-
Odp: Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną?
Uehh, no jakby to tak delikatnie ujac...
Cza jednak bylo komus zaplacic i popatrzec jak to robia w tej branzy bardziej obyci i doswiadczeni.
Koniecznie cwicz i doskonal warsztat.
pozdro
-
1 załącznik(ów)
Oj tam, myślę, że nie będzie aż tak źle. Kwestia teraz umiejętnej obróbki. Z zdjęcia nr1 słabo doświetlonego można jeszcze sporo "wyciągnąć"
Jakość jest słaba, ale głównym powodem jest to, że plik do obróbki ma zaledwie 63KB (mógłby mieć z 4x więcej przy tym rozmiarze zdjęcia)
Z pliku raw (kilkanaście MB-ajtów pewnie) można będzie uzyskać w miarę zadowalający efekt i odbitka na papierze będzie do przyjęcia.
-
No niestety polegles.Kolor taki jak aparat by juz jedna noga na tamtym swiecie byl,albo dziwnie poustawiany.Prawda jest taka,ze najpierw kilka razy z boku a pozniej samemu,jak sie nie ma obycia.
Mlodzi sa tolerancyjni????Jesli nie to moze sie przeprowadz gdzies,zmien komurke....
Kombinowalem troche,moze z rawa cos wiecej wyjdzie,chociaz watpie.Załącznik 65273
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kombinowalem troche,moze z rawa cos wiecej wyjdzie,chociaz watpie.
Sądzę, że z rawa wyjdzie zncznie lepiej, a ja tak pokombinowałem:)
-
podczas pstrykani najwięcej problemów miałem z szybkością i celnością auto fokusa w E-1, czy któraś puszka z systemu jest szybsza i bardziej pewna i z nie gorszym obrazkiem?
---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post był o 16:01 ----------
z rawów wychoci troche lepiej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
podczas pstrykani najwięcej problemów miałem z szybkością i celnością auto fokusa w E-1, czy któraś puszka z systemu jest szybsza i bardziej pewna i z nie gorszym obrazkiem?
---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post był o 16:01 ----------
z rawów wychoci troche lepiej
E3,E5,E30, E620, nowe peny.
Szybsze na pewno, pewne niekoniecznie, obrazek tez nie gorszy.
pozdro
-
Jak dla mnie E-1 ma wartość tylko dla miłośników oktaryny ;) *
*/ dżok
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jak dla mnie E-1 ma wartość tylko dla miłośników
oktaryny ;) *
*/ dżok
Nie przesadzaj - pocztówki da się zrobić wciąz niezłe tym aparatem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie przesadzaj - pocztówki da się zrobić wciąz niezłe tym aparatem.
Nawet takie w formacie A1,tylko trza posiedziec nad nimi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Jak dla mnie E-1 ma wartość tylko dla miłośników
oktaryny ;) *
*/ dżok
*dżok jedyna słuszna droga i prawda. :-D mylona z joke :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nawet takie w formacie A1,tylko trza posiedziec nad nimi.
Ja wiem o tym, ale przy najmodniejszej ostatnio metodzie pozbywania się szumów wszelakich (istniejących i urojonych także) przez zmniejszanie zdjęcia w programie, na pocztówkę pikseli zostanie, choćby nie wiem co z tym plikiem wyrabiał. miałem ten aparacik przez chwilę. Zdjęcia mimo wieku wciąż robi niezłe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Ja wiem o tym, ale przy najmodniejszej ostatnio metodzie pozbywania się szumów wszelakich (istniejących i urojonych także) przez zmniejszanie zdjęcia w programie, na pocztówkę pikseli zostanie, choćby nie wiem co z tym plikiem wyrabiał. miałem ten aparacik przez chwilę. Zdjęcia mimo wieku wciąż robi niezłe.
