Pytanie podstawowe: A po co do czegoś takiego http://www.michalak24.pl/nyny/index.html sprzęt lepszy niż Olkowe 4/3 ? Lata temu ludzie C8080 lepsze robili.
Wersja do druku
Pytanie podstawowe: A po co do czegoś takiego http://www.michalak24.pl/nyny/index.html sprzęt lepszy niż Olkowe 4/3 ? Lata temu ludzie C8080 lepsze robili.
Zalinkujesz te lepsze?
Baaa, pojde dalej - zrobisz lepsze?
pozdro
---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post był o 10:43 ----------
Migracje byly sa i beda...
Szumy - nie sadze,
Gumy - a to jakis tam problem jest
Nieprzewidywalny AF - tak w pierwszych partiach D7000, i na jednym punkcie bocznym w promilu D800
Chlapanie olejem matrycy - tak w pierwszych partiach D7000
Tak zgodze sie nie ma systemu idealnego, Nikon tez takim nie jest.
Ale sa systemy, ktore oferuja wiele wiecej za niewiele wiecej.
pozdro
Nie chcę Cię bardziej dołować ....
To nie mój target. Ale jest wielu, bardzo wielu, którym mógłbyś statywy nosić ... jak znajdę chwilkę wolnego czasu to coś podlinkuję.
W fotkach, które robisz ważniejszych jest dużo innych rzeczy niż sprzęt foto. Natomiast doskonale Cię rozumie, że Ty gonisz za technicznie najlepszym sprzętem.
Jednak bede uparty, chetnie zobacze wiele lepsze zdjecia z tego sprzetu, o ktorym wspomniales.
Bo poki co nie jestes wiarygodny w tym co piszesz.
Jak nie Twoj target to:
A. skad wiesz, ze lepiej da sie zrobic to za pomoca kompakta c iles tam czy nawet 4/3
B. pokaz mi tych wielu bo chcialbym w koncu sie odniesc o czym rozmawiamy, poki co nie mam do czego (zreszta na kazdym kroku podkreslam iz moje foty to gnioty i nie zaprzeczam temu faktowi) jednak chcialbym abys mi pokazal to o czym pisales
C. babrzac sie w foto jaka mnie interesuje wiem czego potrzeba do tego i co oferuje dany sprzet, wiec jak najbardziej moge sie w tym temacie wypowiedziec majac jakies tam doswiadczenia i setki godzin spedzonych w terenie.
pozdro
Z powyższym się nie zgodzę bo znam z to autopsji i nie dotyczy to D7000 :-):-) :-) Porównujmy sprzęt w tej samej klasie np D800 i np MK III.
Nie mam zamiaru dołować, żadnego systemu bo każdy jest pożyteczny i wnosi coś fajnego. Mam na myśli to że część klientów traktuje system jak przedmiot kultu, a dla innych to tylko przedmiot który ma ułatwić element życia (w moim przypadku hobby, dla innych praca zawodowa). Dla nas klientów jest lepiej gdy producentów głowa boli, żebyśmy chcieli kupić ich produkt. I tu Oluś sobie radzi :-)
Nyny już się pogubilem :-)
Ja też miałem na myśli D800
O Nikonie chętnie z Tobą podyskutuje na forum Nikona. Tu mamy forum Olympusa.
Ps
Nie podyskutujemy bo forum Nikona od kilku dni nie działa :-)
No to przestańcie się spierać bo i nam forum wyłączą......
Żart.... chyba :wink:
---------- Post dodany o 12:38 ---------- Poprzedni post był o 12:31 ----------
Już kiedyś o tym pisałem,że za rok może dwa (:grin:) fotografując mym E-30 z 12-60 , bedę ku mej uciesze widział pełne podziwu spojrzenia amatorów i przygodnych widzów na mój wspaniały a nieznany im sprzęt.
Olympus będzie tak nieznany u nas jak powiedzmy hasselblad, yaschika (za pisownie nie odpowiadam co dowodzi , że marki choć rewelacyjne u nas nieznane)
Będziemy robić zloty miłośników Olka jak syrenkowicze czy miłośnicy VW.
Czy, nie przymierzając, Amigi. Ale znajomość Amigi procentowała, gdy człowiek właził w Linuxa ;-), a łażenie po labiryntach Ambermoona od czasu do czasu mi się śni :-).
Nieraz na ulicy spotykam ludzi, którzy z pewną nostalgią zwierzają się "miałem kiedyś Olympusa... ach, co to był za aparat"! Cóż, E-620 wystarcza mi na tyle, że za parę lat stanę prędzej przed perspektywą wymiany oczu, niż aparatu ;-).
nie trzeba czekać tak długo, wystarczy być w miejscach gdzie, pełno profi z wysokimi modelami C. i N. , ich wyrazy twarzy... bezcenne ;-)
PS.
pomijając wymogi rozdzielczości narzucone przez wydawce, wybitnie trudne warunki oświetleniowe,
lub sytuacje wymagające ultra dobrego AF-C...
w większości sytuacji dobre zdjęcie można zrobić prawie wszystkim... nawet Olympusem ;-)
Proszę skończyć z przepychankami osobistymi.
