ja się tam nie znam, ale jak dla mnie to trochę blado twarz dziewczyny wyszła, próbowałeś coś korekcją kręcić?
Wersja do druku
ja się tam nie znam, ale jak dla mnie to trochę blado twarz dziewczyny wyszła, próbowałeś coś korekcją kręcić?
Bo taki miała makijaż i cerę :)
---------- Post dodany o 10:30 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------
Wiem, że mogę, ale nie chcę :) O ile pstryki testowe są nic nie warte, o tyle gdzie wchodzą prawa do zdjęć innych osób, wolę rawy zachwać dla siebie.
No jpgi są w pełnej rozdz i jakości na moim www pozostałe, zdjęcia tu opublikowane są pod adresem www.beluch.pl/sesja/obr ORFy mogę udostępnić z wcześniejszych zdjęć, ewentualnie na priva.
Dopowiem tylko, że testowany przeze mnie egzemplarz, to mZD75 w wersji 0.9 oprogramowania, więc jest to wersja przed sprzedażowa.
Może nie powinno się w wątku z testem, ale zapis w punkcie 5.1.b regulaminu mówi "pliki w formacie jpg, raw, mpeg, zip".
W tym momencie nie wiadomo do końca, czy należy udostępnić wszystkie możliwe do uzyskania, czy wybrane z powyższej listy. Jeśli wybrane to luc4s udostępnił jpg-i w pełnej rozdzielczości (szkoda, ze tylko na swoim serwerze, bo tam zawsze mogą "zniknąć" i nie zostanie dla potomnych). Jeśli mają być wszystkie uzyskane, to powinny być dostępne i raw-y. Może opiekun programu by się wypowiedział.
Tak się bezczelnie wtryniłem.
Dobrze, że się wtryniłeś, bo najlepiej dopracowuje się regulaminy ew życiu, na przykładach. Wiemy co i gdzie szukać , więc jest OK.
Ja znam to szkło i RAW-y z niego miałem jakieś dwa dni i mam na kompie parę RAW-ów od yoggie-go. Nie o mnie tu chodzi, ale o ogół użytkowników. A przy okazji o sposoby "rozliczenia sie" z wypożyczającym. O zasady ogólne, nie czepianie się tego czy tamtego usera.
Mamy parę fajnych testów, które znalazłem w spadku po Olypedii i zdjęcia z zewnętrznych magazynów plików po prostu zostały przez lata skasowane, zostały tylko opisy nieilustrowane z nieaktywnymi linkami i dlatego zwracam na takie rzeczy uwagę.
I jeszcze jedno Olytesty powinny być w dziale sprzętowym nie w HydeParku, ale to już zlecenie do moderatora.
A teraz oddajmy głos autorowi wątka
Jpgi są na prywatnym serwerze, gdyż tutaj skrypt jpgi zmniejsza. Jeżeli mi ktoś powie, jak zrobić, żeby załącznik jpg był w pełnym rozmiarze, proszę o taką informację, ew. może pobrać z mojego serwera i tu wrzucić. Co do ORFów, nie ma problemu, mogę udostępnić ORFy z tych wcześniejszych, ulicznych zdjęć. Do końca testu też jeszcze ponad tydzień i OFRów będzie trochę. Mam po prostu swoje prywatne zasady, które mówią, że nie udostępniam oryginalnych plików, jeżeli one mają dla mnie jakąś wartość, albo mają do nich też prawa osoby trzecie. Przeglądając testy innych, też nie we wszystkich wątkach znajdują się orfy. Np. w teście M. Dobasa ZD150 nie ma tam oryginalnych plików i dobrze rozumiem powody, dla których właśnie tak jest, a nie inaczej.
ORFy będą, ale nie z sesji z Sonią.
Luc4s ciekawy test, niepotrzebnie tutaj rozwija się dyskusja nt praw autorskich. czy takich rzeczy nie można załatwiać przez PW?
Czekam na cd testu. Pozdrawiam
Jeszcze trzy foty.
Załącznik 81447Załącznik 81448Załącznik 81449
Dzisiaj przetestowałem om-d z ZD14-54 v I. To mój obiektyw weteran, który naprawdę wiele przeżył, jest porysowany, pęknięty na skutek uderzenia w skały w Tatrach, guma na pierścieniu ostrości obłazi, jednak po raz kolejny postanowiłem się go nie pozbywać. Pewnie za obiektyw w takim stanie, mający już prawie 8 lat dostałbym z 500 zł, ma on jednak najważniejszą rzecz w pełni sprawną, w idealnym stanie optykę. AF jest wolny, ale precyzyjny. Niestety w ciemnych pomieszczeniach bez FL600 aparat ma problemy z ustawieniem ostrości, ponieważ obiektyw przesłania czerwoną lampkę AF. Po założeniu FL600 oświetla ona plan białym światłem i AF działa dobrze. Minusem tego rozwiązania jest oślepianie potencjalnych ludzi mocnym, białym światłem. Nie jest to dyskretne rozwiązanie.
Poniżej najlepsza twarz do testowania to własna twarz :D Siedzę sam w mieszkaniu i nie mam się nad kim "znęcać". JPG prosto z aparatu (jedynie skompresowany przez forum).
Załącznik 81515
[edit] Eh... i jak tu zamieszczać fotki w załącznikach, jak skrypt nie dość, że masakruje zdjęcia, to wynina EXIF. To powyżej ma parametry czas 1/60, ZD14-54, F3.10, ISO 320, ogniskowa 25 mm, om-d
Fajny test, ciekawie się go czyta :)
Zdjęcie w pełnej rozdzielczości robi wrażenie detalami.
Fajny autoportret. Lubię te duże szkła, głównie z nich do korzystam. A załączniki wstawiam po zmniejszeniu poniżej 1000Kb poniżej tej granicy skrypt już nie zmniejsza i podaję obok RAWA dla tych którzy chcą zobaczyć wszystkie szczegóły. inaczej siepo prostu nie da, lepiej zmniejszyć samemu jak zdawać się na jakieś skrypty , nie wiedzieć jak poustawiane, bez żadnej nad nimi kontroli. Ale Exifów nigdy mi nie wycinało , może po ostatniej aktualizacji coś jest do poustawiania od nowa. Trzeba by zaraportować do administratorów. Ciekawie się ten test rozwija...
Dzis wyskoczyliśmy na godzinkę z Johny_85 na małe testy. Jemu zależało na przetestowaniu 75 i 17, a ja popstrykałem parą 14-54 + om-d. Wrzucam poniżej kilka RAWów, nie ma tam kto wie jakich ujęć, jednak jest dużo kontarastów, dzięki czemu można ocenić, jak radzi sobie ten już prawie 8 letni obiektyw.
Zrobiliśmy także porównanie bokeh pomiędzy 75 a 45, jak dostanę fotki od Johny_85 to wrzucę.
Przy okazji testów, ujawniły się nam problemy z AF na małe, małokontrastowe obiekty. Również występuje ten problem z ostrzeniem mZD45 na całą postać oddaloną od fotografującego o 10-15 m. Aparat lubi nie do końca precyzyjnie ustawić ostrość, albo złapać tło. Po prostu pole AF jest zbyt duże, nawet w najbardziej pomniejszonej wersji. Inna rzecz, która mnie denerwuje, to brak możliwości oglądania zrobionych zdjęć w wizjerze. Mamy słoneczny dzień, chcę zobaczyć zdjęcie na ekranie, więc przysłaniam sobie go dłonią, żeby coś zobaczyć i wtedy co, wyłącza mi się ekran, ponieważ za bardzo zbliżyłem dłoń do czujnika w wizjerze. Powinno być tak, że czujnik nie działa w trybie wyświetlania zdjęć, a jedynie w trybie fotografowania.
Przykład poniżej, ostrość łapana na starszą panią, a niekoniecznie pani wyszła ostro. Ujawniły się też spore aberacje.
Załącznik 81541
Załącznik 81551
Załącznik 81550
Załącznik 81549
Załącznik 81548
Załącznik 81547
Załącznik 81546
Załącznik 81545
Załącznik 81544
Załącznik 81543
Załącznik 81542
Załącznik 81552
Witam !
Mnie najbardziej interesuje m.Zd 75mm/1.8 i m.ZD 45mm/1.8
Pozdrawiam
Dzięki za możliwość wzięcia do ręki szkiełek.
Niestety rozsądek mówi by brać 17 ale serce jest przy 75....co za szkło tj. metal i szkło :)
jeszcze raz dzięki za zdjecia omd z lampą e-systemu : ) uważam że clue testów są foty w pełnej rozdzielczości : )
przejrzałem dość dokładnie jpg z sesji z Sonią i nasuwa mi się pytane o celność AF mz75 - jak ją oceniasz %'owo?
Pozdrawiam i będę czytał dalej
Jak robiłem drugie zdjęcia porównawcze 45-tką to nie miało znaczenia czy Punkt otrości był normalny czy ten zoomowany. Zawsze zdjęcie było przestrzelone. Jedynie zmiana pola na korpus modela dała oczekiwane rezultaty.
Jeszcze co do moich obaw i spostrzeżeń o ostrzenie. Na 45 był założony filtr, natomiast 75 była goła
Co do 45 jeszcze. Prz ostrzeniu na obiekt blisko, do 5 m, wszystko jest ok. Zrobiłem portret Johny_85 i jes ostry jak brzytwa. Natomiast gdy ostrość jest łapana na obiekt od 10 m wzwyż, jest ona taka jakaś nijaka, wychodzą aberacje i bokeh jest taki niespokojny. Mam założony filtr Marumi V-37 MC-UV, może to jego wina. Postaram się sprawdzić w najbliższych dniach bez filtra. Gdyby ktoś miał możliwość przetestować też swój egzemplarz (ostrość na osobę tak w odległości <15 m) to może tu coś wrzucić.
Starasza pani jest trafiona, tylko całe zdjęcie jest poruszone. Tak to u mnie wygląda.
No boheh ma paskudny. Wychodzi na to, że to szkiełko jest dobre do portretów, gdzie obiekt, na który ostrzymy jest tak do 5 m od nas. Potem moim zdaniem wychodzi "plastikowość" tego szkła i do ujęć całej sylwetki idealnie nadaje się 75.
Poniżej obiecany ORF z mZD75. Jako, że morda moja, to mogę wrzucić :D (zdj. Johny_85).
Załącznik 81579
I małe sprostowanie, żeby całkiem nie wieszać psów na tym obiektywie. Zdjęcie wrzucone jako ostatnie na poprzedniej stronie z sesji z Sonią pochodzi z mZD45 + e-pl3. Pomyliłem się dodając. Poniżej to właśnie zdjęcie.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1360969182
45 1.8 jest w miarę tanią jasną stałką. W porównaniu do konkurencyjnych cenowo obiektywów w innych systemach jest bardzo dobrym szkiełkiem. Ostra od pełnej dziury, szybki AF a przy tym bardzo leciutki. Ale gdzieś musi mieć swoje wady. W końcu to budżetówka.
75 to zupełnie inna bajka. 3x droższy, ale obrazek rewelacyjny. Mam wrażenie, że to taka pokazówka olka. Coś jak zoomy 14-35 i 35-100 w dużym 4/3. Popatrzcie co możemy wyciągnąć. Ech. Tylko tych pieniędzy ciągle za mało, żeby wszystko kupić.
Spełniając prośbę glee coś na dużych ISO. JPGi podglądowo, zapraszam do pobrania ORFów.
Załącznik 81717Załącznik 81715Załącznik 81714Załącznik 81713Załącznik 81712Załącznik 81711Załącznik 81710Załącznik 81709Załącznik 81708Załącznik 81707Załącznik 81706Załącznik 81705Załącznik 81704Załącznik 81716
to jakas masakra???
Jakby ktoś nie zauważył, to zdjęcia były robione w śnieżycę :D
Skoro zdjęcia w śniegu Wam nie przypadły, coś w kjapowych klimatach. Ja jestem zachwycony stabilizacją, ISO też mnie zadowala. Wszystko z ręki. Zachęcam do pobierania ORFów, bo forum masakruje jpgi i nie ma exifa.
Załącznik 81820
Załącznik 81834
Załącznik 81821
Załącznik 81833
Załącznik 81823
Załącznik 81829
Załącznik 81824
Załącznik 81830 1:1,6 z ręki
Załącznik 81825
Załącznik 81831
Załącznik 81826
Załącznik 81822