-
Odp: Czarne wersje Olympusów 12 mm f/2,0 oraz 45 mm f/1,8
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Gdy wchodziłem w ten system (wydawało mi się, że świadomie;)) nie miałem o tym bladego pojęcia. Niestety okazuje się, że jak się chce b. szybki AF (MSC) i inną ogniskową niż45mm to trzeba sięgnąć głęboooooko do kieszeni.
Kto nie pamięta historii (4/3) skazany jest na jej powtórne przeżycie (m4/3) ;)
-
12mm po 1 minucie poszukiwań można kupić za 2600 zł czyli prawie w przedziale, który podał epicure.
-
pers,
wyszukać dobrą cenę to ja sobie umiem, spróbuj takiego wyszukwiania z 75-tką;)
-
Pisz posty, wstawiaj zdjęcia, a będzie Ci dane...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
Kto nie pamięta historii (4/3) skazany jest na jej powtórne przeżycie (m4/3) ;)
Hehe, aż tak źle to chyba nie jest;)
Ładne zdjęcia prosto z puszki, b.szybki AF, ciekawy design i stabilizacja w matrycy - trzecia generacja PEN'ów i OMD są ok.
System micro 4/3 jest IMO ciekawy, brakuje tylko dobrych a tańszych stałek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Ładne zdjęcia prosto z puszki, b.szybki AF, ciekawy design i stabilizacja w matrycy - trzecia generacja PEN'ów i OMD są ok.
System micro 4/3 jest IMO ciekawy, brakuje tylko dobrych a tańszych stałek.
Dokładnie tak jak piszesz. Myślałeś kiedyś o zamianie ep3 na omd5?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chreasy
Dokładnie tak jak piszesz. Myślałeś kiedyś o zamianie ep3 na omd5?
W żadnym razie! EP3 mam od niedawna (3 tygodnie?) i w pełni mnie ten aparat zadowala. OMD nie jest większy ani nie leży lepiej w mojej dłoni a jest na polskim rynku dużo droższy. Do niedawna OMD z 12-50 kosztował aż 5,5k. Spora różnica względem ceny w B&H Photo.
Inna inszość, że jestem fotograficznym lajkonikiem i muszę się jeszcze dużo nauczyć:) Kupowanie dla samego kupowania jest IMO bez sensu, moim priorytetem jest rozbudowa szklarni. Potem zobaczymy:)
Ps. Pamiętam jak to było za czasów systemu 4/3. Z puszek wszyscy się śmiali, ale szkła zawsze były przedniej jakości. Obecnie jakość szkieł jest super a jakość body zdaje się doganiać (OMD) inne firmy. Jest nadzieja w micro 4/3;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pisz posty, wstawiaj zdjęcia, a będzie Ci dane...
Chyba wiem o czym piszesz:)
-
-
Limited... fiu fiu! To będzie trzeba dopłacić za czarną farbkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Limited... fiu fiu! To będzie trzeba dopłacić za czarną farbkę.
Wiadomo, za luksus się płaci :wink:
Z drugiej strony, jak będzie limitowany do powiedzmy 100 000 sztuk, to będzie kolekcjonerski obiektyw :)
-
Sztyry roki strugoł tóm figure jak uż było wszyjstko gotowe postawił na środku i uznoł se, że to je świynty i musi go kajśikej postawić w dobrym miejscu. Zustawił jóm w szopce i spokojnie poszeł spać. Naroz, w środku nocy obudził się i usłyszoł jakisi larmo i krawal. Ludzie wołali że kansik gore. Mikoła się zerwól, leci ku chałupie a gazda go przezywo i bije – wrzeszczy, że skyrs niego się poli. Ludzie lecóm s toporami, amprami wody, chcóm to gasić, ale nie widzóm żodnego ognia. Odewrzili dwiyrze do kómórki, dziwajóm się a ta figura tak pieknie świyci, że aż wsyjstkich oślepio. Żodyn nie wiedzioł skónd się to wziyno i pomysleli se, że ta cudowno figura tu isto prziszła s nieba od Pón Bóczka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Wiadomo, za luksus się płaci :wink:
Szał. Osłona i worek w komplecie :cool:
"And the 12 mm f/2 black limited + hood + bag for 899 euros."
43rumors
-
Ta czarna farba to chyba "czarne złoto" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
Szał. Osłona i worek w komplecie :cool:
"And the 12 mm f/2 black limited + hood + bag for 899 euros."
43rumors
I nich ktoś mi powie, że 12-35 jest drogi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
M43 w ogóle jest drogie, ale widziały gały co brały :grin:
W sumie, jeśli kiedyś w okolicach 2014r. zostanę przyjęty do zakonu, to może takiego limited'a sobie sprawię :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
M43 w ogóle jest drogie, ale widziały gały co brały :grin:
W sumie, jeśli kiedyś w okolicach 2014r. zostanę przyjęty do zakonu, to może takiego limited'a sobie sprawię :grin:
Jakieś 150 - 300 postów i będziesz, do roboty.
-
Ciekawa koncepcja - nic istotnego dla dzialania nie zmienić, przemalować, dodać napis Limited i podnieść cenę o prawie 300 euro. A klienci pewnie się znajdą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Zwlaszcza biorac pod uwage fakt ze standardowo, jak wiekszosc obiektywow Panasia, ma oslone i pokrowiec w zestawie. Durny ten Panas - powinni od razu sprzedawac jako limited to nikt by nie mowil ze za drogie ;)
-
aktualizacja plotki ;) nt ceny: możliwe że 999 ojro
-
Jaka jest normalna cena osłony przeciw słonecznej? Chyba koło 100 euro?
Niestety Oly najwyraźniej sporo sobie dolicza za limitowaną edycję.
Powinni chociaż numerować te obiektywy i dać certyfikat :wink:
-
A Pentax robi obiektywy w pięćdziesięciu różnych kolorach i wszystkie kosztują tyle samo ;)
-
Jak Pentax wypuścił limitowaną edycję Kx z kryształkami Swarovskiego to też była bodajże droższa :wink:
-
Ale kryształki, wężowa skóra czy korpus z tytanu, za które producenci zdzierają kasę w produktach z limitowanej edycji to trochę co innego, niż czarna farbka zamiast srebrnej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale kryształki, wężowa skóra czy korpus z tytanu, za które producenci zdzierają kasę w produktach z limitowanej edycji to trochę co innego, niż czarna farbka zamiast srebrnej.
Tu masz rację.
Zdzieranie za tylko inny kolor to niestety brzydkie zagranie.
-
Dziwne jest to , że kitowe zoomy a nawet wcześniejsze stałki od razu były i są w wersji srebrnej i czarnej i to w tej samej cenie. Nowa polityka zaczęła się od 2011 roku od stałki 12 mm .
-
Przepraszam, 12-tka nie jest w kolorze srebrnym, tylko szampańskim.
-
Ale blizej jej do srebra niż do czerni.:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Przepraszam, 12-tka nie jest w kolorze srebrnym, tylko szampańskim.
Ta dwunastka która pamiętam była metalicznie srebrna.
-
Jeśli mamy m4/3 to dwunastkę - nie warto, ale trzeba mieć. Czy czarną, srebrną czy zieloną.
Podchodzę do sprawy bardzo pragmatycznie. Każda dwunastka będzie optycznie identyczna. Ma robić dobre zdjęcia. A jeśli ktoś ma kaprys dopłacić kilka stówek za kolor, cóż - jego to rzecz jak Piłat gadał :grin:
Każda zabawka kosztuje. Niektórzy krocie za różowy kolor dopłacają, inni najnowsze alusy zakładają aby zaszpanować. Więc gadżet kosztuje. Kropka.
I nie jojczmy wreszcie o cenach. Się nie podoba - głosujmy portfelem - nie kupujmy. Sam jojczący podaje przykłady tańszego i lepszego sprzętu. Paranoja jakaś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jeśli mamy m4/3 to dwunastkę - nie warto, ale trzeba mieć. Czy czarną, srebrną czy zieloną.
Podchodzę do sprawy bardzo pragmatycznie. Każda dwunastka będzie optycznie identyczna. Ma robić dobre zdjęcia. A jeśli ktoś ma kaprys dopłacić kilka stówek za kolor, cóż - jego to rzecz jak Piłat gadał :grin:
Każda zabawka kosztuje. Niektórzy krocie za różowy kolor dopłacają, inni najnowsze alusy zakładają aby zaszpanować. Więc gadżet kosztuje. Kropka.
I nie jojczmy wreszcie o cenach. Się nie podoba - głosujmy portfelem - nie kupujmy. Sam jojczący podaje przykłady tańszego i lepszego sprzętu. Paranoja jakaś.
Ależ Ty zasadniczy jesteś dziś wieczorem. Narzekać każdy może. I niektórzy korzystają ze swojego prawa.
Dwunastka przydatne szkiełko, tylko ile można mieć dwunastek.... Mam trzy w ZD 12-60 i mZD12-50 i w ZD 9-18 i na razie musi wystarczyć. A kusi mnie odkupienie szkielka ZD 11-22, to będę mial czwartą.
Seria limitowana... Jak ktoś potrzebuje się wyróżnić to niech zrealizuje tę swoja potrzebę. Toż to taki kwiatek do kożucha.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ależ Ty zasadniczy jesteś dziś wieczorem. Narzekać każdy może. I niektórzy korzystają ze swojego prawa.
Dwunastka przydatne szkiełko, tylko ile można mieć dwunastek.... Mam trzy w ZD 12-60 i mZD12-50 i w ZD 9-18 i na razie musi wystarczyć. A kusi mnie odkupienie szkielka ZD 11-22, to będę mial czwartą.
Seria limitowana... Jak ktoś potrzebuje się wyróżnić to niech zrealizuje tę swoja potrzebę. Toż to taki kwiatek do kożucha.
To po piwie :mrgreen:
-
Hm to ja nie mam żadnej 12, ale nie wiem, czy potrzebuję aż tak szerokiej ogniskowej.
Choć może się skuszę w końcu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Hm to ja nie mam żadnej 12, ale nie wiem, czy potrzebuję aż tak szerokiej ogniskowej.
Choć może się skuszę w końcu.
To powiem tak: kup 9-18 z dużego systemu. Będzie taniej i szerzej. Jak nie focisz w kościołach to idealne szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
To powiem tak: kup 9-18 z dużego systemu. Będzie taniej i szerzej. Jak nie focisz w kościołach to idealne szkło.
W pełni się z tą opinią zgadzam. Małe 9-18 jest kompaktowe , ale ma i swoje optyczne wady. Duże jest znacznie większe, ale np, powłoki ma znacznie lepsze od kultowego dużego ZD 7-14. Z OMD , nawet ta mniejsza jasnośc nie ma już takiego znaczenia, gdy możesz w zasadzie bezkarnie użyć ISO 3200 a nawet 6400.
Mam i używam.
-
-
To w końcu ta 45-tka też jest w czarnej wersji, czy farby starczyło tylko na 12-tkę?
-
Na razie tylko 12-stka jest w czarnej wersji. Ale kto wie jakie limitowane edycje przyniesie przyszłość.. :)