Andrzeju, mam wrażenie że celem tego wątku była odpowiedź na pytanie "czy porwał byś się E1 na ślub bez doświadczenia" a nie "czy E1 robi zdjęcia"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Andrzeju, mam wrażenie że celem tego wątku była odpowiedź na pytanie "czy porwał byś się E1 na ślub bez doświadczenia" a nie "czy E1 robi zdjęcia"
Nie porwałbym się z żadnym sprzętem ,także z E-M5 czy E-30 z uwagi na zbyt małe moje własne umiejętności i brak doświadczenia w strobowaniu.
Ale ludzie takie dziwne rzeczy robią ,że zawsze znajdziesz samobójcę, ja musiałbym po praktykować na wolontariacie, przed pierwszą próba...
-
A ja myślę podobnie jak andtor2, że trzeba je powyciągać trochę. Nie chodziło tu o mistrzostwo świata. Teraz trzeba usiąść na spokojnie. Wczytać je do jakiegoś procesora RAW i miejscami wyrównać WB, podnieść ekspozycje, podciągnąć kontrast, ściągnąć szumy. Zdjęcia są. Młodzi zapewne nie zauważą tego co spece. A po za tym wiedzieli na co się decydują.
Ale faktycznie, kaammiill, jeśli chciałbyś robić dalej zdjęcia ślubne, to trzeba pomyśleć o praktyce zamiast o aparacie.
-
wiem że praktyka i sporo wiedzy do ogarnięcia przede mną, a sprzetu nie mam zamiaru zmienić bo nie chce i mnie nie stać.
powyciągam z tych zdjęć co potrafię i bede budował swój warsztat dalej, trudne początki ale to chyba reguła jak sie z czymś startuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
wiem że praktyka i sporo wiedzy do ogarnięcia przede mną, a sprzetu nie mam zamiaru zmienić bo nie chce i mnie nie stać.
powyciągam z tych zdjęć co potrafię i bede budował swój warsztat dalej, trudne początki ale to chyba reguła jak sie z czymś startuje.
I tak trzymaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
powyciągam z tych zdjęć co potrafię
W tym temacie to nawet możemy jakoś pomóc. Na początek te dwa pierwsze, "kościołowe", ekspozycja średnio +2,0 EV, a nawet +2,5 EV to na początek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
W tym temacie to nawet możemy jakoś pomóc. Na początek te dwa pierwsze, "kościołowe", ekspozycja średnio +2,0 EV, a nawet +2,5 EV to na początek.
Może się okazać, że aż tyle. Całe szczęście, że to ten model a nie któryś z następnych.
Olympus viewer 2 może tu pozytywnie zaskoczyć przy wywołaniu rawów, warto też zobaczyć jak działa tam funkcja odszumiania. W najgorszym wypadku zawsze zostaje konwersja do skali szarości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
witam.
dziś powklejam kilka zdjęć w jpg zrobionego prosto z rawów .
chce pokazać co moja puszka wypluła po całym weselu.
lampę nie dokończa potrafiłem opanować i wykorzysta.
jedyny ratunek to format raw i może coś się uda z tego powyciągać
kilka fot z różnych części uroczystości
Ilu fotografów było na ślubie i weselu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Może się okazać, że aż tyle. Całe szczęście, że to ten model a nie któryś z następnych.
Olympus viewer 2 może tu pozytywnie zaskoczyć przy wywołaniu rawów, warto też zobaczyć jak działa tam funkcja odszumiania. W najgorszym wypadku zawsze zostaje konwersja do skali szarości.
Można by sprawdzić te RAWy o ile autor wątku zgodziłby się udostępnić i przesłać na PW link do nich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Można by sprawdzić te RAWy o ile autor wątku zgodziłby się udostępnić i przesłać na PW link do nich.
