Nie dramatyzuję, nie lubię jak ktoś nie uzasadnia negatywnej opinii.
:P
Szum? Nie widzę szumu - może efekt kompresji pod WWW???
Wersja do druku
Nie dramatyzuję, nie lubię jak ktoś nie uzasadnia negatywnej opinii.
:P
Szum? Nie widzę szumu - może efekt kompresji pod WWW???
Może kadrem i otoczką zdjęcia nie porywają ale podobają mi się bo są zdjęciami akcji a poza tym lubię zdjęcia balkonowe gdzie pomimo niby panującej balkonowej nudy da się z balkonu wyciągnąć coś innego i coś na nowo :). Zdjęcia są pomysłowe a to lubię :)
A gdzie to napisane, iz do wszystkiego trza uzasadnienia w formie elaboratow pisanych?
Raz sie napisze, raz nie i nie ma co deliberowac :)
Uuuu, odsun na chwile wzrok od siokor i popatrz na te ciapy w tle (i nie pisze tutaj o blikach), nadal tam nic nie widzisz?
pozdro
---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post był o 20:44 ----------
Jest takie stare powiedzenie: Kazda potwora znajdze swego amatora :p
pozdro
No popatrz - ja się naiwny chciałem czegoś nauczyć...
:)
Poważnie, nie widzę masakry (tzn. coś tam jest ale bez przesady) - może do Nikona się przyzwyczaiłeś???
---------- Post dodany o 20:48 ---------- Poprzedni post był o 20:48 ----------
Dzięki. Czasem jak trzeba w domu posiedzieć to i się balkon porobi :)
To jak jedziem z przyslowiami to odpowiem, madrej glowie dosc po slowie itd ;)
Ja jak najbardziej powaznie pisze, na tyle swiatla, taki czas naswietlania i przy iso100, ktorego uzyles to naprawde nie trzeba tu nikona by bylo czysto w calym kadrze :)
pozdro
Nyny- czyżby korpus? Fajnie by bylo gdyby się inni użytkownicy E-5 wypowiedzieli.
Zaczynam się obawiać... Teraz już piszę poważnie.
Nie wołałem, robiłem do JPGa.
W Irfanie podciągnąłem lekko kolory i zmniejszyłem z wyostrzaniem.
Szczerze pisząc - taki lekki szumek to standard na fotach z mojej puchy.
Moze w puszce masz cos ustawione nie tegens, siakies wyostrzanie niepotrzebnie, czy inne "poprawiacze".
Jesli masz czas to zobacz do watku, ktory popelnilem w temacie testu e5, troche tam opisalem co i jak.
pozdro
na puszce mam ostrosc i kontrast na +1.
Dzieki, zerkne.
Raczej Twoich parametrow i pozniejszej obrobki.
Popatrz na fotke,na warunki a pozniej na parametry jakie ustawiles.Czas,Przyslona,Odleglosc, EV ......Czemu EV takie a nie inne????Czemu pozostale parametry takie a nie inne??
PS.Twoja pucha nawet nie wie ze mozna nia fotki robic.
Szkoda tylko, ze kompletnie nie w temacie to przyslowie...
Utrzymujac konwencje zripostuje:
Słońce jednych ogrzewa, drugich oślepia.
I prosze nie OT w watku kolegi :)
pozdro
---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post był o 21:15 ----------
A jakies gradacje, czy inne dlightingi?
EDIT: opanuj to przed sezonem, bo jak bedziesz chcial robale w zastanym robic, gdzie warunki nie rozpieszczaja moze byc jeszcze wiekszy dramat, i bedziesz sie niepotrzebnie denerwowal zamiast myslec o reszcie.
pzodro
W temacie w temacie. Bo nie musi coś być wychuchane i wydmuchane aby wyszło pomysłowo i się podobało a z kolei rzeczy wychuchane i wypicowane wcale nie muszą być fajne :)
Co do powiedzenia o Słońcu to nikomu w obecnej chwili nie grozi ani jedno ani drugie, chociaż mogłoby by być na raz jedno z drugim gdyż każdy już chyba cierpi na brak Słońca ;)
Pozdrawiam,
:)
Nic dodatkowego nie ma, gradacja standard, EV na -0.3. Filtr szumu na słabo (?).
Chyba będę musiał się blizej poprzyglądać parametrom. Tzn. reset do fabrycznych + testowa fota. Potem zmiany w opcjach i testy. Zobaczę co wyjdzie.
Mirek54 - zwracam na to wszystko uwagę :)
Jak pisałem, odszumanie na "słabo". Gradacja na "Auto". Z gradacją się pobawię jeszcze - dobry pomysł.
Ojej no to mamy winowajce.
Oszumianie - Off
Gradacja - normal albo standard (bo nie pamietam nazwy)
I powinno juz byc ok, ostrosc i kontrast mozesz zostawic bo one nie powinny w tych ustawieniach nic namieszac.
Unikaj mocnych kontrastowych scen by DR wyrobil i trenuj :)
pozdro
Ustaw wszystko na "zero" Nawet w najgorszym kompie procesor zrobi te operacje co sa w aparacie duzo lepiej niz ten procesorek co mamy w puszce.Jak wrocisz do fabrycznych i zmieniajac bedziesz wiedziec w ktorym kadrze co zmieniles to dojdziesz do tego co napisalem w pierwszym zdaniu.
Wyjaśniło się przy opcji GRADACJA. Ustawione miałem "AUTO". Zmieniłem na inne i jest cacy. Zostałem przy "LOW" bo daje najładniejszy efekt (ale i tak to posprawdzam przy innych scenach). Nyny - jesteś genialny. Vielen Dank, jak mawiają za rzeką.
Odszumianie nie ma takiego wpływu.
Mirek54 - no trzeba się bawić, niestety mój leń czasami wygrywa. Robiąc zdjęcie ograniczam się do podstawowych ustawień (czas, czułość, pomiar światła, przesłona) i nie bawię się w takie rzeczy jak gradacja. Ale jak widać, trzeba. To jest bardzo dobra lekcja. :)
EDIT: Fragment instrukcji opisujący opcję AUTO dla gradacji:
"Podział obrazu na niewielkie obszary i niezależna regulacja jasności w każdym obszarze.
Ta opcja jest skuteczna w przypadku obrazów z obszarami o dużym kontraście, w których biel jest zbyt jasna,a czerń zbyt ciemna."
jakby ktoś napisał, że może powodować szum w cieniach... :) :)
Nie ma za co, jak juz tak z obcego to: Any time...
Pobaw sie jeszcze tym odszumianiem, bo w sumie ono srednio dziala i potrafi niezle przy tym ciapy porobic.
pozdro
MartinK - mam nadzieję, że się wreszcie na te robaki poranne wybierzemy...
Kolejne fotki, z dzisiejszego spaceru. Kot pilnujący mojego auta.
31.
32.
33.
ISO 400, szumów w cieniach brak :)
31 i 32 bardzo fajne:grin:
Dzieki Janusz. Co tam slychac? Tez sie wsciekasz na pogode?
tylko 32 :) nie wiem o co kaman na 31 :) moment moze i OK ale widac kawalek zderzaka, kot (gdyby nie opis) niewiadomo co robi, pies nie jest ostry, wyjarane na dole :) moze na czepialstwo ma wplwy ilosc wypitej metaxy i gorzkiej zoladkowiej ale 31 bym wywalil :)
Za to 32 bardzo OK :) (ale auto masz do umycia :))
Kolorowych swiat :)
PS. co z 50tka ?
Gryphoon sprawdzał dzisiaj stan zawieszeń :) a pies z kotem przy przeglądzie fotki dostali gratis ;)
MartinK - nie pij wiecej :)
CzaRmaX - kot nic nie dostał, pies i owszem :)
Ciepłego dnia życzę!
Cześć Waldku.
Wściekam się na pogodę- fakt. Z balkonu mam widoki jak z Alaski, ale mam dość białego widoku. A tu...............ciągle pada.:grin:
Spoko u mnie jak kamień w studni :)
Rozmawiałem z MartinemK o astro. Stare foty (jeszcze C-740) Oriona i Kasjopei.
34.
35.
Czekam na lato aby kontynuowac focenie nieba.
Przelot łabędzi (z dzisiejszego spaceru). Wiosna idzie!!!
36.
37.
38.
39.
Aleś Waldku upolował:grin:
Piękny to widok. Dzisiejsze słońce też szybko śnieg w wodę zamienia.
Na 39 wyglądają jak jakieś drony lecące na zwiad :)
Fajny moment zlapales.
Dla mnie najlepsza 36 - pokombinowal bym z wyciagnieciem ptakow z cieni + troche kontrastu.
37 - kombinowales cos ?
38 - jak 36
Dasz rade z tej czerni na dole 39 cos wyciagnac ?
wiem, czepiam sie
Pozdro,
Kombinowałem z jasnoscia i kontrastem, ale bez szału.
Nie wiem czy cos sie z dołu 39 da wyjąć - chcesz oryginały?
Czepiaj się Martin, czepiaj...