Grizz, chyba zbyt wielkie nożyczki masz dziś w reku :)
Griz ma dziś zły dzień :-):-):-)
znów nie zdążyłem wszystkiego przeczytać... eh... starzeję się... :-(
a ja tak sobie czytam i mysle W T F ...
ps.
olek - siwtne szkielka
nikon- siwtne puchy
moze sobie polaczcie :P
pzdr.
szkła Nikona podłączysz do Olka. Odwrotnie chyba się nie da :-) Czyli Twoja teza upada :-)
No comments.
Ps
żaden
Choociaż - Nikon ma też fajne szkła. Ale akurat tych fajnych chyba nie odpalisz. Może Tilt ale np 600/f4.0 lub 70-200/2.8 już raczej nie. To tyle co mi przyszło do głowy. Może niech jeszcze ktoś inny się wypowie. Topowe szkła w Nikonie mają przysłone sterowaną elektronicznie i w starych Nikonach nie działają to tymbardziej nie odpalisz ich w Olku.
to jeszcze podpowiedz które warto podpiąć do Olka. Z naciskiem "warto" :-) To tak dla tych co by chcieli zachować dwa systemy...
Mam oba systemi i nie zamieniam szklami, owszem wpinam inne do nich ale to raczej starocie.
Nie wiem, ktore warto, ja uprawiam dosyc specyficzna dziedzine foto i to co dla mnie bedzie warto to wcale nie musi warte byc dla innych, i praktycznie 90% moich obiektywow to seria G wiec nie do ruszenia na olku.
pozdro
pozdro
jakiś czas temu miałem Nikona 50mm F1.4 D, ten z możliwościa manualnego ustawienia przysłony, chwilę chodziła mi po głowie przejściówka do Olka...
jednak po przemyśleniu za i przeciw, zrezygnowałem, główny powód to posiadanie ZD 50, oraz katorga jaką jest ostrzenie manualne w wizjerze E-3
chwilę później zmieniłem szklarnie do Nikona, nowo posiadane obiektywy nie mają możliwości ręcznego ustawienia przysłony... więc już nawet nie rozważam podpinania ich pod Olka
jednak jakieś wnioski z przemyśleń celowości takiej kombinacji pozostały ;-)
tak ogólnie to dużo zależy jaką szklarnie mamy w Olku, nie sądze żeby takie kombinacje miały sens dla posiadaczy zestawu ZD 12-60, ZD 50, ZD 50-200, chyba że w sytuacji kiedy w Olku mamy słabe szkła, a z kolei w Nikonie mamy starsze (z możliwościa manualnego ustawienia przysłony) ale topowe szkła, tylko w takiej kombinacji widzę sens
trzeba by jeszcze przemyśleć sprawe manualnego ostrzenia, adapter z chipem, będzie dawał potwierdzenie ostrości w szerszym zakresie niż jest realnie, a ostrzenie na gołej matówce do łatwych nie należy
Załącznik 70541mam d700 to taki aparat :), przez wielu (na tym forum) uważany za jakieś bożyszcze lub odwrotnie.. powiem krótko do zdjęć macro napewno ff jest do bani, wolałbym mieć jasny obiektyw macro z omd i fotki z 20 sztuk byłyby wiele lepsze(udane) niż z d700 i np. sigmą 180 3.5
szkło jest rewelacyjne ale ustaw taka expozycję f16 iso 800 bez statywu....
dlatego szkła macro uzywam jako tele :
Głebia ostrości, napewno wiesz w czym rzecz.. masz foty ustawiane na f20 na asp-c ustaw to na ff a zobaczysz..jak ci czas sie wydłuza i żadne hi iso nie pomaga.
Po co mi hi iso, ja praktycznie po za iso400 nie wychodze (oczywiscie o makro rozmawiamy), baa wiekszosc to iso200 i niewazne czy 4/3,dx czy fx.
Dlatego pytam pokaz mi fote z exifem bo chce zobaczyc co mozna zrobic :)
pozdro
p.s. Ja czesto pracuje z konwerterami, pierscieniami wiec i przyslona u mnie nierzadko lata w okolicach 16-22, trza by sie odniesc do konkretnego zdjecia bym mogl powiedziec co bylo zapiete.
Na 72 posty w wątku o nazwie e-system reaktywacja mw 70% jest o Nikonach, 20% o niczym i reszta przy okazji o e-systemie.
Fajne!
W pierwszej chwili chciałem napisać sorry za OT :)
nyny... ile dostajesz za whisper marketing on nikona?
jak wreszcie kogoś zwerbujesz to i kasa będzie... na razie wołanie na puszczę... ;-)