Pewnie Kwaśniewskim ;)
Wersja do druku
Pewnie Kwaśniewskim ;)
E-510 ;) Bo wydaje mi się, że to raczej ta półka, a nie E-next?
EDIT: Kwaśniewski nie ma IS ;)
E-510 to chyba niższa połka, chociażby patrząc na cene.
Exxx dopiero zobaczymy...
Nie wiem jak z tymi półkami. Wydaje mi się, że 30D to ta półka gdzie i 510 leży (i nie chodzi mi o półkę sklepową). 40D to niby następca, więc ciągle ta półka. Tak mi się zdaje. Z kolei jak to półka wyższa, to cena już nie wydaje się wysoka. Magnezowy i uszczelniony jest, ale to jeszcze chyba nie świadczy o wyższej półce? Może Canon wyznacza nowe kanony dla tej półki?
Źle Ci się wydaje... 510 to półka 400d/d80 a nie 40d/ d200
Fakt. Przyjrzałem się i już mi się nie wydaje ;)
"półka" wg firmy CANON wygląda tak:link
Hmmm... ja bym się spodziewał, że będzie działał jak ten w 1D MkIII. Czyli będzie to namiastka LV znanego z kompaktów. Nie studiowałem podanej części specyfikacji Canona 40D, ale jakoś ciężko mi uwierzyć, że puszka leżąca dwie półki niżej będzie miała bardziej funkcjonalny LV niż flagowy model Canona.Cytat:
Zamieszczone przez Dar-i-jush
W E-3 spodziewam się hardwerowo podobnego rozwiązania LV niczym ten z E-330. Prawdopodobnie będą jakieś nowe funkcje. Jeśli tak to Olympus nadal będzie krok do przodu... tylko to nadal ble, ble o niczym. Październik będzie, albo radosnymi narodzinami, albo smutnym pogrzebem :roll:
Nie wiem co tam życie przyniesie, ale jak czytam artykuł na fotopolis.pl o nowym 40D to jakoś tak :? Poprawione szumy, zwiększona dynamika, szybszy i bardziej pewny AF :roll: JEDNAK LEPSZY LV OD TEGO W 1D MkIII. Ciężko będzie miał E-next, oj ciężko... I USZCZELNIONO KORPUS 40D !!!.
Wychodzi, że Canon zaskoczył i odskoczył. Tak to jest jak się przesadnie zwleka. 40D zapowiada się na hicior i to dostępny od września. Kurtka może skończyć czas oczekiwania i jednak złapać zajączka ;) Nasz Olek chodzi w ciąży z E-next niczym słonica. Bosze... może człowieka trafić. W takich momentach widać, gdzie miejsce malućkich.
Ciekawe co na to Nikon. Też mają chłopaki ciepło :razz:
pewnie już zakładają pampersy :twisted:
ach ten onanizm sprzetowy ;)
hmm z drugiej strony zarówno e510 jak i 70-300 pojawiły się przed ogłaszaną datą... może e-next też nas zaskoczy?
a niech sobie ma co tylko chce... ja itak za diengi kupie szklarnie i e-1
40d wpłynie na cenę następcy E-1. Dobrze się dzieje :D
Serio? Bo za bardzo nie wiem czy warto było. LiveView miało szansę stać się znakiem rozpoznawczym Olka, a teraz jest i w Canonie. Jak dotąd każda firma (Minolta/Sony, Pentax) potrafiła nazwać stabilizację swoim imieniem, a Olympus poszedł na łatwiznę...Cytat:
Zamieszczone przez andytown
A jeśli chodzi o narzekania, to nikt nie marudzi bardziej niż fani firmy wypuszczającej nowy model aparatu. Konkurencja wychwytuje najpierw cechy pozytywne (szukają zagrożenia) a dopiero później negatywne (szukają pokrzepienia).
Chłopaki z Canona dają już stabilizację do najtańszych szkieł kitowych.
LINK
Przewaga Olka topnieje w zastraszającym tempie. LV, odkurzacz, uszczelnienia i stabilizacja (w szkłach) jest w 40D. Dla nas klientów to dobre wieści, bo nowy Olek będzie musiał cenę dostosować do realiów rynkowych.
Motoko - ale olek według mnie myślał bardzo logicznie - teraz można mówić ze prawdziwe Live view ma tylko olek i canon tak samo jak prawdziwego IS
IS to znak rozpoznawalny marketingowo, siła marketingu Canona sprawi ze LV też będzie miał dużą rozpoznawalność...
I za rok - półtora przeciętny pstrykacz będzie przekonany, że LV w lustrzance wymyślił Canon.Cytat:
Zamieszczone przez andytown
Mam dziwne złe przeczucie, że to będzie ostatni semi-profi korpus Olka ... pocieszyć się możemy tylko tym, ze inne firmy mają taki sam problem z Canonem jak my :-)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Nic, trzeba będzie kupić za 2 lata jak będą wyprzedawać z magazynów i trzymać z całą szklarnią dopóki nie padnie ;-)
E-Next ma miec najszybszy AF na swiecie, wiec moze sie dorownac do 40D w tej kwestii, tylko ta cena... Jakos nie wierze, co by Olek puscil body w cenie porownywalnej do Kanonka [juz o nizszej nie mowie...;]]
Wcale bym się nie zdziwił - E-330 był reklamowany jako ciekawostka ... również cenowo :/Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Dopiero E-410/510 trochę się zaczęły rzucać w oczy ... ale wystarczy jedna TAKA premiera Canona i wszyscy zapominają o Olku. Teraz wystarczy, że wsadzą LV do 500D, a słuch o Olku zaginie ... pozostaną tylko legendy o jakości ZD :-) ... a sztukmistrz z Lublina będzie produkował konwertery z Canona do 4/3 ... :-)
Cała nadzieja w tym, że tak traktowani klienci odwrócą się od "przodującej firmy" i poszukają alternatyw...Cytat:
Zamieszczone przez Fotopolis
A na Canon Forum piszą, jak dodanie stabilizacji NIE zmieni szajsowatego kit-a w super sprzęt. Ale to piszą ci, którzy mają pojęcie o fotografii, czyli mniejszość.
Już tak jest - pogadywałem sobie z kuplami o nowościach - m.in. o LiveView - oni już uważają, że to produkt stajni Canona a nie Olympusa...Cytat:
Zamieszczone przez RobertW3D
Patrzcie na rynek Panowie - ten rynek rośnie 76% rocznie
i o ile olek wyżył sprzedając w 2006 r. 220-230 k lustrzanek, to w tym roku w pierwszym półroczu miał 8,6% - co dawało mu ok 300 k lustrzanek w I półroczu.. a w całym roku zrobi z 500-600 k - więc mówię wam - rynek rośnie tak szybko ze znajdzie się miejsce dla wszystkich
tak dotychczas nikon z canonem mieli 90-95% rynku,,, z tych 5-10% da się naprawdę dobrze
żyć:)
Gdyby olek nie podzielił się nazwą - to wszyscy by Pamiętali nazwę Canona - i nie wiedzieli nawet ze wcześniej można było to nazywać live view.. a nie lCD shoot:D
Wogóle nie wiem czym się przejmujecie koledzy i koleżanki. Ja kupiłem Olka z myślą że popstrykam nim fotki do czasu aż sprzęt się rozwali. Co mi da że zmienię mojego e300 na np. d40 ? Nic mi nie da. Lepszych fotek nie zrobie bo to kwestia oka fotografa a nie aparatu. Zresztą czy to wyścig kto ma nowszy ten fajniejszy?
Ja też kupiłem z taką myślą mojego E-500, a potem jeszcze 2 torby, które zapełniłem różnymi gratami ;-) Ale patrząc na to jako na system, to szkoda by mi było gdybym to musiał wszystko sprzedać, bo Olek się wycofał albo upadł. Sytuacja jest o tyle pocieszająca, że są firmy, które mając wypracowany standard mogłyby to pociągnąć (Panasonic, może Fuji?)Cytat:
Zamieszczone przez marecki
System nie upadnie napewno. Wyszło przecież ostatnio sporo nowego. Jakbym miał na tym zarabiać pewnie poszedłbym w Canona albo Nikona ale nie mam na tyle talentu żeby iść w tym kierunku. Olympus ma świetny sprzęt i nie ma co do tego wątpliwości. To że konkurencja czuwa i ładuje w marketing ile może to już ich sprawa. Olek od dawna jest na rynku i z pewnością nie zniknie.
Nie wiem czy to dobre wieści. Kto kupi E-3 jeśli będzie kosztował około 7k (mniej się nie spodziewam, a po delikatnych sugestiach Radka będę się cieszył jeśli będzie to poniżej 7k) skoro 40D już w przedsprzedaży oferowany jest za 4399,00 PLN? Nie spodziewam się by na cenę E-3 miała wpływ cena 40D. Olympus tak nie robi. Wycenią i kogo to będzie obchodzić, że kupi go kilka osób... po dwóch latach przecena i tak do końca... końca e-systemu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Canon dopierniczył Olkowi. Na tym forum Radek wiele razy podkreślał to, na co Olympus stawia w poszczególnych modelach. Odkurzacz, LV, stabilizację, uszczelnienia... wszystko Canon połknął niczym wieloryb i to jednym modelem. Stabilizację matrycy również pięknie zneutralizowali. Jeszcze mu ceną dowalili. Masakra...
Tjaaaa... już to widzę. Szczególnie ze względu na to, że Canon nie dał Panom z fotopolis materiałów dotyczących nowego produktu. Proszę Cię...Cytat:
Od kiedy stabilizacja ma poprawić właściwości optyczne obiektywu :roll: Kretynizm. Canon dodając do najtańszych obiektywów IS zniwelował kolejny argument dla którego ludzie sięgali po produkty konkurencji... STABILIZACJĘ MATRYCY. Canon wie co robi i szczerze... za kilka lat może się okazać, że za wyjątkiem SONY i Canona będzie pustynia. Warto przemyśleć czy e-system jest na tyle rozwojowy, że można w niego zainwestować większe pieniądze? E-systemowi nic nie zostało co go czyniło wyjątkowym. To zaś nie pomaga w zdobywaniu nowych klientów. Szkoda...Cytat:
No i mamy problem..., przynajmniej ci, którzy chcą w najbliższym czasie kupć nowe szkiełko. Słowem jesień będzie gorąca, a ruch należy teraz do Olka :D
Eeee tam problem. Mi do wieczora przejdzie i spokojnie zaplanuję to i tamto ;) Luz. Canon dał do myślenia, chociaż po Olympusie nie spodziewam się zmiany polityki. Z dygiej strony lepiej, że zaczęli od amatorskich E-410/E-510. Na nich się zarabia. Teraz mogą dołożyć do E-3 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez elfior
Znając firmę C to conajmniej przez najbliższe pół roku będą usuwać wszystkie babole które wyjdą w użytkowaniu :) nowości? skoro wyskoczyli ni z gruchy ni z pietruchy będa niewypałem, w myśl zasady co nagle to po diable :) Ja tam wróżką nie jestem ale tak będzie :) A na koniec powiem tyle: ja na C przesiąde się wtedy jak przyjedzie do mnie delegacja z tej firmy i ładnie poprosi żeby zaczął fotografować sprzętem ich firmy który oczywiście mi podarują za free na wieczne użytkowanie, a to będzie gdzieś za....nigdy :D
pozdrówki
PS Oly rulezzz !!! a ja wcale nie jestem Olytalibianem :) ale czym więcej się mówi że Olympus się kończy tym ja bardziej się ciesze że właśnie tą firmę wybrałem, zawsze byłem przekora ;P :D
Tjaaaa... nie jesteś :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Sorry, The Zoom ale głupoty wypisujesz :mrgreen:
Po pierwsze w 40D jest pseudo uszczelnienie: albo czytać po angielsku nie potrafisz, albo jesteś żle przygotowany do tematu: Uszczelniona jest tylko klapka karty CF i baterii - jak się to ma do uszczelnień całego korpusu w E-1/E-3 to ja nie wiem
po drugie: jeśli w 40D będzie ten sam odkurzacz co w 400D, to jego skuteczność jest na poziomie gruszki ... Znów za wysokie progi do tego, który jest w E-1
po trzecie: IS wsadzili do obiektywów, który żaden rozsądny człowiek nie kupi z 40D. Co więcej szybko oszacowano jego skuteczność na poziomie 2-2,5 EV - jak się to ma do stabilizacji matrycy na poziomie 4-5 EV i to z każdym założonym obiektywem a nie jakimś plastikowym, ciemnym gównem ...
Podsumowując, głupstwa pleciesz :|
P.S. Jak do tego jeszcze poprawiony AF jest rodem z 1D Mark III to będzie całkowicie git
A ja sobie tak siedzę i kombinuję...
System 4/3 posiada w tej chwili dwa systemy stabilizacji OIS i IS. Prawdopodobnie jest tylko kwestią opracowania odpowiednich algorytmów by połączyć oba te systemy - czyli kiedy OIS przestaje się wyrabiać to wtedy "odpala" się matryca i tym sposobem z każdego systemu zyskujemy 2-3 działki co w sumie może dać 4-6EV stabilizowanych (dodając do tego jeszcze na przykład zapis ruchu z czujników po tym jak OIS i IS się nie wyrobią to można zastosować jeszcze algorytm rozplotu dla sensownego dodatkowego 1EV stabilizacji programowej - chyba olek stosował już taki patent w jakimś swoim kompakcie :?: ). Dodajmy do tego jasne zoomy Zuiko, przyzwoite szumy na wysokim ISO i nagle system 4/3 może się okazać najlepiej przystosowanym do fotografii w słabym świetle. W zasadzie w systemie istnieją już wszystkie potrzebne rozwiązania - trzeba je tylko zawrzeć w jednym body.
Póki co IS i O.I.S, uruchomione razem, tylko nawzajem sobie przeszkadzają.
Gdzieś był taki test Leiki 14-50...
Dempsey, to by bylo faktycznie cos + crop x2 = super system do przyrody... Moze cos wymysla ;)
IMHO 40D zdobedzie wieksze uznanie niz E-Next... Bo to Canon, bo ma LV i a'la SSWF, bo IS tez sobie wypisze... No i cena.
Ale, pozyjemy, zobaczymy.
napewno będzie się lepiej sprzedawał tylko ze to nie ten sam target, 40D przy E-next to nadal będzie zabawka, co by na ten temat nie mówić...Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
4/3 ma niewątpliwe zalety ale twierdzenie, że może być najlepszym systemem do fotografii w słabym świetle - hmm- raczej byłbym sceptyczny. Nawet jakby się udało "ożenić" oba systemy stabilizacji obrazu i by to dało faktycznie + 6EV to w dalszym ciągu jest to stabilizacja przydatna do statycznych motywów. Jak coś się rusza i chcesz to zamrozić musisz mieć krótki czas a więc wysokie ISO+jasne szkiełko - innej drogi nie ma...Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
Poza tym realizacja Twojej wizji pociągnęła by za sobą montowanie stabilizacji w optyce ZUIKO co po pierwsze znacznie by ja podrożyło a po drugie w znacznym stopniu odebrało walor (przynajmniej teoretyczny) małych gabarytów i wagi...
Hm, nie powiedzialabym ;) Specyfikacje bardzo podobne, Olek tez sam [zakladajac, ze przeciek byl oficjalny] porownywal sie do 40D. Moze faktycznie, z Olka kupia go profi, Canoniarze niekoniecznie profi. Ale puszki imho zblizone.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
tu (link ponizej) macie demo LV i AF video test dla Canona 40D
http://www.capacamera.net/streaming/...php?page=&id=2
Nie zapominaj, jak duża jest siła marketingu - na forach internetowych nie wiele osób ma odwagę napisać, że coś jest ble, w sklepie sprzedawca nie powie, że Canon jest ble, więc jak się ma potencjalny nabywca o tym dowiedzieć? No bo przecież nie ze specyfikacji ....Cytat:
Zamieszczone przez polek
Poza tym nie zapominajmy, że poza O i C są jeszcze na rynku N, P/S, S i na dobrą sprawę sprzęt Olkowy będzie tylko z nimi konkurował - prawda jest taka, że jeżeli ktoś wybitnie nie chce Canona, to dopiero później zaczyna patrzeć na inne systemy. I tutaj największą konkurencją jest Nikoś - za nim teraz już tylko przemawia historia i magia nazwy, Sony? Hmmm .... dla wielu to ciągle firma produkująca zabawki ala PlayStation, Pentax/Samsung - mocno podupadł ... Mimo wszystko tłok do tortu jest spory a dla Olka nie widzę dużego kawałka :(