150 nie wysuwa się w przeciwieństwie do 105 przy ostrzeniu.
Wszystko "dzieję" się w środku
Co może czasem pomóc przy macro i ułatwia pracę.
Wersja do druku
150 nie wysuwa się w przeciwieństwie do 105 przy ostrzeniu.
Wszystko "dzieję" się w środku
Co może czasem pomóc przy macro i ułatwia pracę.
tylko sigma 150... jak kupisz 105 to i tak za chwilę będziesz chciał 150... ;-)
A tak przy okazji zapytam, czy Sigma 150 jest uszczelniona ? Czy lepiej przy rosie, i.t.p. pilnować żeby się nie zamoczył ?
no dobra, nie ma co dłużej zamęczać Was tym tematem Biorę 150 i myślę, że może z czasem odwdzięczę się jakimiś fajnymi fotkami za Waszą pomoc. Jutro podjadę do sklepu i dokładnie sprawdzę egzemplarz, który mają. Jak wszystko będzie ok to go biorę. Szukałem na allero, ebay, gumtree i tablicy i nigdzie nie ma sigmy 150 pod mocowanie do Olympus. Nawet jeśli znajdę jakiś egzemplarz to i tak będzie już po gwarancji. Na całkowitą nówkę sklepową raczej nie ma szans. A używka będzie niewiele tańsza od tej "połowicznej używki" . Dam Wam jutro znać co mi się udało wskórać :)
I napewno nie będziesz żałował :-)
Nie jest.
Tutaj masz test obiektywu na opacznych:
http://www.optyczne.pl/64.1-Test_obi...ro_Wstęp.html
Po co Tobie uszczelnione szklo jak Twoje body tego ficzera tez nie ma.
Nie przejmuj sie tym tylko rob zdjecia, zadna rosa, czy tam nawet kapusniaczek nie zrobia szklu krzywdy.
pozdro
... i pamiętaj, żeby synchronizować ustawienia
AF w body z AF w szkle, lub M w body i M w szkle !!!
Ustawienie M w szkle i AF w body lub odwrotnie, może Cię kosztować uszkoszenie AF w szkle.
Po zatym to zacne szkło choć jak już przedmówcy pisali - trochę wolne.
Za to jakość obrazka to rekompensuje.
Przy 150 nie trzeba w dwoch miejscach tego robic tak baj de lej.
pozdro
Tą synchronizacją mnie trochę zainteresowaliście? Jak w końcu z nią jest muszę te same ustawienia stosować zarówno do puszki jak i obiektywu, czy wystarczy jedynie ustawienie na obiektywie lub body?
Jak nyny pisze - pstryknięcie na obiektywie wyłącza silnik AF. Nie będzie konfliktu z sygnałem z body.
Zawsze tak robiłem i nigdy kłopotów.
To szkło jest użyteczne nie tylko przy robalach :-)
https://galeria.olympusclub.pl/displ...um=3712&pos=55
https://galeria.olympusclub.pl/displ...um=3712&pos=42
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
Pełne kadry, bez jakiegokolwiek podcinania.
Coś, kiedyś obiło mi się o uszy, że Sigma ma / miała zrobić obiektyw o ogniskowej 180 mm ze stabilizacją...i z mocowaniem 4/3.
Wiem, że do innych systemów już jest, a do olka nadal nic. No i cena zabijała, choć gdyby było takie jak w opisach to warte grzechu.
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...c-Olympus.html
Dobrze, że zdecydowałeś się na 150, udanych kadrów życzę, latem praktycznie nie odpinałem tego obiektywu od aparatu, jest świetny.
Fajnie te zwierzaki upolowałeś :)
Panowie dzięki za info dot. synchronizacji.
---------- Post dodany o 13:59 ---------- Poprzedni post był o 13:57 ----------
Hmm.. zdjęcia owadów i portrety czy też do innych celów używałeś? Ja standardowo najczęściej mam podpięty 14-54II. Czasami zakładam 70-300. Swoją drogą do 70-300 muszę firmware zaktualizować, bo z tego co widziałem na forum wyszły nowe poprawki. Zapewne jakościowo zdjęcia z S150 biją na głowę z 70-300.
---------- Post dodany o 14:44 ---------- Poprzedni post był o 13:59 ----------
Hmm.. obiektyw, który mam kupić jest: "powystawowy, brał udział w pokazach, warsztatach, nie ma pudełka i instrukcji" - właśnie się dowiedziałem o nim nowych rzeczy :/
Nawet bieliki na padlinie robiłem tą sigmą. Kwestia metody pracy :-)
osiem1984 - czyli z tymi namiarami, co Ci podawałem na sklep w Szczecinie, nic nie wyszło ?
I nie odstraszaj się ceną :-) ta sama Sigma, tylko z wbudowaną stabilizacją (my mamy to gratis) kosztuje 4490,-
obsługa w Sigma ProCentrum w wawie-bez komentarza
obiektyw- czas pokaże
Z Sigmą ze Szczecina nic nie wyszło :/ 2h temu podjechaliśmy z Kondradkkk do Sigmy i kupiłem... Teraz pozostaje jedynie czekać z upragnieniem na pierwsze owady i kwiaty :)
Gratuluję, nie trzeba owadów to szkiełko jest super do wszystkiego gdzie te 150=>300-ta sie nada :-)
No teraz się zacznie :-)
To "kochane" szkiełko!
Mam JE od kilku lat, nigdy się nie zawiodłem, uniwersalność dowiedziona (patrz w mojej galerii).
Życzę udanych kadrów i ciutkę cierplwości.
Pozdrawiam.
Jednego możesz być pewny, że sprzdając te szkło, nie stracisz! Te szkiełko sprzedają ludzie którzy zrezygnowali z Olympusa, nikt kto siedzi w systemie i ma to szkło, napewno nie zdecyduje się na sprzedaż (takie jest moje zdanie).
Te szkiełko sprzedają ludzie którzy zrezygnowali z Olympusa, nikt kto siedzi w systemie i ma to szkło, napewno nie zdecyduje się na sprzedaż (takie jest moje zdanie).[/QUOTE]
ja nie wyskoczyłem z O , a S150 sprzedałem :)
jak dla mnie po prawie 3 latach pstrykania okazała się zbędna , do makro mam ZD50 i ZD35
zamieniłem ją na ZD50-200 i jestem bardziej zadowolony , ale to wszystko kwestia potrzeb
viruuss - zawsze wyjątek potwierdza regułę :-) ja mam i ZD50 i ZD50-200 SWD i na dzień dzisiejszy napewno nie zmienie zdania co do Sigmy 150.
Właśnie wróciłem z pracy. Siedzę przed komputerem z aparatem w dłoni i pstrykam co popadnie, w myślach wciąż zastanawiając się kiedy napotkam pierwszych owadzich modeli i jak się z tym szkłem spiszę. Tak na marginesie chciałbym wszystkim Wam podziękować za udział w wątku. Mam wrażenie, że po mojej fotorelacji trochę chętniej ludzie odpisują na moje posty - ale to dobrze:) postaram się Wam pokazać pierwsze zdjęcia, które pewnie pojawią się jeszcze przed ryzykowaną relacją z Izraela, która dopiero w maju. (wylot 9 maja)
Poszukaj za kanapą - jest duży ładny krzyżak, znaczy pająk :mrgreen: :mrgreen:
osiem1984 - super że kupiłeś to szkiełko, napewno w Twoich rękach zrobi ono fajne fotki i jak zwykle wielu ludzi będzie szczęśliwych.
ja bym coś o Teściowej napisał, ale się wstydze :D
Pisz Konrad :)
no to zapoluj na grubego zwierza....(czyt. na Teściową)
U mnie dzis na ogrodzie widzialem.Zaby juz sie wybudzily,pszczoly na krokusach rzadza.Magnolia az kapie od sokow w paczkach.Zonkile juz pekac beda.I takie fioletowe dzwonki juz tez mi kwitna,a kwitly zawsze z tulipanami.
Wiosna ze na dobre zaczyna.Kobita tez jakas dziwna:mrgreen::mrgreen::mrgreen: