A ja dzisiaj polecam łódzkie podwórka. Kilka już było w moim wątku i w galerii, ale w Łodzi takich miejsc jest dużo więcej.
Załącznik 73237Załącznik 73238Załącznik 73239
P.S. Jak na razie nikt mi w głowę nie dał i sprzętu nie zabrał :)
Pozdr
Wersja do druku
A ja dzisiaj polecam łódzkie podwórka. Kilka już było w moim wątku i w galerii, ale w Łodzi takich miejsc jest dużo więcej.
Załącznik 73237Załącznik 73238Załącznik 73239
P.S. Jak na razie nikt mi w głowę nie dał i sprzętu nie zabrał :)
Pozdr
Lubię takie zdjęcia jak 2 z liniami i symetrią :)
Fajna wrzutka.
Teraz trochę większa wrzutka.
Pewnie wszyscy kojarzą piękną ideę ogródków działkowych - namiastki podmiejskich domów letniskowych dla robotniczej części społeczeństwa. Jako, że budowane były w czasach, kiedy o jakiekolwiek materiały trzeba było walczyć, konstrukcje, które powstały zadziwiały pomysłowością budowniczych... Okazuje się, że mimo upływu lat, wygląd ogrodów działkowych niewiele się zmienił.
Jesień to czas, kiedy na działkach trwa wzmożony wysiłek aby zabezpieczyć karkołomne czasem konstrukcje przed zimą. To także czas, kiedy już opadły liście i najlepiej widać CO MOŻE SIĘ PRZYDAĆ w ogródku działkowym. Odpowiedź na to pytanie jest oczywista: WSZYSTKO MOŻE SIĘ PRZYDAĆ!
Bezcenne są:
- beczki
- opony
- stary karmnik
- stare drzwi i okna
- czy wspominałem o beczkach? - te są we wszystkich możliwych konfiguracjach...
Zapraszam na ogródki działkowe na terenie starego Widzewa w Łodzi, na tyłach osiedla Grembach, gdzie (wstyd się łodzianinowi przyznać) toalety są jeszcze wspólne na zewnątrz.
Pozdr
Świetne świetne świetne ....
Dzisiaj coś dla tych, którzy myślą, że Łódź to tylko ul.Piotrkowska i ewentualnie centrum Manufaktura.<br>Otóż, surprise, surprise - jest w Łodzi Stary Rynek. Tak, tak, taki z podcieniami i kamieniczkami i ... niczym więcej :(
Z Manufaktury wystarczy kłusem na przełaj przez pobliski park i już.
Pozdrowienia dla zlotowiczek i zlotowiczów :)
I oto podcienia i pomnik Mojżesza w parku.
Dzięki BIKER za wsparcie :)
A oto co znalazłem w moim łódzkim, księżo-młynowym archiwum:
:)
Wrzucę dzisiaj Pana Leona z Pasażu Schillera. Pan Schiller bardzo kochał Polskę, czego dał wyraz nawet na tym zdjęciu :)
Pozdr
Fajne :)
Fajne.
Oj coś ciężko mi będzie ciągnąć wątek prawie w pojedynkę.
Jeszcze raz Księży Młyn.
Załącznik 73821
Pozdr
barmichal76 spokojnie, ja poszperam i coś znajdę. Ale nie chciałbym zdublować fotek, które już w watku rowerowym pokazywałem.
A ja nawet nie mam kiedy czegoś sfocić :(
Konieczny jest nowy rajd po Łodzi.
Coś tam wyszperałem. Pierwszego i czwartego jeszcze nie wstawiałem a trzy pozostałe są u mnie na wątku ale tam mało kto zagląda więc prawie jak świeżynki ;). Pierwsze trzy to pomnik rewolucji 1905 roku, czwarta to park w którym ten pomnik się znajduje natomiast piąta to ulica Nowomiejska tuż za Placem Wolności.:)
Załącznik 73827Załącznik 73828Załącznik 73830Załącznik 73829Załącznik 73831
Kapliczki w lesie Łagiewnickim i secesyjna willa Kindermana przy ul. Wólczańskiej.
THX dzarro. Aż wstyd, że jestem z Łodzi a fotek prawie zero. Ale tutaj sobie to uświadomiłem :)
zacznij szukać w kalendarzu wolnych terminów na rajdy po Łodzi, już ja Ciebie obwiozę:grin:........najlepiej rowerem ale autem nie pogardzę.
Dzarro nie ważne ile, ważne, że któreś :). Podoba Ci się ten efekt z kółkiem?
Teraz to pewnie szybciej sanki na zimę ale wiesz może zrobimy tak. Moja żona chodzi na zajęcia w piętki i soboty to może w jakąś sobotę zgarnę moją córeczkę w fotelik, wózek wrzucę do bagażnika i coś się wymyśli. Tylko najpierw muszę zgarnąć od żony instrukcję obsługi na zawartość plecaka dla córki na długie wypady (już widzę komentarze kobiałeczek jak to przeczytają) :D
To podstawa :).
Powiem Wam, że moja czworakująca córka bardzo lubi Olka i to jest jedna z podstawowych rzeczy do których pędzi na kolanach jak go zobaczy w zasięgu wzroku a już normalnie dostaje wielkiego uśmiechu jak zobaczy pomarańczową diodę na lampie FL36. Nie wiem co ją tak fascynuje w tej diodzie :)
A takie coś stoi w Łodzi na skrzyżowaniu ulice Retkińskiej z Wyszyńskiego, chyba jedyny taki pomnik w Polsce nieistniejącej linii tramwajowej :)
Zdjęcie 3 i 4 pierwszy raz w życiu przerabiałem w OV2 a inne drobne detale czyli wywalanki, przeklejanki to już w PS, więc jak przedobrzyłem a ja mam takie tendencję to walcie śmiało :)
No i przepraszam, ponieważ będzie to w dwóch wątkach tutaj i w Foto lokomotywie :)
Trochę odświeżę wątek.
Trzy "okrąglaki" znowu z Księżego Młyna.
Załącznik 74225Załącznik 74226Załącznik 74227
Pozdr
Zrobiłem coś podobnego na podstawie Twojej "Planety małego księcia" lub "okrąglaka" gdy pokazałeś to w galerii tylko z pojedynczego zdjęcia. Chciało mi się śmiać bo wyszło to jak znak radioaktywności :). Na zdjęciach przerobiona na biurowiec dawna fabryka z ul. Kopcińskiego.
Barmichal76 - nie wszystkie zdjęcia nadają się do przerobienia na "okrąglaki", ale Ty dobrałeś dobre - wg mnie pierwsze wyszło naprawdę super.
Dzięki, tak naprawdę najlepsze nie chciało się złożyć. Albo pierwszy albo drugi plan się rozjeżdżał.
Pozdr
Ja dorzucam z miasta Łodzi...
Kaplica na starym cmentarzu...
Ciekawie Tobie wyszła kaplica Scheiblera:wink:.
czy wiecie gdziejest w Łodzi skansen militarny, na którym stoi ten czołg????