Jestes pewny??A co powiesz drugiemu,piątemu,jedenastemu w takiej sytuacji??Niech zrobi na tyle dobrze na ile potrafi.To bedzie jego praca i jego potem zroszona.Nie neguje,pojedynczych porad jesli pokaze wynik jaki uzyskal.Jednak tzw. odwalenie czarnej roboty to juz nie moj kierunek pomocy.Ale robcie jak uwazacie.Tylko tak samo potraktujcie nastepnych trzydziestu kilku z takim problemem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
Super post i postawa. Gratulacje!
Ja wychodzę z założenia, że trzeba robić fotki tym co się aktualnie ma w ręcę. Nawet z szajsowatych fotek z E52 (brak zuma, AF) jestem bardzo zadowolony bo akurat tylko nią mogłem szybko złapać ujęcie.
Dramat - przepraszam za szczerość - młodych polega na tym, że dzisiaj każdy, kto ma D5100 w kicie dokupuje SB-600 i jest weselnym fotografem... ZA STÓWKĘ.
Tak mi ostatnio doniesiono: D5100, kit, bez lampy!, 10 odbitek i 1000 szt. na DVD.
Ja bym zrobił tak (tak na przyszłość): iso 800, f/4 (w 4/3,m/43), 1-30-50, lampa w górę, korekcja na lampie +2/3EV, tryb M.
Jeśli jesteśmy przy lampie to z FL-600R nie umknie ci żaden kadr ;)
Pozdrawiam i gratuluję odwagi. Dzisiaj na pl-forach za dużo lepsze zdjęcia mieszają z błotem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Dramat - przepraszam za szczerość - młodych polega na tym, że dzisiaj każdy, kto ma D5100 w kicie dokupuje SB-600 i jest weselnym fotografem... ZA STÓWKĘ.
Jaki dramat? Chcą mieć takie zdjęcia, to mają. Gdyby nie znajomy z lustrzanką w kicie, pewnie mieliby fotki robione komórką przez ciotkę. Uwierz, jest wielu ludzi, którzy mają w d... profesjonalnego fotografa na ślubie. Kompletnie nie czują takiej potrzeby. Z drugiej strony są i tacy, którzy dokładnie wiedzą, jakiego sprzętu używają profesjonaliści, obserwują galerie w necie, a nawet szukają porad na forach ślubnych. Oni na pewno zapłacą więcej, niż stówkę, i to nie byle komu.
-
Chetnie wysłucham podpowiedzi dotyczących obróbki, ni mam zamiaru wysługiwac sie kolegami przy tych rawach wole sam popracowac nad tym, co to za lampa fl 600? pytam bo szukam lamy do 330
---------- Post dodany o 08:26 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------
poczytałem o lampie i zaciekawiło mie to swialtło led ciekawe jak to sie sprawdza w działaniu i jakie efekty daje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
Chetnie wysłucham podpowiedzi dotyczących obróbki, ni mam zamiaru wysługiwac sie kolegami przy tych rawach wole sam popracowac nad tym, co to za lampa fl 600? pytam bo szukam lamy do 330
---------- Post dodany o 08:26 ---------- Poprzedni post był o 08:16 ----------
poczytałem o lampie i zaciekawiło mie to swialtło led ciekawe jak to sie sprawdza w działaniu i jakie efekty daje.
Chcesz podpowiedzi, a nie wysługiwania się kolegami. Ok, ale aby to miało skutek, wstaw jednego trudnego rawa do publicznego dostępu. i każdy kto będzie chciał pomóc, wywoła i opisze jk to zrobił.
Jeden p[przykład, a Ty będziesz miał materiał i pomoc do pracy nad pozostałymi.
...
Lampa Metz 58 AF1 (ma już swego następcę) posiada dwa palniki. Główny palnik podniesiony do góry używasz do odbicia światła i doświetlenia drugiego planu, a palnikiem pomocniczym doświetlasz twarze.
-
dopiero wieczorm bede miał mozliwosc wstawienia rawu
---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post był o 09:43 ----------
ten Metz bedzie lepszy niż FL 50 lub 600?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
Czy z takim zestawem porywać się na fotografie ślubną: E1 14-54mm 35mm 40-150 starszy lampa 50tka + E330.?
A pytanie powstało ponieważ kumpel prosi mnie o to bym sfotografował jego ślub i wesele.
Tak, można się porywać.
E-1 plus 14-54 plus FL50 - jak najbardziej
E330 plus 14-54 plus FL50 - też, jedynie trzeba sprawdzić jak w E330 wygląda szybkość zapisu fotek na kratę, w E300 miałem tak, że nie można było zrobić szybko zdjęcia po zdjęciu, bo trwał zapis - w E-1 tego nie ma.
Ograniczeniem mogą być ciemne kościoły.
Fotki z lampą musisz robić w trybie M, bo w innym, automatycznym, wyjdą ci takie jajka jakie właśnie uzyskałeś w swoich fotkach w kościele (niedoświetlone). W fotkach z wesela ustawiłeś tryb M i od razu jest lepiej.
Jak ustawić tryb M? Przy tak statycznych zdjęciach jak w kościele (czy urzędzie SC) wystarczy 1/30 sek (ruch zamrozi lampa). Przysłonę w 14-54 ustaw na f=4, ISO ustaw tak aby w zastanym świetle drugi plan nie wychodził zbyt ciemny, zazwyczaj wystarcza ISO=400. Lampę ustaw w tryb auto TTL.
Do lampy dokup tzw bracket i kabelek TTL do połączenia z body. Palnik 75 stopni w górę i tzw. kartonik za błyśnikiem (ja tak robię nawet w kościele co ma sufit na 30 metrach). FL50 ma dużą moc, więc błyśnie wystarczająco, co najwyżej trzeba mieć na zapas komplet dodatkowych akumulatorów (jak zauważysz, że lampa się dłużej ładuje).
I jeszcze jedna uwaga odnośnie barwy światła zastanego - jeśli jest dużo żarówek i świetlówek, to na lampę załóż pomarańczowy/bursztynowy filtr, albo zaopatrz się Adobe LR4 do obróbki (gradientowa i lokalna zmiana WB).
PS
Ostatnio robiłem ślub LX5 z FL50 vs. E-3/14-54/FL50 - odbitki A4 do odróżnienia jedynie po rozkładzie GO.
W powiększeniach 1:1 na monitorze oczywiście widać różnice jakościowe.
Jedyna wada używania LX5 jest tak, że gawiedź weselna z lustrzankami nie czuje respektu i się za dużo wychyla, jak miałem rezerwowe body z nałożonym 35-100 to skutecznie powstrzymywało ich z wyciąganiem swoich lustrzanek z toreb i plecaków :wink:
PPS
Jeśli chodzi o pracę z lampą, to bardzo podobają mi się efekty z NEX i lampy na wprost. Naprawdę bardzo dobrze dobierany jest balans doświetlenia pierwszego i drugiego planu. Widać Sony dopieściło minoltowskie ADI. Niestety piętą achillesową NEX'a (ja mam wersję 3) jest słaby AF - stosunkowo dużo pomyłek.
-
Dzieki za konkret, bardzo pomocne wskazówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Tak, można się porywać.
E-1 plus 14-54 plus FL50 - jak najbardziej
E330 plus 14-54 plus FL50 - też, jedynie trzeba sprawdzić jak w E330 wygląda szybkość zapisu fotek na kratę, w E300 miałem tak, że nie można było zrobić szybko zdjęcia po zdjęciu, bo trwał zapis - w E-1 tego nie ma.
Ograniczeniem mogą być ciemne kościoły.
Fotki z lampą musisz robić w trybie M, bo w innym, automatycznym, wyjdą ci takie jajka jakie właśnie uzyskałeś w swoich fotkach w kościele (niedoświetlone). W fotkach z wesela ustawiłeś tryb M i od razu jest lepiej.
