-
Odp: Emiraty [Dubaj] - moim okiem.
Burj Al Arab (arab. برج العرب, Wieża Arabów) w chmurach, 7-gwiazdkowy, wpisany do księgi Guinnesa jako najbardziej luksusowy i najwyższy hotel na świecie "The Jumeirah Beach Resort". Budynek hotelu stoi na sztucznej wyspie położonej 280 m od plaży w Zatoce Perskiej. Kształtem przypomina żagiel, ma 321 m wysokości, co czyni go najwyższym budynkiem świata nie zawierającym pomieszczeń biurowych . Budowa Burj Al Arab rozpoczęła się w roku 1994 i została ukończona w roku 1999. Wewnątrz i na zewnątrz, ozdobiony jest fontannami i kaskadami wodnymi. Najbardziej luksusowe apartamenty posiadają złote i złocone elementy wyposażenia. Na żądanie goście otrzymują własnego kucharza, dodatkową ochronę, samochód i kierowcę. Proporcja liczby pracowników do liczby gości wynosi 6:1.Hotel oferuje obsługę w kilkunastu językach świata. Cena pobytu to ok. 20 000 zł na dobę od osoby. Uznano, że dotychczasowa, pięciogwiazdkowa klasyfikacja standardów hoteli, nie obejmuje oferty, jaką reprezentuje sobą Burj Al Arab. Właściciele hotelu zaakceptowali jednak pięć gwiazdek dla określenia standardu ich obiektu. Dodali tylko do nich słowo "Deluxe" (absolutny luksus).
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Ładne chmurki, ja wciąż czekam na burze piaskową :)
I hotel ukształtowany w formie spiętrzonej fali.
-
Interesujący kolejny azjatycki wątek.
-
Z zainteresowaniem tu zaglądam. Te niskie chmury czy podnosząca się mgła robią wrażenie. Ciekawe jak to w takich warunkach wygląda na najwyższych piętrach.
Czekam cierpliwie na dalsze opowieści z tej krainy 1001 baśni.
-
-
Dubai Marina swietne foty z drapaczami chmur. Ciekawi mnie ile pomieszcza mariny jachtow, bo u nas w sezonie Gdansk i Gdynia pelna i kto pierwszy przyplynie ten ma miejsce a reszta na falochronie, tak jest w Gdyni :-) W Gdansku nie jest lepiej za to bardziej kameralnie, ale to sa Polskie warunki, co nam tam do "krolestwa ropy" nie ta kasa nie ten swiat :mrgreen:
-
Świetna opowieść i świetne foto.
Gratuluję, "zagryzam się z zazdrości" i pozdrawiam.
-
Burj Al Arab. Podejrzane bliżej z "za płota" ...
dojazd...
wejście...
plaża dla gości hotelu i zatoka jachtowa
ten talerz to kort tenisowy i lądowisko dla helikoptera
nie widać biało-czerwonej
-
Ten ciekawy wątek przypomniał mi dziecięce czasy - gdy pytano mnie kim chciałbym zostać to zawsze mówiłem, że szejkiem naftowym :grin:. Niestety nic z tego nie wyszło :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Ten ciekawy wątek przypomniał mi dziecięce czasy - gdy pytano mnie kim chciałbym zostać to zawsze mówiłem, że szejkiem naftowym :grin:. Niestety nic z tego nie wyszło :cry:
Jeszcze nic straconego. Nie wiadomo co nas spotka w przyszłości. Może odkryjesz gdzieś jakieś źródełko ropy . Kto wie. :mrgreen:
@ajan, najlepsze dla mnie zdjęcie , to ten talerz, lądowisko dla helikopterów i jednocześnie kort tenisowy. Świetnie to wygląda.
-
Spedzic tam urlop byloby fajnie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Fakt, nic straconego - przyjedziesz do mnie, są pola naftowe. Gdzieś w moim wątku by trzeba pokopać, a i w wątku zlotu w Nowicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koronax
Może odkryjesz gdzieś jakieś źródełko ropy . Kto wie. :mrgreen:
Najprędzej to we wrzodzie na .... :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Spedzic tam urlop byloby fajnie :-)
Eh, ja bym tam mógł i całe życie :)
Nawet burza piaskowa by mi nie przeszkadzała.
Z ostatnich najfajniejszy kort z lądowiskiem.
