Oprócz 4/3 Panasonic ma jeszcze przejściówki na Leicę typu R oraz M
Wersja do druku
GH3 wygląda znacznie solidniej niż GH2. Dodatkowe pokrętła i przyciski też wydają się dobrze przemyślane.
Pytanie tylko czy rozmiar z obiektywem będzie wyraźnie większy, czy może okaże się, że w sumie zajmuje tyle samo miejsca co GH2?
Oby to drugie. Grip w GH2 można nieco powiększyć i nadal nie będzie wystawał za naleśnika 20/1.7. Jak utrzymają podobne gabaryty to jestem za :)
Do tego grip, który poprawi ergonomię, wtedy kiedy zapowiadają się długie godziny trzymania aparatu w dłoniach.
Oby tylko nie zaszaleli z ceną, po polegną.
NEX-6 i D600 ustawiły dość ciasne widełki.
Mamy wielu fachowcow na forum Olympusa ale cos slabo Panowie, 2:37 na moje ewidentnie jest to 14-35 f2 na przejsciowce od Panasa.
Ktos mysli inaczej?
pozdrowionka
To że cena będzie wysoka - to już prawie pewne. Plotki mówią o 2800 euro - pewnie chodzi o zestaw z 12-35/2.8. Czyli za korpus mniej więcej wychodzi tyle co za X-1Pro. Pomijając kwestię matrycy(ma być nowa - więc trudno wyrokować) można domniemywać, że taki korpus będzie w większości aspektów lepszy od Fuji, a w każdym razie - bardziej uniwersalny. Reasumując cena nie może cieszyć, ale nie może też bardzo dziwić.
Gdyby nie (moje) ograniczenia finansowe taki aparacik - zwłaszcza z tymi dwoma zoomami - jest dla mnie ciekawszy niż te drogo-tanie amatorsko-profesjonalne D600 albo A99. Ta reklamówka świetnie wypunktowała w jakich sytuacjach taki aparacik będzie miał przewagę nad leśnymi dziadkami z klubu C/N: plener, ulica, podróże. Sprzęt wysokiej jakości(body+2/3 szkła) - mieszczący się w małym plecaku i ważący góra 2 kg.
2800 euro na starcie z 12-35/2.8 brzmi realnie i daje nadzieję na jakąś rozsądną cenę za czas jakiś.
GH2 też tani na starcie nie był, a teraz to szkoda nie brać.
Ja i tak poczekam, bo nie mam zwyczaju się przesiadać o jedną generację.
Ale widać jakiś konkretny kierunek rozwoju systemu i robi się ciekawie. Jakby tak GH2 był uszczelniany i miał ze 2EV lepszy DR to byłby totalny wypas jak dla mnie.
GH3 uszczelniany jest, DR ma być lepszy, ale czy na poziomie nowych APS, to się okaże.
Jeżeli tam faktycznie jest elektroniczna migawka, co by stanowiło olbrzymi walor aparatu, to reklamówka nie dość, że tego nie pokazuje to jeszcze w momentach "robienia zdjęć" podłożono głośny i nieprzyjemny trzask. Czyżby była opcja włączenia takiego dźwięku z głośnika wbudowanego w aparat ;-)?
Wygląda... tak jak chciałbym by wyglądał E-M5 :-P
Z gripem wygląda na większego.. może nie dużo, może to wrażenie, ale jakoś tak... ergonomiczniej.
Dla filmowców pewnie będzie super, ale mnie te jego funkcje filmowe są psu na budę. Jak czytam reklamówki, to mam wrażenie, że 40% zapłaconej ceny byłoby na nic (bo bym tych super wypasionych funkcji nie używał).
Jak dla mnie, to mogliby zrobić GH3 dla filmowców i jakś wersje GH3s w ogóle okrojoną z możliwości nagrywania filmów.
Ciekawe jak będzie z jakością obrazka w sosunku do E-M5? Hmmm...
T.
Jakże różne bywają gusta... Dla mnie jest paskudny ;)
Mi też się bardzo podoba i prawdopodobnie zamienię swojego gh2 na 3.
Witam wszystkich.
Trochę go nafaszerowali sterydami:
Może i dobrze że napakowali go sterydami, w GH2 notorycznie, niechcący przełączam balans bieli i nie zawsze da się to naprawić.
Wygląda naprawdę fajnie. Na tego potworka mnie nie stać, ale czekam na wysyp uzywanych gh1 i gh2 na giełdzie i alle.
Mnie się kompletnie nie podoba, zbyt lustrzankowe, zdecydowanie bardziej przypada mi do gustu OM-D. W sumie jakbym miał kupić coś w tym stylu to byłby juz tylko krok od zastanowienia się nad jakąś małą lustrzanką.
Jak czytam tego typu komentarze to zawsze sie zastanawiam czy wy robicie zdjecia aparatami czy aparatom? Rozumiem komentarze dotyczace ergonomii czy rozmiaru ale wyglad?? Moze z takim K01 byloby mi sie wstyd pokazac ( ;) ) ale jakie ma znaczrnie czy cos wyglada jak lustro? Ni chyba ze chodzi o lans ...
Ale mi się własnie nie podoba przede wszystkim dlatego, że jest za duże i za grube - czyli lustrzankowe :-). Chyba jasno to wynikało z całej mojej wypowiedzi ale wychodzi na to, że nie.
A co do samego wyglądu to też mi sie nie podoba. Lubie miec w swoim otoczeniu rzeczy przynajmniej dla mnie ładne. Podobnie jest z innymi przedmiotami, jak mnie stać to wybieram to co jest dla mnie bardziej estetyczne nawet za wieksze pieniądze i nie chodzi tu o lans. Ty tak nie masz? Zawsze wybierasz to co jest bardziej funkcjonalne? Ludzie są różni wiec dla jednego fotografia to wyłącznie efekt końcowy a dla innego to zbitek kilku elementów w tym radości z sprzetu, który cieszy oczy.
No najwyrazniej nie bylo jasne - myslalem ze Ci przeszkadza ta lampa :) Dla mnie GH3 jest za duze jak na m43 - co prawda szkla nadal sa mniejsze niz APSC ale roznica w stosunku do np. K5 jest juz zdecydowanie mniejsza. Co do funkcjonalnosc vs wyglad - zdecydowanie wazniejsza jest dla mnie funkcjonalnosc. Jestem w stanie zaakceptowac brzydkie body (o ile nie budzi u mnie odruchu wymiotnego - vide K01) jesli jest funkcjonalne. Aparat jest dla mnie narzedziem a nie celem samym w sobie - i tak zwykle mam go przy oku
Fajny to mało powiedziane - musi być dobrze wyważony wraz z nowymi zoomami. Nadal będzie mniejszy od rozmaitych A-57, 650D - a jeśli niczego nie schrzanią - ma szansę być lepszy od każdej lustrzanki APSC. FF będą może lepsze z punktu widzenia niektórych zastosowań, ale jednak sporo droższe. Mnie na niego nie będzie stać - ale pomijając kwestię ceny byłby to wybór optymalny. No, chyba że radykalnie skopią matrycę. Ja mam jednak dziwne przeczucie, że będzie odwrotnie.
E-X1 i OMD też są fajne i od biedy są jeszcze w moim zasięgu - ale poświęcają funkcjonalności na rzecz rozmaitych stylistycznych, oldskulowych emocji. Panas nie bawi się w takie gierki. Zobaczymy jak będzie - ale wszystko wskazuje na to, że moja szczera i bezinteresowna zawiść będzie już niedługo skierowana w stronę szczęśliwych posiadaczy tego cecka. :twisted:
Wszystko wskazuje na to, że GH3 będzie i funkcjonalny, i wygodny (i jak patrze na jego zdjęcia to jest msz ładny). Do filmowania i cykania piękna maszyna.
Ja jednak oddałbym część funkcjonalności w zamian za mniejsze pudło. Nie potrzebuje GPSów, WiFi, funkcji filmowania, mikrofonu, obejdę się też bez uszczelnień i grip'a.
Sony RX1 jest IMO kwintesencją tego, jaki powinien być kompaktowy aparat. Świetna matryca FF, świetne szkło Zeiss 2/35 i małe rozmiary.
Taki właśnie chciałem mieć, ale gdy kupowałem nie było. Nie mniej nie narzekam, to co mam wystarcza mi w zupełności, a i cieszę się, że system M43 się rozwija :)
Nowy link
http://vimeo.com/49437111
Bloom&Co cały filmik - Genesis
http://vimeo.com/49420579
http://philipbloom.net/2012/09/15/genesis/
Pełna specyfikacja:
Effective Megapixels 16.05 Megapixels
Megapixels 17.20 Megapixels
Image Sensor Live MOS/17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)
Sensitivity 200 – 12800
Storage Media SD Secure Digital
Compatible Memory Card SD, SDHC, SDXC
Lens Mount Micro Four Thirds mount
Lcd Monitor Type OLED Monitor with static touch control
Lcd Screen Size 3.0 in.
Computer Interface USB 2.0 High Speed
Lens Focal Length Multiplier Micro Four Thirds (2x Crop Factor)
Maximum Shutter Speed 1/4000
Exposure Modes Program AE, Aperture Priority AE, Shutter Priority AE, Manual
Shutter Speeds 60 – 1/4000th
Builtin Flash Yes: Auto, Auto/Red-eye Reduction (when iA, iA+), Forced On, Forced On/Red-eye Reduction, Slow Sync., Slow Sync./Red-eye Reduction
Battery Li-ion Battery Pack (7.2V, 1860mAh)
Dimensions 132.9 x 93.4 x 82.0mm / 5.23 x 3.68 x 3.23 in
Weight Approx. 470g / 16.58 oz (Body only)
Auto Focus Contrast AF system
Flash Type TTL Built-in-Flash
Red Eye Reduction yes
Continuous Shooting Speed 6 fps
Weather Proof no
White Balance Auto, Daylight, Cloudy, Shade, Incandescent, Flash, White Set 1, 2, Color temperature setting
Video Resolution 1080 Full HD
Rozmiar i waga jak w lustrzance.
Ja tylko stwierdzam fakt.
No świetnie, ale czytać umiemy. :twisted:
Jak ktoś wrzuca taki "stwierdzenie", to oczekujemy jakiejś puenty. I coś czuję, że jakaś w zamyśle była... :-P
[EDIT]
A tak abstrahując... Po zapoznaniu się ze specyfikacją i ceną (która jest IMHO całkiem OK), jedyne na co czekam to testy tego jakoby nowego sensora.
Body mi pasuje, funkcjonalne, piekny grip, uszczelnione w zasadzie mogę napisać, że jest to taki następca E-30 w systemie m4/3, którego akceptuję :)
Teraz o tym czy D600, czy GH3 zdecyduje finalnie jakość obrazka. Więc wszystko w tym "nowym" sensorze.
Już nawet odżałuję min ISO200 i migawkę 1/4000.
T.
Czyżby zrezygnowali z matrycy Multi Aspect?
Jakim nowym? Przecież to OMG - wycięli jaja serii GH! Fatman dzięki tobie kupiłem dwójkę - dzięki, to se już ne vrati.
Czadowo, to jest EM5 od Panasa, najbardziej szkoda mi mar sensor i nie widzę czasu synchro z fl-600r?
Ciekawe jak do braku mar sensora odniesie się jutro Bloom, który pisze o "lenses" - czyżby coś jeszcze obok 35-100X?
Dla mnie na pewno Samy 10/2.8 DX ;)
GH3
Jeśli się nie mylę to wychodzi ergonomiczne cudo
... i zasmażka
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=42505324
Skąd wiesz, że to ten sam sensor, co w OM-D? Całkowita ilość pikseli się różni.
Pisałem z tabletu a nie znoszę pisać na tych dotykowych bzdetach więc było krótko. Puenta nie jest bynajmniej negatywna - to kolejny krok w kierunku odejścia od klasycznych lustrzanek i - biorąc pod uwagę kontrowersje wokół wynalazku Sony - być może bardziej udany niż SLT.
---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:37 ----------
Mi też.
Bardzo macie ''rodzinne'' pojęcie o dużych firmach. Tam działają zupełnie inne mechanizmy :)
Tak, zwłaszcza pokrętło do zmiany trybów seryjnych zamiast nastawnika iso...
To taka religia, iphone jest najlepszym tego przykładem, ale inne marki także mają swoich fetyszystów :)
? Przecież jest iso guzik, G12 z GH3 nie zrobią.
BTW / OT: http://www.neowin.net/news/adobe-dro...next-photoshop
3 kółeczka - nieźle to wygląda, jeszcze kiedyś może wrzucą ekranik monochromatyczny i będzie jak profi sprzęt.
Ciężko byłoby upchnąć ciąg wartości od ISO200 do 12800 na małym kółku. Musiałoby być całkiem spore.