Jak ustawić tryb M? Przy tak statycznych zdjęciach jak w kościele (czy urzędzie SC) wystarczy 1/30 sek (ruch zamrozi lampa). Przysłonę w 14-54 ustaw na f=4, ISO ustaw tak aby w zastanym świetle drugi plan nie wychodził zbyt ciemny, zazwyczaj wystarcza ISO=400. Lampę ustaw w tryb auto TTL.
Do lampy dokup tzw bracket i kabelek TTL do połączenia z body. Palnik 75 stopni w górę i tzw. kartonik za błyśnikiem (ja tak robię nawet w kościele co ma sufit na 30 metrach). FL50 ma dużą moc, więc błyśnie wystarczająco, co najwyżej trzeba mieć na zapas komplet dodatkowych akumulatorów (jak zauważysz, że lampa się dłużej ładuje).
I jeszcze jedna uwaga odnośnie barwy światła zastanego - jeśli jest dużo żarówek i świetlówek, to na lampę załóż pomarańczowy/bursztynowy filtr, albo zaopatrz się Adobe LR4 do obróbki (gradientowa i lokalna zmiana WB).
PS
Ostatnio robiłem ślub LX5 z FL50 vs. E-3/14-54/FL50 - odbitki A4 do odróżnienia jedynie po rozkładzie GO.
W powiększeniach 1:1 na monitorze oczywiście widać różnice jakościowe.
Jedyna wada używania LX5 jest tak, że gawiedź weselna z lustrzankami nie czuje respektu i się za dużo wychyla, jak miałem rezerwowe body z nałożonym 35-100 to skutecznie powstrzymywało ich z wyciąganiem swoich lustrzanek z toreb i plecaków :wink:
PPS
Jeśli chodzi o pracę z lampą, to bardzo podobają mi się efekty z NEX i lampy na wprost. Naprawdę bardzo dobrze dobierany jest balans doświetlenia pierwszego i drugiego planu. Widać Sony dopieściło minoltowskie ADI. Niestety piętą achillesową NEX'a (ja mam wersję 3) jest słaby AF - stosunkowo dużo pomyłek.
---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:11 ----------
co daje zastosowanie bracketu i kabeleka TTL ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
co daje zastosowanie bracketu i kabeleka TTL ?
1. Odsunięcie lampy od osi obiektywu.
2. Kartonik z tyłu lampy jest zawsze z tyłu lampy i kieruje część światła do przodu (z góry) niezależnie od orientacji kadru (poziomy/pionowy).
3. Szybciej zmieniasz położenie lampy przy zmianie orientacji kadru poziomy/pionowy. Do zmiany orientacji lampy używasz tylko bracketa (nie dotykasz lampy). Najdroższe modele bracketów zmieniają same położenie lampy przy obrocie aparatu :wink:
4. Dla orientacji pionowej kadru lampa też jest nad aparatem.
PS
Najprostszy barcket to około 150zł, kabelek TTL około 70zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Jestes pewny??A co powiesz drugiemu,piątemu,jedenastemu w takiej sytuacji??Niech zrobi na tyle dobrze na ile potrafi.To bedzie jego praca i jego potem zroszona.Nie neguje,pojedynczych porad jesli pokaze wynik jaki uzyskal.Jednak tzw. odwalenie czarnej roboty to juz nie moj kierunek pomocy.Ale robcie jak uwazacie.Tylko tak samo potraktujcie nastepnych trzydziestu kilku z takim problemem.
Wiem o co Ci chodzi, ale nie radzę drugiemu, piątemu jedenastemu by robił i się nie przejmował, bo ktoś za niego poprawi. Stwierdziłem jedynie, że w tej konkretnej sytuacji można spróbować coś poradzić w temacie tych kilku zamieszczonych zdjęć. Chyba nie sądziłeś, że chciałbym wziąć na siebie obróbkę całego materiału? Poradę czy wskazówkę, która dostaje się na forum można aproksymować na pozostałe zdjęcia. Przy tym jestem pewny, że więcej można poradzić komuś na podstawie RAW-ów, niż zamieszczonych, zmniejszonych JPG-ów.
