wreszcie 100% w amatorskiej puszce :DCytat:
Zamieszczone przez Dag
Wersja do druku
wreszcie 100% w amatorskiej puszce :DCytat:
Zamieszczone przez Dag
c+ pisał, ze e-nexty jeżdża już po europie... działające ;pCytat:
Zamieszczone przez Eddie
No ale ceny też dla zawodowców :? Generalnie to można przyklasnąć, że N podjechał do C bo prawdziwa konkurencja wychodzi z korzyścią dla kupujących ;) Możliwe, że cena C40d spadnie, a Olek nie wyskoczy z jakąś zabójczą kwotą E-next.
pzdr
Objazd przedpremierowy przed PMA? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Te ceny wyrownaja do przyzwoitego poziomu w ciagu pierwszego polrocza od premiery.Cytat:
Zamieszczone przez tomek s
O to mozna byc spokojnym. Co jak co, ale marketing maja dobry. A teraz wyglada na to, ze i aparaty chca miec niezle ;)
Eddie:
c+ pewnie po raz kolejny Was wkręca...
Dag:
jak mi wystrugasz przelotkę Bagnet-F->4/3 to mogę kupić żółtka... te aparaty OLKA w ogóle mnie nie bawią swoją plastikowością i tym co dzieje się ze światłami. jedynie optyka wygrywa, no i rolki w lampie.
Niekoniecznie - tak jak napisałem w innym temacie - coś czuję, że przy okazji prezentacji kompaktów zrobili cichą premierę E-X dla VIPów jak z E-400 ... oby ... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
To co, ktory pierwszy daje na tace? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Na tacę, to ja ew przestanę dawać, żeby na niego uzbierać ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Eddie
Póki co chyba tylko The zOOm jest przygotowany finansowo na niego :-)
no ale koniec już OT - w końcu to temat o nowych Nikosiach :-)
Podoba mi się to zamieszanie na rynku lustrzanek. Oj, podoba... Nie ma Bolesława, ceny muszą iść w dół, bo na rynku coraz ciaśniej.
Co myślicie o ISO 25600 w D3?? Podaję za Fotopolis. Piszą, że fotografuje praktycznie w zupełnych ciemnościach. Liczba na tyle imponująca, że osobiście nie potrafię sobie wyobrazić w jakich warunkach mogę robić zdjęcia bez statywu... I jakiej będą jakości... Jeżeli to będzie użyteczne, to 3200 pewnie będzie w ogóle bez skazy...
EDIT: A może to marketingowy wałek? Podają czułości do 6400 i możliwość włączenia trybu 25600, więc czuję marketingowy podstęp, chociaż w sprzęcie najwyższej klasy wydaje mi się to dziwne...
Ciemno to widzę, ciemno .... w dobrej jakości ISO6400 na obecnym stanie jestem w stanie uwierzyć ... ale 4x więcej to przesada ... nawet przy pełnej klatce ... pewnie będzie takiej jakości jak ISO1600 w kompaktach ...Cytat:
Zamieszczone przez Dar-i-jush
Ja bardziej się zastawiam, co teraz zrobi Fuji ... do tej pory ich S-ki były ulepszonymi D ... ale teraz chyba będą się musieli ostro wysilić z SuperCCD, żeby przebić tego CMOSa ... a właśnie - ciekawe jaką rozpiętość tonalną mają te nowe matryce ...
ja kibicuje Nikonowi Canonowi z egoistycznych pobudek - do kolegów którzy zapisali się na N lub C interesuje mnie tania 50 i 50-200 proszę się spieszyć z ofertami bo podaż na rynku może znacznie wzrosnąć a ceny w na dół ;)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
stareńki nikon d100 miał iso6400...Cytat:
Zamieszczone przez Dar-i-jush
grizz - nie porównujmy ISO6400 z kilkuletniej matrycy do tego z najnowszych czajników ... ja mówię o "produkcyjnym" a nie "użytecznym" iso ... :)Cytat:
Zamieszczone przez grizz
Chodziło mi o, to, ze w specyfikacjo to może sobie takie ISO być... bo użyteczność jest tu ważna, a tewgo ze specyfikacji się nie wyczyta.
ponoć D2H dawał całkiem dobre ISO3200, więc teraz może być tylko lepiej.
ale ISO to nie tylko szum, ale i dynamika a po tej nie spodziewałbym się zbyt dużo w takiej czułości.
zgadza się ale przypuszczam, że momenty, w których trzeba aż tak podnieść czułość to nie są momenty, w których robisz "artystowskie" zdjęcia, które dobrze żeby miały hiper rozpiętość, tylko po prostu chcesz mieć zdjęcie (choć nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji, w której musiałbym podbijać ISO do ponad 25000)Cytat:
Aparat szpiegowski. Oly też taki ma. Tylko nie na rynek konsumencki. Mały Japoniec zakradł się z nim do siedziby Canon i Nikon i cyknął plany nowych puszek. W kompletnej niemal ciemności. Stąd te wczesne porównania w pdf :D Takie ISO przydatne jest jednak :D :lol:Cytat:
Zamieszczone przez RasteR
jedno jest pewne gdzie dwóch sie bije a raczej trzech Canon Nikon oraz Olek
.... to My korzystamy .
Bo zawsze będzie lepiej i taniej
ja się ciesze z tego stanu rzeczy
Tak, tylko dlaczego zawsze musi być obawa, że to Olek będzie w tyle? Długo O wybijał się LV i odkurzaczem, ale za to kulał z szumami. Teraz poprawił szumy, to konkurencja ma już LV, odkurzacz (sprawny, czy nie, na klientów to działa) i też nowe matryce, co może wróżyć jeszcze mniejsze szumy :?
Pobożne życzenia :)Cytat:
Zamieszczone przez youlekart
Magus nie rozumiem? Pobożne zyczenie? Nie jest faktem ze kiedy konkurencja jest silna ceny spadają? Bez znaczenia w tym momencie kto jakie udziały procentowe ma na rynku :))Cytat:
Zamieszczone przez Magus
Święte słowa Wilow . Oni zawsze mają zapas cenowy oraz zapas możliwości technicznych ,które nam cyckają po troszeczku aby więcej zeszło co świetnie widać w środowisku komórek programów np Photoshop oraz aparatów cyfrowych .Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Ale jak konkurencja coś odsłania to natychmiast trzeba wyskoczyć c czymś równie szokującym .
Co oczywiście jest na plus dla nas klientów .
To chyba Nikon ma własną matrycę uniezależnił się od SONY.
wygląda na to, że tak. Jak podają http://www.optyczne.pl/641-nowość-Ni...ego_D200..html (w komentarzach) zostało to podkreślone konferencji Nikona.Cytat:
Zamieszczone przez opiotr
pzdr
Założę się, że nowy D300 będzie się gorzej sprzedawał niż D200. Mnóstwo bajerów=wysoko cena=mała sprzedaż. Jeśli coś utrzyma pozycję nikona na rynku to .. d30 ;-) Ale w tym sektorze jest olek e410, a nikon nigdy nie włoży stabilizacji do puszki.
Jedynym pozytywem jest nadzieja, że E-3 będzie tańszy ...
ale o cos konkretnego czy tylko tak sobie piszesz?Cytat:
Zamieszczone przez polek
i jakie bajery zaoferuje ten E-3, a szczególnie matrycę bo to moim zdaniem chyba najważniejsze. Ja bym był ostrożny w teoriach o sprzedaży, bo D300 może być bliżej C5d niż 40d, pomijając FF co dla niektorych może to być ciekawsza propozycja. Wszystko zależy jak będzie się spisywała ta nowa matryca m.in na wysokich czułosciach względem C5d.Cytat:
Zamieszczone przez polek
pzdr
Ja też myślę, że nie będzie się jakoś super sprzedawał - po długiej suszy po D100 rynek na tyle się nasycił D200, że teraz raczej nie będzie masowej migracji .... Z drugiej strony mogą się pojawić na aukcjach D200 w dobrej cenie (dla tych co nie zainwestowali trochę więcej w aktualny system :-) )Cytat:
Zamieszczone przez Dag
A ja myślę odwrotnie ostatnio jest coraz większa grupa ludzi, która kupuje dla tych różnych bajerów (bo D200 ich już pewnie 'ogranicza') tak samo jest na tym forum gdzie jak widać wszyscy czekają na E-next.Cytat:
Chyba raczej Magusowi Chodziło Stawianie Olka obok, C i N... bo fakt, faktem w udziale w rynku, to jest daaaaleko za nimi... (chyba jeszcze za sonym... nie wiem jak z pentaxem)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Tutaj ludzie czekają, bo aktualne korpusy ich nie zadowalają ze względów "profesjonalnych" i ja ich doskonale rozumiem. Zauważ ile osób pisało, ze chciałoby dziadka w tym samym body ale z lepszymi bebechami....Cytat:
Zamieszczone przez opiotr
Jeżeli dziadek nie starcza, to najczęściej dlatego, że:
- ma mała matrycę
- ma szumiącą matrycę
- zbyt wolny AF
- mało punktów AF
- mały bufor
- ew za mały wyświetlacz
...
I najczęściej jest tak dlatego, ze konkurencja po prostu podniosła poprzeczkę - to dalej jest super aparat! :-) Jak wsadzą E-510 do puszki od dziadka i dodadzą parę rzeczy (punkty AF, większa prędkość itp), to już będzie fajny sprzęt :-)
Stawianie Dziadka obok obecnych konstrukcji jest niesmaczne. E-1 broni się sam ale nie przesadzajcie...
Klient ma swoje wymagania jakościowe, świadomość jakie są możliwości itp. W 80% przypadków 5MPIX i ISO400 styka, ale co z tymi wyjątkowymi, kiedy nie styka? Ludzie uciekają z 4/3 bo system nie oferuje Im odpowiednich Narzędzi. Nie zabawek, tylko NARZĘDZI PRACY.
Bardzo wielu utalentowanych gości musiało przejść na C, ewentualnie N, ponieważ ostrożność OLKA za długo trwa. Obecne aparaty nie zachwycają ze względu na rozpiętość tonalną i plastikowość. Można takie coś kupić do pracy, ale na chwilę.
Sądzę jednak że deklaracje OLKA się sprawdzą i to już ostatni burzliwy zakręt, po którym korpusy będą się pojawiać cyklicznie, w sposób przewidywalny.
Robert:
widziałeś wyświetlacz E-1? tam nic nie widać, tylko rozmytą zajawkę fotki i histogram.
W pełni się z Tobą zgadzam i łączę w nadziei ... :-)Cytat:
Tak ... nawet miałem kiedyś podobny (o ile nie gorszy) w Dimage'u 5 i wiem jaki to jest ból ... w porównaniu z nim to co ma E-500 to wręcz plazma :-)Cytat:
I co z tego :cry: Olympus robi wszystko by nie zarobić :roll:Cytat:
To zaś pobożne życzenia. Obiektywy Olympusa poszły w górę. Akurat na 50-tkę i 50-200 stać ludzi, których możliwości finansowe kończą się na E-510. Po drugie tych obiektywów i tak jest jak na lekarstwo.Cytat:
Zamieszczone przez kowal73
Trzeba przyznać, że Nikon zmartwychwstał ;) Z tej całej masy ficzerów bardzo cieszą nowe matryce, wizjer w D300 z 100% krycia oraz wysokiej rozdzielczości LCD. O jakość obrazu jakoś się nie martwię.
Nam pozostaje... czekać co mnie w****** niezmiernie. Ileż można słuchać zadowolonych użytkowników E-1, że nim wciąż da się fotografować :?
a nie da?
Zarabiasz aparatem? Dorabiasz chociaż? Jak nie to e-1 naprawdę daje radę.
Jak mawiał mój kumpel: Ja nie wróżka, ale....Jak tak dalej pójdzie, po tym wysypie nowości, to nowego Olka zobaczymy za dwa, trzy dni :mrgreen:
Dla mnie E-1 daje rade w 80% procentach ,dla innych będzie dużo mniej ,wszystko zależy do czego jest używany ,i kto naciska na spust migawki ;)
Fiat 126p też nadal jest widywany na drogach i daje radę ;-) I nie muszę zarabiać aparatem... ważne, że mnie na niego stać ;-)Cytat:
Zamieszczone przez grizz