-
Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum...władca Dubaju, premier Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Słowa wypowiedziane przez Sheika Mohammeda "Większość ludzi mówi że, robimy wielkie rzeczy. Planujemy, mamy osiągnięcia. Wahamy się, i ruszamy dalej. Jesteśmy żywym dowodem, że kiedy ludzie mają odwagę i zaangażowanie, aby przekształcić marzenia w rzeczywistość, że nic nie może ich powstrzymać. Dubaj jest tego żywym przykładem. "
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
foto i tekst internet
-
"Jesteśmy żywym dowodem, że kiedy ludzie mają odwagę i zaangażowanie, aby przekształcić marzenia w rzeczywistość, że nic nie może ich powstrzymać. Dubaj jest tego żywym przykładem. "
Może, może :)
A ropa, a kasa, a wielki brat ... :)
Pozdrawiam i życzę spełniania marzeń - takich jak w Dubaju :)
-
W centrum handlowym "The Dubai Mall" znajduje się 120 kawiarni i restauracji. Masa różnych sklepów, od ekskluzywnych po bardziej przystępne, znane marki. Towary z całego świata. Podczas zwiedzania w oczy rzuca się ogromna ilość imigrantów, którzy wykonują wszelkie prace. Dzięki zyskom z ropy naftowej Dubajczycy mogą sobie pozwolić na komfortowe życie. Stanowią 20% ludności emiratu. Dostają duże wsparcie od władz (na założenie rodziny 450 000 EUR).
jedno z wejść do "The Dubai Mall"
zgoda na foto
oczekiwanie na podprowadzenie auta
chłopcy do podprowadzania aut
Rolls-Royce Phantom
Kandura - czyli tradycyjny strój Emiratczyków (ale nie tylko, we wszystkich krajach Półwyspu Arabskiego panowie noszą mniej lub bardziej podobne stroje, również zwane kandurami)
kobiety ubrane na czarno
-
Świetny reportaż. Talerz z lądowiskiem i kortem to chyba najlepsze zdjęcie. :) Samochodzik też niczego sobie. Tak w ogóle to nieźle sobie tam żyją. Tyle, że żal mi tych kobiet w czarnych chałatach...
-
Zdjęcie Rolls-Royca świetnie ci wyszło. Nie masz może tego Ferrari co za nim stoi? :)
-
Samochody na drobne zakupy w centrum handlowym...
Cytat:
Zamieszczone przez
bobdylan
Zdjęcie Rolls-Royca świetnie ci wyszło. Nie masz może tego Ferrari co za nim stoi? :)
-
Ja bym się bała tego dotknąć, a co dopiero klapnąć za kółkiem. A wciśniecie guziczka i ruszenie... Ajć...
-
Świetne zdjęcia. Auta też niczego sobie :)
-
Długa, luźna tunika głównie w białym kolorze to strój Emiratczyków. Do tego trójkątna, przeważnie bawełniana, biała chusta zwana ghutra.Aby to wszystko na głowię się trzymało, Arabowie zakładają egal, czyli podwójny kawałek wełnianej liny, sznurka, który trzyma chustę w odpowiednim miejscu.Co ciekawe egal po rozłożeniu ma kształt leżącej ósemki (symbol nieskończoności). Zanim Emiratczycy przesiedli się z wielbłądów do Hummerów, egal używany był do krępowania nóg (na wysokości kolan) wielbłądów, aby te nie mogły uciec.
Różne są też style noszenia chust, jedni wolą chustę naturalnie opadającą, inni zarzucają boki chust, jeszcze inni zaplatają turban.
Ale co najbardziej mi się podoba, to duma z jaką Emiratczycy noszą swoje tradycyjne stroje. Na ulicy, w życiu codziennym, czy w biurze i w pracy.Materiał, z którego uszyte są kandury nie mnie się, nie gniecie, zawsze są czyściutkie, wyglądają schludnie, skromnie ale i dumnie jednocześnie.
Co Emiratczyk ma pod kandurą?
- Bawełnianą, prostą, białą koszulkę
Co Emiratczyk ma pod koszulką?
Nic :)
- Panowie nie noszą bielizny
Kolory chust: białe, w czerwoną kratę, w beżową kratę, czarną -to najpopularniejsze.
-
Świetne zdjęcia i ciągnąca się opowieść.
Pięknie :)
-
Ciekawy ten swiat, ktory pokazujesz.
-
Świetne zdjęcia, ciekawe opisy. Normalnie biorę wiertarkę, wiertło i idę szukać ropy :mrgreen:
-
Wspaniale to się ogląda a opisy są rewelacyjne!
-
Ładne zdjęcia, brawo.
Świetnie się je ogląda. Ekstra
-
Bazar ciuchów...
Cytat:
Zamieszczone przez
ajan
Biedronka w Dubaju.Deira Spice Souk to ogromny bazar w dzielnicy Dubaju Deira, na którym sprzedawane są przyprawy z całego świata i ciuchy. Poza tym można kupić pachnidła, wodę różaną, mirrę, hennę i inne kosmetyki z Iranu, Indii, Pakistanu, Sri Lanki i Zanzibaru. Bazary Dubaju należą do najbezpieczniejszych i najspokojniejszych na całym wschodzie.
-
Świetna reporterka,, chcemy więcej :)
-
Raj na Ziemi dla kobiet. Level Shoe District to największe skupisko marek obuwniczych na świecie. Szacuje się, że na tym wyjątkowym piętrze (prawie 30 tysiącach metrów kwadratowych) Dubai Mall znajduje się ponad 15 tysięcy par butów z wachlarza 250 różnych marek. I to nie byle jakich, ponieważ w tym miejscu zdecydowanie królują ekskluzywne firmy: Dior, Louis Vuitton, Valentino, Chanel, YSL, Prada, to tylko wstęp do długiej listy światowych projektantów, którzy otworzyli swoje butiki w tym miejscu. Tylko tu klienci mają dostęp do limitowanych kolekcji, ekskluzywnych egzemplarzy oraz stałych promocji swoich ulubionych projektantów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotomaniac
Świetna reporterka,, chcemy więcej :)
-
Moja żona miałaby co w takim miejscu kupować.
Buty i torebki to lubi kupować . :mrgreen:
-
To kobitki w takim czymś mogą chodzić?!
Szczerze współczuję :)
Ale fotki fajowe i dowiedziałem się czegoś ciekawego.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
witia
To kobitki w takim czymś mogą chodzić?!
Szczerze współczuję :)
Pozdrawiam.
Nie w takich rzeczach kobitki potrafią chodzić. :mrgreen:
-
Wyspy Palmowe w Dubaju- nazywane ósmym cudem świata, zapewniają gościom i mieszkańcom ekskluzywnych plaż nad samym morzem, jest to zespół trzech największych sztucznych wysp na świecie, które usypane są na dnie szelfu u wybrzeży miasta. Każda z wysp ma kształt palmy z falochronem dookoła, który je oddziela od wód Zatoki Perskiej. Palma "The Palm Jumeirah", składa się z 17 liści palmowych i ma średnicę pięciu kilometrów oraz z pięciokilometrowego "pnia", który stanowi drogę dojazdową, łączącą ląd z wyspą. W "The Palm Jumeirah" zbudowano około 2000 willi, 40 luksusowych hoteli, centra handlowe, port jachtowy, zaś wokół tego znajduje się 120 kilometrów piaszczystej plaży.
fot.http://www.businessinsider.com
Na palmę można dojechać metrem
Najbardziej luksusowy hoteli na świecie - Atlantis.
Jedziemy po "pniu" palmy. W tle Dubai-Marina.
Zjazd na "liście palmowe".
-
Wyspy Palmowe w Dubaju...bajka czy rzeczywistosc, az sie wierzyc nie chce, ze cos takiego mozna stworzyc :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
waruga
Wyspy Palmowe w Dubaju...bajka czy rzeczywistosc, az sie wierzyc nie chce, ze cos takiego mozna stworzyc :-)
Jak ma się odpowiednią ilość pieniędzy to można naprawdę wiele.
:mrgreen:
-
Przepięknie wygląda. Miałem okazję zobaczyć ją z daleka - czyli z samolotu :-) W nocy jest pięknie oświetlona i robi ogromne wrażenie. Podobno kilku naszych rodaków wykupiło tam parcele.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Przepięknie wygląda. Miałem okazję zobaczyć ją z daleka - czyli z samolotu :-) W nocy jest pięknie oświetlona i robi ogromne wrażenie. Podobno kilku naszych rodaków wykupiło tam parcele.
Jak tylko wykupili parcele to beda dluuugo budowac :)
-
Meczet, arabskie słowo "masjid" oznacza- czołobitność (miejsce składania pokory i szacunku). Meczety (w Dubaju jest ich około 700) odwiedzają dorośli mężczyźni, wyznający islam (kobiety modlą się do proroka w domach) by złożyć pokłony w kierunku Mekki ( jest to święte miejsce- gdzie urodził się Mahomet w 571 roku w Arabii Saudyjskiej). Muzułmanie modlą się co najmniej 5 razy dziennie.
Meczet Jumeirah, może pomieścić 1200 osób.Jest to jedyny meczet w Dubaju, do którego wstęp mają innowiercy.
-
Jak się patrzy na tą wyspę palmową, to nie wiadomo czy wzdychać z zachwytu, czy kiwać głową, że pieniądze mogą wszystko...
-
Śledzę wątek od początku. Bardzo ciekawią zdjęcia i opisy. Tym bardziej, że wybieram się do Dubaju i Libanu :)
Pozdrowienia dla sympatycznego autora :)
P.S. Koniecznie muszę odwiedzić ten salon z butami :mrgreen: