To nawet nie chodzi o to, że Panas ma LV - jest w rodzinie 4/3 i tu się wszyscy lubią. Ale jak się wspomina o lustrzankach z LV to wymieniane są Canony i Nikony, a nie protoplaści.
Wersja do druku
To nawet nie chodzi o to, że Panas ma LV - jest w rodzinie 4/3 i tu się wszyscy lubią. Ale jak się wspomina o lustrzankach z LV to wymieniane są Canony i Nikony, a nie protoplaści.
;) No to teraz kolej na E-513!
Taki odchylany LCD w E-510 i było by super.
Może się doczekam?
Pozdrówka.
Na zdjęciach z dpreview ten l10 wygląda jakby mu już od nowości odłaziła guma z gripa :p No chyba, że to taka prowizorka jeszcze i trzyma się na gumie do żucia
Bardzo fajne body, zwlaszcza ten ekranik, ktory dopiero bedzie mial E1-NEXT, a tu juz jest dla ludu. Przypuszczam jednak ze Panasonic bedzie sie cenił... Owszem cena bedzie spadac, ale jednak. Ciesze sie ze grupa 4/3 sie powieksza, kazdy klient znajdzie cos dla siebie. Pamietac nalezy ze jest grupa klientow wiernych jednej marce i jesli zakupili kiedys TV Panasonica, pozniej magnetowid (a sa zadowoleni) to i aparat beda szukali Panasonica (sam znam takie przypadki).
Całkiem zgrabny ten aparacik. Jeśli pozycjonowany będzie w tej samej grupie co następcy 400D i D40/D80 to cenę będzie musiał mieć zbliżoną do konkurencji. A na to wskazuje biorąc pod uwagę kitowe szkła.
Jeśli ma tą samą matrycę co E510 to pod wieloma względami jest lepszy. Odchylany ekranik, więcj funkcji dostępnych z przycisków, kółek, przełącznikówa a nie z menu (przesłona, czas, przełączanie seryjne/pojedyncze, tryb AF)... Na papierze E510 przewagę ma tylko w temacie wbudowanego w body antyszeka. Ale widać że wg strategii Panasa on antyszejka pakuje we wszystkie szkła Leica. Pytanie jakie będą fotki, dynamika, szumy, ostrość.
Dla użytkowników 4/3 Panas to dobra wiadomość. Następne body do wyboru, nowe szkła (gdyby pożenili jakoś OIS Panasa z body Olka byłoby jeszcze lepiej, szczególnie jeśli chodzi o E400/E410), może nie 14-50, ale ciekawe jest 14-150 (Leica daje nadzieję że superzoom da w miarę przyzwoity obraz). No i nowe/stare lampy pod marką Panasonic. Może ceny spadną?
Niech no jeszcze Panas wypuści jakiś wyższy model niż L10, jakiegoś sensownego następcę L1. I opuści ceny... A Leica niech wypuści trochę wiecej stałek do 4/3 ze światłem może gorszym niż f/1,4 ale lepszą ceną.
W 4/3 wszyscy się lubią bo tu pełna zamienność jest. Panas złapie nowych klientów to może i niezależni producenci wypuszczą więcej produktów dla systemu (Sigma, Metz, może Tamron albo Tokina?). Im więcej firm zaangażowanych w system tym więcej w nim nowych technologii, wynalazków...
I ciekawe dlaczego szkła Panasa przy podobnym świetle mają większą średnicę filtra niż szkła Zuiko?
Tak więc wybór dla posiadaczy szkiełek Olka i jakiegoś starego body - jeśli nie E510 lub E3 to może .... Panasonic.
Może polecą w dół ceny kitów L1? Samo body jak to body, ale te szkiełko... Ciekawa alternatywa dla 14-54.
Ten nowy Panas został wypozycjonowany znacznei wyżej niż 510
Cena sugerowana 899 $ i 1299 $ - wersje z kitem...
przypuszczam ze ten nowy kit Panasa jest bardzo dobry - ale światłem już nie powala
- OIS jest najlepszym systemem stabilizacji na rynku - jest długość przed każdym innym systemem - ale pływające soczewki i układ jest duży i ciężki:(
Mi osobiście się w ogóle nie podoba - taki FZ50 z wymienną optyką. Układ przycisków stricte kompaktowy.
Jedyne co go ratuje, to te 2 rolki (obrotowy ekran, to dla mnie rzecz mocno drugorzędna).
To co jest MZ kiepskie:
- gorsza lampa niż u poprzednika
- brak podglądu GO
- brak obsługi CF
- brak dostrajania MF (AF/CF+MF)
- brak pośrednich ISO
- brak custom WB na przycisku - trzeba włazić przez menu
- tylko 3 RAWy w serii
- brak HDMI (teraz to już zaczyna być standardem)
- konieczność zmiany trybu zapisu i kompresji poprzez Menu
Pytanie jeszcze czy potrafi się synchronizować w trybie FP ...
Co do kitów, to jedynym ciekawym (jak dla amatora) jest ten 14-150 (ma podziałkę ostrości i pierścień do zmiany przysłony!). Bo ten 14-50 to wygląda jak kolejny "ciemniak" tyle, że z IS :/ Szkoda, że to nie jest następca 14-54 dla ubogich ...
Ale i tak się cieszę, że jest ruch w systemie :-)
Teraz Olek musi wypuścić E-520 z kilkoma ulepszeniami ;-)
PS. Ciekawe jak działa ten Film Mode ... ?
Wydaje mi się, że jest to podobna sprawa jak w Fuji S5, czyli emulacja filmu analogowego.
MI się wydaje ze Panas do tego l10 - wstawił trochę lepsze matryce jak wypadku l1.e-330 było;)
Może wkrótce wyprzedaż kitów L1 za 3333 zł?
Leica 14-50 f/2.8-3.5, na dodatek z pierścieniem przysłon i stabilizacją...
Do tego body E330 w klasycznych kształtach Leica, bez odchylanego LCD (ale nadal z LiveView) i solidniej wykonane.
A może pojawi się brat bliźniak - model Leica w wyprzedażach?
Za 3500 zł lustrzanka cyfrowa z czerwoną kropką.
CO WY NA TO?
Za jakiś czas powinny pojawić się na rynku wtórnym 14-54 f/2.8-3.5 (od tych co wymienią na 12-60) oraz 14-50 f/2,8-3,5 (od tych co wykupią przecenione zapasy L1).
A ta Leica 14-150 mimo że blisko x11 zoom, to jednak:
1) pierścień przysłon
2) Leica
3) solidna budowa
4) duże szkło (spora średnica filtra)
Może nie będzie to takie kiepskie szkło. Spacer zoom całkiem całkiem.
a wiadomo juz, czy te szkla beda sprzedawane oddzielnie? bo to z l1, o ile nie myle, bylo do kupienia tylko w kicie. i jaka bedzie ich cena.
Cytat:
Zamieszczone przez epicure
Cytat:
The new lens is also offered separately and will be available in the market around October 2007.
Możliwe, możliwe... L1 jest fajniutki. Dopracowany. Świetnie wykonany.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr_0602
Zapowiedzi Panasa pokazują jak blisko jest premiera naszego E-3. Jesień tego roku to prawdziwy wysyp cyber lusterek. Wręcz ciężko uwierzyć jak wiele się dzieje... świat dslr zawiruje ;-)
Faktycznie nowy Panasonic specjalnie nie powala, ale ma jedną funkcję, której nie znalazłem w żadnej innej lustrzance cyfrowej czyli
Self timer: 10 sec / 3 frames
Dzięki tej funkcji można zrobić nieporuszone HDR bez wężyków i pilotów.
E tam, statyw, wstępne podniesienie lustra i jest nieporuszony HDR na długich czasach nawet :P
IMHO wiele opcji typowo marketingowych, ale... zobaczymy w praktyce.
No, ja znalazłem inne funkcje nie dostępne w innych lustrach: obrotowy LCD czy rozpoznawanie twarzy.Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Jak dla mnie to zwiastun nadchodzącego końca świata.
Zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie idealne dla osób przechodzących z kompaktów. Ciekaw jestem tylko tego, ile z tych gadgetów sięprzyjmie, a ile ulegnie zapomnieniu.
ale się nudzicie... na szczęście mam alternatywę: z ponad 1000 RAW'ów wyselekcjonować 300... to pomaga, odechciewa się biadolenia na forum...
hm Koniec hybryd... Takie toto jakieś siakieś...
Szczerze, to szkiełko nie zachwyca, wolałbym jaśniej kosztem stabilizacji nawet.
pozdrawiam
Hmmm - co by nie pisać nowy Panas prezentuje się nieźle, oczywiście mając na uwadze to na jaki segment rynku jest kierowany. Napis Leica jakoś nie do końca pasuje do ciemnego zooma, ciekawy jestem jak to szkiełko wypadnie z kitami Olka - pomijając stabilizację. Cieszy więcej punktów AF - przynajmniej przy podglądzie na LCD (chętnie bym to widział w E-330 - w trybie A), no i ekranik - pierwsze lustro robiące maksymalną funkcjonalność z podglądu - nawet ogolić się od biedy pod namiotem można ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Myślę, że dla niektórych bardzo fajny sprzęt, jak nie przesadzą z ceną to wielu może go wybrać zamiast E-510.
Swoją drogą szkoda, że standaryzacja w E-systemie nie dotyczy też akumulatorów - fajnie by było jakby był zasilany PS-BLM1
Oczywiście :D . Ja jednak rzadko zabieram cały zestaw na zwiedzanie, czy to do miasta czy też w teren jest wiele innych rzeczy do targania :cry: . Mam do tej pory (choć już prawie wcale nie używam) C-5050, który ma taką mozliwość i zapewniam Cię, że nierzadko spotykam sytuacje, w których ta funkcja naprawdę się przydaje. Zawsze chyba lepiej jest mieć możliwość miż jej nie mieć :mrgreen: i stąd moje wzdychania.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
No, ale jak się pokaże zapowiadane 14-150 ze stabilizacją to będzie na otarcie łez :mrgreen:
Kg potrafią być upierdliwe :roll:Cytat:
Zamieszczone przez pafcio
Wiem, że marudzę, ale dlaczego nie połączyć E-510 i L10?!
Body z L10, LCD z L10, IS z E-510?
Wówczas mógłbym mieć stabilizacji do moich długich szkiełek, a i można by dokupić coś z oferty obiektywów L10. TAKIE COŚ mogło by zaspokoić moje bardzo duże wymagania jak na fotoamatora.
Pozdrówka.
Może E-513????????
http://fotopolis.pl/index.php?n=6320
Kod:Jednak sam podgląd na żywo by nie wystarczył, gdyby nie możliwość wyboru autofokusa opartego na detekcji kontrastu, kiedy ostrość ustawia cała matryca rejestrująca obraz. W wypadku opisywanego aparatu system ten sprawuje się znakomicie - działa szybko i pewnie, nawet w tak przedprodukcyjnym egzemplarzu jak ten, który mieliśmy do dyspozycji. Brawo.
Jak wam się widzi pomysł dodawania w zestawie muszli ocznej me-1 - choć ta ma powiększenie 1,2 a gdzie indziej 1,25 do tego Panasonika?
Nie ma muszli bez powiększacza....
nie wszystkim ta muszla sie przyda, a wszyscy beda musieli za nia zaplacic. powinna byc w akcesoriach opcjonalnych, a nie na wyposazeniu standardowy. jak ktos potrzebuje, to sobie kupi. a dzisiaj sie jeszcze dowiedzialem, ze w tym panasie pomiar af oparty na roznicy kontrastow jest dostepny tylko ze szklami leiki. jaki to ma zwiazek jedno z drugim?
