-
Odp: popRAWka 9/2012 do końca świata
A co tam, spróbować trzeba :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak nie do końca. Klikając na link jest pewna zachęta FREE DOWNLOAD ale tylko dla posiadaczy aparatów marki Olympus.
A są inne?? :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
A są inne?? :wink:
Posiadacze czy aparaty? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Posiadacze czy aparaty? ;)
Marki inne marki np. Marki, powiat Wołomin, woj. Mazowieckie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Marki inne marki np. Marki, powiat Wołomin, woj. Mazowieckie :mrgreen:
Są jeszcze Nocne Marki. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Są jeszcze Nocne Marki. :-D
Nie polecam ... przyjezdnym :-D
-
No i coś tam porobiłem...
-
Tak się zastanawiam czy nie warto by określać jakiś wymóg odnośnie wielkości wstawianych zdjęć w poRAW-ce. Np. minimalny rozmiar 800pix. dłuższy bok, max 1000 czy 1200pix (wyjątkiem mogłaby być panorama). Zakładam, że autor danej wersji wstawiając zdjęcie, rozmiar wybiera celowo i chce aby w tym rozmiarze oglądał je odbiorca. Przy niektórych (dużych) wielkościach robi się to nieco niewygodne. Znowuż rozmiar poniżej 800pix jest zbyt mały mz., ale może marudzę:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak się zastanawiam czy nie warto by określać jakiś wymóg odnośnie wielkości wstawianych zdjęć w poRAW-ce. Np. minimalny rozmiar 800pix. dłuższy bok, max 1000 czy 1200pix (wyjątkiem mogłaby być panorama). Zakładam, że autor danej wersji wstawiając zdjęcie, rozmiar wybiera celowo i chce aby w tym rozmiarze oglądał je odbiorca. Przy niektórych (dużych) wielkościach robi się to nieco niewygodne. Znowuż rozmiar poniżej 800pix jest zbyt mały mz., ale może marudzę:)
Masz racje, i dopiszę to do regulaminu. Dłuższy bok 1024.
-
Też sobie poeksperymentowałem:cool:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dobrze. Przynajmniej będzie jakiś standard.
-
nyny zawsze pisze - klikać do oporu.
A jedno krajobrazowe w galerii było takie se, a po powiększeniu genialne po prostu.
1200 na długim boku ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A jedno krajobrazowe w galerii było takie se, a po powiększeniu genialne po prostu.
1200 na długim boku ?
Zgoda. Zrobione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
1200 na długim boku ?
I nyny ma rację. Przeskalowane zdjęcie zawsze co nieco traci z jakości.
Co do rozmiaru może jednak ta pierwsza opcja 1024pix dłuższy bok. Przy zdjęciu o orientacji pionowej (czy w kwadracie) 1200pix pewnie mało komu się zmieści w całości na monitorze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
1200 na długim boku ?
Nie o to chodzi by uzyskać jak największy obraz.
MZ, chodzi o to, żeby obraz mieścił się na ekranie i dał się oglądać bez przewijania (wyjątkiem są panoramy).
1200pix na dłuższym boku, jeżeli kadr będzie pionowy już na większości monitorów się nie zmieści.
edit
Wolno pisałem i dopiero p napisaniu posta zauważyłem, że to samo, napisał już andtor2 :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
I nyny ma rację. Przeskalowane zdjęcie zawsze co nieco traci z jakości.
Co do rozmiaru może jednak ta pierwsza opcja 1024pix dłuższy bok. Przy zdjęciu o orientacji pionowej (czy w kwadracie) 1200pix pewnie mało komu się zmieści w całości na monitorze
Prawda.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie o to chodzi by uzyskać jak największy obraz.
MZ, chodzi o to, żeby obraz mieścił się na ekranie i dał się oglądać bez przewijania (wyjątkiem są panoramy).
1200pix na dłuższym boku, jeżeli kadr będzie pionowy już na większości monitorów się nie zmieści.
edit
Wolno pisałem i dopiero p napisaniu posta zauważyłem, że to samo, napisał już andtor2 :-P
Zostaje 1024px, "i Panu Bogu świeczkę i Diabłu ogarek" W. Jagiełło Rex 1410
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Panu Bogu świeczkę i Diabłu ogarek" W. Jagiełło Rex 1410
A cała dworska świta patrzyła na to zdarzenie z niedowierzaniem i stała jak wryta :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A cała dworska świta patrzyła na to zdarzenie z niedowierzaniem i stała jak wryta :)
Podglądałeś!:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Podglądałeś!:shock:
Nie ale kiedyś słyszałem czy czytałem o tym zdarzeniu :) Wszyscy byli podobno zszokowani ale dla Jagiełły było to normalne, ponieważ wiadomo, że chrzest przyjął z powodów politycznych ale wychował się w innej religii i kręgu kulturowym a tam było normalne składanie ofiar dla wszystkich bóstw nawet tych złych na zasadzie, że głównemu większość ale temu pomniejszemu też coś tam aby nie szkodził :)
-
Ja tam się napierał nie będę, ale jest taki skrót klawiszowy na większości przeglądarek co się robi Ctrl - (Ctrl i minus). Zmniejszy obrazek i już.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Ja tam się napierał nie będę, ale jest taki skrót klawiszowy na większości przeglądarek co się robi Ctrl - (Ctrl i minus). Zmniejszy obrazek i już.
Owszem tak można, ale zgodzisz się chyba, że każde przeskalowanie wpływa na jakość (ostrość). Wiadomym jest, ze najlepiej zdjęcie wygląda w takim rozmiarze w jakim zostało wstawione. W niektórych wpływ tego przeskalowania jest większy w innych mniejszy. Zależy co tam jeszcze przedstawia. Dobrym przykładem może być np. wątek makro nynego. Dopiero w pełnym rozmiarze zdjęcie ma tą właściwą jakość. Jak ma to być popRAW-ka to raczej jest to dość istotna cecha. (a może przesadzam:) )
Mógłbym też odpowiedzieć inaczej, jest też skrót Ctrl+ i można by sobie powiększyć zdjęcie które ktoś wstawił z rozmiarem 600pix dłuższy bok, tylko jak ono będzie wyglądało po takim przeskalowaniu?
Także myślę, że takie ujednolicenie co do rozmiarów w popRAW-ce jest wskazane. Można by ewentualnie wprowadzić też zakres od do. Dajmy na to min. dłuższy bok 900pix , max. 1200pix (dla zdjęć o kadrze poziomym), 1000pix (dla kadru pionowego). To już co prawda komplikuje zasady. Zostawiłbym jak jest obecnie. Z czasem po następnych edycjach można wprowadzić zmiany jak obecnie przyjęte z jakiś względów się nie sprawdzą.
-
Dorzuciłem swoje.
Budynek spalono, trzeba było gasić więc woda potrzebna. Aby nie podmywało budynku zaczęto rzekę regulować.
Inżynier ocalał z pożaru, więc udaje się na miejsce, by sprawdzić co jest do wyremontowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Dorzuciłem swoje.
Budynek spalono, trzeba było gasić więc woda potrzebna. Aby nie podmywało budynku zaczęto rzekę regulować.
Inżynier ocalał z pożaru, więc udaje się na miejsce, by sprawdzić co jest do wyremontowania.
Liebherr, bardzo dobra koparka:mrgreen: Na pewno sobie poradzą z regulacją rzeki:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Nie ale kiedyś słyszałem czy czytałem o tym zdarzeniu :) Wszyscy byli podobno zszokowani ale dla Jagiełły było to normalne, ponieważ wiadomo, że chrzest przyjął z powodów politycznych
A ilu dzis to robi bo:a co sasiedzi powiedza,a bo to nie wypada inaczej,a bo w szkole beda gadac i palcem wytykac,bo....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A ilu dzis to robi bo:a co sasiedzi powiedza,a bo to nie wypada inaczej,a bo w szkole beda gadac i palcem wytykac,bo....
Ano, bo to panie Mirek winno być tak:
wierzysz czy nie wierzysz, twoja sprawa, tylko kurde nie udawaj, boś kiep. Ot i wsio.
-
1 załącznik(ów)
Z uwagi na to, że moje zdjęcie nie spełniało wymogów tego konkursu umieszczam je tutaj i biorę się za robienie nowej poprawki. mam nadzieję że teraz będzie dobrze.Załącznik 76708
-
Cytat:
Zamieszczone przez
A56
Z uwagi na to, że moje zdjęcie nie spełniało wymogów tego konkursu umieszczam je tutaj i biorę się za robienie nowej poprawki. mam nadzieję że teraz będzie dobrze.
Załącznik 76708
O suuper montaż nie zginie! :mrgreen:
-
Ano, wersja wizjonerska :D
Ze swej strony pozwolę sobie wyrazić podziękowanie dla uczestników - że chciało się Wam pomiętolić ten niedoskonały twór :D
I mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec.
-
No i ja coś przed końcem świata dorzuciłem. :)
-
a dlaczego nie? koniec na koniec pozdrawiam:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
a dlaczego nie? koniec na koniec pozdrawiam:)
Mam nadzieję, że Pamiętacie:
Cytat:
Zamieszczone przez regulamin
4. Obróbka powinna polegać na, ogólnie rzecz biorąc, retuszu zdjęcia.
A - Nie robimy montaży z innymi zdjęciami
B - Nie przycinamy więcej niż 15-20% (nie dotyczy edycji nasze wizje)
C - Nie dorysowujemy elementów.
-
wiedzialem Saboor ze cos bedzie nie tak, ale nie moglem sie powstrzymac:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Mam nadzieję, że Pamiętacie:
Zaraz, zaraz. W pierwszym poście było:
tu puszczamy wodze fantazji, i zachowując pierwszoplanowe elementy kadru, bądź elementy główne(nie zawsze są pierwszoplanowe) tworzymy własne wizje kadru. Jako jedyna edycja ta dopuszcza dodawanie efektów np. woda, lustro, płomień, promienie świetlne itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Zaraz, zaraz. W pierwszym poście było:
tu puszczamy wodze fantazji, i zachowując pierwszoplanowe elementy kadru, bądź elementy główne(nie zawsze są pierwszoplanowe) tworzymy własne wizje kadru. Jako jedyna edycja ta dopuszcza dodawanie efektów np. woda, lustro, płomień, promienie świetlne itp.
Efekty tak - wklejki nie.
Wszystko co wygeneruje program tak, montaż z innymi zdjęciami nie.
-
takie sa te wodze droga klikaczko, puszczone ale tylko 1 reka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
wiedzialem Saboor ze cos bedzie nie tak, ale nie moglem sie powstrzymac:)
W gimpie czy szopie można sobie zrobić lustra, wodę czy płomień, jednak Wielki Autor popRAWki nie dopuszczał montaży zdjęć,
a ja też temu przyklaskuję.
---------- Post dodany o 23:30 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mr_Crowley
takie sa te wodze drogi klikaczu, puszczone ale tylko 1 reka
No przestań bo będzie jeździć w kółko! :-D
-
Mr Crowley - i tak Twoja wersja mi się podoba najbardziej. Jutro koniec świata, wielkie bum i cyk. Można szaleć.
-
Szalejta, jeszcze tylko doba :D Chyba że w niebie też można... (mam nadzieję)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
klikacz
Mr Crowley - i tak Twoja wersja mi się podoba najbardziej. Jutro koniec świata, wielkie bum i cyk. Można szaleć.
No, Na OlyClubie się bawili do końca!
---------- Post dodany o 23:58 ---------- Poprzedni post był o 23:57 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Szalejta, jeszcze tylko doba :D Chyba że w niebie też można... (mam nadzieję)
Aga, cho na irca!
-
No i nic, nie ma, czyli jak? Konkurs przekladamy do nastepnego terminu konca swiata?
Ps klikacz -dzieki;)