-
Odp: Nowa popRAWka 1/2012
Witam! a ja tak bezczelnie wciskam się w grono aktywnych forumowych popRAWkowiczów swoją zakręconą wizją "zdjęcia do poprawki",to dlatego że parę dni temu zainstalowałem Gimpa i jestem w trakcie spontanicznego poznawania możliwości programu.
Przy okazji; wstawiając swoją wersję do poprawki w tytule podałem swojego nicka ,nie widzę tego przy innych zdjęciach w popRAWkowej galerii
a w regulaminie napisano-"Podczas dodawania, w tytule zdjęcia wpisujemy swój Nick"-
czy zrobiłem coś nie tak?:?:
-
Odp: Nowa popRAWka 1/2012
Cytat:
Zamieszczone przez
sedge
Witam!/../
Przy okazji; wstawiając swoją wersję do poprawki w tytule podałem swojego nicka ,nie widzę tego przy innych zdjęciach w popRAWkowej galerii
a w regulaminie napisano-"Podczas dodawania, w tytule zdjęcia wpisujemy swój Nick"-
czy zrobiłem coś nie tak?:?:
Ano napisano i tylko trzy osoby zwróciły na to uwagę.
Jako jeden z trójki zrobiłeś wszystko na tak.
Pozdrawiam
-
Odp: Głosowanie popRAWka 1/2012
-
Ho, ho! Spokojnie! Niepchać się! Wszyscy zdążą!
-
Ja juz dawno spelnilem swoj patriotyczny obowiazek:)
-
no i kogo tu nominowac....? trudny wybor....
-
-
Jam trochę zachrypnięty ale dałem swój głos, być może na zwycięzcę. :-)
-
A ja na dzisiejszy film :-P
-
Jak na razie pięknie się głosy rozłożyły.
-
-
Też zagłosowałem. Widzę teraz, że nieco inaczej niż trendy :)
-
A ja mam nosa, mój faworyt na czele:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leszekkl
A ja mam nosa, mój faworyt na czele:)
Hmm ... tak się hazard zaczyna. :-D
-
oko saurona sprawiło, że spadłam z krzesła :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nina_w_miescie
oko saurona sprawiło, że spadłam z krzesła :D
A cicho Ty bądź :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A cicho Ty bądź :mrgreen:
sieniedasie :P
-
To nie mój faworyt :mrgreen:
-
Przeniosłem dyskusje na temat formuły do nowego wątku https://forum.olympusclub.pl/threads...a-formu%C5%82a
-
-
Odp: Wyniki popRAWka 1/2012
-
-
-
dziekuje bardzo , ciesze sie ze moje "wypociny" sie spodobaly ;-)
-
Gratuluję - Wersja klasyczna , oczyszcaona z artefaktów.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Gratuluję - Wersja klasyczna , oczyszcaona z artefaktów.
Pozdrawiam AP.
dzieki Apz-cie , przyznac jednak musze ze mialem poczatkowo bardziej zwariowany pomysl , w sumie moge go teraz zdradzic ;-)
chcialem wykorzystac tylko samo niebo w kadrze a betonowy obelisk wyciac i obrocic tak aby zdjecie bylo panorama a obelisk wychodzil z prawego boku (miala to byc taka linijka kreslarska na niebie) , jednak stwierdzilem ze to zbyt radykalne
-
-
TyCentuchu! :) gratulacje!
-
-
-
Fiu, fiu ;) Gratulacje :)
-
Ciekawy pomysł i świetne wykonanie to droga do sukcesu.Gratulacje!!!
-
jeszcze raz serdecznie wszystkim dziekuje ;-)
-
-- popRAWkowe Recepty --
jako zwyciezca jestem zobligowany do podania "przepisu" na moja interpretacje , oto on :
Na samym poczatku poswiecilem troszke czasu na ogladanie zdjecia i jakies przemyslenia odnosnie koncepcji .
Po chwili byl juz pomysl na popRawke , proste zdjecie bez zbednych przeszkadzajek , w tonacji b&w oraz ciekawym swiatlem na obelisku . Przystapilem wiec do dzialania .
Najpierw podstawowa obrobka w Adobe ACR i kadrowanie oraz prostowanie , podczas calej obrobki w ACR, priorytetem bylo uzyskanie ciekawego swiatla na obelisku, oraz niebo z chmurami .
Na tym zakonczylem prace w ACR , dalsza czesc odbyla sie juz w PS'ie .
Na pierwszy ogien poszedl samochod w krzakach i tablica . Usuwalem je glownie latka na osobnych warstwach , wole sie asekurowac tak zeby w razie czego miec do czego wrocic , latwiej tez wtedy porownywac na biezaco postepy (odkrywajac lub ukrywajac warstwe na ktorej pracuje) .
Pozniej przyszla kolej na wiezyczke , tam na styku z obeliskiem , dzialalem steplem z bardzo duzym powiekszeniem kadru (zalezalo mi na tym zeby nie postrzepic krawedzi obelisku) .
Kiedy oddalilem sie bezpiecznie od obelisku , uzylem latki i troszke przy tym sie nagimnastykowalem (chodzi o znalezienie optymalnego obszaru jako dawcy ). Pozniej trzeba bylo uzupelnic ubytki w czubkach drzew . Mniej wiecej na tym etapie mialem oczyszczony kadr , zrobilem kolejna warstwe i zabralem sie do konwersji na b&w . Zrobilem to recznie , testujac ustawienia poszczegolnych pasm , tak aby nie spowodowac utraty szczegolow , ale uzyskac ciekawe swiatlo na obelisku oraz w miare interesujace niebo .
Juz w poczatkowych zalozeniach przyjalem ze zdjecie mialo byc odrobine strylne i w tonacji nawiazujacej do starych czarno-bialych filmow z dawnych lat . Juz po konwersji na b&w zajalem sie odrobine niebem , uzylem zaznaczania na szybkiej masce , pozniej odrobina zmian w opcjach zaznaczania (przesuniecie i wtapianie) . Chodzilo o to zeby nie bylo widac granicy na ktorej dokonywaly sie zmiany .
Na tak zaznaczonym niebie , zrobilem korekcje kontrastem (dodalem kontrastu i odjalem jasnosci) . Tutaj juz zblizalem sie do konca pracy , jeszcze male sprawdzenie kadru czy nie ma jakis razacych bledow . Nastepnie pomniejszenie , inteligentne wyostrzenie i zapis .
Do zapisywania uzywam opcji zapis dla internetu , jest mozliwosc podgladu zdjecia jak bedzie widziane w przegladarce .
i to wszystko ;-)
pozdrawiam
Centus
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
dziekuje bardzo , ciesze sie ze moje "wypociny" sie spodobaly ;-)
Gratuluje!
W pierwszej fazie konkursu, właśnie ta wersja zwróciła moja uwagę. Ostatecznie jednak zagłosowałem inaczej :oops: