-
Odp: M.Zuiko Digital 17mm f/1.8 - spekulacje
"Olympus plans to release the new lens in the first half of 2013" (źródło: http://www.dslrphoto.com/dslr/olympu...ent,28166.html)
-
Koleś z Bostonu chwali się na dpreview, że człowiek z Oly szepnął mu $500. Znaczy się tanio będzie kolejne fajne szkiełko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Koleś z Bostonu chwali się na dpreview, że człowiek z Oly szepnął mu $500. Znaczy się tanio będzie kolejne fajne szkiełko.
Było by super...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Było by super...
Ja odpuszczam (za blisko 12/2), ale z doświadczenia przy kupnie m75 można rzec, że w OJ będzie baaardzo dobra cena :)
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho. Dla mnie szok. Może 43/1.2OIS to zmieni, wczoraj musiałem zapiąć 25/1.4 bo f/2 (12mm) już nie dawało rady, nawet na 12800, mam teraz fazę na macro, fajnie by było dostać teraz małe 150/2, lub 150/2.8 macro. To tak w ramach spekulacji.
-
O taaak. Odpowiednik S150 w m4/3. To byłoby coś. Obawiam się tylko, że w najbliższej przyszłości nie zobaczę nic takiego.
Kiedy kupowałem E-300 jako nowość na rynku to plotki głosiły, że wyjdzie (wkrótce :wink:) 100mm makro. To tak na temat spekulacji.
Ale pomarzyć zawsze można.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
O taaak. Odpowiednik S150 w m4/3. To byłoby coś. Obawiam się tylko, że w najbliższej przyszłości nie zobaczę nic takiego.
Kiedy kupowałem E-300 jako nowość na rynku to plotki głosiły, że wyjdzie (wkrótce :wink:) 100mm makro. To tak na temat spekulacji.
Ale pomarzyć zawsze można.
Ależ ta setka była do końca w planie obiektywów Olka dla 4/3. Było też Sigmowe 105mm macro, zdarza się do dziś na wtórnym rynku czasami. Może dlatego tej setki nigdy nie zobaczyliśmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja odpuszczam (za blisko 12/2), ale z doświadczenia przy kupnie m75 można rzec, że w OJ będzie baaardzo dobra cena :)
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho. Dla mnie szok. Może 43/1.2OIS to zmieni, wczoraj musiałem zapiąć 25/1.4 bo f/2 (12mm) już nie dawało rady, nawet na 12800, mam teraz fazę na macro, fajnie by było dostać teraz małe 150/2, lub 150/2.8 macro. To tak w ramach spekulacji.
150 mm/2=75 mm. To może być według Ciebie małe :?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ ta setka była do końca w planie obiektywów Olka dla 4/3. Było też Sigmowe 105mm macro, zdarza się do dziś na wtórnym rynku czasami. Może dlatego tej setki nigdy nie zobaczyliśmy.
Konkretnie miałem na myśli to olkowe. Po prostu pamiętam jak co chwilę plotka ożywała. Boje się, że jasne 150 pod m4/3 to też będzie taki "plan".
A z sigmy już wybrałem 150.
-
Jak zwykle ponarzekam ;) Dziś położyłem obok Panasa 20mm mojego Oly 45mm i tak po dotychczasowych zdjęciach nowego Olka 17mm to chyba o ponad połowe większy baedzie od Panasonikowego naleśnika :( W kieszeń tak łatwo noe wejdzie ani w moją neoprenową kaburkę. Ciekawe jak z tą optyką będzie bo brak szybkiego AF w 20stce czesto mnie boli...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Jakby to było w okolicach 2000 zł ceny sugerowanej, to byłbym całkiem szczęśliwy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Panas po prostu w cieniu optyki Oly, imho.
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 4 dobre szkla - 12, 45, 60 i 75 - a Panas 5/6 - 14 (IMHO jest na tyle lepsze od 17 Olka ze warto je uwzglednic) 20, 25, 45, 12-35, 35-100. Nawet gdyby liczyc tylko stalki to jest poki co remis, z lekkim wskazaniem na Olka, a IMHO zoomy Panasia nie sa czyms co mozna pominac. Oly doszusowalo do Panasia w stalkach ale jesli chodzi o zoomy to jest daleko w tyle. Idealem bylby 14-54 2,8-3,5 rownie dobry optycznie jak wersja 43 ale sporo mniejszy. Takie szklo jest IMHO teraz najbardziej potrzebne w m43
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
500 zielonych tanio? IMHO realna cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 3 dobre szkla - 12, 45 i 75 - a Panas 5 - 20, 25, 45, 12-35, 35-100.
Mnie tam logo na szkle niespecjalnie rusza, o ile to dobre szkło, ale ciekawe masz kryteria zaliczania szkieł do dobrych. Skoro łapie się panasowe 45/2.8 macro to dlaczego nie łapie się np. m.ZD 60/2.8 macro?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
500 zielonych tanio? IMHO realna cena.
Mnie tam logo na szkle niespecjalnie rusza, o ile to dobre szkło, ale ciekawe masz kryteria zaliczania szkieł do dobrych. Skoro łapie się panasowe 45/2.8 macro to dlaczego nie łapie się np. m.ZD 60/2.8 macro?
Po korekcie juz sie lapie :) Zapomnialem o 60/2.8 i 14/2.5
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Po korekcie juz sie lapie
Hehe - gruba ryba ze mnie, 1 post na forum i od razu olkowi dobrych szkieł przybyło ;-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Hehe - gruba ryba ze mnie, 1 post na forum i od razu olkowi dobrych szkieł przybyło ;-).
Przybylo jeszcze przed - popatrz na godzine poprawki i swojego postu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Po korekcie juz sie lapie :) Zapomnialem o 60/2.8 i 14/2.5
Pozwolę sobie przypomnieć o parze 7-14 i 9-18, oraz oczku od Panasa 8mm. Nie do końca znasz system o którym piszesz, każde z nich ma swe wady i zalety , a wady są podobne do tych z 14/2,5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Pozwolę sobie przypomnieć o parze 7-14 i 9-18, oraz oczku od Panasa 8mm. Nie do końca znasz system o którym piszesz, każde z nich ma swe wady i zalety , a wady są podobne do tych z 14/2,5.
Nie wymienilem tez 100-300, 75-300, 3D Panasia, zatyczki Olka i x innych szkiel - a nie zrobilem tego nie dlatego ze jak twierdzisz nie znam systemu ale dlatego ze przyjalem inne kryteria. Wymienilem te ktore sa, moim zdaniem, jasne i ostre - dlatego 14/2.5 lapie sie jak dla mnie tylko czesciowo a pozostale nie lapia sie w ogole
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie wymienilem tez 100-300, 75-300, 3D Panasia, zatyczki Olka i x innych szkiel - a nie zrobilem tego nie dlatego ze jak twierdzisz nie znam systemu ale dlatego ze przyjalem inne kryteria. Wymienilem te ktore sa, moim zdaniem, jasne i ostre - dlatego 14/2.5 lapie sie jak dla mnie tylko czesciowo a pozostale nie lapia sie w ogole
Zgodzę się tylko z kryterium jasne.Ostre to one są, a Olkowe na pewno od pełnej dziury. 3D i zatyczki pomińmy może milczeniem , podobnie jak 17/2,8.
-
Vindex. Jasne zumy szerokokątne to się chyba raczej rzadko zdarzają. Nie tylko w tym systemie.
Dlatego ignorowanie 7-14 i 9-18 jest nie na miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Dlatego ignorowanie 7-14 i 9-18 jest nie na miejscu.
Słusznie - tylko że to daje remis... ale tak w ogóle to nie wiem po co ta licytacja :roll::?:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Słusznie - tylko że to daje remis... ale tak w ogóle to nie wiem po co ta licytacja :roll::?:
To tak dla wypełnienia czasu w oczekiwaniu i przed badaniem nowego 17/1,8, pewnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zgodzę się tylko z kryterium jasne.Ostre to one są, a Olkowe na pewno od pełnej dziury.
Używałem 14-tki Panasa i mogę powiedzieć o niej dużo dobrego, ale nie to, że była ostra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Nie popadajmy w przesade :) Do tej pory Oly wypuscil 4 dobre szkla - 12, 45, 60 i 75
Chodziło mi tylko o to, że tym nowym szkłom Panasa brak mbsz wow factor, jeśli tak niszowo je wycenili to te szkła być... hmm lepsze. A Oly wbił się idealnie w czasie z ogniskowymi jak i ceną czy targetem (45 vs 75). BTW. Taki wow factor ma np. 43/1.2OIS czy mam nadzieję mZD 150/2.8 macro. Mogą zagrać jak w przypadku 45 i 75: jedno macro tańsze, drugie droższe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
czy mam nadzieję mZD 150/2.8 macro. Mogą zagrać jak w przypadku 45 i 75: jedno macro tańsze, drugie droższe.
Ta 150/2.8 to nie ma być od Panasa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Tak, Panasa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Aż strach pomyśleć ile będzie kosztować. Nowe sigmy pofruneły już w kosmos z ceną, a panas potrafi jeszcze bardziej polecieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Panasa ma być wersja nie macro, o ewentualnej wersji Oly wiemy tyle, że istnieje we wniosku patentowym a w tytule jest macro. Nie chodzi o to czy będą drogie (bo o tym w sumie to my decydujemy portfelem) tylko czy będą "kopać" jak np. m75 czy m60/m.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Panasa ma być wersja nie macro, o ewentualnej wersji Oly wiemy tyle, że istnieje we wniosku patentowym a w tytule jest macro. Nie chodzi o to czy będą drogie (bo o tym w sumie to my decydujemy portfelem) tylko czy będą "kopać" jak np. m75 czy m60/m.
Zapomniałem o tym wniosku Olympusa.
Najważniejsze, że jakaś 150 będzie dla mikrusów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zapomniałem o tym wniosku Olympusa.
