i pojawila sie juz informacja o E-M5 na polskiej stronie Olympusa:
http://olympusomd.com/pl-PL/
Wersja do druku
i pojawila sie juz informacja o E-M5 na polskiej stronie Olympusa:
http://olympusomd.com/pl-PL/
Qurcze to ustrojstwo jest naprawdę łaaaaadne:mrgreen: na filmiku z 12 prezentuje się kosmicznie.
Wiem, że pudełko zewnętrze ma drugorzędne znaczenie, ale ja jakbym miał na niego kasę to kupiłbym go dla samego wyglądu :lol:
Teraz bardziej przyziemnie - ciekawi minie czy po założeniu tego dodatkowego gripa kółka nastaw się dublują czy można je osobno programować. Przy drugiej opcji mielibyśmy 3 rolki - wooow tego jeszcze nie było.
Ładny aparat, nawet bardzo. Ale po co dali taki wielki garb jak wizjer tego nie wymaga? Mogli dać mnieszy, a port akcesorii gdzieś lekko z boku. Całość byłaby nieco zgrabniejsza i łatwiej się w kieszeni mieściła.
Jak dla mnie, żadna konkurencja dla GH2 z jego wieloaspektową matrycą, trzeba trybami C i obracanym ekranem, który można po prostu odwrócić i się o niego nie martwić.
Pewnie za jakiś czas ogłoszą rewolucję i odkryją obracane ekrany, tym bardziej, że mają wypasiony grip do zdjęć pionowych.
Generalnei bardzo fajny sprzęt, ale jakby im zabrakło nieco odwagi.
Pierwsze sample o ile można to tak nazwać
http://olympus-imaging.jp/product/ds...ex2.html#anc01
http://www.youtube.com/watch?v=MkV9AZRAGm4 ;) ;) :lol:
Być może jestem leniwy a może tylko nie potrafię znaleźć odpowiedzi w natłoku wpisów, ale mam kilka "zasadniczych" pytań.
1. Czy wbudowany wizjer to "zasadniczo" VF2 czy też czymś się rożni? Oprócz faktu, że mogę mieć i wizjer i lampę, a nie jak w Penach Trzecich, albo/albo.
2. Czy usprawnienie układu AF dotyczy też szkieł dużego 4/3 z SWD, czy będą działały tak samo jak w Penach Trzecich?
3. (Powiązane z 2) czy MMF 3 to uszczelnione MMF2 czy też coś więcej? Lub mniej.
4. Czy nowy FAST AF działa ze WSZYSTKIMI obiektywami m4/3 czy też tylko z wybranymi?
Gdyby Jack mógł wtrącić swoje trzy grosze..
-----------------------------------------
5. O co chodzi z gripami??
Jak dla mnie to 1100€ za body albo 1300 z kitem 12-50 to jest za drogo.I nie mam zamiaru czekac do kwietnia zeby kupic.Sknera jestem i tyle
Czyli zaczynamy narzekania ....
Zmieńcie tytuł: NARZEKAMY na M5
:)
Rzucę pierwszą zasadnicza wadę dla mnię
1. Brak przystawki saperskiej, aby człowiek mógł się okopać. Przez to nie kupię tego aparatu...
Z obiektywnego punktu widzenia, E-M5 jest fajny.
Potencjalny użytkownik m43 ma trzy nowe korpusy (G3, GX1, E-M5) z tą samą matrycą, w innej stylistyce i cenie - dla m43 ważne bo jest wybór.
Można wybrać korpus, można wybrać szkiełka i w plener.
Z subiektywnego punktu widzenia, szkoda że E-M5 nie "zszedł" się z systemem 4/3 (sensowna obsługa obiektywów).
Pozostaję przy starych gratach.
Z kulawego tłumacznenia googla tego preview: http://pen-and-tell.blogspot.com/ wynika, że jednak szkła 4/3 są obługiwane lepiej niż w penach. Może poprawili algorytmy?
Wizjer wydaje się być taki sam jak dla penów, ale odświeżanie jest 120Hz zamiast 60Hz, co powinno dać obraz o naprawdę niezłej płynności.
Nie nadążam za czytaniem postów.
Czy jest do tego aparatu jakaś sensowna stałka, ekwiwalent 35mm?
Do czego da się porównać wizjer?
Jest sensowna,nawet dwie bym znalazl sensowne.
Jedna to nawet do macro sie nada bo to 1:1 i z 19 cm mozna szczeelac,wody sie nie bojac.
A z reszta sam se poczytaj http://olympusamerica.com/cpg_sectio...p?product=1583
Niedługo na naszych serwisach foto powinna się pojawić relacja z konferencji prasowej. Aż sam jestem ciekaw.
Mr. Terada from Olympus interviewed by Clubsnap (Click here).
Sensor: Mr Terada says: “The new 16mp Live MOS image sensor produces lower noise at High ISO and boasts Dynamic Range that is a 1/3 improvement over current sensors. Combined with an advanced TruePic VI image processor, the results ensure superb color fidelity , at high resolution, sensitivity and colour accuracy.”
Future lenses: When asked about fast prime lenses he answers: “we can consider the possibility of faster and wider prime lenses.” And when asked about pancakes he says: “No comment ha ha. Its under consideration“.
Four Thirds system: “We continue to be firmly supporting the E-system”
Czekam niecierpliwie na testy. A z tym stanowczym "wsparciem" to ... dobry żart śmiechu wart.
Aparacik bardzo bardzo bardzo fajny.
Z tym że micro 4/3, miało zastąpić amatorskie 4/3 a tu masz co nowa puszka micro to droższa (cena tej najnowszej praktycznie równa z dawną ceną e3)
Tak więc gdzie te puszki dla amatorów?
Jeśli cena w euro to 1100, to w złotówkach będzie ponad 4 tysiące niestety.
Premiera fajna, ale dla mnie jako posiadacza E-P3 nie warty przesiadki.
Policzcie ile w zakonie kosztuje EP-3 + VF-2. Na pewno nie będzie taniej,
Startowa cena 3500 to byłaby miła niespodziewanka
Bardziej liczę na małą obniżkę Penów Trzecich.
W B&H E-P3 z kitem kosztuje 899 $ czyli około 2900zł u nas 3200,
E-M5 z kitem 1099$ czyli około 3500 zł u nas ???????? powinien kosztować koło 4000. Samo body? 3500?
a cena w euro to 1100euro za body z kitem czyli 4200 zł.
Cholera, może dla europejskiej biedoty zrobią trochę niższe ceny :wink:
Mając na uwadze ,że to nowość i zupełnie inna koncepcja niż w ostatniej edycji PEN-ów według mnie cena bedzie znacznie i to bardzo znacznie wyższa niz E-P3 (wraz z wizjerem) oraz kitem. Bedzie oscylować w granicach 5.000 zł ,aby nie więcej.
Mając na uwadzę, że ostatnio Olek i OPL serwuje ceny bardzo zaskakujące (12-50, różnice(taniej)PL/Eu/USA), to obstawiam, ze obstawię cenę po pojawieniu sie cennika ;)
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:10 ----------
Sam zas aparacik odpowiada mi koncepcją bardzo... może za rok, za dwa... (I tak lepiej niż zapowiedzi Rafała! ;))
---------- Post dodany o 16:13 ---------- Poprzedni post był o 16:11 ----------
Kilka uwag z fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14385
Genialny jest pomysł z ogripowaniem puszki, szkoda tylko, że kopiec jest na stałe. To trochę zmniejsza kieszonkowość.
OM-D można już zamawiać na Amazonie. Kosztuje: 999 USD (body), 1 099 USD (z obiektywem 14-42), 1 299 USD (z obiektywem 12-50). Grip kosztuje 299 USD, nowy adapter (MMF-3) - 179 USD, a nowy flesz (FL-600) - 299 USD
To miało być 2w1. Do kieszeni i do dużych szkieł. Jeśli nie, to po co? Lepiej było wypuścić E-7.
to video proponuję zignorować, zresztą na 43rumors o tym piszą
No ale przeca to jest mikrusek. Z dopietymi gripami to mi i tak maly palec bedzie uciakal poza :)
Nie przesadzaj i nie czepiaj sie juz tak na sile. Do kieszeni masz PENy i GFa.
Ten aparacik genialnie sie nada (po odpieciu gripow) do wrzucenia do damskiej torebki i jeszcze pewnie tam zginie.
T.
http://www.eprice.com.tw/dc/talk/1400/4698964/
Sexy MF z PL 25/1.4!
To jest dopracowane, tylko nie moze byc do wszystkiego. Jak rany! Powtarzam - do kieszeni masz inne modele.
I skoncz juz kwekac ;-) Ja rozumiem ze matryca nie jest super nowa, czy tam te DRy jakies nie takie, czy 12bit na kanal (choc nawet zaawansowanemu uzytkownikowi to i tak na nic bo tego nie wykorzysta IMHO).
Dla mnie np. to on za maly jest i wolalbym jakby bez gripow byl jednak nieco wiekszy, miesisty :)
T.
No fajnie, ale chyba nie każdy kto będzie nim filmował będzie nie "jerk" tylko "pro" i zrobi to jak należy. Sample "z życia wzięte" dają więcej informacji o rzeczywistych możliwościach niż odpicowane filmy reklamowe, jak w przypadku nowego D800.
Ktokolwiek interesujący się filmowaniem za pomocą takiego sprzętu i tak nie będzie się przejmować "handholding the camera and shaking it for and back, causing the jerky focus" tylko zwróci uwagę na coś bardziej istotnego (z plusów, praktycznie zerowy RS (porównajcie do PENów jaka różnica !!!), z minusów strasznie skokowa zmiana ekspozycji).
W Europie(Polsce),wyszło mi 8300Pln:wink:.Jak pisałem wcześniej,dodaj sobie te dwie nowe stałki...gdzie cena będzie z kosmosu.
---------- Post dodany o 18:16 ---------- Poprzedni post był o 18:04 ----------
Fatman,jeżeli ten filmik,ma mnie przekonać do zakupu tego aparatu....względem filmowania..mnie to nie przekonuje.