43, 44 fajnie uchwycone, podobają się :grin:
Wersja do druku
43, 44 fajnie uchwycone, podobają się :grin:
Udało mi się upolować piękny i niebezpieczny okaz
45. Bestia.
Załącznik 95892
Robi wrażenie z bliska - fajnie byłoby zobaczyć coś takiego w akcji. Byłem kiedyś na kopalnianej zwałowarce na hałdach, na których zakopywano popiół z elektrowni. Klimat jak z filmu SF, wielkie ciężkie maszyny sunące mozolnie metr po metrze, taśmociągi, wszędzie pył i kurz. Żałuję, że nie miałem wtedy ze sobą aparatu :(
Witam krajana. :)
Muszę przyznać, że podobają mi się niektóre zdjęcia, zwłaszcza 43 i Pawilon Czterech Kopuł. Teraz go wyremontują, odpicują i taki egzotyczny już nie będzie.
szczerze - to patrząc na fotę nie zwróciłem uwagi na maszynerie a na proporcję i porządek kadru - wszystko jest idealnie na swoim miejscu - obróbka mało wyszukana ale pasuje. Nie osiągnąłeś efektu czyli nie wiedzieć czemu clue zdjęcia nie przyciąga uwagi - być może przez to że zbudowane jest z mało kontrastowych elementów ; )
Plus za całokształt. ; )
glee - masz 100% racji. Czegoś mi brakuje na tym zdjęciu i sam nie potrafiłem tego zdefiniować. Doskonale opisałeś czego brakuje i mam nadzieję, że następnym razem będąc w pobliżu Maszyny uda mi się zrobić jakieś lepsze ujęcia :)
Ten indianiec jak z komiksu przerysowana karykatura - śmieszny :). Bestia całkiem, całkiem :)
46. Panorama z już chyba ostatnich słonecznych dni tego lata - miło będzie spojrzeć na nią w zimie
Załącznik 96644
47. Banalny widoczek
Załącznik 96645
48. Quo vadis?
Załącznik 96646
za dużo nieba :mrgreen: ale może niedziela (kościelny dzień) usprawiedliwia wszystko ; )
ale na którymś konkretnie czy na wszystkich?
Pudło! To były zdjęcia z soboty :)
kolejna porcja, tym razem okazją do zdjęć był 8 dzień wyścigowy na wrocławskich Partynicach:
49. Kłusaki francuskie (na zdjęciu Siblis d'Alci)
Załącznik 97454
50. i Araby: Eberiusz (4) i Ejragola (7)
Załącznik 97456
51. I bonus
Załącznik 97455
Trochę zaniedbałem wuntek, co postanawiam naprawić - na początek 3 strzały do tańczących dziewcząt:
52.A - wersja "z twarzami"
Załącznik 100279
52.B - wersja "bez twarzy"
Załącznik 100280
52.C - wersja rozszerzona :)
Załącznik 100281
53. - młoda para korzystająca z chwili nieuwagi fotografa
Załącznik 100282
Wyjątkowo wybrałbym bez twarzy :)
52B - najlepiej uchwycone
Pozdr
Mimy (mimowie?) atakują:
54. Z kulką
Załącznik 100660
55. Miagi
Załącznik 100661
Wybieram 52C jeśli już. Fajnie wzrok panie prowadzą :wink:
Trochę zaniedbałem wątek, ale na szczęście nie zaniedbałem robienia zdjęć. Garść zdjęć z aparatu Panasonic GF1, którym miałem przeogromną frajdę się pobawić przez jakiś czas:
Coś z architektury:
56.
Załącznik 104099
57.
Załącznik 104100
i coś z ulicy:
58.
Załącznik 104101
Trochę z Wrocławia
59.
Załącznik 110254
60.
Załącznik 110256
61. Mkną po szynach niebieskie tramwaje :)
Załącznik 110255
Ooo, tramwaj mi się wyjątkowo podoba. Bardzo fajne :D
Btw. choinka jeszcze stoi?
jak robiłem te zdjęcia to choinka jeszcze stała, na szczęście już jej nie ma. Nie podoba mi się wrocławska choinka, tak samo nie podobają mi się jarmarczne budy szpecące do roku rynek pod dumnym hasłem bożonarodzeniowego jarmarku.
62.
Załącznik 110480
63.
Załącznik 110478
64.
Załącznik 110479
Baty Ci się należą za druta na 60 i słupa na 64. Za duży jesteś na takie paskudy.:-P
jak ja mogłem nie zauważyć tego druta na 60? skupiłem się na łączeniu 3 zdjęć i prostowaniu perspektywy, a pominąłem to co w kadrze. Tak to jest jak człowiek za bardzo skupia się na detalach - nie ogarnia całego kontekstu.
co do 64 to nie, nie i jeszcze raz nie. Słup jest elementem zdjęcia. Już tłumaczę dlaczego.
Widziałem tą rzeźbę (Opowieści ceramiczne) wcześniej, jak jeszcze nie była w gablocie za szkłem. Najpierw ceramiczne postacie siedziały na murku, potem na jednej z ławek ze zdjęcia nr 63. Siedziały razem, obok siebie.
Na moim zdjęciu jedna z postaci została oddzielona od reszty. Siedzi osobno, dalej od pozostałych. Dodatkowymi elementami tworzącymi dystans jest ów metalowy słup oraz sposób, w jaki pada światło. Podczas gdy dwie postaci po prawej stronie kadru wygrzewają się w słońcu, trzecia została zepchnięta w cień. To było to, co mnie zainteresowało.
Podobnie jak Ty zrobiłem też wersję bez tej poprzeczki, ale tak szybko jak skończyłem robić, tak szybko ją usunąłem :)
Mnie też wersja ze słupem bardziej się podoba i cieszę się, że jest to zamierzony efekt.
Co tu tak cicho??
Ech... Cicho, bo praca-dom-maluch-sen-praca-dom...
skoro ja nie mam czasu na zdjęcia, przedstawię prace tym razem nie mojego autorstwa:
Załącznik 111647
Załącznik 111648
A oto sprawca powyższych zdjęć, Michał - 1 rok, 8 miesięcy
Załącznik 111646
Michał - fajny gość, jak z żurnala:grin:
Ano chłop fajny, przed aparatem sprawa się jeszcze lepiej. Ma swój własny aparat znanej i cenionej marki fotograficznej FisherPrice, ale jakoś woli mój sprzęt.
W zasadzie to wspaniały "obiekt" do fotografii, wydaje się niemożliwym zrobienie mu złego zdjęcia. Oczywiście patrząc całkowicie nieobiektywnymi oczyma rodziców :)
Niestety w roli modela pracy mi nie ułatwia, jest szybki jak rakieta a jego głównym celem jest włożenie palca w soczewkę obiektywu.
Załącznik 111678
Powiem Ci tak: dzieci nie lubię, ale zazwyczaj są one tak wdzięcznymi obiektami do fotografowania, że jeśli robi to ktoś, kto ma jakieś pojęcie, to sama przyjemność oglądać takie pstryczki :) I fotka z wczoraj i dzisiejsza seria jest urocza :)
aaaa, faktycznie. Podbiłem kolory na monitorze i widać, tak faktycznie w miejscach, w których rozjaśniałem cienie. Popatrzę dokładniej na to jak wrócę do domu, dzięki za zwrócenie uwagi. Widać, że nawet dobre zdjęcie łatwo skopać złą obróbką.
a ja bardzo lubię zdjęcia dzieci, śliczne oczy
Po dłuższej nieobecności wracam, tym razem spacerowo-kolorowo
65.Załącznik 113955
66.Załącznik 113956
67.
Załącznik 113957
cień latarni, słońce w oknie... mocne
i spacerowo czarno-biało:
68.
Załącznik 114203
69.
Załącznik 114202
70.
Załącznik 114204
O widzę, że krajan szalał po Ostrowie Tumskim - dopiero teraz trafiłem na ten wątek - muszę spokojnie przeczytać od początku :grin: A co więcej robił prawie takie same ujęcia jaki i ja kiedyś popełniłem :wink: - szczególnie cień latarni i ta "owłosiona" ściana. Miło, że ktoś podobnie patrzy na nasze miasto. Z ostatnich najbardziej podoba mi się "boskie" światło, ale jeszcze zapoznam się z wcześniejszymi.
zdjęcia 66 i 68 bardzo podobają się.