Najważniejsze, że jakaś 150 będzie dla mikrusów.
Zobaczywszy czarną wydmuszkę Panasa mam nadzieję na kolejny srebrny IDEAŁ ze znaczkiem Zuiko makro.
-
A ja bardzo czekam na 150 od Panasa właśnie. Makro jest fajne, ale zwykle takie obiektywy zdecydowanie dokładniej ostrzą poniżej kilku metrów niż w dalszych zakresach. Pierścienie ostrości są w nch zbudowane tak a nie inaczej, a mnie bardziej interesuje coś długiego typu "tele" niż "makro".
Makro mogę zawsze rozwiązać pierścieniami z automatyka - jak szkło jest wyjątkowo dobre to jakości w zakresie makro nie straci.
-
Plotki zapowiadają 2 nowe puszki pół pro i nowe szkła na drugi tydzień stycznia.
Pozdrawiam
-
ano zapowiadają... i już się boję, że trzeba kasę szykować, a to co kupię dziś nie będzie pasować jutro do niczego. tak więc wstrzymałem zakup gripa i 12-35 może w styczniu coś innego wrzucę na celownik, dziś strach - bo kto potem odkupi moje cudaki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hadan
Plotki zapowiadają 2 nowe puszki pół pro i nowe szkła na drugi tydzień stycznia.
Cytat:
Zamieszczone przez
tojaro
ano zapowiadają... i już się boję, że trzeba kasę szykować
A to tylko od Oly, trzeba pamiętać, że to trafi do nas około lipca/sierpnia; przynajmniej do tej pory tak było.
Muszę sprawdzić na dpreview ile czasu mija zanim zimowe anonsy Panasa trafiają do sklepów, piszę o PL43/1.2OIS.
Tak sobię myślę i ciekawe czy ta 43 Panasa nie jest początkiem jasnej OIS-erii. Oddałbym dużo za 12mm f/1.2 OIS a jeszcze z opcją macro (jak w SLRMagic)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Do tej pory Oly wypuscil 4 dobre szkla - 12, 45, 60 i 75
Zestaw właściwie idealny. Do szczęścia jeszcze tylko fishka i zoomik 35-100. Dziury między 12 a 45 raczej bym nie odczuł.
-
A mnie w tym zestawie brakuje 20-25. Fish też.
Luin, a po co Ci 45, 60 i 75 jak bierzesz 35-100? Biorąc pod uwagę moje przygody z systemów dSLR to właściwie odpuszcza się używanie stałek jak ma się zooma który je kryje..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
A mnie w tym zestawie brakuje 20-25. Fish też.
Luin, a po co Ci 45, 60 i 75 jak bierzesz 35-100? Biorąc pod uwagę moje przygody z systemów dSLR to właściwie odpuszcza się używanie stałek jak ma się zooma który je kryje..
35-100 jest bardzo fajny, ale: makro nie zrobi, więc 60mm zostaje. Ma f2.8 więc 1.8 nie zastąpi. Tak więc przynajmniej jedno 45 albo 75 do portretu zostaje.
35-100 to świetny słoik podróżniczny, uniwersalny. Ale do paru rzeczy jednak się nie nadaje.
-
Na 45 może i tak, ale jak pójdziesz z ogniskową do 100mm to 2.8 da podobne rozmycie jak 75 na 1.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strOOs
45 mm idealnie nadaje się do portretów w pomieszczeniach, 75-tka jest z kolei idealna poza pomieszczeniami. Niskie GO ponoć jest sexi i trudno się z chętnymi na zdjęcia w tej kwestii kłócić:-) Owszem, można się oddalić od obiektu bardziej i uzyskać tę samą głębię na 35-100, ale światło już to samo nie będzie, a i pomieszczenia może człowiekowi nie wystarczyć. 35-100 czuję jako słoik reporterski, gdzie czaić trzeba się na obiekty oddalone w różnym stopniu od nas i do tego często tę odległość zmieniające; bajka gdy człowiek chce dyskretnie oddać klimat zwiedzanego miasta bez interakcji zbrojnej z tubylcami:-)
Natomiast 60 mm to szkło zupełnie innej kategorii. Jakbyś się nie starał, to za pomocą 35-100 odwzorowania 1:1 nie uzyskasz.
Niskodystorsyjnego (względem fishów), a przy tym jasnego i wciąż bardzo szerokiego Zuiko 12 mm rekomendować jak widzę nie trzeba.
-
45 fakt, nie zamierzam się pozbywać, bo jest małe i wszędzie schowam.
Ale nie wiem czy bym wziął 35-100 i 75 do jednego zestawu szkieł. Osobiście wolę 75, reportaż robię od czasów przejścia na m43 wyłącznie na stałkach (poza 9-18, bo nie ma tak szerokiej stałki - używam go wyłącznie jako 9mm).
Jak dla mnie w m43: fisz, 12, 20, 45 (42.5 panas jak wyjdzie), 75, 150 (panas jak juz wyjdzie)
-
Plotki mówią o dostępności w połowie grudnia, cena po przeliczeniu na euro 550. :)