A kim sa Ci biedni? Sa trzy segmenty lustrzanek, amatorskie, semi-pro i pro. Zarowno d200, d300 jak i d600, d700 i d800 to jest semi-pro.
Wersja do druku
A kim sa Ci biedni? Sa trzy segmenty lustrzanek, amatorskie, semi-pro i pro. Zarowno d200, d300 jak i d600, d700 i d800 to jest semi-pro.
Nie będzie lepszy od D700, gorzej, będzie droższy.
To są biedni pro...
darkelf, nie szkoda Ci czasu?
Akurat ma byc tanszy niz byl d700, bo teraz go juz ma nie byc.
Dream on, czyli pomarzyć warto. Cena liczona z Euro będzie 8000PLN jak w mordkę strzelił.
hmmm d700 jest po niecale 8000 i obstawiasz ze d600 bedzie tez po tyle albo wiecej na starcie?
jeszcze pytanie kiedy wejdzie do Polski, bo OM-D pare miesiecy wchodzil od "premiery"
To ile będzie kosztował D600 zależy ile obecnie kosztuje D800. Różnica większa niż 35% może kanibalizować sprzedaż D800, czego raczej Nikon by nie chciał. Kiedy się pojawi na półce to dowiemy się w przyszłym tygodniu, jeśli pokaże się na Photokinie. Widziałeś po ile chodzi teraz D700?
na dpreview forum jest watek o kanibalizowaniu d800
raczej nikt nie kupi d600 zamiast d800, aczkolwiek nadal brakuje mi uzasadnienia dla tematu tego watku, Ty tez napisales chyba przed chwila, ze nie bedzie lepszy od d700, to w czym konkretnie ma byc gorszy?
bardziej mnie ciekawi czy ludzie beda zmieniali d700 na d600 ;)
Może ktoś kto podpali się na nowość, albo nie będzie miał wyjścia, bo na półkach nie ma już D700 a jeżeli będzie to po 8500 PLN.
Następca d700 to to bezpośredni nie jest choć wielu patrząc na parametry d600 tak go traktuje. Af inny itp.
Z wyglądu nawet przyjemny :)
Kolejna porcja przecieków, tym razem już ponoć konkretniejszych:
http://nikonrumors.com/2012/09/11/mo...px/#more-44608
ISO 100 - fajnie
5,5fps - obleci
migawka 1/4000 - no tu szkoda, ale jak mamy ISO100 to moze OK :P
Video Full HD (1080p; 1,920 x 1,080 pixel) 24, 25 or 30fps.
Plus wyjscie niekompresowanego sygnalu full HD przez port HDMI.
Ogolnie niezle :)
T.
The price of the Nikon D600 is rumored to be ¥215,000 (around $2,700), the price of a D600 with 24-85mm kit lens: ¥270,000 (around $3,400). The camera is expected to start shipping on September 27, s012.
czyli wygląda jednoznacznie na to że na przełom cenowy w zakresie FF nie ma co na razie liczyć
Ja mysle, ze cena bedzie oscylowac w widelkach 1400-1700 dolcow.
U nas przewiduje 5-6 tysi.
:)
pozdro
5000 jest raczej nierealne bo duzo ludzi by od razu kupilo
A850 jakieś dwa lata temu chodziła za 6.000 zł.
tak, ale o ile mnie pamięć nie myli to w tamtych czasach mało kto odważył się wołać za puszkę APS-C więcej niż 3,5 - 4 tys zł (poprawcie mnie jeśli się mylę). teraz zaś jest wysyp aparatów które odważnie przekraczają tę granicę nawet jeśli (w potocznym rozumieniu) adresowane są do amatorów a nie zawodowców. Najbardziej jaskrawe przykłady - OMD, NEX-7, NX20 a może jeszcze bardziej Fuji X1-Pro.
Ergo, wystarczy zrobić w miarę solidny aparat, skuteczną "propagandą" stworzyć legendę o nadzwyczaj jakości i możliwościach i sprzęt się sprzedaje jak złoto... Nikon byłby naiwny sprzedając 600tkę w cenie takiej jak kiedyś chodziła A850 (nawiasem mówiąc dobry aparat do którego niestety ktoś przykleił łatkę bieda-sonolty) . Na micie pełnej klatki da się jeszcze spooooro kasy zarobić.
