-
Odp: Jaka lampa do OMD EM-5
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Zawsze jest jeszcze FL-600R w sklepach kosztuje coś podobnie jak Metz 58 - i choć troszkę słabsza to dzięki rozmiarom bardziej pasuje w/g mnie do idei małego systemu m4/3, no i systemowa ;-)
Właśnie poczytałem sobie trochę o Fl-600R i muszę przyznać, że chyba mnie przekonałeś. Jej parametry nie są słabe a wyglądem o wiele bardziej pasuje do OM-D ;) Jako amator to i tak póki co nie dałbym rady ogarnąć wszystkich możliwośći Fl-50r ...
-
Ja też biorąc wszystkie za i przeciw przymierzam się do FL-600R ;-) z Metza to brałem pod uwagę 50 AF-1 jako wyraźnie tańszą - Olympus FL-50R to poza tym duuuża lampa jeśli idzie o wymiary
-
Czasami zamiast FL50R lepiej kupić używaną FL50. Jednak faktycznie, do om-d to jest duża lampa, choć z drugiej strony mocy nigdy dość ;) Najlepiej chyba mieć dwie, FL600 na rodzinne pstrykanie i FL50 na naprawdę ciemnicę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czasami zamiast FL50R lepiej kupić używaną FL50. Jednak faktycznie, do om-d to jest duża lampa, choć z drugiej strony mocy nigdy dość ;) Najlepiej chyba mieć dwie, FL600 na rodzinne pstrykanie i FL50 na naprawdę ciemnicę.
Albo poszukać Metza 48 lub 50 Af1. Dobry, tani i mniejszy od Fl 50R
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Albo poszukać Metza 48 lub 50 Af1. Dobry, tani i mniejszy od Fl 50R
No, ja mojego ostatnio szukałem po pokoju ;) Półtora miesiąca była poza moim zasiegiem.
Ale fakt fakt, dzisiaj 48 i 50 są tanie.
FL-50R mozna tez taniej niz za 2000zl znalezc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
No, ja mojego ostatnio szukałem po pokoju ;) Półtora miesiąca była poza moim zasiegiem.
Tzn?
Ja na swojego Metza 48Af nigdy nie narzekałem.
-
Takie wtracenie - znaleźć nie mogłem fizycznie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Takie wtracenie - znaleźć nie mogłem fizycznie ;)
To musisz mieć duży ten pokój :wink:
-
Nie, burdel mam w nim i tyle...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
Nie, burdel mam w nim i tyle...
Tak też sobie po cichu pomyślałem :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Czyli Twoim zdaniem co lepiej wybrać?? Nową Fl600r czy używanego Fl50??
-
Ja do OM-D wybrałbym FL-600R, ale ja amator jestem ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koksikus
Czyli Twoim zdaniem co lepiej wybrać?? Nową Fl600r czy używanego Fl50??
Nie mam ani om-d, ani fl600, no i nie wiem, jakie zdjęcia robisz :) Wiem natomiast, że kupiłem dawno temu FL36 i brakowało mi mocy, to po roku zamieniłem ją na FL50, a teraz prawie w ogóle lampy nie używam. Wiem, wiem, dziwny ze mnie typ ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Nie mam ani om-d, ani fl600, no i nie wiem, jakie zdjęcia robisz :) Wiem natomiast, że kupiłem dawno temu FL36 i brakowało mi mocy, to po roku zamieniłem ją na FL50, a teraz prawie w ogóle lampy nie używam. Wiem, wiem, dziwny ze mnie typ ;)
Każdy ma jakieś swoje odchyły ;)
Chciałbym kupić lampę która pozwoli mi robić zdjęcia portretowe w pomieszczeniu jak i w plenerze przy słabym świetle.. Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem. A że flesze za tanie nie są, dlatego wolę się nad tym wszystkim poważnie zastanowić i posłuchać rad bardziej doświadczonych osób ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koksikus
Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem.
Kupuj kompletne lampy,nie na części.Lampy kupisz i oprzyrządowanie do nich jednego dnia.Ustawianie ich zajmie ci trochę dłużej.Nie myślę o postawieniu ich ale na ustawianiu do zabawy światłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kupuj kompletne lampy,nie na części.Lampy kupisz i oprzyrządowanie do nich jednego dnia.Ustawianie ich zajmie ci trochę dłużej.Nie myślę o postawieniu ich ale na ustawianiu do zabawy światłem.