Że trzeba mieć ostre szkło z IS ;-) A takie pewnie zapewnia tylko Leica :-DCytat:
A tak na poważnie, to nie sądzę, żeby to była prawda. Od kogo się tego dowiedziałeś?
http://fotopolis.pl/index.php?n=6320Cytat:
...ustawianie ostrości w trybie detekcji kontrastu jest na razie możliwe wyłącznie z dwoma nowymi obiektywami: LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm f/3.8-5.6 i LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm f/3.5-5.6 ASPH. I tu należy się firmie nagana, ponieważ w ten sposób ogranicza kompatybilność wewnątrz otwartego przecież Systemu 4/3.
Jedyne sensowne wytłumaczenie może być takie, że Panasonic (w głupi sposób) ograniczył kontrolę nad poruszaniem soczewkami w celu ustawienia focusa do słoików Leici ... to by było rzeczywiście bezsensowne, bo sami sobie robią problem ... ale takie rzeczy, to da się w firmware zmienić :-)Cytat:
Czy ktoś zna już odpowiedź?
Czy Panas chce dla siebie kawałek tortu 4/3 w postaci sprzedaży swoich obiektywów do swoich korpusów? Czy będzie to można poprawić softem? Z drugiej strony nikt ze szklarnią ZD nie kupi korpusów Panasa z którymi LV nie będzie miało AF. Wygląda na to że firmy mają wspólne podstawy, ale obierają inne kierunki w szczegółach - tylko szkoda, że kompatybilność między firmami na tym traci. O ile brak współpracy ze starymi korpusami tak nie boli, to brak współpracy z obiektywami w przypadku AF Contrast może trochę wkurzać, bo body przejdą do historii, ale szklarnia pozostaje. Podejrzewam, że np. przy sprzedaży lamp Panas dużo traci w porównaniu z Olympusem ze względu na cenę, która jest wyższa, a różnica między lampami jest w napisie.
Jeżeli Panas obrał drogę OIS i AF Contrast to będzie musiał rzucić na rynek w niedługim czasie kilka nowych obiektywów.
I jeszcze jedno - jak Olympus wprowadzi podobne rozwiązanie za AF Contrast w E3 to co z ZD?
Na dpreview jest duża reklama L10, warto w nią kliknąć i wejść na ciekawą stronę o L10.
Nowy sensor ma więcej pixeli, ale są tej samej wielkości.
Cytat:
10.1-Megapixel Resolution with Low Noise and High Sensitivity
By incorporating the 2.2μm pixel technology, Panasonic succeed in the mass production of a miniaturized circuit that sustains the same light receiving area as the sensor of 7.5-megapixel. In addition, the efficiency of light reception is raised at the same time. The result is to keep the sensitivity as high as, or even higher than that of 7.5-megapixel despite the decreased pixel area.
Sprytnie, zmniejszono część z elektroniką.
Tylko proporcje piksela ciut inne ale to chyba nie ma znaczenia.
Ciekawe, jak ten Panas będzie wypadał w testach.
Jak sprytne? W kodakach FFT scieżki dano pod sensorami... ;) a i tak szumiało ;p
Weźcie pod uwage, że w L10 jest zupełnie inna matryca niż w e410/e510 - Panasonic to potwierdził, Co więcej, deklaruje, że w związku z tym zakres tonalny jest ekstra.
Papier duzo zniesie... zobaczymy jak będzie w praktyce...Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Co nie znaczy, ze nie kibicuje panasonicowi ;p
Której należy się spodziewać w E-3.Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
Tak się zastanawiam. Sony pokazało puszkę z 12MPxlową matrycą, Pentax zapewne niedługo też pokaże taką. I wówczas nowość Olka będzie jedyną puszką z matrycą 10MPxl. To nie wygląda najlepiej - przyznacie. Cóż. Zarówno Wy, jak i ja wiemy, że do codzinnego zastosowania w zupełności wystarczy 6MPxl. Ale marketing to bezlitośnie wykorzysta - zresztą klient porównując dane na papierze zwraca jednak na takie szczegóły dużą uwagę.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m