Inflacja (prawdziwa, nie urojona).
Taaa, kiedyś aparaty były tanie jak barszcz -np. Sony R-1, który chodził chyba po 7 kpln na stracie (ja zarabiałem wtedy mniej niż połowę tego co dziś). Pamiętam jak moja koleżanka była wniebowzięta kiedy kupiła sobie wcale nie tak tanio bodaj Nikona D-50, który oczywiście do dziś miażdży takiego D-3100 pod każdym względem.
Miałem Nikona D50, fajny aparat, ale jednak matryca słabsza od dzisiejszych.
moze powinni same matryce sprzedawać - i tak tylko o tym dyskutujecie
Jest oficjalnie:
http://www.optyczne.pl/5172-nowość-Nikon_D600.html
i w całym tym opisie najbardziej zafascynował mnie akapit:
No nie wiedziałem że rodzaj podpiętego obiektywu, w sensie jego ogniskowej a nie światłosiły, ma wpływ na ilość "szumu". No z rozpiętością tonalną to może jeszcze bym zrozumiał - bardziej skomplikowane, dłuższe obiektywy, zwłaszcza te z gorszymi warstwami przeciwodblaskowymi mogą zżerać transmisję i DR może spadać, ale żeby to miało podnosić zaszumienie? no chyba że pobór prądu przez obiektyw jest tak duży że coś się po stronie elektronicznej dzieje?Cytat:
Dzięki 14-bitowej konwersji analogowo-cyfrowej i doskonałemu stosunkowi sygnału do szumu (współczynnik S/N) aparat zapewnia doskonałą jakość zdjęć o niewielkich szumach i szerokiej rozpiętości tonalnej nawet przy wysokich czułościach ISO, niezależnie czy użytkownik wybierze obiektyw szerokokątny czy superteleobiektyw
a może nie powinienem brać na poważnie tego co marketing pisze?
Poszło na "Optyczne pl " podali specyfikację .Żółci będą mieli "jazdę " :grin:
Jan ubiegłeś mnie :grin:
fotopolis też ma:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...a-pelna-klatka
Żółci będą mieli jazdę a innych żółć zaleje :) wolałbym, gdyby w Polsce cena była przeliczana z USD a nie z EURO
cytat z fotopolis:
Cytat:
Cena sugerowana to 2385 euro/2100 dolarów/1955 funtów szterlingów.
Jak nic bida-FF - prawie 10 kółek. Ja to współczuje tym wyznawcom taniego FF czekają i czekają a tu po raz kolejny d....a blada. Choć z drugiej strony na tym polega onanizm - obiekt "adoracji" musi być nieosiągalny.
Eee dzarro nie jest źle to chyba dobrze że pojawiają się nowe puszki
dzarro, ta Twoja ciągła pisanina o "wyznawcach FF" i "onanistach" zaczyna już być irytująca. Czy Ty masz jakiś problem? Byłeś już z tym u lekarza? Pozwól sobie pomóc...
A czy trochę tej "magii FF" nie leży właśnie w tym, że jest drogie? Jeśli tak, to nie może być tanie (pojęcie mocno względne swoja drogą), bo się magia ulotni. Znam różnice czysto fizyczne, tylko czasami mam wrażenie, że w istocie FF, a przynajmniej jej userów, jest właśnie coś takiego... no ;)
Wywalili z tylnego panelu "pomiar światła " i tryb wyboru AF szkoda . Ale reszta chyba ok , zresztą wyjdzie w " praniu "
A ma to silnik lub wiertarkę jak kto woli ?
Ziax - wszystko zależy od zasobności portfela
A czarna Mamyja na film z Sekorem 120/2,8 za nieco mniejszą cenę jest już be? Mam taką i na ff nie choruję. Cena L-ki 100-400 wybiła mi drugą piątkę z głowy.... Analogowego Canona Elana 7NE też mam i używam z rzadka. Magia ff dotyczy tylko tych którzy lubią rozmywać tło , ja tego akurat nie potrzebuje.
Mam FX któryś tam rok, nie jestem ani onanistą, ani wyznawcą, nie interesuje mnie nowe d800, d600 ani d4 do tego co robię, bardziej interesuje mnie co wypuści olimpiusz. Pod jaką kategorię podlegam? :mrgreen: