Jak dla mnie o niebo lepiej tylko troche brak kontrastu. Kolorystycznie troche się wszystko zlewa ale byc może tak tam było.
PS Centus: bedę pamiętał :-)
Wersja do druku
Jak dla mnie o niebo lepiej tylko troche brak kontrastu. Kolorystycznie troche się wszystko zlewa ale byc może tak tam było.
PS Centus: bedę pamiętał :-)
no i chyba lepiej ? trochę może bym oziębił kolorystykę i może troszeczkę zdjął nasycenie - ale to kwestia gustu. Przedmówcy wspominali o kadrowaniu - i wszystko prawda co napisali. Dodam tyle, że jeśli się złapie naprawdę ciekawy motyw i jeśli pokaże się go tak że oczu od niego nie da się oderwać to tło już nie będzie takie istotne a przynajmniej nie w pierwszym kontakcie (bo potem i owszem - jak się włos zacznie dzielić na czworo to jakąś gnidę się znajdzie). Co do ukrywania niechcianych elementów zdjęcia - zamiast tej mgiełki z pierwszej wersji może lepiej było użyć jakiego rozmycia a'la rozmycie obiektywu? Jest z tym trochę zabawy ale z tego co wiem, to i PS i GIMP sobie z tym radzą. Powróciłbym jeszcze do kadrowania - myślę że zdjęcie wyglądało by jeszcze ciut lepiej gdybyś albo złapał tę trzecią armatę albo sfocił z troszkę niższej wysokości. Brakuje mi też trochę przestrzeni przed lufą. A jakby jeszcze gdzieś na horyzoncie sie jakaś fregata pojawiła to już byłby miód - wiadomo by było po co te armaty tam stoją.
Z plusów - podoba mi się (i to bardzo) to co się stało z fakturą drzewa na lawecie i z fakturą powierzchni działa - bardzo fajnie to powyciągałeś.
Ten program jest naprawde fajny- kolor musialem troche dodac ale dzieki temu widzimy rozne rodzaje rdzy. Laweta tez sie fajnie wyeksponowala. Dla tej lawety wykonalem zdjecie;) nie jest oryginala - ma gora kilkadziesiat lat a dzialo pewnie spoczywalo na stalym lozu.
mobil
No widzisz.a na hotel i plaze nieciekawa to moze kawalek fotki od innego forumowicza i wystarczy,Jakies wzgorze rozmyte z kawalkiem sosny z dlugimi szpilkami pod slonce .Co??Załącznik 68585:mrgreen:
Ty mnie tu Mirek copyrightów nie naruszaj bo ja czujny jak ważka w locie jestem :mrgreen:
Oj tam , oj tam, niewyostrzona, ja do tego rozdziału w "Księdze kanałów" jeszcze nie doszedłem - dopiero jestem przy kolibrze :)
nie, przeróbka Mirkowa mi się nie podoba, te armaty jakoś tak wiszą w powietrzu... już wolę ten hotel. Mcarto masz może więcej zdjęć z tego miejsca?
Chyba jeszcze jedno ale z ludzikami bo to byl dobry punkt widokowy. Wlasciwie to jak napisalem - fotke wykonalem dla siebie ale tydzien temu nabylem HDR Efects i ta armata az sie prosila aby wyciagnac ja na maxa;)
Qrcze za niecale trzy tygodnie bede w Lizbonie to chyba specjalnie poszukam podobnego fortu z altyleria:)
mobil
Kilka dzisiejszych pstryków:)
12.
Załącznik 68785
13.
Załącznik 68784
14.
Załącznik 68783
15.
Załącznik 68781
16.
Załącznik 68782
witaj, tym razem będę milczał, street to nie moja działka. pozdrawiam
może i 15stka była by ciekawa ale chyba wymagała czasu, cierpliwości i kilkudziesięciu pstryków celem uzyskania czegoś intrygującego :cool:
Dla mnie największy potencjał ma 14. - żywy drogowskaz :wink:, tylko jak dla bardziej interesujące byłoby trochę inne kadrowanie, pokazanie większej przestrzeni przed gościem, lub kadr poziomy.
Tak lepiej?
Załącznik 68800
Dla mnie zbyt centralnie ale może tak pownno być.
ja bym popracowal nad czystoscia kadru, to pierwsza moja uwaga, czasami wcisniecie spustu sekunde czesniej lub pozniej duzo zmienia,
kolejna sprawa, wszystkie zdjecia robisz na wyprostowanych nogach... zaryzukuj czasami pochylenie sie z aparatem, lub kucniecie, czasami poprostu pomaga usiasc na ziemi i tyle, wszystko zalezy od sytuacji, poczytaj i punkcie widzenia w fotografii (juz chyba Rafal Czarny Tobie o tym pisal)
na 14 szkoda ze nie ma kontaktu wzrokowego obu panow, szkoda ze ten po lewej odwraca glowe, tutaj znowu wracamy do tego aby wyczuc moment
15 ja bym stanal w innym miejscu, uzyl dluzszej ogniskowej, oraz ciasniejszego kadru, wyciagnac zonglera z tla, pokazac te przedmioty ktore sobie tak misternie poukladal, zlapac jego mine podczas takiego wystepu... bezcenne
sytuacje ktore pokazales na zdjeciach, maja pewien potencjal, wydaje mi sie ze mozna by je pokazac innaczej, poszukac jakis zwiazkow, byc moze zartu, albo dowolnych emocjii, tak aby zdjecie stalo sie bardziej interesujace
I tak i nie - gdybym czekał sekundę lub dwie to dwóch powyższych kadrów bym nie miał. Na ulicy wszystko zmienia się w ekspresowym tempie - tutaj mam zasadę aby nie czekać na powtórkę. Mogę się przyłożyć do nima czy pokazanego żonglera (akurat nie posiadałem tele) bo z reguły otoczeni sa kordonem gapiów ale już sfotografowanie zwykłej wystawy bywa uciążliwe w b.ruchomym miejscu. To trzeba poczuć na ulicy...
