-
Odp: Sigma 30mm f/2.8 EX DN MFT
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Weź też pod uwagę, że te fotki to prawdopodobnie jpeg bez żadnych korekcji w puszce (dobrze mówię??). To co widzisz na jepgu to efekt szkła, a nie oprogramowania. Wszystko jedno czy użyjesz PENa czy Pana.
Nie ma jpgów bez korekcji w puszce. Zresztą sami Optyczni testując Olki "zarzucają" im znaczne wyostrzanie jpegów, nawet na ustawieniu "sharpness -2". Pomimo tego publikują zdjęcia testowe obiektywów z różnych aparatów i tak samo ustawionym, znaczy dającym całkiem różne efekty, silnikiem jpg w tych aparatach. Jakby to były rawy wołane zawsze tym samym oprogramowaniem, przy tych samych ustawieniach te zdjęcia miałyby większy walor do porównań z innymi samplami z Optycznych. Zobacz na jakieś foty na Optycznych z obiektywu wpiętego do Nexa czy samsungowego NXa a zobaczysz jak niezły obiektyw daje bardzo budyniowate, nieprzyjemne pliki.
Nie chce napisać, że sample z Sigmy źle o niej świadczą, bo jest odwrotnie - są dość ładne.
-
Oczywiście, że jepg jest plikiem przetworzonym przez puszkę. Jest w tym sensie korekcja zawsze. Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7. I o tym pisałem. Mam na myśli przede wszystkim aberracje. A ta sigma pokazuje, że radzi sobie naprawdę dobrze bez pomagacza programowego w zakresie aberracji. I na dziś użytkownik PENa robiący fotki w jpegach dostaje spoko foty z puchy. Co za 800zł wcale nie było oczywiste.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
Jednak PEN inaczej produkuje te jpegi z obiektywów systemowych jak np. 17/2.8 a inaczej z 20/1.7 ... Mam na myśli przede wszystkim aberracje
Pierwsze słyszę.
To Panasonic koryguje aberacje w swoich obiektywach, a olkowych już nie... Peny nie korygują jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Peny nie koryguję jej wcale, bez względu na producenta obiektywu.
Też mi się tak wydaje - patrząc na jpgi z Penów + m.zd 14-150 i aberracje tam występujące oraz łatwość z jaką można je osunąć w sofcie, nie wydaje mi się, żeby te obrazki były już po takich zabiegach.
-
W komentarzach na Optycznych ktoś wspomniał, że Sigma planuje ponoć jakieś jaśniejsze szkło pod m4/3. Była mowa o 24 albo 30 mm (skoro 30 wypuścili to raczej to pierwsze) ze światłem 1.8.
-
-
Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7
Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach :grin: Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Przy korpusach w rodzaju GF/GX oraz Penach - wybór jest jasny: 20/1.7
Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ale bardziej zasobny posiadacz G-1/2 lub GH-1/2 może sobie pozwolić na zestawik: 25/1.4 w środku pola i obie Sigmy na skrzydłach :grin: Trochę większe obiektywy jakoś bardziej mi pasują "optycznie" do tych korpusów.
A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787
Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.
-
Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Wciąż mam nadzieję, że Oly nie odpuści i da nam lepszy optycznie 17mm naleśnik "w MSC".
A guzik prawda z tym PL25/1.4; tzn. warto mieć oba tu pan wyjaśnia fotkami dlaczego
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=40885787
Po prostu naleśnik ma taką moc, że nakręcasz na EPM/GF, wrzucasz do kurtki i wypad "na miasto". To oczywiście zaowocuje tym, że masz więcej zdjęć a np. dodatkowo z leciutkim 14/2.5 i - imho - tele naleśnikiem tj. Oly 45/1.8 masz w kurtce lekki zestaw "na każdą okazję".
Ja żałuję, że sprzedałem 20/1.7 i - imho - 25/1.4 w ogóle go nie zastępuję (mniejsza uniwersalność - FOV, i rozmiar z innej galaktyki).
Sigma jest fajna patrząc przez pryzmat optycznych i zapowiadanej ceny jednak mówić o niej "mikro" w aspekcie jej światła to lekka przesada.
Masz rację, z tym zastrzeżeniem, że ja nie mam GF/GX i nie zamierzam go mieć. Do kieszeni wkładam EX-1 i to się raczej szybko nie zmieni. Zastanawiam się czy w przypadku body z gripem taki naleśnik jest wygodny. Zgadzam się, że 20/1.7 jest optymalny choćby z przyczyn ekonomicznych - jedno dobre jasne szkło typu standard w dobrej cenie. Wszystko zależy od ostatecznych wyników tego 19/2.8. Światło światłem, ale zobaczymy jak będzie z innymi cechami - np. rozdzielczością, dystorsją, winietą. Odkąd robię zdjęcia EX-1 zauważyłem, że moją "naturalną" ogniskową stało się 24 mm(konstrukcja kompaktu niejako to wymusza). Więc jeśli będę coś kupował to w pierwszym rzędzie będzie to 12/2.0 (tylko cena mnie irytuje i wady optyczne tego szkła, beczka 6% w tej cenie to jednak straszny obciach). Czyli jak będę miał jedną jasną stałkę, to druga może być trochę ciemniejsza ale za to dwa razy tańsza - o ile jakość będzie tylko trochę słabsza. Od biedy za jednego Panasa można mieć obie te Sigmy.
---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post był o 15:00 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Te Sigmy pewnie się fajnie sprawdzą z Nexami, jeżeli na APS będzie tak dobrze jak na 4/3. NEX nie ma konkurencji w postaci innych obiektywów, a 30mm to będzie tak akurat.
Ale z NEXów warta uwagi jest tylko 7-ka. Jak ktoś już ma kasę na taki sprzęt to te Sigmy wydają się takie tanie:wink:.
-
Nex-7 z sigmą 30/2.8 będzie pewnie kosztował podobnie do e-m5 z 20/1.7. No, ale to są najdroższe aparaty w danych systemach.
-
NEX-7 chodzi po 4700 zł, a więc jakieś 2 stówy drożej od zapowiadanej ceny OM-D. W zestawach kitowych za oba wychodzi chyba tyle samo. Czyli cena OM-D + 20/1.7 to będzie ok 6000 zł, a NEX-7 + obie Sigmy to jakieś 6400 zł. Od NEXa odstrasza brak obiektywów - choć samo body robi wrażenie.
-
-
Wychodzi na to, że obiektyw jest niezły.
Może nie błyszczy, ma gorszy obraz w rogach kadru, ale ogólnie wart jest swojej ceny.
I w dodatku "osiąga maksimum swoich możliwości w okolicach maksymalnego otworu względnego".
-
Całkiem całkiem, teraz poprosimy Sigmę o jasnego zooma i kolejne, jaśniejsze stałki w dobrych cenach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Całkiem całkiem, teraz poprosimy Sigmę o jasnego zooma i kolejne, jaśniejsze stałki w dobrych cenach.
Tak tak te zoomy Sigmy łatają sprzętowe dziury w niejednym systemie:wink:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Zooma raczej nie zrobią - bo musieli by robić specjalnie pod m4/3. Widać po poczynaniach O i P, że jasny zoom do m4/3 to utopia - przynajmniej jako połączenie rozsądnych gabarytów i rozsądnej ceny.
PS. - To oczywiście inny typ obiektywu, ale w dziedzinie rozdzielczości ta Sigma na brzegu ma tylko trochę gorsze wyniki niż 12-50 na zbliżonej ogniskowej w centrum, więc za tę kasę nie jest to zły produkt. Tylko ogniskowa trochę egzotyczna. Nie wiem czy poza Pentaxem ktoś jeszcze wypuszcza coś podobnego.
-
Przeciez te 2 stalki byly zrobione specjalnie do Merilla DP, mocowanie mikro i nex to efekt uboczny....
pozdrowionka
-
Wg opaczny te do Merilla nie będą identyczne.
-
A czym one moga sie roznic?
pozdrowionka
-
To tylko wie yakuza i opaczni, cytuję:
"Można było podejrzewać, że Sigma zechciała upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Skoro zaprojektowała obiektywy do swoich kompaktów, to „odkrojenie” ich od nich i wyposażenie w inne bagnety nie było dużym problemem. Sytuacja nie jest jednak tak prosta jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Choć podstawowe parametry obiektywów do bezlusterkowców i tych oferowanych w Sigmach DP są takie same, to różnią się one w istotnych aspektach – choćby w konstrukcji optycznej. Widocznie konstruktorom optyki Sigmy łatwiej było lekko zmienić konstrukcję optyczną niż zmienić światło lub projektować nowy obiektyw od nowa."
Podejrzewam, że do swoich kompaktów mogli maksymalnie zoptymalizować konstrukcję do konkretnej matrycy i konkretnego korpusu. W przypadku m 4/3 i Nexa raczej nie jest to możliwe bo mamy do czynienia z wieloma konstrukcjami, nierzadko dość znacznie się od siebie różniącymi.
-
Wolałbym kupić Sigmę 30mm F/1,4 pod 4/3 i męczyć się ze słabym AF pod m43, lub niedrogie 17mm czy 45mm z m43 Olka.
Zadziwia mnie dlaczego Sigma po prostu nie przerobiła ww. 1,4 szkła pod NEXa i m43, skoro ma takie w ofercie gotowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Wolałbym kupić Sigmę 30mm F/1,4 pod 4/3 i męczyć się ze słabym AF pod m43, lub niedrogie 17mm czy 45mm z m43 Olka.
Zadziwia mnie dlaczego Sigma po prostu nie przerobiła ww. 1,4 szkła pod NEXa i m43, skoro ma takie w ofercie gotowe.
Ale przecież 17 mm jest droższe i to sporo. 45 mm to oczywiście inna bajka. Do m4/3 sensowniejsza będzie pewnie 19-ka, jeśli jakość będzie podobna co 30-ki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Ale przecież 17 mm jest droższe i to sporo.
40zł więcej to sporo? W ceneo jest od 889zł obecnie.
-
Jak by ktoś chciał przestrzelić tą sigmę (19 będzie za miesiąc) to są już dostępne w sklepach SIGMA PRO CENTRUM np w Poznaniu i Warszawie
Wiem również, że pierwsze egzemplarze znalazły już nabywców.Kupił ktoś z forum?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
40zł więcej to sporo? W
ceneo jest od 889zł obecnie.
Jeśli jakość 19-ki będzie zbliżona do 30-ki to ten obiektyw będzie bardziej opłacalnym zakupem nawet w przypadku gdyby Oly kosztował 500 zł. 20/1.7 to inna sprawa - te 650-700 zł różnicy to jednocześnie dużo i mało. Ale generalnie rzecz biorąc jest to najlepsza opcja - w tej kategorii. Ja mam tylko coraz więcej wątpliwości, czy w ogóle jest sens inwestować większą kasę w szklarnię m4/3. Np. jak bym miał teraz wolne 3000 zł to miałbym dylemat czy kupować 12/2.0 i wchodzić w ten cały syndrom sztokholmski. Generalnie system rozwija się chaotycznie - producenci miotają się między sprzętem z pretensjami oraz gadżeciarnią. Niby najprościej kupić obiektyw i robić zdjęcia. Ale zdjęcia robię również teraz, a za dwa, trzy lata trzeba będzie zmienić puszkę i obawiam się, że m 4/3 będzie krucho z realnym wyborem - a odsprzedawać rzeczy nie lubię, zwłaszcza za połowę ceny.
-
dzarro,
...a do wiekszosci zastosowan wystarczy obiektyw kitowy... i nie masz dylematow
Wez sobie lustro z kitem, wez mikro z kitem, porownaj, browarka wypij, przespij sie i na pewno CI sie wszystko wyklaruje.
Jak juz bedziesz kupowal to miast tej 12tki moze 14 Panasa i 2 kroki w tyl?:)
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
dzarro,
..
Jak juz bedziesz kupowal to miast tej 12tki moze 14 Panasa i 2 kroki w tyl?:)
pozdrowionka
Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B. Z dwojga złego wolę mieć problem z szerszym kątem, niż z węższym. Jak już pisałem, dla niektórych 28 mm to super szeroko, dla mnie 24 mm jest OK, dlatego chyba nie chcę szerszego zooma typu 18-36 czyli 9-18, bo może się okazać, że to przerost formy nad treścią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B.
W takiej sytuacji to faktycznie jest już prawdziwa masakra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Jak robisz zdjęcie, w którym obiekt A jest na pierwszym planie, a obiekt B na drugim, to jak zrobisz 2 kroki w tył może się okazać, że do kadru wchodzi ci jeszcze obiekt C, który zamienia sensowną kompozycję w kompozycję bezsensowną. Oczywiście, może być sytuacja odwrotna - że trzeba zrobić dwa kropki do przodu i wtedy obiekt A za bardzo zasłania obiekt B. Z dwojga złego wolę mieć problem z szerszym kątem, niż z węższym. Jak już pisałem, dla niektórych 28 mm to super szeroko, dla mnie 24 mm jest OK, dlatego chyba nie chcę szerszego zooma typu 18-36 czyli 9-18, bo może się okazać, że to przerost formy nad treścią.
2 kroki w tyl i crop w PP?:)
a ja lubie szerokosc, zawsze mozna skadrowac, a najlepiej miec pelen zakres, wtedy nie ma problemu:)
pozdrowionka
-
-
FYI: Fredrik testuje porównuje Trzydziestkę na swoim blogu
http://m43photo.blogspot.no/2012/07/sigma-30mm-f28.html