Tzn mi chodzi o flesze, bo lampy są za dużo i ciężko z nimi się ogarnąć w plenerze.. Przynajmniej tak mi się wydaje.. A 3 flesze za dużo miejsca w torbie nie zajmą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Koksikus
Każdy ma jakieś swoje odchyły ;)
Chciałbym kupić lampę która pozwoli mi robić zdjęcia portretowe w pomieszczeniu jak i w plenerze przy słabym świetle.. Jestem totalnym amatorem, ale mam w planach skompletować z 3 lampy błyskowe i bawić się światłem. A że flesze za tanie nie są, dlatego wolę się nad tym wszystkim poważnie zastanowić i posłuchać rad bardziej doświadczonych osób ;)
Do tego automatyka nie będzie Ci potrzebna, możesz spokojnie zacząć od YN 460II i zobaczyć, czy błyskanie Ci się spodoba. Optymalny zestaw, to jedna systemowa (w sensie dopasowania do systemu) i 2x 460II. Systemowa ze względu na synchronizację z krótkimi czasami i automatyka też się czasem przyda jeśli trafią Ci się zdjęcia o bardziej reporterskim charakterze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Do tego automatyka nie będzie Ci potrzebna, możesz spokojnie zacząć od YN 460II i zobaczyć, czy błyskanie Ci się spodoba. Optymalny zestaw, to jedna systemowa (w sensie dopasowania do systemu) i 2x 460II. Systemowa ze względu na synchronizację z krótkimi czasami i automatyka też się czasem przyda jeśli trafią Ci się zdjęcia o bardziej reporterskim charakterze.
Kurcze, chyba pokuszę się o taki zestaw jaki opisałeś powyżej. Skoro za 400 zl mogę mieć dwie 460II, to naprawdę nie jest duży wydatek. Tylko teraz nadal pozostaje mi dylemat jaką systemową lampę kupić.. :/ Używany Fl-50 będzie dobry, czy lepiej odżałować troszkę więcej kasy i kupić nową Fl-600r?? Co prawda Fl-600r jest słabsza ale co nowa to nowa.. Sam już nie wiem.. W ogóle przepraszam, że tak zaśmiecam ten temat, ale główkuję nad tym już trzeci tydzień ;)
-
Poszukaj informacji o czasie ładowania. W praktyce czas ładowania bywa ważniejszy od mocy (oczywiście w zakresie rozsądku, rzeczywista LP 30 dla 35mm, to rozsądne minimum). Kolejna sprawa, to właśnie rzeczywista LP. Producenci lubią trochę pofantazjować w tym temacie (uważaj na lampy z zoomem, zwykle podają LP dla najwyższej wartości, np. YN 460II ma ten sam palnik co 560, ale na papierze 560 jest dużo mocniejsza).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Poszukaj informacji o czasie ładowania. W praktyce czas ładowania bywa ważniejszy od mocy (oczywiście w zakresie rozsądku, rzeczywista LP 30 dla 35mm, to rozsądne minimum). Kolejna sprawa, to właśnie rzeczywista LP. Producenci lubią trochę pofantazjować w tym temacie (uważaj na lampy z zoomem, zwykle podają LP dla najwyższej wartości, np. YN 460II ma ten sam palnik co 560, ale na papierze 560 jest dużo mocniejsza).
Ok, dziękuję ślicznie za podpowiedź!! Przynajmniej już wiem na co zwracać uwagę :)
-
Używam Metza 50AF-1, moim zdaniem to świetne rozwiązanie tańsze od oryginalnego Olympusa. Jest mocna, firmware aktualizowany przez USB, obsługuje zdalne wyzwalanie, pozwala bawić się światłem, jedyny minus to fakt, że podstawka do zdalnego ustawienia lampy mogłaby być w komplecie
-
A jak Ci się używa OMD z założonym Metzem? Ja do swojego E-P3 jeden jedyny raz podłączyłem Metza 48 AF-1 i już tego więcej nie zrobiłem. Jak dla mnie - taki zestaw = zero ergonomii
-
Bo trzeba trzymać jedną ręką body, drugą za lampę podpierać.
Używać się da.
Ja używałem E-P3 z SB-900 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ziootek1971
A jak Ci się używa OMD z założonym Metzem? Ja do swojego E-P3 jeden jedyny raz podłączyłem Metza 48 AF-1 i już tego więcej nie zrobiłem. Jak dla mnie - taki zestaw = zero ergonomii
Używałem Metza zarówno z OM-D jak i z E-PL2, szczyt ergonomii to to nie jest, ale możesz zawsze używać jej jako lampy odpalanej zdalnie - u mnie działało świetnie. Małe body z dużą lampą nie jest wygodne w użytkowaniu, ale nie narzekam - mocowanie sprawia wrażenie bardzo solidnego, więc tak naprawdę używam lampy jako dodatkowego punktu podparcia przy kadrach pionowych. Najczęściej (3/4 sytuacji) odbijam światło od sufitu, więc taki układ z palnikiem w pionie poprawia wyważenie zestawu. 50AF-1 wymagał update softu, żeby współpracował zdalnie z OM-D - Metz na szczęście udostępnił aktualizację.
-
Witam serdecznie.
