wyslalem maila na priva
Wersja do druku
wyslalem maila na priva
Dlaczego? BTW matryca jest urządzeniem czysto analogowym.
Zwykła semantyka + ogólnie znane historie. Niemal z kazdej cyfry jest do negatywu tak daleko jak stąd do księżyca, a z K10D tym bardziej, że jego "dynamic range" jest taki sam na ISO100 jak E-[4,5]10: 7.3EV :shock: . Mocno się zdziwiłem oglądając wczoraj wyniki u Phila, ale też, z drugiej strony, wychodzi na to, że Olek nie jest najgorszy pod tym względem ;)
Karol, co kto lubi. Mój kumpel ma K10D i jest zadowolony. Z analoga na cyfrę przesiadł się rok temu, przez poprzednie 20 lat uzywał BW ze szpuli i slajdów. Niedawno miał w Gdyni w jakiejś knajpie wystawę. Jedyne na co narzeka to wybór szkieł AF. Z manuali nie korzysta wogóle. Tak więc: każdemy w/g potrzeb.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Dlaczego robisz założneia co do mojej osoby?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
:?: Ale o co chodzi? Nie zaczynałem na ten temat dusykusji i nie oto ja i Radio pytaliśmyCytat:
Zamieszczone przez hydro
No to super. Każdemu w/g potrzeb. Dlaczego jednak "CYFRA NIE MA ROZPIĘTOŚCI TONALNEJ" ?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Zresztą, to nie ważne... Zwykła semantyka...
P:
popraw ostatni cytat, bo nie jest mój... zresztą nie miałem i nie kupię E-500...
p.s. wiele czytałem o K10D na wiadomym forum... chłopaki mają naprawdę mieszane uczucia a już pielgrzymki do wawy po odpowiedni egzemplarz dają w czajnik.
Sorki. Już poprawione. Kilka lat temu francuska rakieta Ariane chyba 5 rozleciała się w 10 sekund po starcie z powodu błędu w oprogramowaniu wynikłego z nieuważnego... copy/paste :shock:Cytat:
Odnośnie K10D - Kaarool, z całym szacunkiem, ale albo czytasz bardzo wybiórczo albo jesteś miłośnikiem tworzenia urban legends. AF Kadyszki jest o wiele szybszy od E510 czy 410. Testy przeprowadzał Foto-Kurier i były nawet cytowane / pokazywane na tym forum. O żadnych pielgrzymkach po sprawny egzemplarz puszki do W-wy nie słyszałem. Pewnie, że trafiają się czasami dziwne egzemplarze, ale tak ma każdy system. Zwłaszcza w pierwszych egzemplarzach produkcyjnych (być może stąd owe wrażenie).
Rozpiętość tonalna Kadyszki u Phila. Co ciekawe, tylko u niego wyszedł taki wynik - też już o tym pisałem - jakikolwiek inny test stwierdzał coś innego. Zresztą RE potwierdził, że ma dokładnie taką samą dynamikę, jak D80.
To nie ten wątek, bym wypowadał się na temat Pentaksa, ale czasami mam już dość tworzenia prawd objawionych na podstawie lakonicznej wypowiedzi znafcy.
Co się zaś tyczy tematu postu.
W chwili obecnej cyfra ma rozpiętość zbliżoną mniej więcej do slajdu. Z pewnością z czasem będzie coraz lepiej. Na razie jednak jest to wciąż przepaść. Z miesiąc temu fociłem modelkę, która nieświadomie założyła białe spodnie i czarną górę. Dodam, że świeciło akurat ładnie słoneczko. Na cyfrze przepały - jak można się było spodziewać. Zaś Superia nie miała najmniejszych problemów, by oddać niuanse zarówno w cieniach jak i światłach. Do tego rewelacyjna kolorystyka z tego, w sumie najtańszego, negatywu.
Zapewne z tego powodu zamiast myśleć o składaniu kasy na nadchodzący K20 po prostu kupuję właśnie skaner dedykowany.
Michu ma sporo racji i co do analoga, i co do K10
sam fakt, ze testy przeprowadzal foto-bzdurier, sprawia ze zapala mi sie czerwona lampka ostrzegawcza ;). natomiast co do rozpietosci tonalnej olympusow, to calkiem prawdopodobne, ze jest ona nieco mniejsza - w koncu mniejsza jest matryca i fotokomorki. dziwi tylko to, ze w jednych testach widac przepasc w dynamice, w innych umiarkowane badz niewielkie roznice, a w jeszcze innych w ogole nie ma o tym mowy, co moze swiadczyc o tym, ze roznica byla niezauwazalna. gdzie lezy prawda? :)Cytat:
Zamieszczone przez Michu (Pentax)
Michu:
kiedyś byłem mocno zainteresowany K10D i dlatego grubo przeryłem Wasze forum pod kątem tego modelu. nie mów, że nie czytałeś o tym jak chłopaki wpadają do stodoły z jasnymi stałkami i wybierają body z najmniejszym FF/BF...
odnośnie rozpiętości, to nie ma co się ciąć - FUJI nie będzie osamotnione przez wieczność, bo ktoś w końcu znajdzie alternatywne rozwiązanie, może już znalazł...
epicure:
wiele scen nie przekracza możliwości rejestracji obrazu jakie dają OLKI. wystarczy jednak miejsce mocno zacienione oraz ładne puszyste chmurki - oczywiście w jednym kadrze. niebo albo szczegóły w cieniach - możesz sobie wybrać. na takie zabawy przy pojedynczej ekspozycji to tylko FUJI S5 albo ewentualnie pełnoklatkowe kamunie.
w teście E-410 na DPReview widać trochę brzydkich przepałów tam, gdzie przykładowo E-1 dałby radę. wiadomo, że to JPEG'i, ale Phil i ludzie z Jego ekipy wiedzą co to korekta EV...
Ale co ma korekta EV do dynamiki w JPG? Nigdy nie zaufam żadnemu softowi wbudowanemu w aparat.Cytat:
W takim razie zwracam honor. Nie wiedziałem.Cytat:
Kaarool - ależ oczywiście, że masz rację. Jednakże tyczyło to pierwszych egzemplarzy. Użytkowników K10 wciąż przybywa na naszym forum i prawdę powiedziawszy od bardzo dawna nikt nie wspomniał nawet o BF/FF. Nie mam pojęcia dlaczego, ale ów sprawa owego feleru ucichła. Prawdopodobnie znaleziono rozwiązanie (lub zaostrzono kontrolę jakości) i wypada mieć tylko nadzieje, że nie spotkamy się z tym problemem w przyszłości. W żadnym systemie.
Wracając jeszcze do kliszy. Prawdę powiedziawszy tak nie do końca rozumiem opór niektórych forumowiczów, przed spróbowaniem kliszy. Olek ma przecież fenomenalne pleśniaki OM, które są perełkami same w sobie. Moim zdaniem, to grzech nieomalże nie zrobić kroku w tym kierunku. Fakt, że po krótkiej zabawie z takim wiekowym korpusem, spojrzenie w wizjer DSLRa to trauma, lecz wówczas docenia się istotę i piękno focenia. Mając do dyspozycji tylko 36/24 klatki i np 1-2 stałki, przestawiają się trybiki w bańce i człek zaczyna inaczej patrzeć przez wizjer. Wówczas kompozycja, kadr nabiera zupełnie innego znaczenia. I dzięki temu zaczynamy focić tak, jak się powinno: najpierw pomysł, potem ustawienie - to wszystko powstaje w głowie. Samo pstryknięcie jest już tylko zapisem tego, co udało nam się wymyślić. I to jest piękne. A efekty, które uzyskamy z takiego np. Ilforda XP2 czy HP5+ odsuną w czeluść szuflady cyfrę z całą jej nowoczesnością.
no wlasnie. scena z chmurkami i jednoczesnie z ciemnymi obiektami w kadrze to ciezki orzech do zgryzienia dla kazdego aparatu. wiecej tutaj zdziala umiejetne wywolywania rawow, niz rozpietosc tonalna wyzsza o 0,3-0,7 EV, bo to i tak za malo. widzialem juz tego typu poprzepalane zdjecia z canona 5d, widzialem tez calkiem niezle z kieszonkowych kompaktow.Cytat:
nie wierzylbym bezgranicznie w umiejetnosci Phila ani kogokolwiek innego z tego typu serwisow. test dynamiki pentaksa k10d na dpreview niczego cie nie nauczyl ;).Cytat:
Michu:
no to cieszę się że sytuacja się wyprostowała, bo gorąco kibicuję Pentax'owi. nigdy nie wiadomo a im więcej graczy na rynku, tym lepiej.
epicure:
wiesz, mnie takie testy nie muszą uczyć, bo za stary jestem na JPEG'i...
hydro:
analog jest martwy jeśli chodzi o cele zarobkowe (pomijając średni i wielki format). póki co, nadzieja w FUJI, bo 12EV to nie OLKOWE 7,xEV czy 10 w przypadku dużych kamuni...
Nie wiem czemu sluzyc ma ten przyklad? Piszesz, ze olek szumi jak rubin a dajesz przyklad zdjecia z redukcja szumu w photoshopie.Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Co do rozpietosci matrycy e-510, to po zrobieniu paru zdjec, od razu rzuciło mi sie to w oczy. E-1 jest duzo lepszy w tej kwestii. Zarowno w swiatlach jak i w cieniach rejestruje duzo wiecej szczegolow. Dla mnie jest to spora wada 510, ale mysle, ze wiekszosc ludzi nie zauwazy roznicy.
Panowie, nie rozumiem po co te przydługawe wywody? Jaki "opór niektórych"? Wszystko o czym pisał hydro są to ogólnie znane historie (jak mówiłem wcześniej), które większość ludzi tutaj dobrze zna ponieważ ma korzenie sięgające głęboko w epokę analogową. Dlatego nikt się o to nie spiera...
Poniżej crop 100% i pełna klatka z E-410 na ISO1600
Na Fotopolis opisywany jest compact Casio, który wykonuje 60kl/sek. Oznacza to, iż można wykonać dwie kolejne ekspozycje w czasie nieco dłuższym niż 1/60 sek. Może to będzie rozwiązanie problemu "dynamic range" dla systemu 4/3 ...(Sbilizacja matrycy pomoże utrzymać drugą krótką ekspozycję bez przesunięcia w kadrze) Oczywiście zdjęcia łączone by były programowo, ale to pestka...pozdrawiam-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ps: gdybym wykonał modelce 200-300 zdjęć na filmach (analogowo) to mam pewny rozwód z Żoną :)
Nie mowie, ze obrabiane w szopie tylko przy wywolywaniu rawow zostawiles domyslne ustawianie suwaka redukcji szumu kolorowego na +25(usunales kolorowy szum).
Michu, a jak tam z Waszym AFem? Macie już obiektywy z SDM. Poprawiło się coś czy dalej padaka?Cytat:
To akurat nie przesądza o najlepszym jego działaniu...Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Znowu się robi dyskusja o wyższości Świąt...
Może ja skręcę w kierunku tematu tej dyskusji: lessie, czy to nie Ty gdzieś pisałeś, że to całe narzekanie na małą rozpiętość tonalną w e-510 (względem konkurencji, żeby jasność była) jest przesadzone, niezauważalne i wieje propagandą (nie dokładnie tymi słowami, ale sens taki)? Przestali szumieć, to rozpiętości nie mają.
I tu Cię zaskoczę. SDM nie ma wpływu na szybkość AF. Niektórzy nawet uważają, że minimalnie zwolnił (!). Cóż. Taka jest prawda i nie ma co się okłamywać. Być może jest to wina softu (SDM działa z softem 1.30 - puszki z wcześniejszym oprogramowaniem działają z tymi obiektywami przez śrubokręt) a może nie do końca opanowanej technologii. Nie mam pojęcia - czas pokaże.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Jeśli chodzi o szybkość AFu, to bardzo ciekaw jestem tego, co zaprezentuje E-3. Być może (mam taką szczerą nadzieję) będzie to nowatorskie rozwiązanie na miarę LV czy sprzątaczki i z czasem trafi także pod strzechy Pentaksa. Mam tu głównie na myśli AF w średnich warunkach świetlnych. Miałem okazję pobawić się K10 i muszę powiedzieć, że w dzień ustawiał ostrość niezauważalnie szybko. Miodzio po prostu. W trudnieszych warunkach:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=127075#127075
Spotkanie w knajpie - warunki jak widać - też sobie radził bez błądzenia zbytniego. Ale myślę, że to już było na granicy jego możliwości. Trochę mniej światła i zaczełoby się rzeźbienie. Generalnie wadą AF w K10 jest to, że ma za duży obszar środkowego AF, w związku z czym czasami nie do końca jest kompatybilny z zamierzeniami fotografa.
Upsss...
Znów OT. Ale przynajmniej są jakieś sample z kliszy vs cyfra załączone ;-)
nie jestem w tej materii ekspertem ale coś takiego śmiałem twierdzić po obejrzeniu obrazków z tej maszynki i ISO 800/1600 i porównaniu ich do fotek z E-1. Gołym okiem na zwykłym monitorze nie widzę różnicy. Co nie znaczy że w testach laboratoryjnych/studyjnych tak nie jest. Po prostu E-510 zrobił ładne, niezaszumine fotki, na których nie było czarnych i białych dziur.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Wielokrotnie pisałem, że wznaczącej poprawy efektywności i szybkości AF zawsze oczekuję po premierze nowej puszki z nowym/poprawionym systemem AF niż wszelkiej maści silniczkach z ultradźwiękowymi włącznie zaimplementowanych w obiektywach ;-) Dlatego i po SWD w nowych obiektywach nie spodziewam się tak wiele jak po nowym patencie Olympusa jaki znajdzie się w E-3 ;-)Cytat:
I znowu skręcę w stronę tematu:Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Skoro szumy są wyraźnie mniejsze, a do zaobserwowania mniejszej rozpiętości tonalnej trzeba specyficznych warunków, to chyba nie ma co demonizować. Śmiem twierdzić, że w większości sytuacji bardziej przydatny mniejszy szum niż większa rozpiętość. W niektórych testach nawet nie ma o tym mowy, co wyraźnie wskazuje, że nie razi, a nawet może nie być zauważone.
No mi osobiście szum nmniej przeszkadza niż mała rozpiętość tonalna. Ze źle naświetlonych fotek trudno coś odratować, a szum cóż.... Niemniej nie mam porównania z innymi lustrami cyfrowymi. Mam nadzieję że kiedyś, czy to za tropem Fuji czy też innych wynalazków otrzymamy matryce piszące z "rozpiętością tonalną" HDRów.Cytat:
Jest w tym prawda, jednak szum został zmniejszony drastycznie w porównaniu do zmniejszenia rozpiętości (ciut ;) ). Większości jednak bardziej przeszkadza szum (zwłaszcza, że to półka amatorska raczej).
Myślę, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Ilość mpx jest już wystarczająca, szumy zupełnie akceptowalne, sprawność działania sprzętu też dobra, teraz czas na forsowanie rozpiętości t. To, co mówisz o rozpiętości HDR uważam tylko za kwestię czasu.
Taa akutrat... ja robię na 100-400 i szum mi nie przeszkadza... a rozpietości nigdy za mało... kwestia jakie zdjęcia robisz. Nie ma co generalizować.Cytat:
Mały OTCytat:
Zamieszczone przez jps
Jeżeli SWD będzie tak dobry jak Снайперская Винтовка Драгунова to będzie całkiem nieźle :mrgreen:
To ja może trochę podsumuję:)
według wielu testów anglojęzycznych e-510 ma niższa rozpiętość tonalną tylko na ISO 100, co więcej, powyżej ISO 400 - jego rozpiętość tonalna jest wyższa od 10 mpix na matrycy Sony....
tak więc z matrycą e-510 jest jak z dieslem --- słabo startuje, ale jak się rozpędzi jest naprawdę dobra...
To też racja. Mam na myśli, że szum większy czy mniejszy bardziej rzuca się w oczy w wielu sytuacjach. Prosty przykład: klient w MM bierze 510 i "cyk" półki sklepowe na ISO800, potem np. E-1 (wybacz Dziadku, to tylko dla porównania nieco wyimaginowanego) i takie samo "cyk". Co mu się rzuci w oczy? Stawiam na różnicę szumu.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
andytown, takiego podsumowania tu właśnie brakowało. Temat chyba został wyczerpany.
znalazlem w tej dyskusji kilka bezkarnie wypisywanych kwiatkow, na ktore nikt nie zareagowal...
Cytat:
Zamieszczone przez hydro
drogi hydro, nie wiem o jakim olympusie pisales, ale skoro to jest watek o e-510 to wnioskuje, ze wlasnie o nim. zatem polecam ci do obejrzenia dwie strony: klik i klik. co tam napisano o szybkosci af?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
EV 10: k10d 0,44s; e-510 0,44s - remis.
EV 8: k10d 0,43s; e-510 0,55s - brawo pentax!
EV 6: k10d 0,54s; e-510 0,69s - brawo pentax!
EV 4: k10d 0,97s; e-510 0,74s - brawo olympus!
EV 2: k10d 1,17s; e-510 0,84s - brawo olympus!
EV 1: k10d 1,22s; e-510 0,95s - brawo olympus!
EV 0: k10d 1,67s; e-510 1,14s - brawo olympus!
EV -1: k10d 2,33s; e-510 _____ - brawo pentax!
sorry, ale trzeba miec naprawde ogromna fantazje, zeby obiektywnie uznac ktorys z tych autofocusow za lepszy/gorszy.
i kolejny kwiatek:
i co tym razem napisano na stronach, do ktorych linki podalem?Cytat:
Zamieszczone przez hydro
iso 100: k10d 1,15; e-510 1,18 - brawo pentax!
iso 200: k10d 1,15; e-510 1,1 - brawo olympus!
iso 400: k10d 1,4; e-510 1,13 - brawo olympus!
iso 800: k10d 1,7; e-510 1,3 - brawo olympus!
iso 1600: k10d 1,95; e-510 1,45 - brawo olympus!
i po raz kolejny... "bo fantazja, fantazja, fantazja jest od tego..."
Czytam i czytam ten wątek i tak sie zastanawiam jak sie ma ta "mała
rozpiętość (dynamika) tonalna matrycy E510 (ale i tez innych aparatów) do plików jpg? Generalnie wiekszosc z nas uzywac trzyma w archiwum jak i wywoluej fotki codzienne (rodzinne, niezarobkowe) chyba wlasnie z jpg wiec sami ograniczamy sobie ta "rozpiętość tonalna". Wiadomo ze w celach zarobkowych/zawodowych robi sie z RAWa TIFFa i z niego jedzie.
The Zoom:
jeśli OLEK nie poszerzy swojej produkcji o konkretne body za ludzkie pieniądze, to pogadamy na wiosnę...
Eeeee... ja już w grudniu przywiozę najprawdopodobniej 7-14. Zamiast tracić na przesiadce na szkiełka z SWD wolę wsadzić kasę w ultraszeroki.Cytat:
Pamiętaj... wiele się może do grudnia wydarzyć :mrgreen: Jestem zdecydowany więc wystarczy tylko wysłać do mnie PW :mrgreen:
Nie jestem takim fachowcem, ani zawodowcem, jak niektórzy przedmówcy. Myślę jednak, że ta dyskusja nie prowadzi do niczego. Wiadomo, jaki jest obecny stan techniki i co są w stanie zarejestrować najlepsze matryce w kontekście rozpiętości tonalnej. Tu nie ma odkrycia. Porównanie do filmów analogowych nie wypada najlepiej. Inna rzeczą jest faktycznie mniejsza dynamika aparatów e-410 i e-510, czego doświadczam w swojej praktyce względem poprzednich modeli Olympusa i innych marek lustrzanek.
Nie rozdzierajmy jednak szat! Technika dała nam super narzędzia za niewielkie pieniądze do rejestracji obrazu konkurencyjne do aparatów analogowych. Trzeba się i tak cieszyć. Każdy z nas ma komputer, który razem z cyfrowym aparatem daje potężna przewagę nad techniką analogową (czy każdy ma pod ręką, a może w domu laboratorium analogowe?), przynajmniej w warunkach amatorskich.
Technika HDR, też daje szerokie możliwości w domowym zaciszu.
A ludzkie oko, poza swoją bezkonkurencyjną dynamiką ma jeszcze tę przewagę, że jest sprytnie 'podpięte' do mózgu, który jest już poza wszelką konkurencją i potrafi wykonać obróbkę na żywo zgodnie z życzeniem naszej woli w koszmarnych warunkach oświetleniowych.
The Zoom:
widzę, że leszcza szukasz... wytrzymałem tyle, to poczekam jeszcze aż Phil przetestuje E-mockup.
Kwestia czasu Panowie. Japończyki opracują cybernetyczne "oko" i będą wsadzać do aparatów. Do tego nowy procesor "zmałpowany" z ludzkiego mózgu i będzie DSLR marzeń. Nawet nie mamy pojęcia co oni mają w laboratoriach ;) Np. format DVD istniał długo przed tym jak "świat" się o nim dowiedział. Dostaliśmy DVD do zabawy, kiedy dla armii USA był już przestarzały i potrzebowała nowego wynalazku. Tak jest ze wszystkim. Nowe technologie są opracowane, ale dostępne tylko dla wybranych (koszty). Potem dostają je "zwykli" ludzie.
Dlatego ja jestem spokojny o przyszłość 4/3. My się tu martwimy o szumy i rozpiętości, a Oni już pewnie mają hicior, który musi odczekać swoje, stanieć i zostanie użyty w jakimś E-x za x-lat, kiedy już będzie nas na to stać.