-
Temat dalej ciągnie nasz ( fotograficzny) OZZ czyli Biuro Prawa Autorskiego ZPAF
Zgodnie z ustawą autorowi należy się trzykrotność wynagrodzenia.
Wyliczyłem z dobroci serca chyba zbyt łagodnie ale trudno... Zpaf pobiera prowizję zgodną z regulaminem.
http://www.zpaf.waw.pl/prawa-autorskie.html
Moja rola ograniczyła się do nakreślenia sprawy zgłoszenia naruszenia - jak sprawa potoczy się dalej - będę dawał znaka.
Póki co bez szczegółów dotyczących redakcji.
Jeśli nie uda nam się dojść do porozumienia - z całą pewnością dodatkowo będę składał doniesienie o popełnieniu przestępstwa z art 116
Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
Myślę że finanse obciążające kieszeń i jakaś odpowiedzialność naczelnego - to jedyny sposób aby szmaciarzy nauczyć poszanowania praw autorów. Nie ukrywam, że cała ta historia mnie zdenerwowała i nie ukrywam że jakieś tam doświadczenie w dochodzeniu swych praw mam. A tu za plecami potężną instytucję a'la ZAIKS z doświadczonymi w tej materii prawnikami.
Oooj będzie się działo.... Ja po wymianie maili z bezczelnymi przedstawicielami redakcji nie mam skrupułów.
Ostatnia szansa na wyjście z twarzą to pewnie będzie wezwanie do ugody wysłane przez ZPAF
-
Odp: Naruszenie praw autorskich - prawa fotografa i ich dochodzenie
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Oooj będzie się działo.... Ja po wymianie maili z bezczelnymi przedstawicielami redakcji nie mam skrupułów.
Ostatnia szansa na wyjście z twarzą to pewnie będzie wezwanie do ugody wysłane przez ZPAF
Jak ja lubię takie akcje, tzn. lubię, kiedy ktoś walczy z absurdami tego kraju i cwaniaczkami w nim żyjącymi.
-
Ja trochę też lubię że mam możliwość jakiegoś zawalczenia o przestrzeganie pras - jednak wolałbym żyć w takich realiach żeby nie trzeba było tego robić :)
Ten czas można spożytkować dużo sympatyczniej....
-
Ciekawy jestem rozwoju wypadków. Jak wcześniej pisałem, życzę wygranej, rekompensaty z nawiązką.
Ostatnio zauważyłem, że tak od roku takie malutkie oszustwa się nasilają. Nie wiem, czym to idzie. Kapitalizm dziczeje, czy może ludzie w nim żyjący.
Kumpel miał ostatnio akcję. Robi szyldy reklamowe, zrobił połowę roboty (jakieś 3 dni pracy) i klient stwierdził, że zmieniła się koncepcja i nie zapłaci. Ani za godziny, ani za materiały. Weź teraz bądź mądry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Kumpel miał ostatnio akcję. Robi szyldy reklamowe, zrobił połowę roboty (jakieś 3 dni pracy) i klient stwierdził, że zmieniła się koncepcja i nie zapłaci. Ani za godziny, ani za materiały. Weź teraz bądź mądry.
Z tego co widzę to takie sytuacje są bardzo częste. Szczególnie, gdy zlecenie przyjmuje się w formie słownej, wtedy trudno dochodzić swoich praw.
Klient na dzień dobry oczekuje płatności z jakimś tam terminem, a potem nie płaci i w ten sposób cwaniacy kręcą biznes.
-
Dobas, trzymam kciuki. Tym bardziej, że wychodzi na to, że też mam problem "w tym temacie"... Chyba wszyscy się uparli, żeby fotografów i inszych artystów wykorzystywać. :(
-
Marcin, myślę, że są na przegranej pozycji i kiedy zobaczą, że nie ustąpisz - dostanież należne Ci honorarium wraz z rekompensatą - życzę Ci tego!!!
-
1 załącznik(ów)
W sprawie magazynu sprawa się toczy i trochę się jeszcze potoczy.
Jak będzie jakaś znacząca zmiana to na pewno bedę się tym dzielił a nawet może stworzę coś w rodzaju poradnika dla fotografów, którym zdjęcie podpierdzielono.
Wczoraj wróciłem znad morza a tam.....
kupiłem sobie za 5 PLN pamiątkę z własnym zdjęciem :!:
Kolejne naruszenie i zdjęcie wykorzystane a ja o tym nic nie wiem
No bo niby jak :)
Takie uroki polskiej mentalności...
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1368967981
Za jakość przepraszam - robiona komórczakiem...
Ile takich pamiątek z Helu można sprzedać w sezonie maj - wrzesień....
Dla ułatwienia dodam, że koło stoiska w tym okresie dziennie przechodzi 5000 - 8000 ludzi
I znów Sądy, ZPAFy, Prokuratury...
ech...
We wtorek jadę w Tatry - może na Krupówkach też coś znajdę ;)
Załącznik 88927
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Jak będzie jakaś znacząca zmiana to na pewno bedę się tym dzielił a nawet może stworzę coś w rodzaju poradnika dla fotografów, którym zdjęcie podpierdzielono.
Dla ułatwienia dodam, że koło stoiska w tym okresie dziennie przechodzi 5000 - 8000 ludzi
ech...
Nie będzie to wulgaryzm, tylko... tylko coś
Łeb upierdzielić przy samej d00pie i w szyję n@sr@ć!:evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
ech...
Kurde, a co zrobicsz jak sie okaże że to ktoś ściąga kontenerami od Chińczykow na zamówienie?
A swoją drogą może zbyt ruchliwy jesteś i za dużo jeździsz po kraju? Nie zazdroszczą. Znowu zafundowano Ci mitręgę. A swoją drogą warto gonić tę swołocz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Kurde, a co zrobicsz jak sie okaże że to ktoś ściąga kontenerami od Chińczykow na zamówienie?
A swoją drogą może zbyt ruchliwy jesteś i za dużo jeździsz po kraju? Nie zazdroszczą. Znowu zafundowano Ci mitręgę. A swoją drogą warto gonić tę swołocz.
Nieee produkt polski :)
-
A już tak troche innym torem. Jakby się do Ciebie ktoś zwrócił z pytaniem, czy można kupić takie, a takie zdjęcie bo chce robic pocztówki, albo po prostu kupic bo chciałby je wykorzystywać później to byś sie zgodził (za odpowiednią ceną)? :)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A już tak troche innym torem. Jakby się do Ciebie ktoś zwrócił z pytaniem, czy można kupić takie, a takie zdjęcie bo chce robic pocztówki, albo po prostu kupic bo chciałby je wykorzystywać później to byś sie zgodził (za odpowiednią ceną)? :)
T.
Pewnie.
Te zdjęcia w jakiś sposób na siebie - czy na inne wyjazdy powinny zarabiać i zarabiają.
Pocztówki - np między słoniem a rekinem jest moja :) Licencja udzielona na "all german speaking countries"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
Może fotkę z foką na Giewoncie :D
-
Z jednej strony współczuję a z drugiej zazdroszczę bo zdjęcia są aż tak dobre, że jak widać podkradają je na potęgę.
Wydaje mi się z obserwacji, że to jest szerszy problem. Patrząc po znajomych to z politowaniem patrzą na mnie gdy kupuje oryginalne oprogramowanie gdy mógłbym je mieć za darmo. Gdy tłumaczę, że to taka sama kradzież jak wejście do sklepu i wyniesienie czegoś tam to patrzą na mnie z politowaniem i stwierdzają, ze to zupełnie coś innego a oprogramowanie to by i może kupili gdyby było kilka razy tańsze. Na szczęście powoli to się zaczyna zmieniać.
W sumie to ciekawy jestem ilu oburzonych fotografów ma jednocześnie zainstalowane nielegalne oprogramowanie na swoim sprzęcie ;-) Absolutnie nie sugeruje, że osoby tu wypowiadające się mają takie oprogramowanie ale naszła mnie taka ogólna refleksja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Wydaje mi się z obserwacji, że to jest szerszy problem. Patrząc po znajomych to z politowaniem patrzą na mnie gdy kupuje oryginalne oprogramowanie gdy mógłbym je mieć za darmo. Gdy tłumaczę, że to taka sama kradzież jak wejście do sklepu i wyniesienie czegoś tam to patrzą na mnie z politowaniem i stwierdzają, ze to zupełnie coś innego a oprogramowanie to by i może kupili gdyby było kilka razy tańsze. Na szczęście powoli to się zaczyna zmieniać.
Przestaną gadać głupstwa jak im panowie smutni z BSA zapukają(albo nie) do drzwi(albo wejdą z drzwiami)
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
W sumie to ciekawy jestem ilu oburzonych fotografów ma jednocześnie zainstalowane nielegalne oprogramowanie na swoim sprzęcie ;-) Absolutnie nie sugeruje, że osoby tu wypowiadające się mają takie oprogramowanie ale naszła mnie taka ogólna refleksja.
Myślę, że nie wielu... a przynajmniej mam nadzieję.
-
Za to możesz się lansować przed kioskami :-)
Ależ ludzie kombinują!!!!!!!! Koniecznie dawaj znać jak się posuwa sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Syd Barrett
Za to możesz się lansować przed kioskami :-)
Ależ ludzie kombinują!!!!!!!! Koniecznie dawaj znać jak się posuwa sprawa.
z pamiątką z Helu Przy okazji mej bytności nad morzem - w asyście funkcjonariuszy komisariatu w Juracie pojawilismy się na stoisku.
Panowie spytali czy Pan robi sam pamiętki czy sprowadza - odpowiedział, że sam
spytali skąd ma zdjęcie - odpowiedział że z internetu...
Nastepnie Policjanci przedstawili mnie jako autora fotografii. Dałem swoją wizytówkę - oczywiście z foką ;)
Przestępstwo ścigane na wniosek pokrzywdzonego czyli artykuły 115, 116 i 117 Ustawy o Prawie Autorskim i prawach pokrewnych
więc wcześniej w komisariacie śledczemu złożyłem wniosek o ściganie pokazałem RAWy publikacje z moim zdjęciem i umowe licencyjną z 2010 zdjęcia na tę fotografię...
Cytat:
Art. 115.
1. Kto przywłaszcza sobie autorstwo albo wprowadza w błąd co do autorstwa całości
lub części cudzego utworu albo artystycznego wykonania,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do lat 3.
2. Tej samej karze podlega, kto rozpowszechnia bez podania nazwiska lub pseudonimu
twórcy cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne
wykonanie albo publicznie zniekształca taki utwór, artystyczne wykonanie,
fonogram, wideogram lub nadanie.
3. Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej w inny sposób niż określony w ust.
1 lub ust. 2 narusza cudze prawa autorskie lub prawa pokrewne określone w art.
16, art. 17, art. 18, art. 19 ust. 1, art. 191, art. 86, art. 94 ust. 4 lub art. 97, albo
nie wykonuje obowiązków określonych w art. 193 ust. 2, art. 20 ust. 1–4, art. 40
ust. 1 lub ust. 2,
do roku.
Art. 116.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w
wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram,
wideogram lub nadanie,
do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści
majątkowej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe
źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią
kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie,
do roku.
Art. 117.
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom w celu rozpowszechnienia
utrwala lub zwielokrotnia cudzy utwór w wersji oryginalnej lub w postaci opracowania,
artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
do lat 2.
2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe
źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią
kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Pamiątki z Helu zostały zabezpieczone przez funkcjonariuszy a Pan sprzedawca wyraził wielką chęć zapłacenia mi za zdjęcie mówiąc, że to moja praca przecież i że mi się należy wynagrodzenie. Odparłem, że przede wszystkim z tego powodu tu jestem :D i że wiem, że mi się należy wynagrodzenie i że to moja praca...
Mówił jeszcze, że sprzedaje tylko od pierwszego lipca - ale pokazałem mu pamiątkę, którą kupiłem w maju...
Wręczyłem wezwanie do ugody przedsądowej i zachęciłem do kontaktu.
Po drodze jeszcze proponował jakieś zapłacenie od razu gotówką ale powiedziełm, że to nie wchodzi w grę. Umowa, rachunek przelew bo ma być czysto i klarownie..
Dwa dni później pieniądze mam na koncie...
jak znajdę więcej czasu to pewnie to opiszę dokładniej dla potomnych wraz ze wzorem pisma, które poczyniłem. Aby ktoś kto będzie w podobnej sytuacji miał jakiś punkt zaczepienia...
Co by nie było - da się... Tylko trzeba gonić naruszycieli i pilnować swojego.
Zostaje jeszcze Magazyn Nurkowanie - ale to też kwestia czasu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
z pamiątką z Helu Przy okazji mej bytności nad morzem - w asyście funkcjonariuszy komisariatu w Juracie pojawilismy się na stoisku.
Panowie spytali czy Pan robi sam pamiętki czy sprowadza - odpowiedział, że sam
spytali skąd ma zdjęcie - odpowiedział że z internetu...
Nastepnie Policjanci przedstawili mnie jako autora fotografii. Dałem swoją wizytówkę - oczywiście z foką ;)
[...]
Dwa dni później pieniądze mam na koncie...
Hehe, minę miał sprawca nietęgą jak mniemam? :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Hehe, minę miał sprawca nietęgą jak mniemam? :P
na początku smichy hihy, ale po chwili spoważniał...
Pocieszające jest że wiedział że zrobił źle i z tym nie polemizował... Dałem stargować do połowy kwoty którą proponowałem
Myślę, że jakaś nauczka z takiego zajscia będzie i dla niego i dla znajomych handlarzy...
Mam nadzieję...
-
Tak trzymaj Marcin, więcej takich jak ty i może coś zacznie normalnieć.
-
Marcin, to bardzo pozytywnie wygląda, gratuluję wytrwałości.
-
:mrgreen: - brawa, wielkie brawa za wytrwałość i dbałość o swoje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
na początku smichy hihy, ale po chwili spoważniał...
Pocieszające jest że wiedział że zrobił źle i z tym nie polemizował... Dałem stargować do połowy kwoty którą proponowałem
Myślę, że jakaś nauczka z takiego zajscia będzie i dla niego i dla znajomych handlarzy...
Mam nadzieję...
Gratuluję zakończenia jednej pirackiej sprawy. Ciekaw jestem szczegółów.
AP.
-
Gratuluję pomyślnego rozwiązania
-
Także gratuluję pomyślnego dochodzenia swoich praw :)
Co to za umowa licencyjna na zdjęcie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Także gratuluję pomyślnego dochodzenia swoich praw :)
Co to za umowa licencyjna na zdjęcie?
Nie rozumiem chyba pytania...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez dobas;
pokazałem RAWy publikacje z moim zdjęciem i umowe licencyjną z 2010 zdjęcia na tę fotografię...
Odnosiłem się do tego.
To znaczy, że pokazałeś jakąś umowę o sprzedaży licencji na to konkretne zdjęcie z foką?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Odnosiłem się do tego.
To znaczy, że pokazałeś jakąś umowę o sprzedaży licencji na to konkretne zdjęcie z foką?
A tak - umowę z 2010 roku z WWFem w którym jako załącznik między innymi było to zdjęcie - czyli, że w 2010 roku to zdjęcie już było przeze mnie sprzedawane.
Nie sądzę, zeby to było istotne ale im więcej rzeczy z moim zdjęciem mogłem okazać na Policji tym lepiej chyba :)
-
Znając nasze realia niestety będzie tak.
Marcin swoje wywalczył. Przypadkiem pewnie. Inni fotografowie mogą nie być tak skuteczni, bo nawet się nie dowiedzą, że ktoś ich okradł.
A zapewne policja nie przetrzepała kolesia pod tym kątem, na wszyskie sprzedawane przez niego towary.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
A zapewne policja nie przetrzepała kolesia pod tym kątem, na wszyskie sprzedawane przez niego towary.
Z jednej strony masz rację, z drugiej jest tak, że jak nikt nie zgłosił przestępstwa, to nie mają podstaw by wszczynać postępowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Z jednej strony masz rację, z drugiej jest tak, że jak nikt nie zgłosił przestępstwa, to nie mają podstaw by wszczynać postępowanie.
Chyba na tym polega kalkulacja biznesowa. Na jednego Dobasa przypada dziesięciu innych, którzy się o nic nie upomną więc np. lepiej zapłacić Dobasowi podwójnie. To i tak tylko 20% uczciwych kosztów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Istnieje odejrzenie popełnienia przestępstwa również w wypadku pozostałych zdjęć, pocztówek itp. Jakoś w wypadku używania przez firmę lewego softwaru potrafią sprawdzić wszystkie licencje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Istnieje odejrzenie popełnienia przestępstwa również w wypadku pozostałych zdjęć, pocztówek itp. Jakoś w wypadku używania przez firmę lewego softwaru potrafią sprawdzić wszystkie licencje.
Jak mają stwierdzić czy fotka na danej pocztówce została komuś ukradziona? Istnieje jakaś globalna światowa baza fotek o której nie wiem? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jak mają stwierdzić czy fotka na danej pocztówce została komuś ukradziona? Istnieje jakaś globalna światowa baza fotek o której nie wiem? :)
Albo masz podpisane papierki na udzielenie licencji albo nie. Może być wersja elektroniczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Albo masz podpisane papierki na udzielenie licencji albo nie. Może być wersja elektroniczna.
Może też być Twoja fotka. Masz na nią papiery? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
...ale to nie lewy soft. Inne przepisy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Może być fotka na otwartej licencji a ty zapomniałeś linka do strony. Wolno ci. Przestępstwo trzeba udowodnić inaczej już dawno siedziałbyś za posiadanie i możliwośc wykorzystania narzędzia gwałtu ;)
-
soft rządzi się innymi prawami.
a przestepstwa są ścigane na wniosek pokrzywdzonego nie z urzędu.
Nawet jesli wiem, że cudza pamiątka jest robiona ze zdjęcia kumpla -to on musi to zgłosić
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Pewnie, tylko że przy oprogramowaniu, to to jest jeszcze w powiązaniu z BSA i takie tam, czyli stoi za tym duża organizacja, która robi wielki szum medialny w kwestii piractwa. Potem w prasie napiszą, że policja we współpracy z BSA przeprowadziła udaną akcję blah blah blah. Jak to dumnie brzmi. A tu nie mają "motywacji". "Czym" się będą chwalić, że złapali gościa, który spiracił fotkę z internetu?
Poza tym, była ugoda, to już całkiem luz i można odpuścić :|