Prosił bym o informację Ijezeli ktoś ma taki zestaw) jak się sprawuje z OM-D-E5 Metz 44 AF-1? Wg. opisu i charakterystyki powinna pracować z OM-D w trybie slave i (oprócz oczywiście liczby przewodniej) ma funkcje jak wyższe "nr-y" Metz-a.
-
ja zakupiłem metz 50 af-1 i dzisiaj sięnią własnie bawie. zdalne wyzwalanie pieknie działa. dlapewności zaktualizowałem soft.
jest duża, ale z kitowym zumaczem daje spokojnie rade, świetnie doświetla - w końcu mogę popstrykać w domu :):)
-
Już jestem posiadaczem Metz-a 44AF-1. lampka śmiga z EM5 aż miło. Z opcją slave nie ma żadnych problemów.
-
Jak to jest z Olympusem 600R, czy ona ma jakieś wyposażenie dodatkowe typu dyzufor ? Bo widzę, że na stronce Olka nic nie podają na ten temat i nie ma opcjonalnego wyposażenia - troszkę "bida".
-
Masz wysuwany dyfuzor oraz odbłyśniczek (maluteńki biały kwadracik wysuwany)
A jeżeli chciałbyś odbłyśnik z prawdziwego zdarzenia do lampy to trzeba się zaopatrzyć bądź zrobić samemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maestro
Jak to jest z Olympusem 600R, czy ona ma jakieś wyposażenie dodatkowe typu dyzufor ? Bo widzę, że na stronce Olka nic nie podają na ten temat i nie ma opcjonalnego wyposażenia - troszkę "bida".
No cóż - ma podstawkę, pokrowiec instrukcję i pudełko ;-), więc nic specjalnego dobrze że ma wyciągany odbłyśnik (strasznie mały) i płytkę rozpraszającą. Problem że na rynku nie ma tanich prostych dedykowanych dyfuzorów tylko uniwersalne mocowane rzepem.
-
Noszę się z zamirem zakupu zewnętrznej lampy blyskowej pod OMD E-M10 i czytając wcześniejsze posty w w tym wątku przewijaly sie modele Fl 36 R czy Fl-600R Chciałem was zapytać czy na tę chwilę jakieś modele weszły które warto by rozważyć z zastosowaniem pod sesje zajęciowe jako element wspomagajacy oswietlenie zastane. Chodzi mi o coś co da zadowalajace rezultaty ale jednoczesnie cenowo jest atrakcyjne. Przy okazji zapytam co myślicie o zestawach oswietleniowych ich ceny wydają sie sensowne.
-
Używam stare analogowe metza na automatyce własnej, podłączone do bezpiecznej kostki i czasami do nich akumulator zewnętrzny 6v ( naładowane są non stop ). Trudno jest je zajechać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heeros
Noszę się z zamirem zakupu zewnętrznej lampy blyskowej pod OMD E-M10 i czytając wcześniejsze posty w w tym wątku przewijaly sie modele Fl 36 R czy Fl-600R Chciałem was zapytać czy na tę chwilę jakieś modele weszły które warto by rozważyć z zastosowaniem pod sesje zajęciowe jako element wspomagajacy oswietlenie zastane. Chodzi mi o coś co da zadowalajace rezultaty ale jednoczesnie cenowo jest atrakcyjne. Przy okazji zapytam co myślicie o zestawach oswietleniowych ich ceny wydają sie sensowne.
Jeśli potrzebna mała zgrabna i z ttl-em to proponuję Nissin i40 (za cenę Fl-600R można kupić 2 sztuki i komplet akumulatorków). Jak wystarczy tryb manualny to Yongnuo ;-)
-
FL-600 to bardzo dobra lampa, ale jest dosyć ciężka jak na EM-10, na swoim EM-5 bez gripa raczej jej nie używam, bo niewygodnie. Wydaje mi się że optymalną lampką do M4/3 jest właśnie ten nissin i40. Powinna się dobrze sprawdzić we wspomaganiu oświetlenia zastanego, bo ma też tryb HSS, czyli synchronizuje na krótkich czasach
-
Nissin i40 wydaje się być optymalnym wyborem. Zastanawia mnie jedynie czy faktycznie zdejmowanie lampy z body aparatu jest tak mało komfortowe?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
heeros
Nissin i40 wydaje się być optymalnym wyborem. Zastanawia mnie jedynie czy faktycznie zdejmowanie lampy z body aparatu jest tak mało komfortowe?
Zdejmowanie jest bardzo komfortowe ;-) jedynie przy zakładaniu trzeba uważać by dobrze weszła - ale to nie jest żaden istotny problem. Czytałem też o ścierających się napisach na kółkach nastaw i ich łatwym przestawianiu - ale w codziennym użyciu nie stwierdziłem na razie ;-). Sterowanie takie analogowe bardzo mi odpowiada (szybko, prosto). Miałem dwa razy zawieszenie aparatu (E-M5) przy użyciu lampy - ale nie wiem czy z jej winy.