Myślę, że jesteśmy zgodni co jednego, że nad warsztatem trzeba pracować (czemu wyraz dałeś w poprzednich postach). A dzięki, konkretnym poradom do tych kilku kadrów może się to okazać krokiem naprzód, a być może podbudować nieco morale. Nie zmieni to oczywiście faktu, że sam materiał w wielu miejscach można było zrobić lepiej od samego początku.
-
chyba warto zaiwestować te pare złoty w takie dodatki.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
1. Odsunięcie lampy od osi obiektywu.
2. Kartonik z tyłu lampy jest zawsze z tyłu lampy i kieruje część światła do przodu (z góry) niezależnie od orientacji kadru (poziomy/pionowy).
3. Szybciej zmieniasz położenie lampy przy zmianie orientacji kadru poziomy/pionowy. Do zmiany orientacji lampy używasz tylko bracketa (nie dotykasz lampy). Najdroższe modele bracketów zmieniają same położenie lampy przy obrocie aparatu :wink:
4. Dla orientacji pionowej kadru lampa też jest nad aparatem.
PS
Najprostszy barcket to około 150zł, kabelek TTL około 70zł.
-
jak dodac raw dla wszystkich?
-
Hmm, raw-ów nie wrzucałem:) Spróbuj może tu: http://hostuje.net/ lub tu: http://www.sendspace.pl/ lub: http://wrzucaj.com/
Później musisz podać link do pobrania pliku.
-
-
Działa, działa, już ten pierwszy link
-
andtor2 dzięki. Może ktoś powalczy z tym materiałem.
---------- Post dodany o 17:05 ---------- Poprzedni post był o 16:48 ----------
moje wypociny na szybko:
[/URL]
Uploaded with ImageShack.us[ /img]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaammiil
moje wypociny na szybko:
Tak na szybko odpowiem:), całość jeszcze trochę za ciemno.
---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post był o 19:31 ----------
Trochę wolniej tak mi wyszło
Najtrudniej będzie powiedzieć o obróbce. Robię na "wyczucie" :) W każdym razie w wywoływarce raw (ACR) zastosowałem się do rady o której pisał hades, czyli ekspozycja +2EV i tak jak myślałem z rawa można uzyskać całkiem przyzwoitą jakość. Pewnie mogą być lepsze efekty (nie jestem zbyt zadowolony z koloru skóry) i nie wątpię, że będzie lepsza wersja z lepszym opisem bo o to chodzi. Na ewentualne pytania postaram się odpowiedzieć:)
-
Ślub i wesele to naprawdę dosyć ciężka sprawa, aby zrobić fajne zdjęcia. Jak nie masz doświadczenia to będzie Ci ciężko. Dodatkowo musisz też pamiętać o tym, że nie do wszystkich Kościołów wejdziesz od tak. Warto wcześniej pomyśleć o zgodzie na robienie zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Tak na szybko odpowiem:), całość jeszcze trochę za ciemno.
---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post był o 19:31 ----------
Trochę wolniej tak mi wyszło
Najtrudniej będzie powiedzieć o obróbce. Robię na "wyczucie" :) W każdym razie w wywoływarce raw (ACR) zastosowałem się do rady o której pisał hades, czyli ekspozycja +2EV i tak jak myślałem z rawa można uzyskać całkiem przyzwoitą jakość. Pewnie mogą być lepsze efekty (nie jestem zbyt zadowolony z koloru skóry) i nie wątpię, że będzie lepsza wersja z lepszym opisem bo o to chodzi. Na ewentualne pytania postaram się odpowiedzieć:)
może tak ?
-
Cos ta biel jakas zielona wyszla....
pozdrowionka