Nie wiem jak sprawa wygląda w realu - ale wirtualnie na cyfrowe.pl nowe modele są dostępne i to wsystkie tsy. Najtańszy NX-1000 kosztuje 3 kpln - potem robi sie jeszcze weselej.
Wersja do druku
Nie wiem jak sprawa wygląda w realu - ale wirtualnie na cyfrowe.pl nowe modele są dostępne i to wsystkie tsy. Najtańszy NX-1000 kosztuje 3 kpln - potem robi sie jeszcze weselej.
Oni zawsze "wszystko" mają, ale w wirtualu:)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ia-przykladowe
---------- Post dodany o 10:15 ---------- Poprzedni post był o 10:14 ----------
Korpus z plastiku, ponoć bardzo dobry wizjer.
zdjęcia przykładowe z optyczne.pl. Biedne, bo tradycyjnie na "dziwnych" ustawieniach i biedne bo w scenerii targowej...
http://www.optyczne.pl/5131-nowo%C5%...%C4%99cia.html
---
Gdzieś na naszym Forum widziałem, ale nie potrafię teraz znaleźć gdzie, informację o ciekawej promocji w Niemczech - do aparatu dokładany jest tablet:
http://www.mehrwertpaket.com/static/...era/index.html
całość smaczna - na Amazonie.de NX20 + kitowy obiektyw kosztuje ca 3820 zł (cena w Polsce ca 4500 zł) jeśli doliczyć (odliczyć) wartość tabletu wychodzi całkiem smacznie. Inna rzecz, że funkcjonalność sterowania aparatem z tabletu to niezły bajer
Sterowanie tabletem/smartfonem to może być niezły bajer ale też bardzo przydatna funkcja na którą ja się piszę.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Wieprz.
"Oly" nie produkuje smartfonów więc to nie leży w jego interesie. U Samsunga sprzedaż NX20 będzie nakręcać sprzedaż smartfonów i vice versa
Tia, biorac pod uwage cene i popularnosc NXa to bedzie 5 NXow i 5 smartphonow wiecej ;-)
Kolega interesujący się nowymi technologiami powiedział mi, że Android zaczyna już być wykorzystywany(lub będzie wykorzystywany niebawem) w pralkach, lodówkach i mikrofalach, nie wykluczone więc, że będzie to standard w kolejnej generacji aparatów dowolnego rodzaju.
Ironia chyba nie na miejscu, jeśli zważyć że wszystkie systemy bezlusterkowcowe, przynajmniej w Polsce, to nisza. Bardzo - Mała - Nisza. Ostatnio z pewną ciekawością przyglądam się czym ludzie zdjęcia robią - królują kompakty a potem idą tanie lustrzanki. Zobaczyć coś "bez lustra" to naprawdę rzadkość - i chyba jeszcze najłatwiej natknąć się na coś NEXowego (niestety, bo wolałbym żeby to było coś z rodziny m4/3).
Samsung robi swoje, może nie jest liderem, ale daje solidny towar w rozsądnej cenie... Myślę że sprzeda więcej niż 5 sztuk. No może nie w Polsce bo faktycznie ten rynek mocno jest przezeń zaniedbany
Dzisiaj oglądałem sobie u szwagra nx10 z 20mm. Bardzo fajny aparacik , poręczny i z niezłą ergonomią. Jakby to miało napis np Canon myślę żeby się lepiej sprzedawało.
Wysłane z telefonu
Sek w tym, ze Samsung kompletnie nie ma pomyslu na promocje swojego systemu. Np. na polskiej stronie poza NX20 nie ma innych korpusow, nowych szkiel tez tam nie ma, mimo ze od kilku miesiecy mozna kupic...
a wystarczyło by takie "Samsung-Jedi" :)
(W Niemczech to chociaż "smark-fona dajom")
Oni juz w pewnym sensie maja tekie Sam-Jedi ;-) Nowe 85/1.4 mozna kupic za 2100 zl, 60/2.8 macro za 1500, 30/2 za 400 zl... Ale jak widac to nie wszystko ;-)
Fajnie nie fajnie. Sam 85/1.4 jest bdb optycznie, ladnie wykonany, ale tez wiekszy i ciezszy od swoich odpowiednikow na lustrzanki FF. Cos za cos ;-)
tia, no i warto pamiętać że NX20 to jak na razie jedyne bezlusterkowiec z migawką 1/8000
Sorki, nawet nie mam Olka.
Jak sobie zapniesz do Sony A77, czy innej Alphy APS-C pelnoklatkowa Minolte 85/1.4 to tez bedzie ekwiwalent 135/2. Oczywiscie mniejszy gabarytowo i wazacy 200 g mniej od Sama...
Przepraszam, przesadziłem, na optycznych faktycznie sporo waży. Na photozone go testowali i wpisali wagę 450g. Chętnie sam sprawdzę, bo to pierwsza prawdziwa portretówka do bezluster i 450g brzmi bardzo atrakcyjnie :).
Na photozone.de jest blad, zapewne podali wage macro 60/2.8, biorac jako baze test tegoz. Szklo jest naprawde fajne optycznie i daje b. ladne obrazy, ale cos za cos. Ponizej ladny test, niestety po koreansku, ale mile dla oka przyklady no i szklo polozone na wadze :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.popco.net/zboard/view.php..._review&no=786
20 Mpix wielkości APS-C, odchylany ekran AMOLED, Wi-Fi, migawka 1/8000 i ciekawe tryby wideo, jak 1920 x 810 pikseli przy 24 fps.
Specyfikacja więc ciekawa, jednak Optyczni są sceptyczni:
http://www.optyczne.pl/188.1-Test_ap...st%C4%99p.html
Myślę że Optyczni są wciąż pod wrażeniem z jednej strony możliwości matryc Fuji a z drugiej ostrości obiektywów m4/3. System Samsunga w tym i ten aparat jest przyzwoity, w kilku aspektach nawet bardzo przyzwoity ale nie ma w nim wodotrysków które mogłby jednoznacznie zachwycić.
chociaż... w Samsungu NX20 podoba mi się kilka rozwiązań:
1) umieszczony z przodu (programowalny) przycisk głębi ostrości,
2) pierścień i-Function
3) wyświetlanie odległości na ekranie
4) łączność Wi-Fi i zdalne sterowanie
5) migawka 1/8000 (dlaczego nie ma jej w OMD?)
Samsung nie ma siły przebicia. Choćby nawet wyprodukował aparat doskonały, to i tak zostanie zmarginalizowany. W dużej mierze na własne życzenie.
Mam wrażenie, że Samsung nie traktuje rynku fotograficznego jako priorytetowego. Nagle stał się największym na świecie producentem telefonów i to one przede wszystkim spędzają mu sen z powiek. Ruch w kierunki bezlusterkowców jest oczywiście pomysłem dobrym, zgodnym z panującymi trenadmi, ale portfolio sprzętu nie jest tak bogate i zróżnicowane jak u konkurentów.
Na własne, to fakt. Na polskiej stronie nie ma połowy aparatów i obiektywów, które są w normalnej sprzedaży. A zapowiadali dominacje rynku evili...
cholera! przegladam wlasnie oferte samsunga i ku memu zdziwieniu, wyglada na swietny system! 16mm 2.4, 30mm 2.0, 45mm 1.8 oraz 85mm 1.4
nie dosc, ze obiektywy sa podobno dobre/bdb optycznie, to ceny sa zabojczo niskie w porownaniu do innych bezlusterkowcow!
Autofocus rowniez swietny podobno, i szumy rowniez, i wszystko jest cudowne (jedynie body brzydkie).
Czy jest tu jakis haczyk, czajacy sie gdzies na mnie? czy tez moze znalazlem w koncu swoj swiety graal? ^^
pooglądaj zdjęcia z tego systemu - jpg'i urodą nie zachwycają ale jak ktoś lubi z RAWów wyciągać to powinien być zadowolony. Co do szumów/DR to nie jestem taki pewien że jest to jakaś rewelacja, Optyczni byli cokolwiek sceptyczni
System bardzo ciekawy, owszem. Mi się nie podoba silnik jpg, wolałbym stabilizację w body i kilka innych szczegółów, których jednak nie traktowałbym jako kryterium wyboru aparatu. Najciekawsze w systemie są obiektywy a konkretnie ich rewelacyjnie niskie ceny na naszym rynku, z niektórych źródeł. Co ciekawe np. w USA te ceny nie za bardzo odbiegają od konkurencji. Obiektywy sprzedawane za pół darmo (albo i więcej) jako nowe, w opakowaniach zastępczych, z 3-miesięczną gwarancją, to ponoć obiektywy pochodzące z serwisów, które sprzedają sprzęt otrzymany na części zamienne a nie przeznaczony do detalicznej sprzedaży. W sumie ciekawa "promocja" tylnymi drzwiami.
Polski serwis Samsunga sprzedaje po taniości obiektywy przeznaczone na części zamienne. Jak im się skończą zapasy, to się skończą fajne ceny i zaczną się problemy z naprawami gwarancyjnymi.
to znaczy że niby jak to działa?
...komuś się psuje obiektyw - serwis go naprawia we własnym zakresie ale jednocześnie wystawia do centrali dokument o "naprawie przez wymianę". Centrala przysyła więc kolejny egzemplarz który serwis sprzedaje na lewo...
no chyba nie rozumiem czegoś! przecież chyba nie możliwe żeby Samsung wysyłał do Polski kontenerami obiektywy i nie rozliczał odbiorcy co z nimi robi...
85mm 1.4 za 2000zł !!!!!!
dziekuje, system wybrany.