładamy pierścienie, kadrujemy i pstrykamy zdjęcie. Odległość nam może wyjść daleka od minimalnej i na zdjęciu będzie kicha. Trzeba więc zawsze pamiętać o regułach jakie tu rządzą i jeżeli się da to tak manipulować pierścieniami (ilością, wielkością) a tym samym odległością ostrzenia aby tej kichy nie było w takich przypadkach.
-
Ale to się nie zmienia płaszczyzna tylko lecą rogi.. jakby się płaszczyzna zmieniał to byłbyś w stanie w tym samym położeniu zrobić idealnie ostre rogi - rozmywając dla odmiany środek.
Jak dla bliskich odległości jest ok to czekam z większym utęsknieniem na pierścienie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
2 i 3 ostrość na minimum, 1 i 4 na nieskończoność albo w pobliżu. Im ostrość dalej od minimum tym gorzej, choć o ile pamiętam to na manualach + pierścienie ustawiałem na maksa.
---------- Post dodany o 14:29 ---------- Poprzedni post był o 14:24 ----------
To się zgadza, dlatego realnie trzymając się tych reguł nie jest tak źle jak na zdjęciach ponieważ odległość dajemy minimalną i mocno domykamy przesłonę. Chodziło mi o pokazanie samego zjawiska. Np. na 12-50 ono występuje i jest zawsze wyraźnie widoczne przy 2 pierścieniach (nawet domknięty i przy ostrzeniu na minimum odległości) w stopniu wg mnie dyskwalifikującym takie zastosowanie.
Ten problem występuje w każdym połączeniu z pierścieniami. Robimy sobie kuku optycznie i znacząco zmniejszamy głębie ostrości.
Obiektywy makro są przystosowane do takich zabaw na etapie projektowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Ale to się nie zmienia płaszczyzna tylko lecą rogi.. jakby się płaszczyzna zmieniał to byłbyś w stanie w tym samym położeniu zrobić idealnie ostre rogi - rozmywając dla odmiany środek.
Jak dla bliskich odległości jest ok to czekam z większym utęsknieniem na pierścienie :)
Wg mnie to na zdjęciu 1. widać zmianę płaszczyzny ostrości - środek rozmyty poza ostrością, potem ostro (po okręgu) a potem rozmyte. Zresztą przy jednym np. pierścieniu wyjdzie tak, że możemy wyostrzyć na róg a rozmyje się środek. Trzeba po prostu pamiętać jakie zasady tu rządzą i będzie OK! Generalnie trzeba szczególnie uważać na krótkie ogniskowe bo tam to już przy 2 pierścieniach może nie pomóc ani przesłona ani odległość. To apropos kita etc.
-
Sorry, 1 i 2 było ostrzone na 245mm przy minimum 200 (jak napisane pod zdjęciem), 1 w innym punkcie niż 2. Na minimum 3 a maksimum dla porównania 4.
-
Fakt, zauważyłem te "udziwnienia" z pierścieniami. Z T60/2 jest ok (choć z dłuższymi niż 30mm widać już ogólny spadek ostrości) praktycznie zawsze (poza ustawieniem bliskim nieskończoności), z N35/1.8 problem jest zawsze, nawet na pierścieniu 12mm i minimalnej odległości. Na N70-300VR też widać zakrzywienie, mam wrażenie że niezależnie od odległości/ogniskowej - ale to do sprawdzenia. Co ciekawe, zakrzywienie zauważyłem również w przypadku Raynoxów (bardziej MSN-202) tym większe, im krótsza ogniskowa.
-
Witam
dzisiaj doszły do mnie te pierścienie http://www.ebay.com/itm/Pro-Meike-10...item3cd17676a9 , cena wyszło razem z tracking number około 170zł, to całkiem przyzwoicie. Pierścienie wyglądają na porządnie wykonane, mocowania metalowe. Działają to mogę powiedzieć wszystkie dane są przenoszone. Jedna uwaga w komplecie z pierścieniami nie ma dekielków. A warto założyć jak stoi na półce co by się nie kurzyło. Wziąłem od korpusu i obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Olo73
Witam
dzisiaj doszły do mnie te pierścienie
http://www.ebay.com/itm/Pro-Meike-10...item3cd17676a9 , cena wyszło razem z tracking number około 170zł, to całkiem przyzwoicie. Pierścienie wyglądają na porządnie wykonane, mocowania metalowe. Działają to mogę powiedzieć wszystkie dane są przenoszone. Jedna uwaga w komplecie z pierścieniami nie ma dekielków. A warto założyć jak stoi na półce co by się nie kurzyło. Wziąłem od korpusu i obiektywu.
Ja z Kenko też niestety dekielków nie dostałem. Jak długo czekałeś na przesyłkę?
