-
Odp: Raport o stanie Wisły
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
jest naprawdę nieźle... stada kormoranów zimują przy wylotach w centrum miasta... nie chce im się odlatywać bo niby po co jak tyle ryb i woda ciepła... ;-)
Albo to te warszawskie ścieki w spożywanych rybach je do końca rozstroiły ...
Ciekawe jak się będą zachowywać po uruchomieniu czyszczarek w Białołęce?
Siekierki zrzucają ciepło odpadowe do rzeki , a Żerań, przypadkiem nie do kanału? Szczerze mówiąc nie pamiętam już.
Dawno mnie tym szlaku burłaczym nie było.
-
Wybrałem się dziś na mały rekonesans "nadwiślański".
Aura dziś co prawda niespecjalnie dopisała, gdyż było chłodno i wietrznie, ale muszę przyznać, że i bardzo spokojnie. Prawie nikogo nie spotkałem, poza... no właśnie :).
Wiem, że miejsce może niespecjalnie urodziwe, ale będę szukał ciekawszych miejsc.
Na zakończenie pstryk ze szczytu wałów, taka mała panoramka.
Jeżeli macie uwagi odnośnie obróbki zdjęć, dajcie znać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Aura dziś co prawda niespecjalnie dopisała, gdyż było chłodno i wietrznie, ale muszę przyznać, że i bardzo spokojnie. Prawie nikogo nie spotkałem, poza... no właśnie :).
.
Z raportu mi wynika że to przedwiośnie:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sedge
Z raportu mi wynika że to przedwiośnie:mrgreen:
Gdybym tam nie był to też mógłbym tak pomyśleć :)
---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post był o 19:49 ----------
No i jeszcze mały bonusik. Co by wszyscy wiedzieli jaki to wątek ;)
-
Mała ta Wisła u Was :D
Sorki, za każdym razem mnie to dziwi ;)
Pora taka se na dopieszczanie wątku. Miałam nadzieję zasilić go w ten weekend ale z góry wiem, ze nic ciekawego bym nie przyniosła - ani śniegu, ani lodu, ani wysokiego stanu, ani niskiego stanu. Bez weny ani rusz ;)
Dzięki petreq że chciało Ci się ruszyć :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Mała ta Wisła u Was :D
Sorki, za każdym razem mnie to dziwi ;)
Pora taka se na dopieszczanie wątku. Miałam nadzieję zasilić go w ten weekend ale z góry wiem, ze nic ciekawego bym nie przyniosła - ani śniegu, ani lodu, ani wysokiego stanu, ani niskiego stanu. Bez weny ani rusz ;)
Dzięki petreq że chciało Ci się ruszyć :D
Sam kilka razy sprawdzałem, czy to aby na pewno Wisła, ale tak, to ona. Co prawda w kilku miejscach sztucznie rozdzielili jej bieg. Widok z wałów może sugerować, że kiedyś koryto rzeki było większe. Ale to tylko moje przypuszenia.
To dzięki Wam zmobilizowałem się i ruszyłem d...sko. Mam w planach trochę pojeździć po "okolicy". Może znajdę jakieś ciekawsze wiślane miejsca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Wiem, że miejsce może niespecjalnie urodziwe, ale będę szukał ciekawszych miejsc.
Jeżeli macie uwagi odnośnie obróbki zdjęć, dajcie znać.
Dowód, że nawet gdy słońce nie dopisze, nie wszystko jest stracone - ponure niebo, kontrastujące z rudością suchych trzcin dało całkiem niezły efekt. Byle do wiosny jednak :)
-
Gdzie tam do wiosny? Ja liczę jeszcze na tajemnicze twory lodowe, meandry, zakola, łachy tworzone przez lód i krę. I piękne zimowe krajobrazy. Zwały śniegu, zamiecie, szadź, śryż (fajne słowa do scrabbli ;)) i szron :D Zima jest piękna. Musi być zima. Bez niej wiosna tak nie cieszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PaniNikt
Dowód, że nawet gdy słońce nie dopisze, nie wszystko jest stracone - ponure niebo, kontrastujące z rudością suchych trzcin dało całkiem niezły efekt. Byle do wiosny jednak :)
Przy takiej pogodzie zawsze bałem się "przepałów" nieba. Ale dziś chmurki były wyjątkowe.
Masz rację - byle do wiosny, ale ja z tej niby zimy będę chciał coś więcej "wyciągnąć" :).
-
peterq, bardzo fajna wiślana wrzutka. Napis po prostu czadowy:) Twoja Wisła przypomina mi Brdę, rzekę wpadającą do Królowej przepływający przez Bydgoszcz. Przed samą Bydgoszczą Brda jest chyba nawet jest szersza:wink:
Podobnie jak bufetowa czekam na powrót zimy, takiej z lodołamaczem:mrgreen:, -10 i słoneczko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
peterq, bardzo fajna wiślana wrzutka. Napis po prostu czadowy:) Twoja Wisła przypomina mi Brdę, rzekę wpadającą do Królowej przepływający przez Bydgoszcz. Przed samą Bydgoszczą Brda jest chyba nawet jest szersza:wink:
Podobnie jak bufetowa czekam na powrót zimy, takiej z lodołamaczem:mrgreen:, -10 i słoneczko.
Fajnie, że Wam się podoba. Ja zimę ze śniegiem, -10 i słoneczkiem lubię siedząc w domku. Jestem strasznym zmarzluchem i bardzo szybko łapki mi kostnieją ;).
-
Bo to trzeba mieć odpowiednią warstwę ochronną :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Bo to trzeba mieć odpowiednią warstwę ochronną :-P
Jakoś boję się wtedy trzymać malusiego PEN'ika :)
-
Odpowiednia warstwa ochronna pozwala również na pewne umoszczenie aparatu (nawet dużego!).
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Jakoś boję się wtedy trzymać malusiego PEN'ika :)
Załącznik 78175
można coś takiego sobie kupić w sklepie wędkarskim... dobre do łowienia płotek w Wiśle oraz fotografowania na krze... ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
Załącznik 78175
można coś takiego sobie kupić w sklepie wędkarskim... dobre do łowienia płotek w Wiśle oraz fotografowania na krze... ;-)
O! Dzięki za pomoc. Ale o sklepie wędkarskim to bym nie pomyślał!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Podobne widoki miałem dzień przed sylwestrem w Goczałkowicach, poniżej zapory. Wisła jeszcze węższa ale większe towarzystwo - między łabędziami pływały kaczki i stali wędkarze :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Podobne widoki miałem dzień przed sylwestrem w Goczałkowicach, poniżej zapory. Wisła jeszcze węższa ale większe towarzystwo - między łabędziami pływały kaczki i stali wędkarze :shock:
Ja dziś podjechałem do Mętkowa (bo najbliżej) a tam raczej zbyt wielu odwiedzających nie uświadczysz, poza oczywiście miejscowymi.
-
fajny raporcik, petreq. ciekawe kiedy ta woda do nas dopłynie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
abir
fajny raporcik, petreq. ciekawe kiedy ta woda do nas dopłynie?
Dopłynie, dopłynie... Ale to już nie będzie ta sama woda :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Adambieg bardzo ładne kadry. Każdy inny i każdy ciekawy.
Moje najświeższe zdjecie Wisły z 31.12.2012 r. Zrobione na północ od Warszawy. Lód trzyma sie jeszcze przy brzegu, nawet miejscami, gdzie pod nim jest płytko, można po nim chodzić. Główny nurt już od świąt płynie bez kry.
4.
Farensbach ładneto, a Zobacz jakie pikne po wyciągnięciu cieni, no zabójcze normalnie(albo nie).
-
Czy słota czy mróz, we mgle i pod wiatr raportować trzeba:wink: Mała uwaga, zgodnie z sugestiami rozpocząłem numerację zdjęć, pominąłem tylko to z rękawiczkami:grin: Do -15 stopni nie używam:wink: Proponuję stosować, łatwiej będzie komentować.
Od poniedziałku w Bieńkówce przybyło wody i to sporo. Porównajcie te dwa zdjęcia.
15) Dzisiejsze
I z poniedziałku
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ponad pół metra więcej, woda z roztopionych lodów z południa Polski dopiero dopłynęła.
16) Na wale przeciwpowodziowym znalazłem kamień upamiętniający poziom wody z roku 1829. Czy ktoś wie co oznacza "weich sel"? Weich to miekki a sel?
17. Widok z wału
18) Ciekawe skąd przypłynęła ta kłoda...
19)
-
Adam, Weichsel to po prostu Wisła ino po niemiecku ;)
Fajne to z barierkami.
-
17 super - to tam jakąś granicę Polski macie na Wiśle?
Pozdr
-
adambieg, motywujesz mnie do pracy :). Niniejszym wnoszę, iż w dniu dzisiejszym na terenie południowej polski opady śniegu uniemożliwiły sporządzenie dokumentacji zdjęciowej. Przy najbliższej okazji (niestety to dopiero w weekend) nadrobię zaległości ;).
Ta kłoda to na pewno nie od nas ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
17 super - to tam jakąś granicę Polski macie na Wiśle?
U nasz w Tczewie była granica na Wiśle. Na moście był punkt graniczny :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
U Was to gdzie nie popatrzyć jakaś , kiedyś granica była, jak nie Wole Miasto to Rzesza, jak nie Rzesza to Prusy, jak nie Prusy to państwo zakonne co pokolenie jakaś zmiana tam była. Nawet krotko, ale w Polsce najdłużej Szwecja onegdaj tam też była.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Dzisiaj przed południem ?????? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez bufetowa
Zima jest piękna. Musi być zima. Bez niej wiosna tak nie cieszy.
i przyszła i przyszła :) :) :)
zrobiłam sobie mały spacerek a wielki śnieg sypał mi po oczach ;)
uwielbiam
szkoda że nie bardzo znajdę czas w tym tygodniu na zdjęcia nadwiślańskie ani w sumie żadne inne
ale liczę że Wy coś pokażecie ;)
ostatnie Adama już ze śniegiem :)
kłoda fajna :)
ale do bobra jej daleko :)
-
fajna kolejna seria, zazdroszczę spaceru...
-
Dziwne, że ten kamyk jeszcze stoi w szczerym polu. Tak po polsku, to nie powinno go tam już być od dawna.
Wysłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk
-
Adamie ciekawa seria. Ja w ten weekend niestety nie dotarłem nad Wisłe. Pogada nie zachęcała.
-
2 załącznik(ów)
Wreszcie dziś pogoda była dobra. Zatem wyskoczyłem rano nad Wisłę. Było około -10. Przy brzegach jest lód, ale na razie bardzo cieniutki, nie da sie na niego wchodzić. Na rzece pojawił się drobny śryż, ale podobno do końca tygodnia nocą temperatura może sie utrzymywać w okolicach tych co dziś, co oznacza, że za tydzień może być sporo kry na rzece.
20.
Załącznik 78840
21.
Załącznik 78841
-
O, miłe wieści z południowszego biegu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Farensbach
Wreszcie dziś pogoda była dobra. Zatem wyskoczyłem rano nad Wisłę. Było około -10. Przy brzegach jest lód, ale na razie bardzo cieniutki, nie da sie na niego wchodzić. Na rzece pojawił się drobny śryż, ale podobno do końca tygodnia nocą temperatura może sie utrzymywać w okolicach tych co dziś, co oznacza, że za tydzień może być sporo kry na rzece.
Farensbach, bardzo fajne obie fotki. I klimacik ekstra. Fajnie się je ogląda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Farensbach, bardzo fajne obie fotki.
Dobrze mówi, dać mu piwa :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dobrze mówi, dać mu piwa :D
Już nie mogę, żona nie pozwala ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Już nie mogę, żona nie pozwala ;).
Kurde.Unioslem pantofelek a tam petreq-hallo mirek,ona jest jeszcze?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde.Unioslem pantofelek a tam petreq-hallo mirek,ona jest jeszcze?
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Jest i czuwa! :)
---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post był o 22:11 ----------
Opuść proszę Mirku patofelek, bo nie wiem co mam robić :).