Czasem też brakuje sekundy aby kadr stał się ciekawszy:
Załącznik 68807
Gdyby ten Pan zechciał przystanąć na moment...
Rozpisałem się.
Kolejna porcja okolice Temple Baru.
17
Załącznik 68802
18.
Załącznik 68803
19.
Załącznik 68804
20.
Załącznik 68805
piekne zdjecia...
Spodek wylądował, schodki się wysuwają - lecę zasysać głębszą wiedzę...
Street no comments??
Kilka nowych kadrów - mocno ciągniętych.
12.
Załącznik 69201
22.
Załącznik 69202
oj, mocno pociągnąć Ci się chciało ale poprostować horyzontu już nie? Fotki fajne
18 - fajne :)
Cieszę się, że się podobają.
12-tka to mój błąd - dopóki nie odhaczyłem jednego z filtrów rozjaśniając scenerię to drzewa były praktycznie niewidoczne.
14.
Załącznik 69225
15. zdjęcie b.mocno naciągane:D
Załącznik 69223
16.
Załącznik 69224
poproszę o kolejny zestaw pytań
Podobają mi się oba z zielskiem - prostowanie czegokolwiek byłoby nie tylko zbędne ale nawet szkodliwe. Z ostatniej wrzutki fajne jest to zdjęcie ze szczotką. Pozostałe dwa rzeczywiście raczej nie teges.
---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post był o 14:07 ----------
PS. To ze szczotką to nawet bardzo fajne.
Dzięki - 15-tka to analogowy dowcip.
Z wczorajszego spaceru - National University of Ireland, Maynooth. Do 1992 szkoła była Katolickim Seminarium Duchownym pod nazwą St Patrick's College. Dzisiaj tą nazwę zachowała tylko cześć szkoły w której nadal odbywa się kształcenie kleryków.
17.
Załącznik 69280
18.
Załącznik 69279
19.
Załącznik 69284
20.
Załącznik 69281
21.
Załącznik 69282
22.
Załącznik 69285
23.
Załącznik 69286
24.
Załącznik 69283
Lizbona
25.
Załącznik 70804
26.
Załącznik 70805
17 i 18 naj, pozostałe dobre, ogólnie fajnie pokazane miejsce.
winorośl na 23 ciekawie wygląda :)
Dziękuję za uwagę - nie bardzo wiedziałem jak uchwycić ten ogród ale ważne że budynek był ciekawy.
Liczę na jakieś opinie dot. zdjęcia 25 - podobało mi się i nie wiem czy jest po prostu takie sobie czy zabiłem go obróbka a właściwie prawie jej brakiem?
27.
Załącznik 70838
28.
Załącznik 70839
29. HDR Effect stacja promowa
Załącznik 70840
30.
Załącznik 70842
:grin: Bardzo fajnie wypatrzona 30. Trochę jak dom na palu (skoro niżej nie ma miejsca).
Widok z wieży;)
31.
Załącznik 70843
Pstryk, pstryk tu i tam... takie zdjęcia dzisiaj dam.
Klasztor Mosteiro dos Jerónimos w Lizbonie
32.
Załącznik 70984
33.
Załącznik 70988
34. Zakrystia
Załącznik 70985
35. Dziedziniec
Załącznik 70992
36.Dziedziniec uchwycony z krużganku pierwszego piętra.
Załącznik 70987
37.
Załącznik 70986
38. maszkarony
Załącznik 70991
39.
Załącznik 70990
40. Zamknęli mnie:)
Załącznik 70993
41.
Załącznik 70989
Torre de Belém
42.
Załącznik 71238
43.
Załącznik 71239
42 - grr... Przyjaciółka chwaliła się zdjęciami ze swojego Olka i ta militarna budowla najbardziej mnie poruszyła, a tu widzę bis. Nic tylko jechać do tej Portugalii. PS. Nocne też masz?
Wieża wybudowana w stylu manuelińskim w latach 1505-1510. Przez trzy miesiące był w niej więziony Józef Bem.
Mam jakieś?? nocne zdjęcia z kompakta ale jeszcze do nich nie doszedłem. Zwiedzałem dość intensywnie bo Portugalia jest bogata w zabytki a zarazem b.interesująca - noce raczej przesypiałem:oops:
Ciekawie przedstawiles Lizbone a foty o tematyce mi bliskiej cool :-)