-
Wiecie. Dekielki są drogie i trzeba na czymś oszczędzać :wink:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Wiecie. Dekielki są drogie i trzeba na czymś oszczędzać :wink:.
Tam obowiązuje wciąż stare chińskie przysłowie: "kto centa nie ogląda, dolara nie zobaczy"... (wersja australijska).
-
o6.06 złożyłem zamówienie i zapłacilem, 07.06. dostałem mail, że wysłali. 17 odebrałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tam obowiązuje wciąż stare chińskie przysłowie: "kto centa nie ogląda, dolara nie zobaczy"... (wersja australijska).
Na szczęście olek jeszcze dekielki do obiektywów dodaje. Bogaci się na osłonach i pokrowcach.
-
No dobra, moje Meike też już są w Polsce, odebrane dzisiaj rano.
Wygląda to tak:
A efekt zbliżenia jest taki:
1. 20/1.7 bez pierścieni:
2. 20/1.7 + 10mm:
3. 20/1.7 + 16mm:
4. 20/1.7 + 26mm:
Jako że w ogóle oryginalnych nie ma, a między Kenko a Meike nie wiem czy leży duża różnica to raczej te drugie zyskają większą popularność na świecie :)
-
Tak na oko to nie widzę większych różnic. U większości wygra cena. U niektórych fakt, że słyszeli nazwę Kenko a już Meike nie. No i najważniejsze.
Kenko można kupić już w polskim sklepie. Co prawda cena jest spora, ale dla niektórych gwarancja jest istotna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Co prawda cena jest spora, ale dla niektórych gwarancja jest istotna.
Wiesz co, w przypadku tych pierścieni to ja wolę kupić 4 komplety Meike w cenie jednego Kenko... Co bo tu ma się popsuć? Najwyżej strzeli Ci jakaś sprzężynka od jednego z pinów, ale to też raczej nie za szybko... Tu nie ma żadne elektroniki, tylko styki 1:1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Wiesz co, w przypadku tych pierścieni to ja wolę kupić 4 komplety Meike w cenie jednego Kenko... Co bo tu ma się popsuć? Najwyżej strzeli Ci jakaś sprzężynka od jednego z pinów, ale to też raczej nie za szybko... Tu nie ma żadne elektroniki, tylko styki 1:1.
Też tak myślę. Szczególnie w wypadku tak taniego produktu. Ale widuję różnych osobników, którzy mają odmienne podejście do zakupów.
-
Wiesz, ja mam w pracy na co dzień takiego, który nie aktualizuje Windowsa, bo go w ten sposób Microsoft szpieguje. A, jedyna klawiatura przy której usiądzie to biała - na czarnych nie pisze.
Zdarzają się dziwolągi i są właśnie tym "wyjątkiem od zasady".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No dobra, moje Meike też już są w Polsce, odebrane dzisiaj rano.Wygląda to tak:
Odkopię wątek, też pomyślałem, żeby sobie na wiosnę pierścionki sprawić. Owe Meike mnie zainteresowały, widzę, że są obecnie dwie wersje - premium ;-) jak powyżej i econo - z plastikowymi bagnetami :roll::
Zamawiał ktoś ostatnio i może polecić sprawdzonego sprzedawcę z Chin? Interesują mnie te pierścionki metalowe.
-
Karol, mam te "premium" i wolałbym plastik. Ten metal to zwykłe aluminium a nie polerowana stal. Szkoda przepłacać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Karol, mam te "premium" i wolałbym plastik. Ten metal to zwykłe aluminium a nie polerowana stal. Szkoda przepłacać.
A ja wolę aluminium niż plastik. Zdecydowanie bardziej wytrzymały materiał...
Kilka zdjęć z 20mm+pierścień 10mm
-
Dzięki - jak widzę całkiem dobrze współpracują z 20/1.7, tym bardziej sobie kupię. BTW - jak mocno obiektyw był przymknięty na powyższych fotach? Da się używać z z m.zd 45/1.8 - np. na potrzeby fotografowania znaczków pocztowych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Dzięki - jak widzę całkiem dobrze współpracują z 20/1.7, tym bardziej sobie kupię. BTW - jak mocno obiektyw był przymknięty na powyższych fotach? Da się używać z z m.zd 45/1.8 - np. na potrzeby fotografowania znaczków pocztowych?
Spokojnie, ja na 5.6 robię najczęściej żeby to miało "ręce i nogi" - poniżej bywają problemy z brakiem głębi ;)
-
Kenko są z jakiegoś porządniejszego metalu. Nawet ich waga na to wskazuje.
Ale jakby ktoś chciał lekką plastikową wersję to: http://www.multifoto.pl/meike-piersc...o,22,9646.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Kenko są z jakiegoś porządniejszego metalu. Nawet ich waga na to wskazuje.
No tak, ale poza 42.5/75 to raczej szkła w MFT są lekkie - plastikowego bagnetu "z zasady" bym nie chciał, ale aluminiowy mi wystarczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No tak, ale poza 42.5/75 to raczej szkła w MFT są lekkie - plastikowego bagnetu "z zasady" bym nie chciał, ale aluminiowy mi wystarczy...
U mnie dosyć często E-M1 na tym wisi. Bo trzymam za sigmę 150. Więc jest to jakiś problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
U mnie dosyć często E-M1 na tym wisi. Bo trzymam za sigmę 150. Więc jest to jakiś problem.
Bez przesady, aluminiowe są także stopki w najdroższych lampach, które ważą podobnie do body MFT.
Wg tej wideorecenzji pierścienie Kenko wyglądają tak, jak te Meike (jeśli chodzi o metal). No, może delikatnie bardziej "lśni" metal.
http://www.youtube.com/watch?v=PHCq7mwMRm4
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Bez przesady, aluminiowe są także stopki w najdroższych lampach, które ważą podobnie do body MFT.
Wg tej wideorecenzji pierścienie Kenko wyglądają tak, jak te Meike (jeśli chodzi o metal). No, może delikatnie bardziej "lśni" metal.
http://www.youtube.com/watch?v=PHCq7mwMRm4
Pogooglałem i faktycznie waga jest taka sama. Zmyliły mnie opis w parametrach w cyfrowe.pl. Nie zwróciłem uwagi, że cały jest od czapy. To że bagnet wytrzyma to ja wiem. W końcu MMF-2 też nie jest metalowy. Tylko tutaj zaczynamy mieć dłuższe ramię i 4 łączenia (jeśli obiektyw przez przejściówkę jeszcze dołożymy).
Swoją drogą dojdzie nam 40-150 2.8 i już człowiek zacznie się martwić o takie rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Pogooglałem i faktycznie waga jest taka sama.
Tylko tutaj zaczynamy mieć dłuższe ramię i 4 łączenia (jeśli obiektyw przez przejściówkę jeszcze dołożymy).
Swoją drogą dojdzie nam 40-150 2.8 i już człowiek zacznie się martwić o takie rzeczy.
Bez przesady, 40-150/2.8 nie będzie dużo cięższe od Sigmy 150 - w końcu S150 to szkło pod FF.
A w tej wideorecenzji to zakres "obrotowy" jest większe w Kenko niż w moich Meike.
Mogę się założyć, że i tak metal przeżyje, a pęknie najwyżej któreś plastikowe mocowanie wkretów. Upuściłem swego czasu Canona 5d z 17-35/2.8 i jedyne co pękło to dolne mocowanie wkrętu od bagnetu. Wystarczyło odkręcić bagnet, wyczyścić powierzchnię, dać klej cyjanoakrylowy, złożyć i śladu nie było. Żadnej zmiany w obrazie, żadnej zmiany w działaniu. Za to jakbyś miał całe pierścienie wytoczone z metalu (jak do manualnych szkieł) i to upuścił to wtedy jest panika. Metalowe szkło, metalowy obiektyw, metalowy bagnet - i wszystko twardsze w wykonaniu niż samo body...
-
Po dwóch tygodniach od zamówienia dostałem dziś pierścionki. Zamówiłem u chińskiego sprzedawcy jedne z tańszych jakie znalazłem. Dekielków brak, jest jednak mini-saszetka (Olek - ucz się ;-)). Wszystko działa jak należy, wykonanie wydaje się przyzwoite. PayPal policzył -87,26 PLN. Moje cudo nazywa się Kernel Autofocus Macro tube for Micro4/3. Na pudełeczku napis "Professional" - nie w kij dmuchał... ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Po dwóch tygodniach od zamówienia dostałem dziś pierścionki. Zamówiłem u chińskiego sprzedawcy jedne z tańszych jakie znalazłem. Dekielków brak, jest jednak mini-saszetka (Olek - ucz się ;-)). Wszystko działa jak należy, wykonanie wydaje się przyzwoite. PayPal policzył -87,26 PLN. Moje cudo nazywa się Kernel Autofocus Macro tube for Micro4/3. Na pudełeczku napis "Professional" - nie w kij dmuchał... ;-)
Dobra cena. Za Kenko dałem dużo, dużo więcej a nawet saszetki nie dali. Innych wtedy jeszcze nie było. Teraz na tańsze bym się zdecydował (te lub Meike) bo jak widzę wyglądają porządnie.
-
Pobawiłem się trochę - jest ok - frajdy tyle ile niegdyś miałem podpinając pierścionki pod Heliosa ;-).
Przypiąłem do dłuższego kita, 20/1.7 i 45/1.8 - z każdym z tych szkieł pierścionki jak najbardziej używalne. Pełne kadry: