2 świetne
Wersja do druku
2 świetne
industrialna dwójka bardzo, bardzo. W trójce to z obróbką licho...
Może tak będzie lepiej....
e, za duży bajzel, nic tego nie ratnie
Wróć do wnętrza przedzalni i wyprzytkaj conajmniej 200 fotek i pokaż nam 3 najlepsze - czuje że tam jest co pokazywać : )
Pozdrawiam
Oj żebyś Ty glee wiedział, jak wielką masz rację:grin:
No, będę tu zaglądał :D
Jak na razie ostatnia wstawka z Księżego Młyna. Łódź jest duża więc muszę dalej szukać,
i mam nadzieję że odkryje jej ciekawe zakamarki.
Proszę o ocenę i z góry dziękuje.:wink:
Załącznik 78690Załącznik 78691Załącznik 78689
Ciekawa wrzuta, dawaj następne bo "apetyt' rosnie:grin:.
Dziękuje jestem właśnie w trakcie szukania jakiś nowych mrocznych i na pozór brzydkich obiektów, bardzo spodobało mi się bawienie takimi zdjęciami.
Może i lepiej bo jak wiadomo nie za dużo u nas jest pleneru :eek:
pooglądałem i muszę przyznać, że zdjęcia mi się bardzo podobają, szczególnie to drugie z ostatniej wrzuty. Może zacznij numerować zdjęcia, będzie się łatwiej odnosić z komentarzami do konkretnych obrazów.
Racja od następnych wstawek każda fota będzie miała swój numer. Bo już tracę rachubę hehe :)
to ostatnie bije kolorami po oczach, szczególnie w zestawieniu z dwoma poprzednimi, jako seria nie bardzo, a każde z osobna ciekawe :) pzdr
Cześć, przeglądam twój wątek i też postanowiłem napisać coś od siebie. Co do pytania które zadałeś w pierwszym poście wydaje mi się że najtrudniej fotografować coś co się bardzo dobrze zna. Ciężko jest zobaczyć coś nowego i ciekawego w miejscu które znasz od stu lat. Ja mieszkam w na wsi i myślę że wielu forumowiczów dało by się pokroić za takie plenery. A ja mam już tego dość i na foty wole jeździć w miasto.
Wszedłem w wątek licząc na więcej zdjęć tych łódzkich "betonowych osiedli" chciałem zobaczyć szarość i brud bo tak wyobrażam sobie Łódź znając ją z piosenek Cool Kids of Death:)
Pozdrawiam
Jeśli mam być szczery, to masz "zamglony" obraz Łodzi. Kontrastów, szarości i brudu jest tu mnóstwo, jak wszędzie. Nie sądze jednak aby to miasto musiało mieć kompleksy wobec innych części Polski.:grin:
A jakbyś chciał sprawdzić, to ja to chętnie udowodnię:wink:
Masz racje, mój obraz tego miasta jest zamglony ale bierze się to stąd jak jest ono kreowane w Polsce. Z jednej strony brud, syf i to jak sam je przedstawiasz w swoim opisie "miasto bezprawia" a z drugiej Łódź pokazana jest jako miejsce inspirujące i kreatywne (np. Off Piotrkowska)
Fajnie że chcesz to zmieniać pokazując plusy tego miasta i chętnie zobaczę "dowody" o których mówisz:)
Autor tego wątku, którego miałem okazję poznać w ruinach przędzalni Grohmana, może się stać wkrótce świetnym foto- promotorem Łodzi, lepszym ode mnie. Jak coś więcej chcesz zobaczyć o Łodzi, mogę Ciebie tylko zaprosić na łódzkie wątki, autorów mozesz wybrać sam:grin:
Nawiązując do wypowiedzi Bikera, bardzo dziękuje za motywujący komentarz.
Jeśli chodzi o promowanie Łodzi, to rzeczywiście szary beton ma również to piękne oblicze.
Postaram się w kolejnych wstawkach zaprezentować go pozytywnie.
Wg mnie jedną z ciekawych inicjatyw są tzw murale, oto garstka z nich jakie zdążyłem dziś wyłapać w łódzkim śródmieściu :grin:
15-23
Załącznik 79630Załącznik 79631Załącznik 79632Załącznik 79633Załącznik 79634Załącznik 79635Załącznik 79636Załącznik 79637Załącznik 79638
Młodych ludzi z ambicjami trzeba wspierać gdzie się da, żeby coś mądrego w tym kraju zachować. Fajne te fotki, ja też sie tam wybiorę. Widać u Ciebie fajny zapał do focenia. Brawo, foć, eksperymentuj i wstawiaj następne.:grin:
Codziennie patrze w okno kiedy w końcu niebo się wyłoni z tego "mleka" które mamy cały czas.
Jak już tak się stanie to zaczynam focić na całego:wink:
Szkoda tylko że u mnie pasja nie łączy się z obowiązkami zawodowymi...
Najciekawsze przedostatnie bo zdjąłeś też fragment bloku i murale wchodzi w jakąś grę z innym elementem otoczenia. Moim zdaniem za bardzo skupiasz się na tym, żeby zmieścić w kadrze całe murale a traktujesz po macoszemu i obcinasz inne elementy rzeczywistości np. zaparkowane samochody, daszki, przybudówki, okna(np. nr 16 i 22). Takie zdjęcia na pierwszy rzut oka wyglądają efektownie ale są jednak jedynie reprodukcjami - w końcu to kto inny te murale stworzył. Jeśli zaczniesz wynajdywać interakcje, w które takie malunki wchodzą z innymi elementami rzeczywistości - to będzie to zaznaczanie Twojego wyboru, Twojego widzenia. Pomijam, że takie zdjęcie faktycznie będzie bogatsze i ciekawsze.
---------- Post dodany o 09:18 ---------- Poprzedni post był o 09:13 ----------
PS. Ciekawe są motywy na zdjęciu nr 18 ale zarówno latarnie jak i okno nikną w kolorach murale. Nie wiem czy nie wrócić w to miejsce, spróbować użyć jakieś tele i wykadrować z tego motywu dwa zdjęcia - jedno z oknem, drugie z latarnią. Zwłaszcza ten drugi motyw wygląda dość zachęcająco.
Mi się murale podobają, kiedy wykorzystują elementy architektury - okna, rynny, urządzenia klimatyzacji, wentylacji itp. Wtedy sam budynek staje się integralną częścią "dzieła". Same malowanie budynku w oderwaniu od architektury i otoczenia może i rozjaśnia szarość okolicy, ale wprowadza nieco bałaganu.
Zdjęcia ok, żeby pokazać jak to wygląda, ale fajnie byłoby je jakoś odnieść do rzeczywistości. Np. na przedostatnim zdjęciu zmieścić w kadrze jakąś szaro ubraną postać, żeby pokazać kontrast ulica (rzeczywistość)-mural.
Zgadzam się z przedmówcami co do ostatniej serii. Wybierz się tam jeszcze raz i spróbuj inaczej spojrzeć na te murale. Ja bym je widział w interakcji z przechodniami albo coś w tym stylu.
Ja też się zgadzam z dzarro, szafirem i furą - same murale to tylko reprodukcja i warto poszukać elementu, który powiąże "obraz" z realnym światem, w którym jest umiejscowiony.
Co do 18 to nie jest raczej możliwe, żeby umieścić postać. Mural jest wąski, ale wysoki. Jedyna opcja to inny kadr. Na prawo od "twarzy" jest jeszcze jeden pion okien. Jakby poczekać, aż ktoś w jednym z nich się pojawi to mogłoby być to.
Załącznik 79706
Sam o tym myślałem, ale na razie nie było okazji, żeby się zasadzić, a czekanie może być długie...
Pozdr
Zawsze można rzucić kamieniem w okno:) ktoś napewno sie wychyli:D
Ależ oczywiście, że inny kadr - po co tak centralnie, może coś trochę niżej, z poziomu chodnika, nieco krzywo. Można statykę murali połączyć z ruchem, widziałbym tu np. kolorowo ubranego gościa na deskorolce :P Tylko gdzie takiego znaleźć zimą przy -10 stopniach?!? :P
Gdyby to focić z wysokości tej samej na której jest mural, to może szansa na coś dodatkowego w kadrze by była. A z pozycji chodnika zadzierając lufę do góry, raczej małe szanse. No chyba że mural namalowany jest nisko.
---------- Post dodany o 11:32 ---------- Poprzedni post był o 11:17 ----------
Zreszta zobaczcie sami wersje dla gazety http://expressilustrowany.pl/dziewcz...22dd6033010000
Tak, ale mnie chodziło o pokazanie całkowitej lokalizacji i stopnia ograniczeń przy foceniu z chodnika.:grin:
Jak widzisz, żadne zdjęcie nie jest idealne.
Wszystkie zdjęcia są bardzo wykadrowane ze względu na rozlane niebo które wszędzie mi przeszkadzało. Obiektyw mam jaki mam ciężko uchwycić to co bym chciał. Ale macie rację postaram się żeby oprócz murali zawrzeć w zdjęciu coś innego.
Bardzo dziękuje za uwagi.
Dorzucę kolejną porcję łódzkich cegieł z okolic Księżego Młyna.
Teraz słońca prawie nie widać, także trzeba korzystać jak tylko się pojawi:grin:
24.
25.
26.
27.
podparte 25 mi się spodobało. Światełko na wszystkich ładne.
Szczerze mówiąc to ta ostatnia wrzuta jest fatalna. Ale tylko moim subiektywnym zdaniem. Na każdym zdjęciu są fragmenty poucinanych drzwi lub okien. Kompozycja kuleje na całej linii, w ostatnim jest może trochę lepiej ale i tak zdjęcia wyglądają tak jakbyś wpadł tam na dosłownie 3 minuty.
mocno podbijasz kolory - nie ma wyraźnego lidera jeśli chodzi o zdjęcia - nie widzę w nich prób szukania czegoś wyjątkowego ; )
Murale są Ok ale gdybys skorzystał z porad dzarro byłyby bardziej OK :-)
Chłopaki nie bądźcie tacy okrutni:wink:. Widać że zdjęcia są wykadrowane i jak na początki z ładnym światłem. A czy nie za dużo??? Tam jest dośc ciasno, sa objekty których mozna na zdjęciu nie chcieć. Sposób patrzenia jak najbardziej prawidłowy, a na eentualne poprawki trzeba by poczekać do wiosny choćby ze względu na chałdy sniegu i pogodę. Pierwszy krok kolega zrobił dobrze, a z czasem się poprawi:grin:.
Tak trzymaj ziomal, wrazie czego Biker na wspólny plener zaprasza:grin:.
Czasem kubeł zimnej wody jest lepszy od chwalenia. Wiem z autopsji:)
fura kubeł zimnej wody to faktycznie jeszcze nikomu nie zaszkodził, łącznie ze mną. Ale temu kto zaczyna przygodę z foceniem woda w kuble wystarczy, nie trzeba jeszcze bryłek lodu dodawać. Poznałem naszego kolegę i widzę jego zapał, aż miło popatrzeć. Dlatego ja się od kubłowania powstrzymam, raczej zrobię wszystko by podać rękę, w każdej formie:grin:.